Dodaj do ulubionych

potworny ból podczas chodzenia

30.01.07, 12:13
Witam jestem w 21 tyg. ciązy, wizytę mam w najbliższy piątek, ale
od wczoraj wieczora nie mogę praktycznie chodzic, bolą mnie jakby
kości/mięśnie nie wiem co - w kroczu, nie brzuch czy podbrzusze, ale krocze.
Ostatnio taki ból odczuwałam jak mialam 11-13 lat gdy za duzo biegalam i stąd
znam ten ból.
Nie wykonywalam jakiegos duzego wysilku wczoraj, wlasciwie glownie siedzialam
w pracy i jechalam samochodem.
Nie ma krwawienia (tfu tfu), ale ból jest. Leze dzisiaj w lozku i sie nie bede
ruszac, ale czy jechac do szpitala, do lekarza? Czy to normalne i jutro przejdzie?
Obserwuj wątek
    • ciemnanocka Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 12:24
      Mnie tak zaczelo bolec w 25 jakos tygodniu i nadal boli. Lekarz powiedzial, ze
      to normalne i minie jak urodzesmile
      Mnie boli tak jakos w pachwinach.
      • magducha78 Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 13:08
        mnie tez boli, ja jestem w 20tc. czasami mam tak, ze wstac nie moge. gin mnie
        badal i stwierdzil, ze mam nadwyrezony aparat ruchowy z powodu rozciagania sie
        macicy. kazal brac nospe 2 razy dziennie.
        • gabi.blue Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 20:32
          ehhh czytam te Wasze wypowiedzi, przewertowalam Internet i czekam na piątek z
          wizytą u lekarza.

Martwi mnie perspektywa przelezakowania do porodu, prowadzę firmę i jakoś sobie
          tego teraz nie wyobrażam.
          Przygotowywałam ludzi, ale za 2 m-ce - nie teraz... sad
          Cóż, maluszek najwazniejszy.

Ciekawe co ze spacerami - odpadają? A co z pływalnią, może mozna plywac?
          W ogole sie ruszac nie mozna czy jak?
          • lorenza_pellegrini Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 21:23
            Ja chodziłam do końca, choc bolało. Ortopeda mi powiedział, że jak będę leżeć
            mogę zakrzepicy dostać...
            Po urodzeniu, lekarka dziecka, patrząc do ksiązeczki zdrowia pod przyczyny cc
            mówi "rozejście spojenia? długo pani leżała", ja: "wcale", ona: "wytrzymała
            pani jest" wink)))))) A bolało naprawdę sakramencko i też prowadzę firmę...
    • adamari1 Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 13:16
      pewnie cos tam sie rozciaga - nie jestes w kazdym razie odosobniona w tym
      odczuciu smile
    • karina45 Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 13:48
      Ja mam podobne bole od 28 tyg. Byl to tak silny bol ze nie moglam wstac ani
      chodzic ani nawet na lezaco ruszyc noga. Okazalo sie ze to rozchodzenie sie
      spojenia lonowego, ktore jest normalne podczas ciazy ale troche pozniej tak
      okolo 36-37 tyg. i jest przygotowaniem do porodu. Lekarka zalecila lezenie,
      branie zwiekszonej dawki wapna i bandazowanie bandazem elastycznym bioder, zeby
      zapobiec daleszemu rozchodzeniu sie kosci. Nie jest to niebezpieczne samo w
      sobie ale moze spowodowac zbytnie rozejscie sie kosci miednicy, nadwyrezenie
      wiezadel itp. Po porodzie moze okazac sie ze kosci nie beda w stanie juz sie
      zejsc.
      Radze jednak zadzwonic do lekarza i opisac mu bol. Moze przeciez poradzic cos
      telefonicznie albo w najgorszym wypadku kaze jechac do szpitala.
    • elisia82 Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 14:02
      Hejka,
      ja też znam ten ból. W pierwszej ciąży nie bolało wcale, ale teraz jest
      strasznie, coraz gorzej, a zaczeło sie kilka tygodni temu. Jestem dopiero w 19
      tc!!! Slyszalam, ze w nastepnych ciazach bol ten zaczyna sie wczesniej, ale nie
      wiem, czy to regula. W kazdym razie nie nalezy sie tym przejmowac. Moj lekarz o
      wszystkim wie, ale mnie badal i bylo ok. Na pewno Twój nie każe Ci jechać do
      szpitala, nie martw się.
    • mamapata Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 14:09
      Jestem w 22 tyg, a już dwa tygodnie temu zaczęłam odczuwać ból w kroczu przy
      chodzeniu, wstawaniu, podnoszeniu nogi itp. Wytrzymałam tak do niedzieli, i
      poszłam do swojego gina. Na szczeście z szyjka wszystko ok, ale dostałam
      zwolnienie żeby sobie odpuścić z łazeniem do pracy. Sprawdź to u lekarza, ale
      sądzę że wystarczy trochę odpocząć. Powodzenia!
    • ewcia106 Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 15:22
      Na takie bóle bardzo pomogło mi leżenie na poduszce elektyrcznej. Kilka takich
      sesyjek rozgrzewających i przeszło. Tylko nie za długo i nie za wysoka
      temperatura!
    • klytajmestra Re: potworny ból podczas chodzenia 30.01.07, 15:34
      jak byłam w ciązy miałam podobne bóle - właśnie od 2 5tyg, ból był
      niedowytrzymania, nie mogłam stać, siedzieć, chodzić, przewracać się z boku na
      bok, nawet leżenie nie przynosiło ulgi - miałam wizytę u ortopedy bo na USG
      okazało się że rozeszły mi się kości spojenia łonowego, niestety jeżeli dopadło
      Cię rozejście musisz dużo leżeć i nie nadwyrężać bo z wiekiem ciąży rozejście
      się pogłębia - najlepiej jeżeli przed rozwiązaniem lekarz zmierzy na ile cm
      rozeszły się kości - rozejście powyżej 1 cm kwalifikuje do cesarki - ja miałam
      rozejscie 1,3 cm do tego syn 4 kg więc zrobiono mi cesarkę bo istniało
      podejrzenie, że po porodzie będę musiała leżaeć w tzw "hamaku" ortopedycznym -
      a tak skończyło się na noszeniu pasa opinającego biodra, ale jestem 5,5 m-ce po
      porodzie i kości jeszcze nie zeszły się - wiem na pewno, że już to nie nastąpi
      i czeka mnie kolejna cesarka w przypadku następnego dzieciątka
    • lorenza_pellegrini Roejście spojenia 30.01.07, 16:53
      Takie bóle NIE SĄ normalne i nie dajcie się spławić lekarzom, że to się kości
      miednicy rozchodzą i że tak musi być, owszem jeśli to się dzieje pod koniec
      ciąży to OK. Jeżeli zaś bóle pojawiają się w 20-24 tygodniu, to MOŻE BYC
      rozejście spojenia łonowego. Pęknięcie spojenia podczas porodu sn jest bardzo
      niebezpieczne, grozi długą rehabilitacją (nawet pół roku) leżeniem w hamaku -
      jak to już koleżanka przede mną napisała - ortopedycznym itd.
      Trzeba koniecznie iść do ortopedy, nawet prywatnie, który ma USG i zmierzyć
      rozejście - w Krakowie, gdzie mieszkam, wskazaniem do cc jest rozejście 2,5 cm,
      ja miałam w 24 tygodniu 2,7, potem coraz gorzej i miałam cięcie...
      Nie myślcie, że straszę, czy sieję panikę, nie jest to moim zamiarem, ale z
      doświadczenia wiem, że niektórzy ginekolodzy bagatelizują rozejście spojenia,
      wmawiając pacjentkom, że to nic strasznego, nic się nie stanie itd. Ale to nie
      oni potem będą leżeć w gipsie. Mnie jeden taki arysta powiedział "poleży sobie
      pani 2 miesiące na ortopedii, odpocznie, a mąż się dzieckiem zajmie". Zmieniłam
      lekarza, dla innego to wskazanie było oczywiste do cc.
      Pozdrawiam
      Lora
      • apolonina13 Re: Roejście spojenia-miałam 30.01.07, 21:21
        ja miałam rozejśćie spojenia
        ból okropny podcza chodzenia był od 20tc jakoś

lekarz wysłałam mnie na odpowiednie nbadania dopiero wtedy gdy: nie mogłam
        chodzić do tyłu,nie mogłam sama wstawać z pozycji siedzącej,nie mogłam sie
        pzrekręcac z boku ba bok sama,nie mogłam chodzić dłużej niż kilkanascie minut...
        to wsyztysko były oznaki spojenia ale sa niestety badrzo podobne do zmian
        hormonalnych w "mięsniach" i ciezko to stwierdzić jesli objawy nie a dłygotrwałe
        itak uciążlie jak np u mnieuncertain

miałam zrobione specjalne usg spojenia które pokazało,że rozejście jest spore
        niesttey dziecko było już duże( przed 39tc mała się urodziła z wagą 3750 i58cm)
        więc miałam cc

do dzisiaj mam wielkie problemy z chodzeniem pomimo tego,zen ie rodzilam
        naturalnie i niestety rgozi mi leżenie w kolejnej ciąży-m.in dlatego tak cięzko
        jest mi się zdecydować na dziecko uncertain
        • rosaliaa Re: Roejście spojenia-miałam 31.01.07, 15:04

ja bole w okolicy krocza czuje wlasciwie od okolo 8- 10 tygodnia. poczatkowo byl
          to dyskomfort przy chodzeniu, ale teraz sa to silniejsze bole, rowniez kosci
          miednicy. mam trudnosci z chodzeniem - raz wieksze raz mniejsze, raz nie
          odczuwam nic - wlasciwie rano jak jestem najmniej zmeczona. ale juz w poludnie
          trudno mi przejsc nawet 100 metrow. wczoraj badal mnie lekarz, dziwil sie
          wlasciwie ze takie bole pojawily sie dopiero w drugiej ciazy, bo w pierwszej nie
          mialam zadnych problemow. sama nie wiem.. moze dziecko inaczej sie ulozylo.
          teraz jestem w 21 tygodniu i lekarz nie widzi zadnych niepokojacych objawowo
          podczas badania ginekologicznego ale kazal sie oszczedzac i dal narazie
          zwolnienie... mam nadzieje ze to nie jakas powazna sprawa aczkolwiek momentami
          chcioaloby sie wziac jakis lek przeciwbolowy...
    • gabi.blue Re: potworny ból podczas chodzenia 03.02.07, 20:29
      Bylam u lekarza i wszystko z maluszkiem jest OK.
      Leze juz 5 dzien i jest duzo lepiej, mysle że w poniedzialek chociaz na trochę
      pójde do pracy.

Jeśli chodzi o opinię mojej ginekolożki to podała chyba 6-8 róznych innych
      objawów oprócz bólu krocza i żadnego nie miałam (krwawienie, swędzenie,
      pieczenie, opuchlizna, zaczerwienienie, itp.).
      Rozmawiałyśmy dośc długo i wskazała mi na podejrzewaną przyczynę, gdyż podobny
      ból towarzyszył jej kilku pacjentkom. Każda z nich i ja równiez miały wcześniej
      problemy z chodzeniem (sama spędziłam ladnych kilka miesięcy o kulach,
      generalnie oszczędzałam jedną nogę) - to może być przyczyna, nie mam
      symetrycznie ulozonej sylwetki, uda, itp. stąd teraz mogą być te dziwne bóle -
      trzeba odpocząć, ale ogólnie wszystko OK smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka