Dodaj do ulubionych

dolegliwości pociążowe

IP: *.* 27.02.03, 11:06
Witajcie. Jestem mamą półrocznej Oleńki i jeszcze tu nie pisałam, chociaż zaglądam dosyć często. Chciałabym podzieliś cię z wami pewnym spostrzeżeniem.Wiele się mówi o dolegliwosciach ciążowych typu mdłości czy zgaga, ale o pociążowych też chyba można. Bóle kręgosłupa, wypadanie włosów, itp. Ostatnio bylam u chirurga z wrastającym paznokciem. Jego pierwsze pytanie - czy rodziłam. Okazuje się że to hormony i zmiana wagi spowodowały wrastanie paznokcia. A teraz już od dłuższego czasu mam problemy z nadgarstkiem, zdaje sie że od dźwigania maleństwa. Ciekawa jestem co jeszcze może mnie spotkać :-). Napiszcie jak sobie radziłyście.Pozdrawiam.Kate&Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: Polka05020902 Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 11:26
      Nie wypadały mi włosy na szczęście. Ale też miałam problemy z nadgarstkami (zwłaszcza lewym) - do tego stopnia, że nie dawałam rady podnieść kubka z herbatą czy książki. Zdarzało się również cierpnięcie rąk i nóg. Nabawiłam się przez to kontuzji bo pewnej nocy zerwałam się do mojej córeczki, nie zauważyłam w rozpędzie, że mam ścierpniętą nogę i stanęłam na nią. Skończyło się skręceniem stopy i gipsem do kolana na 3 tyg. Makabra przy dziecku 7 miesięcznym, które jeszcze nie chodzi. Miesiąc później zaczęłam mieć problemy ze skórą. Zaczęła mi bardzo wysychać i pękać (zwłaszcza na opuszkach kciuków - bardzo bolesne). Na szczęście wszystko to za mną. Skończyłam karmić i wszystkie te dolegliwości poszły w zapomnienie.
      • Gość: K8 Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 11:57
        A jak poradziłas sobie z nadgarstkami?Kate&Ola
        • Gość: Polka05020902 Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 12:42
          Wiesz, ja nie zdawałam sobie sprawy, że ma to jakikolwiek związek z małym dzieckiem, ze zmęczeniem organizmu. Dopiero Ty mi to uzmysłowiłaś...Starałam się po prostu nie obciążać ich dodatkowo noszeniem np. ciężkich rzeczy. Ale wiadomo jak to jest przy małych dzieciach. Przeszło samo. Zastanawiam się tylko kiedy (choć było to całkiem niedawno). Czy wtedy, gdy zaczęłam karmić na leżąco bo nie dawałam rady trzymać Poli (jest dość duża i ciężka), czy wtedy gdy przestałam karmić (miesiąc temu) i skończyło się obciążenie organizmu.
        • Gość: Lkasia Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 12:46
          na wypadające włosy znalazłam lek- ampułki calipalacenta (jakoś tak to się pisze); wrastający paznokieć- niestety bez chirurga się nie obyło; długo nie mogłam znaleźć czegoś co pozwoliło by uwolnić się od ciągłego "naprężenia" skóry - mi pomogło mleczko L"Oreal do suchej skóry, teraz tylko pożegnam zbędne kilogramy i będzie ok (mam nadziejęwink )Kasia
      • Gość: ilka Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 14:22
        Ja też mam takie cierpnięcia kończyn - szczególnie rąk w nocy. Na zdrowiu trochę mnie dziewczyny postraszyły, że to może być coś poważnego :what: A jak to było u Ciebie? robiłaś jakieś badania w tym kierunku, czy rzeczywiście wszystko ustało razem z karmieniem?Ja jeszcze dodam ze swoich doświadczeń - hemoroidy :fou: ale jeśli nie ma z nimi problemu w czasie porodu i zaraz po znaczy, że pewnie ta przypadłość Cię już nie spotka :hap:Na wrastające paznokcie polecam preparat Sholla do smarowania, jest naprawdę genialny(!) - mnie wizyta u chirurga nie pomogła na długo, paznokieć znów zaczął wrastać. A wypadanie włosów szczęśliwie mnie ominęło :)
    • Gość: olaart Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 21:33
      Witaj, ja jestem mamą rocznego chłopca a jeszcze dopadają mnie dolegliwosci pociążowe. Przede wszystkim bóle kręgosłupa, zaczęły sie w ciąży i trwają do dzisiaj, niestety nie mam czasu na rehabilitację :(Mam jednego bolącego przy dłuższym staniu żylaka, teraz się dowiedziałam, że poród pogłębił mi wadę wzroku, Buuuu, nie mówiąc o wypadających włosach i hemoroidach :cry:Boli mnie też wciąż blizna po szyciu.Ale głowa do góry - ja jestem wyjątkowym pechowcem a w ciązy to miałam chyba wsztskie możliwe dolegliwości.
    • Gość: Libra Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 27.02.03, 21:52
      U mnie głównie dokucza kręgosłup, pękająca skóra i wypadanie włosów. Po 14 miesiącach zakończyłam karmienie piersią, wróciła miesiączka i powoli oraganizm wraca do normy - włosy wypadają w mniejszych ilościach, ale przetłuszczają się częściej, skóra też.Bóle kręgosłupa mogą być związane z odwapnieniem - gdy długo się karmi lub noszeniem coraz cięższych dzieci, tych dolegliwości chyba się nie pozbędziemy - a może ktoś zna sposób?Alicja
    • Gość: monaj Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 01.03.03, 00:13
      cześć,świetny temat postu, rzeczywiście sama bym na to nie wpadła, że to wszystko to dolegliwosci pociążowe! (chociaż niektóre to wiem).miałam hemoroidy (całe szczęście dopadły mnie juz po ciąży i minęły jak zaczęłam pracować - tzn. ruszać się trochę, teraz zima, dzidźka malunia, przez 3 miesiące zrobiłam może 10 km).mam też tak jakby zwichnięty lewy nadgarstek, i to samo wrażenie z kolanem. nie mogę wprost pewnie stanąć na lewej nodze.poza nadwagą to chyba wszystko, włosy i zęby ok, całe szczęście :)) :)) :)) :)). pozdrawiam cierpiące ale szczęśliwe Mamy. mona
      • Gość: papaneta Re: dolegliwości pociążowe IP: *.* 02.03.03, 00:15
        Cześć! Może się dołączę do waszej listy, też nadgarski i kręgosłup i okropne problemy z suchą i wrażliwą skórą i łojotokowe zapalenie skóry na twarzy :fou: Ale na nadgarstki i kręgosłup znalazłam sposób:ćwiczenia i basen z wodnymi masażami i pływaniem , walka z kilogramami po ciąży :bic: - to głównie kręgosłup i kosmetyki Eris do skóry alergicznej - to twarz. :ouch:Te nadgarstki i kręgosłup to z powodu rozciągnięcia więzadeł w czasie ciąży, tak nas uszczęśliwia progesteron, ale przy niewielkim wysiłku to możemy sobie naprawić, ale co ze skórą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka