Dodaj do ulubionych

arytmia u płodu

14.12.06, 20:55
Jestem w 20tc. Dzisiaj po badaniu USG (na sprzęcie, który opócz usg robi
przeróżne badania) lekarz powiedził mi, że zaobserwował u dziecka arytmię.
Kazał mi się nie przejmować i tyle. Za dwa miesiące znowu usg. Nie wiem, co o
tym myśleć. Niby to nie wada, ale jednak coś jest nie tak. Spotkałyście się
może z takim problemem?
Obserwuj wątek
    • blanka.sprada Re: arytmia u płodu 14.12.06, 20:57
      nie wiem nie znam sie ale zeby cie pocieszyc to moze idź do innego lekarza albo
      po prostu sie nie przejmuj skoro ten tak powiedzial głowa do góry!
    • lena99 Re: arytmia u płodu 14.12.06, 21:09
      Moje dziecko też miało arytmię (wykrytą w 12tc), ale urodziło się zdrowe. Nie
      martw się na zapas. Zrób koniecznie echo serca u dobrego specjalisty. Pozdrawiam
    • malgosiek2 Re: arytmia u płodu 14.12.06, 22:03
      Nie martw się na zapas.
      Spotyka się taką arytmię i w rzeczywistości nie znaczy coś strasznego.
      Zdarza się jakby wypadanie tętna lub dodatkowe uderzenie.
      Zwykle nie świadczy to o chorobie czy wadzie serca.
      Pzdr.Gosia
      • alicja30 Re: arytmia u płodu 14.12.06, 22:41
        na tym etapie dostrzegłby pewnie jakąś wadę w budowie serca, a nic nie mówił.
        sprzęt ma najnowszy i ponoć najlepszy na polskim rynku. Serce było na nim
        dobrze widoczne.
        • kasiol81 Re: arytmia u płodu 15.12.06, 03:30
          nie rozumiem takich lekarzy,skoro zaczyna cos mówic ,zwykle coś banalnego ale
          dla kobiety czekającej na meleństwo jest bardzo ważne, i na dodatek dodaje by
          sie tym nie przejmować,to po co w ogóle zaczynal??
          • alicja30 Re: arytmia u płodu 15.12.06, 06:16
            powiedziła mi o tym dlatego, że dawał mi do ręki wynik dla lekarza prowadzącego
            ( u niego byłam tylko na konsultacji) i tam było sporo róznych wskaźników -
            wszystkie "normal" a przy cardiac rythm "abnormal" więc i tak bym się
            domyśliła.
    • 1diavola Re: arytmia u płodu 15.12.06, 06:22
      Nie martw się na zapas. Moja znajoma także miała w ciąży arytmię u swego
      dzieciaczka, ale wiąże się to jeszcze z niecałkowitym dojrzewaniem układu
      bodźco-przewodzącego w sercu. Najeździła się po różnych specjalistach, po
      ECHAch straszyli ją, że będą musieli zrobić cc, a tymczasem układ przewądzący
      dojrzał, choć z opóźnieniem i urodziła drogami naturysmile
      Jednakże zrób sobie wcześnie USG i ECHO. Nie czekaj 2 mcy, tylko zrób sobie za
      4 tygodnie.
      • alicja30 Re: arytmia u płodu 15.12.06, 12:23
        jaki lekarz robi ECHo? Ginekolog? Kardiolog? A KTG nic nie wykaże? On robił usg
        kilka minut, może jakbym poleżala dłużej na KTG to byłoby widać na poważna jest
        ta arytmia, jak często powtarzaja się nieprawidłowości itd. Wiem, że nie
        powinnam martwić się na zapas, ale wiecie jak to jest - jednak pewien niepokój.
        Tymbardziej, ze jestem w grupie ryzyka, bo teściowa miała poważna wrodzoną wadę
        serca.
        • 1diavola Re: arytmia u płodu 15.12.06, 13:19
          Wyciągnij od swego lekarza skierowanie do szpitala na UKG płodu. Pewnie zrobi
          to tam kardiolog. A co tydzień możesz chodzić do przychodni na osłuchiwanie
          akcji serca. Ta arytmia mija za parę tygodni u 90% płodów. Ale po pierwsze nie
          zamartwiaj się na zapas, bo to nic dobrego nie przyniesie, a dziecko też będzie
          podświadomie przeżywać twoje lękismile
    • alicja30 Re: arytmia u płodu 15.12.06, 14:45
      skoro to zwykle mija, to jaki jest sens badać na tym etapie rozwoju i potem
      czekać kilka tygodni czy minie czy nie? Przecież i tak nie zlacił mi innych
      badań tylko kazał czekać. Nie lepiej wykonywac to badanie później, kiedy
      zdrowe dzieciaki dostaną równy rytm i wiadomo, że te które maja nadal arytmię
      maja faktycznie problemy z sercem?
      • 1diavola Re: arytmia u płodu 16.12.06, 07:31
        No to sama sobie odpowiedziałaś na pytaniesmile
        • alicja30 Re: arytmia u płodu 16.12.06, 09:59
          smile,dam sobie i dziecku spokój na jakieś dwa miesiące, potem mam kontrolę chyba
          na tym samym sprzecie to może będzie wiadomo cos więcej. Dzięki. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka