kameleon_f1 02.12.06, 22:00 jakie leki bez recepty powinnam kupic przed urodzeniem??? na gorączke czopki, coś na kolki (co?) Aphtin??? Co jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sennen22 Re: zestaw leków z apteki 02.12.06, 22:14 Ja oprócz tego co napisalaś u gory kupiłam: maść Alantan, roztwór 90% do przemywania pępka, gaziki, Tormentiol maść, Wode Morską w spray'u do nosa. I to wszystko. Niech mnie ktoś oświeci jeśli brak mi czegoś naprawde niezbędnego, z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: zestaw leków z apteki 02.12.06, 22:21 tormentiol ma kwas borowy i nie mozna uzywac u dzieci do 3 roku zycia. jego dopowiednikiem jest tormazin, a spirytus 70% Odpowiedz Link Zgłoś
mawi_mawi pytanie o spirytus 03.12.06, 10:21 Dziewczyny ostatnio w aptece odmówiono mi sprzedazy spirytusu "ja pami tego ABSOLUTNIE nie sprzedam!!!" Cciała mi sprzedać gencjane, czy jak tam się nazywa ten filoet. Czy miałyście receptę na spirytus 70%? Pierwszemu synkowi przemywałam pepek własnie tym specyfikiem i jakoś nie było problemu, żeby go kupić. pozdr mawi Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: pytanie o spirytus 03.12.06, 12:23 Ja kupiłam 90% spirytus i rozwodniłam go tak: 2 szklanki spirytusu i 1 szklanka wody przegotowanej. Tak mi radziła położna. Co do zakupów w aptece to jak kupiłam jeszcze maltan na popękane brodawki, dermatol na pępuszek, paracetamol dla niemowląt w czopkach Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: zestaw leków z apteki 03.12.06, 12:38 żadnych leków na gorączkę nie można używać poniżej 3 miesiąca, więc czopki się nie przydadzą. aphtin jest zakazany u dzieci ze względu na kwas borny, podobnie jak tormentiol. jeśli chodzi o spirytus, to kupuje się go w monopolowym i rozrabia z wodą. kolki pojawiają się po pierwszym miesiącu. także jeśli chodzi o leki, to raczej nie trzeba kupować nic przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
zona29 Re: zestaw leków z apteki 03.12.06, 12:56 Na spirytus do pępuszka 70%dostałam recepte jak wychodziłam ze szpitala.Rewelacyjny jak sie okazało w szpitalu jest Bephanten(do piersi i niemowlaka)do pupy maluszka zwykła maść z wit A(nie Sudokrem który zawiera cynk i wypala)Na odparzone jąderka mojego synka położna stosowała Tormentiol(i pięknie wygoiły sie)Teraz walczymy z kolką Plantexem(Debridat na recepte nie działa)pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: zestaw leków z apteki 03.12.06, 20:00 tlenek cynku działa osłonowo, to bardzo dobry składnik w kosmetykach do pupy. sudocremu nie należy stosować zbyt często, raczej w stanach odparzenia. no a tormentiol....to na własną odpowiedzialność. dla mnie przypadki śmiertelne niemowląt po używaniu kwasu bornego to wystarczający argument, by takich kosmetyków nie używać. ciężko pojąć unikanie niewinnego tlenku cynku, a używanie zabójczego dla niemowląt kwasu bornego. w tej kwestii polecam forum eksperckie "kosmetyki dziecięce". Odpowiedz Link Zgłoś
llilly ?????? 03.12.06, 21:31 Z tymi p/gorączkowymi to przegięłaś )))) to czym będziesz obniżać gorączkę u 2 m-czniaka????Okładami???I co zrobisz jak dziecko dostanie drgawek gorączkowych???Każda młoda mama powinna mieć w apteczce czopki p/gorączkowe z paracetamolem, np.Efferalgan 80mg, pół takiego czopka można spokojnie podać, zamiast narażać takiego malucha na ewentualne skutki gorączki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: ?????? 03.12.06, 22:43 llilly napisała: > Z tymi p/gorączkowymi to przegięłaś )))) to czym będziesz obniżać gorączkę u > > 2 m-czniaka????Okładami???I co zrobisz jak dziecko dostanie drgawek > gorączkowych???Każda młoda mama powinna mieć w apteczce czopki p/gorączkowe z > paracetamolem, np.Efferalgan 80mg, pół takiego czopka można spokojnie podać, > zamiast narażać takiego malucha na ewentualne skutki gorączki.Pozdrawiam. lilly to ty przegielas bo kazda mloda mam widzac temperature u noworodka pojedzie z nim do pediatry lub szpitala a nie bedzie zbijac goraczke na wlasna reke... do 3 miechow nie masz prawa podac nic bez konsultacji z lekarzam... Odpowiedz Link Zgłoś