Dodaj do ulubionych

leki w I trymestrze

04.12.06, 17:45
Witam i pytam smile dzis zrobilam test i ciesze sie bo okazal sie pozytywny!
Jednak nabralam watpliwosci gdy uswiadomilam sobie ze przeciez jeszcze przez
ostatni tydzień wzielam 7 tabletek sudafedu i 2 zyrteku (mialam straszny
katar z ktorym walcze juz od miesiaca). Blagam, powiedzcie czy ktoras z Was
miala taka sytuacje i czy stalo sie cos zlego w zwiazku z tym. A jeszcze
powiem ze zaczelam brac te leki jak wlasnie zaczelo mi sie jak przed kazda @
tygodniowe plamienie po ktorym tym raezm nie dostalam @.
Obserwuj wątek
    • heban11 Re: leki w I trymestrze 04.12.06, 18:01
      nie martw się. już tego nie odwrócisz, a stres tylko może zaszkodzić.
      na pewno nic się nie stało.
      • mamady Re: leki w I trymestrze 06.12.06, 11:51
        dzieki za pocieszenie, masz racje, ale i tak ma sie to ciagle w podswadomosci :-
        )
    • magdalena_26 Re: leki w I trymestrze 06.12.06, 12:01
      cześć
      w pierwszych 14 dniach od zapłodnienia komórki sie specjalizują , dzielą sie i
      dzielą... i jesli niektóre są uszkodzone to są usuwane i zastępowane nowymi-
      dobrymi
      ja obecnie jestem w 32tc i gdy jeszcze nie wiedziałam ze jestem w ciązy tez
      brałam antybiotyk to nawet gorzej niz ty ,
      gdy powiedział o tym mojemu lekrzowi to troche na mnie nakrzyczał ale pózniej
      mnie pocieszył ,niepowiem bo do pierwszego usg miałam obawy czy bedzie ok ale
      teraz kiedy juz widziałam swojego maluszka
      • magdalena_26 Re: leki w I trymestrze 06.12.06, 12:11
        dokoncze poprzednią wypowiedz teraz juz kiedy widziałam swojego maluszka i
        lekarz po dokonaniu wszelkich pomiarów stwierdził ze jest wszysko w porządku
        oczywiscie gdzies tam we mnie siedzi cos co czasami budzi moje obawy co do
        zdrowia dzidziusia ale to chyba kazda przyszła mama ma pewne obawy do konca
        staram sie jednak myslec pozytywnie i czuje ze będzie ok
        pozdrawiam trzymaj sie
        • mamady Re: leki w I trymestrze 07.12.06, 12:27
          Dzieki za takie informacje - nic nie wiedzialam na temat tego ze na poczatku
          jedne komorki sa zastepowane innymi - to nie zle pocieszenie, faktycznie z
          niecierpliwoscia oczekuje na pierwsze USG, takze jesze troche musze poczekac
          zanim okaze sie czy wszystko jest ok. Tobie tez zycze zdrowego dzidka.
    • marta140 Re: leki w I trymestrze 07.12.06, 14:10
      Ja z powodu przewlekłej pokrzywki idiopatycznej+obrzęków Quinkego "jechałam" na
      zyrteku aż do 7-go miesiąca ciąży. Wreszcie 3 tygodnie temu udało mi się go
      odstawić. Mam nadzieję że maluszek mi wybaczy ten zyrtec- naprawdę nie miałam
      innego wyjścia. Jak dotąd wszelkie badania i usg wychodzą pomyślnie, także
      nastawiam się pozytywnie i myślę że wszystko bedzie o.k.
      Aha, kiedyś przeczytałam, że jeśli chodzi o bezpieczeństwo stosowania w ciąży,
      to zyrtec należy do tej samej grupy leków co no-spa. A przecież nospę często
      lekarze podają ciężarnym. Także uważam, że nie masz się co przejmować.
      Co do sudafedu-nie wiem, ale też nie sądzę żeby to był szkodliwy lek...
    • maadam Re: leki w I trymestrze 07.12.06, 15:47
      Jak to mowia lekarze...nie takie rzeczy kobiety w ciazy wyprawiaja (nie
      wiedzac, ze sa w ciazy). Ja wszystko mialam zaplanowane, wykonalam szereg
      badan, wiedzialam, ze jestem w ciazy wlasciwie od dnia poczecia i w 8 tygodniu
      okazalo sie, ze choruje na tarczyce. Przyjmowalam leki, ktore zgodnie z ulotka
      dolaczona do opakowania absolutnie nie wolno podawac w ciazy. Ale zaufalam
      lekarzowi, ktory powiedzial, ze ulotki sa dla prokuratury, a on na tyle
      zmniejszyl dawki, ze ratuje mnie i nie zagraza dziecku. Duzo strachu, dzidzius
      zdrowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka