Dodaj do ulubionych

ciała ketonowe

02.02.07, 15:13
Dziewczyny pomóżcie. Robiłam dzisiaj wyniki i wszystko jest raczej ok tylko w
moczu mam ciała ketonowe, ktorych wogle nie powinno tam bycsad Ich wartosc
wynosi 15 (mg/dl). Glukozy w moczu nie mam, a we krwi wynosi 74 mg/dl ( norma
70-105). Czy to wszystko moze swiadczyc o jakichkolwiek zaburzeniach
cukrzycowych? I jaki poziom cial ketonowych jest juz bardzo niebezpieczny?
Jestem w 7 tyg ciazy
Obserwuj wątek
    • agata9991 Re: ciała ketonowe 02.02.07, 15:28
      Ciała ketonowe w moczu swiadczą o niczym innnym jak o odwodnieniu, po prostu za
      mało pijesz i tyle smileNie denerwuj się.
    • dera23 Re: ciała ketonowe 02.02.07, 17:14
      Też tak miałam przez większość ciąży, za ciężki mocz, za mało płynów
      przyjmujesz, to nie jest groźne więc sie nie przejmuj tylko wypij szklankę wody
      mineralnejsmile
    • poletka Re: ciała ketonowe 02.02.07, 17:29
      Kiedys jak w ciazy nie byłam, miałam w moczu ketony tak jak ty i pierwsze co p.
      doktor zapytała czy w ciązy nie jestem smile głowa do góry i min 2 litry dziennie,
      wody oczywiście smile
    • annia.m Re: ciała ketonowe 02.02.07, 17:31
      Hmm, odwodniona? wypijam srednio 2-2.5l plynow dziennie,glownie
      wody,regularnie. Czy w takim razie to rzeczywiscie moze swiadczyc o
      odwodnieniu? A ciezar wlasciwy tez mam prawidlowy 1.020 g/l. Z waszego spokoju
      wnioskuje jednak, ze to raczej nic bardzo grozego? Szczerze mowiac zmartwilam
      sie..
    • dorotka.k1 Re: ciała ketonowe 02.02.07, 19:04
      Nie wiem jak na Twoim etapie ciąży, ale na moim przy cukrzycy ciążowej
      świadczyłyby o zbyt małej ilości spożywanych węglowodanów - jakbyś się
      głodziła. To mi też sugeruje Twój niski poziom glukozy. Z tego co mi wiadomo to
      powstają przy spalaniu tłuszczu, a dopuszczalny poziom to chyba 5, ale w
      zasadzie nie powinno ich być wcale. Nie chcę Cię straszyć, bo lekarzem nie
      jestem. Wiem że u mnie obecność ciał ketonowych nie byłaby dobrze widziana.
      Niski poziom moze być spotykany u zdrowych kobiet w ciąży, ale nie wiem co
      oznacza ten niski poziom.
      Najlepiej zrobisz, jak skontaktujesz się ze swoim lekarzem. I poczytaj tu:
      www.resmedica.pl/zdart2996.html
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949909.html?as=3&ias=3
      klio.umcs.lublin.pl/~drumil/pio/normy.html#Mocz
    • kowali Re: ciała ketonowe 03.02.07, 12:57
      spokojnie, ja miałam taką samą sytuację w ciązy (TYLKO JA MIAŁAM AŻ 150!!), w
      badaniu moczu wyszły mi ketony,glukoza z krwi ok, poszłam do
      internisty,powtórzyłam badanie moczu i było ok. ketony mogą być np od tego, że
      nie zjadłaś wieczorem kolacji i w nocy organizm musiał spalać Twoje zapasy
      tłuszczyku (bo związku ketonowe powstają przy reakcji spalania tłuszczy),
      ketony występują w cukrzycy ciążowej (ale ta jest u Ciebie chyba wykluczona)
      albo diecie niskowęglowodanowej. powtórz badanie moczu tylko zjedz porządną
      kolację i będzie oksmile
      • annia.m Re: ciała ketonowe 03.02.07, 16:20
        Dzieki! Teraz jestem juz spokojniejsza. Rzeczywiscie nie jadlam kolacji, bo
        uwazalam ze przed badaniem tak powinnam zrobic. I moze troche przesadzilam..
        Ani mi w glowie odchudzanie w ciazy! Moze i nie jem za dwoje ale staram sie
        jesc regularnie i zdrowo. Ciagle chodze syta. Troche boje sie, ze moze za malo
        weglowodanow jem, ale ile i co powinno sie dziennie jesc? Rano rano w pracy jem
        za zwyczaj ciemne pieczywo-buleczke lub chleb, na obiad ziemniaki, codziennie
        jakis owoc... Co z weglowodanow powinno sie jesc zeby bylo ok?
        • kowali Re: ciała ketonowe 03.02.07, 19:11
          Do węglowodanów zaliczamy różne cukry, skrobię i celulozę,
          www.narodziny.med.pl/zyw.htm

powtórz badanie moczu, na pewno będzie dobrze smile))
        • dorotka.k1 Re: ciała ketonowe 03.02.07, 19:40
          Węglowodany powinny stanowić około 50% diety, przy czym bardziej wartościowe są
          węglowodany złożone czyli pieczywo (lepiej nie bułki, a chleb), także chrupkie
          pełnoziarniste, kasze, brązowy ryż, biały już mniej, makaron, najlepiej także
          pełnoziarnisty i inne produkty mączne. Owoce to cukry proste, więc z umiarem,
          zdrowsze są warzywa. Zupełnie bezwartościowe są węglowodany ze słodyczy,
          napojów słodzonych typu cola i kupnych soków (niestety). Ale nie daj się
          zwariować. Odrobina rozpusty nie zaszkodzi napewno ani Tobie, ani dziecku. I
          nie musisz jeść za dwoje, a dla dwojga.
          Powodzenia
          D+A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka