Dodaj do ulubionych

Duże dziecko-cesarka?

21.02.07, 10:23
Dziewczynki ja juz urodziłam corcie i teraz czekamy na maluszka mojej siostry
i mam pytanie.Siostra jest w 38tc i jej mała wazy 3500g a podobno moze jesze
przytyc ok 1kg wtedy bedzie bardzo duza a siostra drobna jest.Zastanawiamy
sie czy sami prosic lekarza o cesarskie ciecie czy moze sam powinien
zaproponowac w sytuacji dzieciaczka z waga powiedzmy nawet nie 4,5kg tylko
4kg.Co o tym myslicie?Tak spore dziecko to wystarczajacy powod aby prosic o
cesarke?Ja rodziłam naturalnie bo mała nie wazyła 3kg ale jej to bedzie
raczej ciezko.
Obserwuj wątek
    • kocica19805 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:39
      to nie jest tak,ze jak ma sie urodzic duze dziecko to od razu lekarze mysla o
      ceasrce.No chyba,ze siostra ma waska miednice,ale jesli ginekolog nie widzi
      zadnych przeciwskazan to siostra moze spokojnie urodzic naturalnie.Wiem co
      mowie,bo moj syn urodzil sie z waga 4500 i obylo sie bez zadnych problemow,tez
      mialam obawy i pytalam sie jak to jest czy duze dziecko rowna sie cesarka,a
      ginekolog mi powiedzial,ze probuje sie porodu naturalnego i jesli w trakcie
      wystepuja komplikacje to wtedy decyduja sie na cesarke.I pociesz siostre,ze
      mimo,ze moj syn byl ogromny to urodzilam go w 5 godzin i nie bylo tak
      strasznie,normalny porodsmile
    • mammaewuni Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:40
      W szpitalu gdzie ja rodziłam cesarka jest, kiedy na usg waga dziecka przekracza
      4,5 kg. U mnie usg pokazało 4 kg, więc o cesarce nawet mowy nie było. Na
      szczęście mała miała po urodzeniu "tylko" 3400 g. Nie wiem jak do wagi i
      cesarki podchodzi się w innych miastach i szpitalach.
      Pozdrawiam
      P.S. Jestem ze Śląska
      • linda21 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:44
        Przekaze jej zeby sie nie martwiła.Jakos to bedzie.Ma dobrego lekarza wiec
        jezeli cos bedzie nie tak to napewno zakoncza porod cesarskim cieciem.
        Dzieki za odpowiedzi
      • polpotworek Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:45
        Wskazaniem do cesarki jest nie drobna budowa twojej siostry ale rozmiary otworu
        w miednicy który jest mniejszy od glowy dziecka- wtedy kobieta nie urodzi
        dziecka bo ono nie przejdzie nawet ciagniete sznurem przez kostną miednice
        która sie nie rozejdzie od parcia. Nie maraczej na to wplywu ani jego waga ani
        budowa Twojej siostry. Siostra moze miec wąskie biodra a otwór w miednicy
        spokojnie wiekszy od glówki nawet duzego dziecka. O tym warto porozmawiac z
        lekarzem i poprosic o wyjasnienie.
    • astronia Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:47
      to nie jest powiedziane żecesarka mój miś ważył 4420 i miałam faktycznie
      cesarke ale próbowałam rodzić normalnie za to moja kuzynka urodziła corką 4350
      naturalnie więc nie ma reguły
      • karinka21 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:53
        Mój syn też miał ważyć 4kg, a że drobna jestem to lekarka od razu chciała
        dzwonić poanestezjologa i ciąć. Jednak położna prosiła, żeby spróbować rodzić
        naturalnie, a jak nie będzie postępu porodu to będę mieć cc. Syn ważył na
        szczęście 3,3kg, główkę miał 34 cm, a zaklinował mi się w miednicy i były
        kłopoty, na szczęście wszystko dobrze się skończyło, nawet nie myślę, co by
        było, gdyby ważył te 4kguncertain
        • karinka21 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 10:57
          i tak jak pisała polpotworek, czasem drobne kobietki rodzą olbrzymów, a te
          większe mają kłopoty, na to nie ma reguły, po prostu powinni zmierzyć wymiary
          miednicy przed porodem i ocenić, czy siostra jest w stanie urodzić takie
          dziecko.
    • jk3377 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 12:06
      przeczytalam wszystkie odp. i sama nie wiem juz...moje pierwsze wyliczono mi na
      3300g a urodzil sie 4130g..zmuszali mnie do naturalnego przez 12h a i tak byla
      cesarka-na ostatnia chwile...teraz od razu ide na cesarke bo nie chce juz tego
      przezywac 2 raz...tydzien temu gin wyliczyl mi dzidzie na 3kg a jeszcze mam 2
      tyg i na pewno urosnie..jestem spokojniejsza..pozdrawiam...
    • monikaa13 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 13:07
      taka waga nie jest zadnym pretekstem do zrobienia cc, siostra pewnie urodzi i
      wszystko bedzie dobrze
      wprawdzie ja urodzilam corke 4200 przez cc, ale najpierw 8 godzin wypychalam ja
      naturalnie, glowe juz dotykalam, dalej nie chcialo isc
      mozesz porozmawiac o tym z lekarzem ale watpie czy zgodzi sie od razu na cc
      poza tym nie wiadomo jaka wage bedzie miala przy porodzie, wcale nie musi
      przytyc kilograma, a poza tym siostra moze urodzic np jutro i wszystko bedzie ok

mysle ze nie potrzebnie w ogole sie martwicie, dzidzia ma bardzo fajna wage do
      urodzenia ja naturalnie, a usg tez moze sie mylic co do wagi szczegolnie
      • beatar9 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 13:21
        witam,wszystko zależy od pomiarów miednicy cyrklem ginekologicznym-urodziłam
        sn,bez zzo synka 4280g-to moje pierwsze dziecko choć straszono mnie
        cesarką,której nie chciałam ,pozdrawiam
    • olus1984 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 13:27
      Witamsmile Ja urodzilam corke w 42 tc, wazyla 4320 i miala 59 cm. Urodzilam sn,
      ale moj lekarz kiedy dowiedzial sie ze mala jest taka "duza" proponowal cc,
      jednak nastepne usg ktore zrobil wykazalo 3700. Wiec stwierdzil, ze nie ma
      problemu zeby rodzic naturalnie. Jednak wczesniejsze usg mowilo prawde.
      Rodzilam 4 tgodz, nie powiem lekko nie bylo, lekarz w koncu wypchal mi dziecko,
      bo nie umialam urodzic, wszyscy sie dziwili ze mala nie ma nic zlamanego.
      Roznie to bywa, czesto tez jest tak ze usg sie myli. Teraz po fakcie ciesze sie
      ze urodzilam naturalnie, ale wtedy oddalabym wiele za cc. Powodzenia
      • beatar9 Re: Duże dziecko-cesarka? 21.02.07, 14:42
        olus,moja ginka mnie zadziwiła kiedy m-c przed porodem prognozowała wagę-
        pomyliła się o 20g...trochę duża rozbieżność była w Twoim przypadku ale
        dobrze,że wszystko tak się skończyło,pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka