Dodaj do ulubionych

Wczesne objawy ciazy

IP: *.* 23.08.02, 14:24
Jakie mialyscie najwczesniejsze objawy ciazy? Takie absolutnie najwczesniejsze.Czy bolaly Was zeby? Dzisiaj bylam u dentystki i ona twierdzi, ze ten bol zebow bez powodu i obrzmienie dziasel sugeruja ciaze - ja sie wczesniej z tym nie spotkalam. A w ciazy faktycznie moge byc (o rany, trzeciej...).I jeszcze jedno - mialam w tym tygodniu dwukrotne znieczulenie u dentysty - wydaje mi sie, ze takie miejscowe znieczulenie nie przeszkadza, ale moze wiecie cos na pewno?Napiszcie, dziewczyny, jak to bylo u Was na poczatkuDzieki z goryKaska
Obserwuj wątek
    • Gość: majap Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 23.08.02, 14:32
      Kasiu!Szczerze: nie słyszałam o takim objawie ciąży jak ból zębów, ale skoro sama dentystka tak powiedziała to może rzeczywiście.U mnie pierwszyn objawem był okropny ból brzucha, po dwóch dniach przestałam wstawać z łóżka i mąż zawiózł mnie na ostry dyżur, gdzie z miejsca przestało boleć!! Tam tez po usg dowiedziałam sie o ciąży. Takim zupełnie pierwszym objawem jest podobno zwiększanie sie piersi, ale do tego trzeba znac super exstra swoje ciało.Piersi zaczynaja sie przygotowywać do laktacji juz pare dni po zapłodnieniu, ale ja to zauwałyłam nieco pózniej.Polecam też test. My mimo 7 milimetrowego pęcherzyka na usg upewniliśmy sie testem i wyszedł pozytywnie!Powodzenia i najszczersze gratulacje!!!Maja i 30 tygodniowy syneksmile)
    • Gość: cela Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 23.08.02, 14:42
      Rzeczywiście bolesność ząbów i dziąseł może występować podczas ciąży - ale u mnie to było po kilku miesiącach. To było strasznie usiążliwe, nie mogłam normalnie umyć zębów (bo ból był niesamowity) mimo, że miałam najmiekszą (???) szczoteczkę do zębów.A pierwsze obiawy to ból piersi - tak właśnie w okolicach spodziewanej miesiączki.... no i potem jeszcze większy
    • Gość: akacha Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 23.08.02, 22:59
      ja jeszcze siusiałam częściej niż zwykle- dużo częściej i po kropelce :)i piersi nabrzmiałykacha
    • Gość: Asik25 Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 24.08.02, 07:56
      Około 7 tygodnia po ostatniej miesiaczce (czyli jak Groszek mial nie wiecej niz 5 tygodni)bolaly mnie zęby i dziasla mi napuchly. A piersi to oczywiscie pierwszy objaw ale czasem bolaly mnie podobnie przed zwyklymi miesiaczkami.pozdrawiamAsia
    • Gość: Berenika Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 26.08.02, 09:24
      U mnie pierwszym objawem, który wkurzał mnie dośc długo, bo nie wiedziałam, co to za cholera, był metaliczny posmak w ustach. Ponoć się zdarza. Przez parę tygodni czułam sie, jakbym miała pod językiem brudną monetę :ouch:. Dopiero potem wyczytałam, że tak bywa.
    • Gość: anioły Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 26.08.02, 12:13
      Moje maleństwo ma jakieś niecałe cztery tygodnie, ale od dwóch tygodni daje o sobie znać. Ciągle robi mi się gorąco, nie wiem czy to normalne, ale nigdy wczesniej tego nie miałam. Do tego oczywiście nudności i ciągłe zmiany apetytu. Często tez jestem bez powodu zmęczona. Czytałam tez o innych objawach, ale u mnie nie wystepują. Wynika z tego ,że u każdej mamusi moga być inne.
    • Gość: 102 Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 26.08.02, 13:20
      Hej! Z tymi dziaslami to tez sie zgadzam. Miejscowe znieczulenie u dentysty z cala pewnoscia nie jest szkodliwe. Bedac juz w ciazy leczylam zeby i dokladnie to wowczas sprawdzilam. Oprocz tego robily mi sie jakies zakrzepy i inne cuda w nosie :what: No i obowiazkowo bol piersi, glowy i czeste siku. Acha, mialam jeszcze takie uklucia w okolicach podbrzusza przypominajace kolke. Np. jak szybko energnicznie wstalam. Gratulacje i wszystkiego najlepszego.
      • Gość: Marta22 Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 28.08.02, 10:11
        Cześć jestem tu nowa i to mój pierwszy post ale myslę, że coś pomogę ;)Ja miałam też spuchnięte dziąsła, siusiałam co pięć minut a piłam jakbym była na kacu!! Już nie mówię o bólu piersi musiałam przestać spać na brzuchu i kupić staniki bez drutów i tym podobnych. Ból w brzuchu też się pojawiał jak przed miesiączką i zamiast miesiączki dostałam plamienia. To wszystko, potem zrobiłam test w Dzień Mamy i wyszedł pozytwynie :)Pozdrawiam
    • Gość: wiesia Re: Wczesne objawy ciazy IP: *.* 28.08.02, 23:47
      Z lektury powyższych odpowiedzi wynika, że jest pewna grupa typowych objawów, ale który wystąpi jako pierwszy to raczej sprawa indywidualna. U mnie na początku pierwszej ciąży pojawiła się ciągła senność. Mogłabym spać 20 godzin na dobę. W pracy przysypiałam już koło południa ( pracowałam od 8 rano).walczyłam z tą sennością na tyle bezskutecznie , że potrafiłam usnąć w trakcie narady , którą tłumaczyłam. Wyobraź sobie sale narad, kilkanaście osób różnej narodowości i tłumaczka śpiąca z głową wtuloną w spodeczek z herbatnikami :ouch: Było to na samym początku i wcale nie wiązałam mojej senności z ciążą.Drugą ciążę zdiagnozowała mi dentystka. Ni z tego ni z owego pękł mi martwy ząb. Dentystka stwierdziła ,że mogą być trzy przyczyny takiego zjawiska:, nadchodząca spóźniona miesiączka ,choroba o podłożu hormonalnym albo ciąża. Byłam przekonana , że to miesiączka, wiec wzięłam znieczulenie i to podwójne i ząb został wyrwany. Później okazało się, że to jednak ciąża. :eek: Znieczulenie nie spowodowało żadnych skutków ubocznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka