Dodaj do ulubionych

Rozmiary ubranek

10.02.07, 15:27
Mam ogromną prośbę do doświadczonych mamuś - powiedzcie mi, jaka powinna być
"prawidłowa" długość i szerokość ubranek w rozmiarach 56 i 62?
Kompletuję wyprawkę dla mojego maleństwa i jestem zaskoczona ogromnymi
rozbieżnościami w rozmiarówkach poszczególnych firm. Wiem, że mogą być
różnice, ale żeby np. body 56 było prawie jak inne 62?
Jak kupować, żeby nie okazało się, że coś nie nadaje się do założenia, bo jest
np. o wiele za małe?
Z góry Wam bardzo dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • sabka22 Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 15:49
      no cóz ja kupowałam na oko bo naprawde róznice są ogromne np.mój synek nosi
      teraz 80 a mam takie jedne body 68 i pasują!Takze musisz ocenic wzrokiem
      metkami nie ma co sie sugerowac.
    • ewcia1980 Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 15:59
      No zgadza sie, ze rozmiarówka ubran dzieciecych jest naprawde jakas ... dziwna.
      No i trzeba kupowac na oko.
      Najgorsze jest to, ze moja córka ma juz prawie 4 miesiace a mi nadal ciezko
      jest ocenic "na oko" czy ubranko bedzie dobre czy za duze.
      Efekt - mam cały stos za wielkich ubranek do których Iza bedzie musiała
      dorosnąc.
      pozdrawiam i przyjemnych zakupów zycze
      Ewelina
      • kingastolarczyk Dziękuję 10.02.07, 16:04
        Dziękuję Wam bardzo, chyba rzeczywiście oko musi wystarczyć za jedyną wiarygodną
        "miarkę" wink
      • dorotka.k1 Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 16:18
        A niektóre ubranka mają oznaczenia 3-6 m-cy lub 6-9 m-cy. I to już jest totalna
        katastrofa, bo przecież nawet niedoświadczona mama wie, że różnica między
        dzieckiem 3- a 6-miesięcznym jest ogromna.
        • mama_dominiki1 Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 19:59
          Rozmiary 3-6, 6-9 to pewne ułatwienie dla tych mam, co nie wiedzią np że
          rozmiar 74 jest do 9 misiecy. Ta rozmiarówka jest dokładnie taka sama jak 56,
          62, 74 itd. Generalnie rozmiar u noworodka zmienia się co 3 miesiące, wiec 0-3
          to rozmiar 62 (56 to 0-1), 68 to 3-6, 74 to 6-9, 80 to 9-12 - czasami są
          napisane obie wersje na metce.
          pozdrawiam
          • kiniak22 Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 20:49
            kazda firma produkujaca ubranka ma "swoj" rozmiar, na poczatku kupowalam na oko
            rozne rzeczy i roznych firm, sprawdzalam w ten sposob ich wielkosc, roznice w
            rozmiarach i przede wszystkim jakosc (bo bawelna bawelnie nie rowna), po kilku
            miesiacach doswiadczen wybralam jedna czy dwie firmy i tylko tych firm ubranka
            kupowalam (mam na mysli spiochy, kaftany i body), tym samym chcac kupic ciuszka
            rozmiar wiekszego nie musialam sie obawiac ze kupie cos co bedzie za male, no
            inaczej sprawa sie ma jesli chodzi o inne ciuchy typu dresiki czy sukienki,
            tutaj juz niestety albo zabierasz dziecko ze soba albo po kilku miesiacach masz
            juz tak wprawione oko ze od razu widzisz ze cos jest za male lub za duze, z
            czasem nabierzesz wprawy i doswiadczenia wiec sie nie masz czym przejmowac
          • dorotka.k1 Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 21:20
            taaaa, mam ubranka z metką 3-6 identyczne wielkością jak inne 6-9 smile
    • maretina Re: Rozmiary ubranek 10.02.07, 21:43
      zawsze kupuje na oko, bo rozmiar na metce moze byc mylacy. np. h&m ma zawyzone
      rozmiarowki. u nich 56 to tak jak w wielu innych firmach 68 itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka