Dodaj do ulubionych

ulozenie miednicowe - cc?

30.01.07, 21:04
Dzisiaj dowiedzialam sie, ze moje dziecko jest ulozone pupą na dół. To
koncowka 31 tygodnia, ale dziecko duze, wiec mala szansa by sie obrocilo.
Czy takie ułozenie dziecka + waga ponad 3500 (wszystko na to wskazuje) sa
wskazaniem do cc?
Wolalabym rodzic sn, ale jak sie odwroci glowa w dol, jezeli sie nie odwroci
to boje się, ze ktos bedzie mi kazal rodzic sn...
Jeszcze mam nadzieje, ze sie obrocismile
Ale napiszcie, czy spotkalyscie sie z takim czyms, ze kazali pierwsze dziecko
tak ulozone rodzic sn?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 21:45
      w niektorych szpitalach probuja obracac, ale o porodzie sn z tego ulozenia przy
      pierwszym dziecku nie slyszalam, btw mialam 1,5 roku temu cc wlasnie z powodu
      nieprawidlowego ulozenia malucha
      (posladkowe, choc w okolicy 30 tc bylo miednicowe), aaa
      jesli dziecko sie nie obroci i porod zacznie sie odejsciem wod to wzywaj
      karetke bo przy nieprawidlowym ulozeniu taki poczatek porodu stanowi zagrozenie
      zycia malucha, trzeba w pozycji lezacej do szpitala
    • mynia0 Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:14
      bywa, że tak jest, dlatego sprawdź u siebie w szpitalu i ewentualnie poszukaj
      takiego miejsca, w którym nie będa naciskac na poród sn przy takim ułożeniu.
      poród nie-główkowy jest niebezpieczny zarówno dla matki , jak i dla dziecka,
      cesarka jest zdecydowanie mniej niebezpieczna.
      • karciak Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:20
        ja na Twoim miejscu nie skazywałabym się jeszcze na cesarkę, moja Oleńka
        obróciła sie główką w dół dopiero w 33 tyg. doskonale to czułam wierciła się i
        rozpychała przez całą noc. A dziś lekarz potwierdził, że Mała leży główką w
        dół. Więc jeszcze wszystko może się zmienić u Twojego maluszka, jeśli nie
        obróci się do 36 t.c. to wtedy zacznij się stresować... a teraz spokojnie
        czekaj. pozdrowienia
    • olamad Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:17
      Na Zaspie robią CC, a w Wojewódzkim najpierw próbują SN.

smile)))
      • evezu Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 18:49
        I właśnie dlatego moją córcie pojechałam rodzić na Zaspę, zrobili cc i wszystko
        super, i tym razem też będę rodzić na Zaspie, jeszcze nie znam szczegółów bo to
        za wcześnie, pozdrawiam
    • eveczki Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:20
      W czasach obecnych takie poŁożenie jest wskazaniem do cc. Ja tak wŁaśnie mam,
      za tydzień idę do szpitala i będę "rodzić" w wyznaczonej dacie czyli przez cc.
      Kilka lat temu kiedy to moja mama mnie rodziŁa,a co najzabawniejsze przez
      poożenie pośladkowe, nikt nie traktowaŁ tego jako czynnika do cc.
      Obecnie każdy lekarz ci powie że taki ukŁad to tylko cc.
    • elza78 Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:36
      ciemnanocka, jestes z trojmiasta jak mniemam, jesli ulozenie sie nie zmieni
      jedz na zaspe, tam robia usg potwierdzaja jeszcze ulozenie i tna bez gadania
      nie ma mowy o porodzie sn
      misia rodzilam na zaspie wlasnie
      • olamad Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:39
        A uwierzysz, ze moja jedna znajoma pojechała rodzic na Zaspe, gdzie jej własnie
        zawyrokowali, ze będzie CC bo dziecie siedzi na pupie, a ona na to, ze nie chce
        i pojechała do Wojewódzkiego. I tam urodziła SN - to jej drugie dziecko - ale
        przepłaciła to strasznym popękaniem.
        • elza78 Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:55
          wiesz co ola, to kretynizm dla mnie decydowac sie na cos takiego...
          czytalam gdzies ze od momentu wejscia dziecka w kanal rodny do jego wyparcia na
          zewnatrz masz 4 minuty aby nie bylo niedotlenione przy takim porodzie, to
          strasznie malo czasu, a nie chcialabym skazac swojego dziecka na 4 apgarow
          tylko dlatego ze chcialam poczuc na wlasnym tylku jak to jest rodzic
          naturalnie...
          ponoc przy kolejnych porodach jest latwiej, ale mimo wszystko, jesli cokolwiek
          by sie dziecku stalo nie darowalabym sobie a takiej (sorry bo to twoja znajoma)
          glupoty to juz zupelnie nie kumam
          jednak z jakiegos powodu wykonuje sie cc przy takim ulozeniu widac jest to
          wskazane...
          • olamad Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 22:58
            Ależ ja jej też nie rozumiem i nawet głośno wyraziłam swoje zdumienie, ze
            naraziła swoje dziecko na taką udrękę. Chwała Bogu, ze nic się nie stało..
            A napisałam to by pokazac, ze istnieją na tym świecie kretynki, które
            świadomie, na własne życzenie narazają siebie i dziecko na takie
            niebezpieczeństwo.
            Co innego, jeśli lekarze tak zadecydują..
            • elza78 Re: ulozenie miednicowe - cc? 30.01.07, 23:02
              wiesz jeszcze zeby naciecie bylo mniejsze niz ta blizna po cc, to w takich
              przypadkach tna w Y i wcale nie ma komfortu pod tym wzgledem, bo liczy sie
              szybkosc wydobycia dziecka a nie "ochrona krocza"... dlatego nie rozumiem
              zupelnie takich chorych wybiegow... naturalnie, kiedy porod posladkowy z natura
              ma niewiele wspolnego, naturalnie nie wiem czy dziecko mialaoby szanse przezyc
              taki porod...
              druga sprawa ze przy normalnym porodzie dziecko przeciskajac sie przez kanal
              rodny wypycha z pluc resztki wod plodowych, a w kierunku odwrotnym czyli
              tylkiem w dol wpychane sa one glebiej do pluc, to daje tez duze powiklania...
              ale co tam jak ktos sie chce poczuc matka polka...

dla mnie takie podejscie to szok normalnie, przy posladkowym tylko cesarka...
              • kinia0422 Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 09:06
                witam
                a ja mam do Was emamy inne pytanie, czy przy Waszym ułożeniu miednicowym i cc
                okazalo sie ze Wasze dzieciaczki po urodzeniu mają problemy z bioderkami? bo
                moja Mała miała zwichnięte bioderko (było ułożenie miednicowe i cc)a teraz bede
                miała drugą dzidzie (tzn nie az tak teraz bo w pazdzierniku) ale juz mnie
                nastraszyli ze drugie Maleństwo tez bedzie miało problemy z bioderkami sad czy
                to jest pewne? czy każde ułożenie miednicowe powoduje dysplazję lub zwichnięcie
                bioderek??? i czy druga dzidzia tez to bedzie miala???
                moze ktos wie...
                z gory dziękuje
                pozdrawiam
                k.
                • olamad Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 09:58
                  Zawsze mi się wydawało, ze problemy z bioderkami występują u dzieci urodzonych
                  sn przy połozeniu miednicowym. Wg mnie, ale lekarzem nie jestem, fakt problemów
                  z biodrami u Twojego dziecka, nie miał nic wspólnego z takim a nie innym
                  ułożeniem dziecka w brzuchu.
                • elza78 Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 15:31
                  u nas bylo zalecenie od pediatry przy wypisie zeby skontrolowac biodra usg w 5
                  tygodniu zycia, ale w naszym przypadku wszystko bylo ok lekarz powiedzial ze
                  faktycznie z takiego ulozenia dysplazja jest czestsza niz z normalnego, dlatego
                  zalecaja sprawdic
    • mama.pysi Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 10:14
      U mnie w pierwszej ciąży i teraz cc ze względu na takie właśnie ułożenie
      dziecka.
      Tak przy okazji: Mała nie miała i nie ma problemów z biodrami, zobaczę jak
      będzie teraz.
      Pozdrawiam
      • asiula2 Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 14:42
        Mój synek też miał położenie miednicowe, dowiedziałam się o tym na miesiąc
        przed terminem, bardzo sie załamałam, lekarze pokazywali mi ćwiczenia które
        miały pomóc żeby sie odwrócił. Do końca miałam nadzieję, że może się jeszcze
        odwróci prawidłowo, ale niestety był za duży i nie mial jak, ważył przy
        porodzie 4 kg, więc nawet chyba lepiej ze była cesarka, bo troszkę chyba bym
        sie namęczyła i porozrywała(jestem niska i drobna). Jak czekałam na izbie
        przyjęć była ze mną dziewczyna, która miała taką samą sytuację i jej w
        ostatnich chwilach się przewrócił prawidłowo, to był szok dla niej. Mój synek
        nie mial i nie ma problemów z bioderkami(ma 4 lata), zawsze badania wychodziły
        prawidłowo. Pozdrawiam i nie ma sie co martwić, po cesarce niestety nie
        dochodzisz do siebie tak jak po naturalnym porodzie ale chyba lepsze to niz
        naturalny poród przy położeniu miednicowym.
        • webby Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 21:10
          Pamiętasz może jakie to były ćwiczenia?
          • elza78 Re: ulozenie miednicowe - cc? 31.01.07, 21:24
            webby zmartwie cie, moj lekarz kiedy zapytalam czy jest mozliwosc wykonywania
            jakichs cwiczen aby pomoc dziecku w obrocie powiedzial mi ze ewentualnie mozna
            sie powiesic pod sufitem jak nietoperz za nogi i tak zwisac cala dobe, to wtedy
            bycmoze sie uda wink
            ponoc te cwiczenia z kreceniem tylkiem na czworaka nic nie daja tylko poczucie
            ze cos sie robilo aby zmienic stan rzeczy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka