Dodaj do ulubionych

Kaszel w ciąży

IP: *.* 05.11.02, 07:34
Dziewczyny, poradźcie!Jestem w 26 tygodniu ciąży i od jakiegoś czasu męczy mnie okropny kaszel. Wygląda to w ten sposób, że najczęściej rano i wieczorem dosłownie nie mogę oddychać, a kaszel taki jakbym miała co najmniej gruźlicę. Strasznie mnie to męczy, rano niestety przez to czasami wymiotuję. Syrop przeciwkaszlowy trochę pomaga, ale ile można? Co śmieszniejsze i moja pani ginekolog i lekarz w przychodni twierdzą, że nie są w stanie mi pomóc. Płuca czyste, oskrzela też. I że do końca ciąży muszę to znosić, bo nie mogę brać leków które mogłyby pomóc. Tylko ten syrop.Czy może któraś z Was miała taki problem? Jak sobie z tym poradzić? Pomocy, bo jeszcze chwila i nie wytrzymam :(. A jak musi się męczyć moje dziecko :(. A może zmienić lekarza??Iwka (iwona)
Obserwuj wątek
    • Gość: Miś Re: Kaszel w ciąży IP: *.* 05.11.02, 08:25
      Hej Iw!Ja na poczatku ciazy mialam podobne objawy - meczacy kaszel, w czasie ktorego nie moglam oddychac - wlasnie rano i wieczorem. W zwiazku z tym, ze mialam podwyzszone biale krwinki, moj ginekolog przepisal mi antybiotyk - Augumentin, ktory jest bezpieczny w ciazy. Potem okazalo sie, ze ten kaszel ma podloze alergiczne i byl poczatkiem... astmy :-(, ktora ujawnila mi sie dopiero w ciazy. Teraz jestem na lekach i jak ognia unikam wszelkich infekcji. Mam nadzieje, ze Ci przejdzie. Ale z tego co slysze dookola, wiele ludzi skarzy sie na kaszel, ktory ma podloze alergicze, a to mozna leczyc, nawet w ciazy a nie meczyc siebie i Dzidziusia. Zycze Wam powrotu do zdrowia.PozdrowieniaAniaB i 36-tyg. Miś
      • Gość: skrzynka Re: Kaszel w ciąży IP: *.* 06.11.02, 14:28
        Hej! Tu Kasia mama dwóch synków i w ciąży(32 tydzień) We wszystkich ciążach mniej więcej od połowy męczył mnie kaszel (rano i w nocy) Za każdym razem mijało jak ręką odjął po porodzie. Zauważyłam że kaszel nasilał się wraz ze zgagą. Pomaga mi to co ją łagodzi (parę łyków mleka, łuskane migdały, ciepła mięta), jedzenie często ale mało, unikanie ostrych przypraw itd. no i spanie na dużej poduszce. Odpada leżenie na wznak i na prawym boku natychmiast łapie mnie kaszel też aż do odruchów wymiotnych. Moja teoria jest taka że cofanie się treści żołądka drażni przełyk i gardło (oj czasem w nocy to pali mnie aż w gardle) i wyzwala odruch kaszlu. Współczuję Ci bo mnie to też okropnie dokucza ale po zastosowaniu tych wszystkich środków da się z tym kaszlem żyć. Z moich obserwacji wynika że maluchy nic sobie nie robią z wypluwajacej płuca mamy. Moim dodatkowym problemem jest popuszczanie moczu w czasie ataku kaszlu ale to już osobny temat. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymaj się ciepło :-)
      • Gość: Iw Re: Kaszel w ciąży IP: *.* 07.11.02, 07:36
        Dzięki, podniosłyście mnie na duchu :). To moja pierwsza ciąża i wszystkiego się boję. Cały czas mam wrażenie, że coś robię nie tak i krzywdzę dzieciaczka ;).Misiu, do kwietnia rzeczywiście leczyłam się na alergię. Ale w kwietniu jak ręką odjął, wszystkie objawy minęły i wtedy zdecydowaliśmy się na dziecko. No i przez jakiś czas był spokój. Teraz tylko ten kaszel. Na szczęście badanie spirografem (spirometrem ? nigdy nie wiem jak to urządzenie się nazywa ;) ) nie wykazało żadnych zmian. A jedyny lek jaki lekarz zaproponował to lek na kodeinie którego nie podaje się w ciąży. Jeśli po ciąży nie przejdzie przynajmniej wiem, że jakoś można będzie to leczyć.Skrzynka, dzięki za rady jak złagodzić zgagę. Też mam straszną i nie bardzo wiedziałam, jak sobie z tym radzić. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka Wam i dzieciaczkom.Iwka (iwona) i 26-tyg Ala :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka