Dodaj do ulubionych

Czy to juz cukrzyca?

01.02.07, 17:51
Na ostatniej wizycie u mojej pani ginekolog mialam robiona glukoze na czczo
po obciazeniu 50 g glukozy i po godzinie wynik 190mg/gL. Kazala powtorzyc
badanie w szpitalu z krwi zylnej i po 75 g glukozy po dwoch i pol godziny
(mialo byc zrobione po dwoch, ale w szpitalu to ciezko dostac sie na badanie
w takim momencie, w ktorym by sie chcialo) wyszlo 117mg/gL, a norma od 70-
105. Poczytalam troche w internecie o cukrzycy ciazowej i teraz bardzo sie
martwie! Tam napisane bylo, ze jesli dwukrotnie wykryje sie nieprawidlowa
glikemie, to trzeba jak najszybciej zglosic sie do lekarza, a mi pani dr
kazala przyjsc z wynikiem dopiero na nastepna wizyte tj. 12.II. Czytalam tez
o wplywie cukrzycy na plod...tak bardzo sie martwie i nie mam pojecia co mam
robic?! Czy byla ktoras z Was w podobnej sytuacji, albo wie cos na ten temat?
Co Wam zlecil lekarz po podwyzszonej glukozie? Z gory bardzo dziekuje
i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • czarna83 Re: Czy to juz cukrzyca? 01.02.07, 18:02
      witam niestety raczej masz cukrzyce ciazowa ja miałam jak robiłam na poczatku to
      na czczo po 75 miałam 112 i niestety byłam u diabetolog i okazało sie ze jest ta
      cukrzyca.brałam insuline i w miare pilnowałam sie z jedzeniem było nie raz
      ciezko ale jakos to przeszłam,poprostu trzeba sie do tego przyzwyczaic,przy
      porodzie byłam podłaczona do glukozy i co godz mi pobierali krew było ok ale jak
      rodziłam niestety 19 godz to na koniec miałam 155 ale jakos powoli pozniej to
      schodziło .teraz synek ma prawie 10 miesiecy i do tej pory robiłam dwa razy
      krzywa i wyszły ok.a co do płodu to niby mowia ze cos grozi ale ja miałam
      wysokie wyniki a było ok.mały po porodzie tez miał robione badanie na cukier
      miał tez usg głowki i usg nerek watroby i trzustki wszystko jest ok .taksamo
      bedzie u ciebie nie martw sie bo zaszkodzisz dziecku wrzuc na luzik.jezeli masz
      gg to z checia z toba porozmawiam .pozdrawiam
    • 0ola0 Re: Czy to juz cukrzyca? 01.02.07, 18:17
      A moge z tym czekac do 12-stego?Czy powinnam to natychmiast zglosic lekarzowi?
      Moj Boze tylko, zeby moje Śłoneczko bylo zdrowesad! Moj nr to 9443109.
      Pozdrawiam!
    • kselasz Re: Czy to juz cukrzyca? 01.02.07, 18:37
      Hejsmile
      Ja też miałam podobną sytuację ale wyniki trochę lepsze
      po 50g po 1 h miałam 152 mg/dl i lekarz stwierdził, że to może być cukrzyca
      ciązowa. Zalecił 10 dni diety - bez cukrowej(nawet owoce ograniczyć) i zrobić
      badanie na 75g glukozy po 1h,2h i 3h. Masakra!!! Pobierali mi krew ze 4 razy.
      Wyniki wyszły już ładne: 1h - 116mg/dl, 2h - 97 mg/dl, 3h - 50 mg/dl, także
      chyba dieta zadziałała - musiałam się źle wcześniej odżywiać.
      Twoje wyniki rzeczywiście są nie najlepsze - ja bym na twoim miejscu przeszła na
      dietę i chyba bym poszła wcześniej na wizytę. Co do diety to lekarz powiedział
      mi, że tak samo jak przy zwykłej cukrzycy mam sobie sama poczytać i stosować.
      Ogólnie zasady są takie 60% węglowodanów, 20% białka i 20% tłuszczów, 6 posiłków
      dziennie, dużo błonnika, warzyw, mniej owoców(nie jeść winogron),ryż,kasza,
      ziemniaki ,dozwolonesmile
      Moj lekarz kazał mi jeszcze zrobić badanie krwi - Hemoglobina glikolizowana -
      tam mi wyszło podwyższone ale mieści się w normie.Może warto żebyś też zrobiłasmile
      Pozdrawiam
      • babajagaa Re: Czy to juz cukrzyca? 01.02.07, 19:09
        Norma po wypiciu 75g glukozy po 2godz. do 140,nie wiem skad takie info ze do
        105,a twoj wynik nie jest miarodajny bo krew byla pobrana za pozno
    • emiz Re: Czy to juz cukrzyca? 01.02.07, 19:08
      1. Diagnozę cukrzyca ciążowa stawia się na podstawie wyniku testu obciążenia z
      75 g glukozy, który miałaś wykonany. Test z 50 g ma wyłącznie charakter
      przesiewowy i pozwala wyodrębnić pacjentki wymagającej bardziej szczegółowej
      diagnostyki.
      2. Jeśli dobrze zrozumiałam Twój wynik testu z 75 g po 2 godzinach wyniósł 117
      mg/dL - TO JEST WYNIK PRAWIDŁOWY (podana norma tyczy się stężenia gukozy na
      czczo, po obciążeniu wartość ta nie powinna przekroczyć 140).
      Pozdrawiam.
      • channah13 do czarna 83 05.02.07, 12:39
        czy moglabys podać swoj numer GG. Mam cukrzycę, jestem pod opieką diabetyka
        ginekologa z patologii ciąży, biore insuline ale nadal mam wachania cukru.
        chcialabym z kims kto to przezyl porozmawiac.
        Dziekuje
        channah13
        • czarna83 Re: do channah13 05.02.07, 22:16
          moj numer gg 6323794
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka