Dodaj do ulubionych

Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia

08.02.07, 16:34
Pozwoliłam dziś sobie na dwie filiżanki kawy. Przyspieszyło mi tętno i źle
się poczułam, byłam pobudzona i roztrzęsiona po kofeinie. Niby mała
rozpuszczalna a jednak. Jakoś ostatnio strasznie mnie kusi kawa. Pierwsze 3 m-
ce umiałam sobie odmówić, teraz w 4-tym ulegam pokusie. Pijecie kawę czy
jednak odstawiłyście zupełnie? Jakie macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • magducha78 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 16:39
      no to nie miej. moze po odstawieniu przez 3 miesiace 2 to poprostu za duzo.
      umiarkowanie trzeba....
    • venita Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 16:39
      jedna kawka ci nie zaszkodzi,pod warunkiem ,że masz niskie cinienie,jeżeli
      ciśnie masz w normie lub podwyższone,pij kawę bezkofeinową...
    • martusia_25 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 16:39
      Piję kawę codziennie rano. Ciśnienie mam w normie, ciąża rozwija się prawidłowo.
    • anulka59 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 16:54
      Mój gin powiedział że mogę sobie czasem pozwolić na filiżankę kawy nawet czasem
      mogę sobie wypić winka troszkę>Niestety od początku ciąży odrzuciło mnie od
      kawy.Dwa razy mi fajnie kawa zapachniała i to wszystko.
      • maminka40 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 16:58
        Czesto sie czyta, ze kieliszek czerwonego wina nie zaszkodzi, ale jak mi lekarz
        powiedzial, ze owszem moze i nie zaszkodzi, ale przez pepowine dociera do
        malucha kazdy lyk i jego reakcja jest "zasniecie" bo sobie z alkoholem jego
        watrobka nie radzi.......to juz wiecej nawet lyka nie wezme. Brr...
        • boss50 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 17:05
          I ja myślę, że masz rację. Może kawa nie działa aż tak jak alkohol, ale myślę,
          że jedna filiżanka na kilka dni powinna wystarczyć. Uważam, ze przesadziłam.
          • saha_ra Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 17:12
            grunt to nie przeginać w żadną stronę. A wyrzuty sumienia też nie są dobre dla
            dzidziusia smile) W Stanach lekarze pozwalają pić ciężarnym kobietom .....do
            trzech filiżanek kawy dziennie (przy prawidłowej ciąży i niewysokim ciśnieniu).
            Moja lekarka dała mi dyspensę na jedną czarną. Piję codziennie, maleńka
            przegoniła w rozwoju swoich "płodowych rówieśników". Fakt faktem mam bardzo
            niskie ciśnienie, a ostatnio również anemię ciążową. Także ja rady o unikaniu
            kofeiny i ciągłym leżeniu kwituję parsknięciem, bo muszę sie ruszać i strzelić
            sobie kawkę z ekspresu, zeby w ogóle funkcjonować.
            • ados.ka Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 17:41
              ja juz jestem na koncowce ciazy i przez ostatnie 4 tygodnie mam okropna ochote
              na kawe i to taka sypana! przed ciaza pilam min 3 razy dziennie wielki kubek
              ale przez poczatek ciazy odstawilam, pozwalalam sobie raz na kilka dni
              filizanke rozpuszczalnej a teraz w 9 miesiacu pije codziennie sypana. Mnie
              uspokoila siostra ktora przez dwie ciaze pila codziennie kawe i ma dwie sliczne
              i zdrowe coreczki. jedna mala czarna nie zaszkodzi. bardziej mi zaszkodzila
              kiedys herbata, poniewaz w jeden dzien wypilam jej bardzo duzo ilosc i czulam
              sie pozniej bardzo pobudzona i ja i dziecko niezle fikalo.
              • kamcia_ms Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 11.02.07, 10:47
                Podobno kawa tak naprawdę nie zaszkodzi (z umiarem oczywiście). Ja z jednej
                strony chciałabym od czasu do czasu miec w ogóle na nią ochotę, żeby jako tako
                funkcjonować. Niestety odrzuciło mnie na maksa, mimo, że przed ciążą nie
                wyobrażałam sobie dnia bez kawy i to niejednej wink
            • martusia_25 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 10:20
              Czytałam (akurat nie w temacie ciąży lecz zawałów) że amerykańskie normy
              odnośnie kawy są wyższe niż europejskie, bo w Stanach kawę piją dużo słabszą smile
            • kasiapfk Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 12:32
              Sahara, ale piłąś ty kawę w Stanac. to nawet luran ie jest tylko "coś". Pewnie
              z kilkanaście razy mniej skondensowane niż tradycyjnie pite w Europe smile
              a ppropos kawy: kupiłam bezkofeinowa w ziarnach (w Pożegnaniu z Afryką) i tym
              isę raczę -no ale ja mam podwyższone ciśnienie i innej nie mogę. W dodatku z
              mlekiem.
    • deela jak ci nie sluzy to wiecej nie pij 08.02.07, 17:58
      ja popijalam ze 4-5 tygodniowo w pracy bo tylko to oprocz arbuza mnie nie mdlilo
      a pod koniec ciazy nie wywolywalo mega zgagi
      hmmm pogadaj z doktorem jak masz watpliwosci
      ja poilam rozpuszczalna z jednej lyzeczki ze smietanka
      malemu nie zaszkodzilo
      • boss50 Re: jak ci nie sluzy to wiecej nie pij 08.02.07, 18:13
        Znowu Ty?!! smile))) Złośliwa babo smile)))) Wiem, ze mam nie pic, ale mnie
        pokusiło po raz pierwzy i troche sie przestraszylam, chcialam zeby mnie babki
        pocieszyly, ze tez piją smile hejka
        • deela oba nicki twoje? <podejrzliwa> 08.02.07, 18:19
          nigdy nie wiem po co ludziom kilka kont......
          ja gupia jestem ja mam jednego nicka i sie go trzymam
          ale do rzeczy ja zlosliwa? ja jestem niebezpiecznie jadowita moj jad powala 7
          osb w tramwaju i 15 w autobusie, ja nie wiem czemu taka korelacja
          na kazdego kawa moze roznie wplywac mi nie sluzyla herbata przez cala ciaze nie
          tknelam swinstwa i rzygalam na odleglosc na sam widok jakiegokolwiek plynu
          zawierajacego miete indifferent
          za to kawe chlalam bo nie wywolywala zgagi a u mnie to nawet po wodzie byla zgaga
          koszmar
        • boss50 Re: jak ci nie sluzy to wiecej nie pij 08.02.07, 18:20
          Drugi nick powstał kiedy zapisałam się na Forum Lipcowych Mam, odtąd mi się
          mylą smile
          • deela rotfl 08.02.07, 18:23
            i co jestem az tak zlosliwa?
            jak widze posta gdzie ktos ma pytanie to doradzam jak umiem ale mam kilka piet
            achillesowych
            sa to: glupota, hipokryzja, obłuda, złodziejstwo, przerabianie CiP na forum
            WROZKA <chy jestem w ciazy>
            i debilne histerie <widzialam wloczke czy moje dziecie okrecilo sie pepowina>?
            no i nie lubie fasolek dzidz itd
            dla mnie to zenujace zeby dorosla kobieta tak mowila
            poza tym da sie ze mna zyc tongue_outPPPPPPPPPPPPPPPPP
            • bemm1 Re: rotfl 09.02.07, 14:09
              jestes the best!!!!!!!!!!
    • beczek2 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 08.02.07, 22:14
      Z wiedzy jaką ja mam......
      Bardzo dużo czytałam, oglądałam i rozmawiałam z lekarzami i z doświadczenia
      wiem, że 1-2 małe kawy (pół na pół z mlekiem, expreso) nie zaszkodzą dzieckusmile))
      Uwierz jestem mamą 5 miesięcznego zdrowego chłopca a piłam codziennie kawę (tą z
      cykorią i mlekiem - pół na pół)
      • cannella Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 11:29
        Sorry, ale to coś z cykorią trudno nazwać kawą. W cykorii nie ma kofeiny.

Mój lekarz uważa, że do kilku kaw dziennie to nie problem. Dzięki temu bez
        wyrzutów wypijam sobie rano jedną małą czarną, a na więcej i tak nie mam ochoty,
        chociaż mi wolno.
    • wiedenka12031999 Ja codziennie piję kawe 08.02.07, 22:17
      rozpuszczalną. Nie odmawiam sobie, nie widze takiej potrzeby. Alkohol
      ograniczyłam ale również nie zaprzestałam kompletnie picia. Raz na jakiśczas
      drinka, wino albo małe piwo. To moja druga ciąża, w obu przypadkach
      zrezygnowałam z palenia. Mój lekarz uważa że im bardzij się ógraniczamy tym
      więcej szkody możemy sobie narobić bo człowiek ma pewne potrzeby i skoro
      organizm w ciąży ma ochote na pizze z ananasem to powinno się to zjeść!
      Podobnie z kawą czy małymi ilościami alkoholu.
      • saha_ra Re: Ja codziennie piję kawe 08.02.07, 22:47
        za alkoholem nigdy nie będę glosować, ale za kawą owszem smile))
        • phantomka Re: Ja codziennie piję kawe 08.02.07, 23:06
          Pilam i dwie dziennie, bo mialam niskie cisnienie, zaden lekarz nie widzial w
          tym zdroznosci...ale juz widze oczami wyobrazni diety co niektorych z Was, jak
          bedziecie karmic piersiabig_grin
          Moje dziecko ma sie dobrze, a i podczas karmienia nie odmowilam sobie nigdy
          kawy i jakos sypiala fantastycznie - to tak na przyszlosc.
          • ilona797 Re: Ja codziennie piję kawe 08.02.07, 23:37
            Ja byłam takim kawoszem,że już nawet kofeina na mnie nie działała i piłam ją
            chyba tylko dla samego faktuwinkNatomiast,przez pierwsze trzy miesiace nie
            mialam na nia w ogole ochoty,czym byłam zaskoczona.Teraz w piątym piję od czasu
            do czasu,raczej z mlekiem i głownie z wyciągiem z guarany (są juz takie w
            sklepach) i jest ok.Mysle,ze Twoje samopoczucie bylo spowodowane bardziej
            Twoimi obawami niz faktycznie kawa,ktora wypilassmile
            • marzenes Re: Ja codziennie piję kawe 09.02.07, 09:23
              przed ciąza przez jakies 10 lat nie wyobrazłam sobie poranka bez kawy, jak
              zaszłam to mnie od niej odrzucilo i nawet nie mogłąm jej wąchac, teraz (11tc)
              pije sporadycznie, nie ciagnie mnie az tak, mam zamiar kupic sobie bezkofeinowa
              uwazam i nawet lekarz mi mowil ze male ilosci kawy np filizanka dziennie nie sa
              szkodliwe, nie popadajmy w paranoje
    • budzik11 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 09:49
      Piję. W pierwszej ciąży też piłam i podczas karmienia piersią. Nie jakieś duże
      ilości, ale kubek, dwa słabej, w dodatku z mlekiem, bez przesady, nie zabije a
      ni matki ani dziecka.
      • kinga_dobrowolska Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 10:03
        Zgadza się. Wszystkie porady lekarskie, książki etc. maówią, że zły wpływ kawy
        jest możliwy do stwierdzenia po 5-6 kawach. Jednak trzeba pamiętać, że skład z
        kofeiną nie ma TYLKO ona. Podaje się, że bezpieczne są 1-3 kaw lekkich.
        Ja piję max 2, a ostatnio wyczytałam na jakimś foru jak ginekolog polecał np.
        Inkę albo Nescafe Ricore .... też wyjście wink
        Pozdrawiam ciężarówki-kawoszki wink
    • mamaza Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 10:29
      Od początku piję jedną kawę dziennie.Inaczej nie byłabym wstanie zacząć
      dnia,niskie ciśnienie znacznie nasiliło się w ciąży.
    • malg71 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 10:52
      I bardzo dobrze że masz wyrzuty sumienia. Jak czytam te posty kobiet które piją
      kawę i czują się supermatkami to aż mnie ponosi. Czy wiecie drogie mamusie jak
      szybko bije serduszko waszego dziecka? O wiele szybciej niż dorosłego człowieka.
      Jak nie wierzycie to dajcie mężowi do posłuchania brzuszek to wam powie. A
      wiecie jaki wpływ ma kawa na organizm kobiety? Przyspiesza bicie serduszka
      dziecka. Dziecko po prostu się męczy i ma dodatkowy stres. Czy tego chcecie dla
      swojego dziecka? Jeśli czegoś nie widać to nie znaczy że tego nie ma....
      • marzenes Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 11:44
        malg przepraszam ale nie przesadzasz troche ?????jesli byłaby to prawda i
        zagrozenie dla dziecka kazdy lekarz by tego zabranial, wszedzie bo o tym pisano
        • kinga_dobrowolska Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 12:04
          Zgadzam się absolutnie!
          Ja swoją sprawę omawiałam z neurologiem i 1-2 słabe kawy nie zaszkoszą. A
          ciśniie mam ciągle książkowe bo nawet w domu sobie mierzę ...
      • martusia_25 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 13:22
        To ciekawe, bo ja przed pójściem do lekarza rano piję filiżankę kawy
        (normalnej, nie żadnej lury czy Inki) do śniadania i tętno płodu zawsze jest w
        normie (podobnie jak moje ciśnienie). A tętno mierzył lekarz a nie "mąż
        słuchając brzuszka". Ja wiem, że ciążowa egzaltacja jest w modzie i do dobrego
        tonu należy wyrzec się wszelkich przyjemności, łącznie z serem pleśnowym i
        farbowaniem włosów, ale poprzez wyrzeczenia wcale nie stajesz się lepszą matką.
    • ingapol Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 11:31
      ja mam zazwyczaj ciśnienie w okolicach 85/65. wczoraj wypiłam ricore ze
      śmietanka i miałam ciśnienie 140/90 !!! Aż sama się dziwię !!! Ogólnie to kawę
      piję bardzo rzadko, a jak już pije to tylko taka jak napisałam
      tiny.pl/wzz5
    • mniemanologia Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 12:28
      Piję kawę, 1-2 dziennie.
      Lekarz zdziwił się w ogóle, jak go zapytałam, czy nie powinnam ograniczyć kawy,
      powiedział, że dopóki nie piję 4 dziennie, to mogę być spokojna smile
    • mmalicka21 ja mam doświadczenia żebyś się pukneła w łep 09.02.07, 12:48
      mam wyrzuty sumienia...

ty nie masz kobieto problemów chyba?

ja w ciąży słaba kawę z mlekiem. mrożoną i inne postacie piłam niemal codziennie
      podobno jak grono moich koleżanek

skąd ty bierzesz info że tego nie wolno...
      czyzby z forum CIP?
      • lipcowa_mama_2007 Re: ja mam doświadczenia żebyś się pukneła w łep 09.02.07, 17:43
        Chyba mało czytasz skoro zadajesz takie pytania. Poczułam się źle więc pojawiły
        się wyrzuty sumienia, tyle. Po co te złośliwości?
    • maadzik3 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 14:02
      Cała ciążę miałam (jak zawsze) niskie ciśnienie. Całą ciążę piłam kawę za wiedzą
      i zgodą mojego lekarza. Po porodzie wytrzymałam 5 tygodnii... zasypiałam na
      stojąco i... wróciłam do kawy.
    • bemm1 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 14:06
      hej...no coz..wiele kobiet chyba dało Ci juz do myslenia..nie popadaj w
      paranoje... moze 2 kawy pod rzad to duzo...ale rzeczywiscie to nie patologia
      zachowan matki...bo jak bys zobaczyla i uslyszla jak niektore przyszle mamy sie
      dokarmiaja to chyba bys zawalu serca dostala...znam takowa i ma dziecko zdrowe
      jak dzwon! znam ktora sie trzesla nad wszystkim, super piersia na diecie
      karmila a dziecko z chrob i alergii nie moze wyjsc... takze RELAX!!!!!!! to tez
      jest bardzo potrzebne twojemu dziecku i nie odmiawial sobie niczego na co masz
      ochote!!!!! bedzie oki!!!! nie zamartwiaj sie !!!!!!!! buzka!!!!!!!!
      • ebenark Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 14:19
        Ja też miaalm wyrzuty-nawet jak sie dowiedziałam,ze jestem w ciązy próbowałam
        przestac-ale skutek był fatlny-straszna migrnena przez dwa dni, zwiększone
        mdłości, brak apetytu. Mąż sie zlitował i powiedział, że jedna mała dziennie mi
        nie zaszkodzi (choć na początku sam mi zakazywał picia kawy)i piję jedna mała
        filiżankę prawdiwej kawy-niestyty z samego rana do śniadania-bo tak jestem
        przezwyczajona i wtedy dobrze się czuję. A myślę że te bóle głowy które
        przechodziłam nie pijąc kawy bardziej zaszkodziłyby mojemu maleństwu niż ta
        mała kawka codziennie. A co do jedzienia też jem to na co mam ochotę, jak mam
        ochotę na łyka piwa to sie napiję i wiem,ze tym napewno nie zaszkodzę dziecku-
        to ono samo chyba sie domaga tego co mu potrzebne w danej chwili.
    • lee_a Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 14:15
      pije jedną kawkę dziennie z samego ranka bo lubię, łyżeczka kawy, pół kubka
      wody i pół kubka mleka. Dzis rano właśnie taką wypiłam, ciśnienie zmierzone ok.
      południa w środku dnia pracy (akurat tak sie zlozylo ze byly w firmie badania) -
      123/63 a więc podobno książkowe...
    • lampionka Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 14:16
      Zimą czasem trudno bez kawy. Ja też piję, potem miewam wyższe ciśnienie i
      Maluszek więcej się wierci, ale są chwile, że nie umiem sobie odmówić smile

zycierodzinne.blog.onet.pl/
    • mettea Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 19:19
      Jak widzisz - wszystko oksmile, dołączę do opinii, że niewielkie ilości kawy nie
      mają szkodliwego wpływu na dziecko - słowa mojego lekarza!
      Więc sie nie stresuj, jeśli masz ochotę - pij na zdrowie smile
    • nutka500 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 19:28
      A mnie od samego poczatku ciąży sam zapach kawy przyprawia o mdłości, więc nie
      mam tego dylematu. Myślę, że jeżeli masz na kawę ochotę, to znaczy, ze organizm
      akceptuje.
    • beksalala25 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 19:44
      Ja codziennie pije filizanke kawy i nawet lekarz powiedzial, ze to nie szkodzi.
      Badz spokojna.
    • martajoanna1 Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 09.02.07, 22:27
      ja piłam jedną codziennie, jakoś obydwie żyjemy i mamy się dobrze. troszkę luzu.
      • evezu Re: Piłam dziś kawę, mam wyrzuty sumienia 10.02.07, 16:40
        przed zajściem w ciążę piłam kawę, nawet 2-3 ale teraz nawet nie mam na nią ochoty
    • sarunia21 hAHAHA DOBRE ! 11.02.07, 00:09
    • monia19722 pijałam kawkę i od czasu do czasu domowe winko :)) 11.02.07, 13:45
      ja w ciązy pijałam kawke parzoną i winko domowej roboty ( lampka tygodniowo),
      morfologię miałam wzorcowąsmile); poza tym zdarzyło mi sie łykać niepotrzebne
      lekarstwa (błedna diagnoza lekarska), 2 miesiące temu urodziła 4,5 kg zdrową
      śliczną córcię smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka