Dodaj do ulubionych

Wirtualna polozna - "polozna35"

22.02.07, 00:21
Troche mnie zmrozilo po przeczytaniu pytań do połoznej i odpowiedzi.
Jak na moj gust powinno się takie pytanie zadawac _lekarzowi_
a nie poloznej!
Wirtualna polozna odpowiada na pytania i wyglada na to ze nie zdaje sobie
sprawy ze nie jest osoba ktora posiada do tego kompetencje (nie mowie o
wszystkich pytaniach)
Paranoja. Wiekszosc pytan powinno byc zadawane lekarzowi!
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 01:06
      Widocznie pytające panie nie wierzą swoim lekarzom i wolą zasięgnąć porady u
      kogoś, kto niekoniecznie musi być tym, za kogo się podaje.
      • azille Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 01:37
        Tak, tym bardziej dziwi mnie to poniewaz na gazecie.pl jest
        nawet osobne forum na ktorym odpowiada ginekolog poloznk-
        -znany z imienia i nazwiska.
    • kekoa2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 07:22
      nie martw sie zdrowiem pytających pan,one na pewno mają swoich lekarzy i osoby
      które intereują sie ich stanem i zdrowiem ,twoja nadgorliwość w tym przypadku
      ociera sie o bezinteresowną złośliwośc...
      • azille Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 08:53
        Nie martwie sie o zdrowie tych Pan, przeczytaj sobie posty od pytajacyh i
        odpowiedzi poloznej i zobaczysz ze to zupelnie bez sensu...
        Dla mnie po prostu te baby sa glupie zadajac takie pytania niby "wirtualnej
        poloznej"
        • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 09:00
          a wirtualna "polozna35" w rzeczywistości może okazać się Panem Rysiem w
          podkoszulku...albo Anią, która ma 12 lat....ale zadające pytania dziewczyny
          chyba się tym zupełnie nie martwią....
          tak jak nie martwią się swoim zdrowiem i zdrowiem swoich nienarodzonych dzieci,
          skoro zadają pytania komuś, o kim nic nie wiedzą, poza tym co im powiedziała
          rzeczona "położna"..
          o ile rzeczywiście nią jest, w co ja osobiście wątpię...
          ale to nie moje zdrowie się tu naraża, ani moich dzieci...
        • edit38 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 09:20
          Sama zadałam pytania w tym wątku i wcale nie uważam się za GŁUPIĄ BABĘ.
          Zastanawiam się jakim prawem oceniasz osoby których nie znasz? Forum jest
          właśnie po to aby zadawać pytania jeśli się ma jakieś wątpliwości i wątpię aby
          którakolwiek z dziewczyn zadających je traktowała to jako opinię ważniejszą niż
          opinia lekarza. Niestety nie wszyscy mają kontakt ze swoim lekarzem 24
          godz/dobę. Uważam że czasami warto poznać zdanie innej osoby na nurtujący nas
          temat (nawet jeśli jest to pan Kazio)
          • azille Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 09:27
            a co jesli ta osoba jest sprzedawca w sklepie..?
            tez jest dobrze poznac jej opinie i stawiac ją obok
            opini lekarza ginekologa?
          • melka_x Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 09:43
            > Forum jest właśnie po to aby zadawać pytania jeśli się ma jakieś wątpliwości
            > i wątpię aby którakolwiek z dziewczyn zadających je traktowała to jako opinię
            > ważniejszą niż opinia lekarza.

Pod warunkiem, że odpowiadające to inne ciężarne czy kobiety mające ciąże za
            sobą. Jeśli ktoś się przedstawia jako położna czy lekarz to jego posty mają
            inną wagę i przez wiele foremek mogą być traktowane jako stricte medyczna
            porada. Żaden poważnie traktujący odpowiedzialność zawodową i etykę lekarz, czy
            żadna położna, nie będą mieć oporów przed podaniem swojego nazwiska, stopnia
            specjalizacji czy napisania kilku słów o swoim doświadczeniu. Jeśli ktoś upiera
            się przy anonimowości to najpewniej położną czy lekarzem nie jest. Oczywiście
            każdy może tutaj pisać, także 12letni Franek na wagarach czy rencista pan
            Kazio, ale niech nie występują z pozycji medycznego autorytetu.
            • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 10:13
              melka_x napisała:

> > Forum jest właśnie po to aby zadawać pytania jeśli się ma jakieś wątpliwo
              > ści i wątpię aby którakolwiek z dziewczyn zadających je traktowała to jako
              opinię ważniejszą niż opinia lekarza...."

niestety się mylisz...na tym forum znajdzie się sporo mało rozgarniętych
              osóbek, które te pseudomedyczne "porady" wezmą na poważnie...
              i dlatego własnie powstała ta dyskusja..
              • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 10:21
                nastepna fachowa położna,tym razem ze śląska...niedługo wirtualnie będzie można
                zrobić badania transwaginalne, nie ruszając się sprzed komputera..

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=57730974&a=57806785&wv.x=1
                czy ktoś administruje tym forum?? i dlaczego pozwala na takie rzeczy, do jasnej
                cholery??
                • edit38 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 12:49
                  doral2 napisała:
                  > czy ktoś administruje tym forum?? i dlaczego pozwala na takie rzeczy, do jasnej
                  > cholery??

obawiam się że nie skoro niektóre wątki przetrwały aż do dzisiaj chociaż moim
                  zdaniem jest to nic innego jak prowokacja do kłótni np to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=57270945&a=57270945
              • melka_x Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 10:31
                doral2 napisała:

że

> melka_x napisała:

> Forum jest właśnie po to aby zadawać pytania jeśli się ma jakieś wą
                > tpliwości i wątpię aby którakolwiek z dziewczyn zadających je traktowała to
                > jako opinię ważniejszą niż opinia lekarza...."

melka_x niczego takiego nie napisała. Melka_x napisała coś wręcz przeciwnego i
                melka_x akurat w tej sprawie wyjątkowo zgadza się z doral2tongue_out
                • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 10:58
                  to w takim razie doral2 odszczekuje i przeprasza melkę_x big_grin
                  • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 11:44
                    czekam na ustosunkowanie się moderatorów tego forum, co do wirtualnych diagnoz..
                  • melka_x Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 16:22
                    doral2 napisała:

> to w takim razie doral2 odszczekuje i przeprasza melkę_x big_grin

Nic się nie stałosmile
                    • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 21:39
                      wiemy coś??
              • edit38 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 13:28
                doral2 napisała:

> melka_x napisała:
                >
                > > > Forum jest właśnie po to aby zadawać pytania jeśli się ma jakieś wą
                > tpliwo
                > > ści i wątpię aby którakolwiek z dziewczyn zadających je traktowała to ja
                > ko
                > opinię ważniejszą niż opinia lekarza...."
                >
                > niestety się mylisz...na tym forum znajdzie się sporo mało rozgarniętych
                > osóbek, które te pseudomedyczne "porady" wezmą na poważnie...
                > i dlatego własnie powstała ta dyskusja..
                >
                To akurat była moja wypowiedź.
                Może masz rację twierdząc że znajdą się takie dla których opinia z forum jest
                ważniejsza niż opinia lekarza.
                Uważam jednak że konieczność usuwania takich wpisów byłaby koniecznością
                usunięcia 50% a może nawet więcej wątków. Przecież nie tylko w tych wątkach
                dziewczyny proszą o radę, pomoc i wyrażenie opinii na tematy które powinny być
                poruszone przede wszystkim u lekarza. A nigdy nie wiadomo kto nam odpowie.
                Każda dorosła osoba jest odpowiedzialna za to co robi a jeśli jest mało
                rozgarnięta to równie dobrze może słuchać "dobrych" rad ludzi w sklepie lub w
                autobusie na to nic nie poradzimy sad
                • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 15:09
                  edit38 napisała:

> doral2 napisała:
                  >
                  > > melka_x napisała:
                  > >
                  > > > > Forum jest właśnie po to aby zadawać pytania jeśli się ma jakieś
                  wątpliwości i wątpię aby którakolwiek z dziewczyn zadających je traktowała to
                  jako opinię ważniejszą niż opinia lekarza...."
                  > >
                  > > niestety się mylisz...na tym forum znajdzie się sporo mało rozgarniętych
                  > > osóbek, które te pseudomedyczne "porady" wezmą na poważnie...
                  > > i dlatego własnie powstała ta dyskusja..
                  > >
                  > To akurat była moja wypowiedź.
                  > Może masz rację twierdząc że znajdą się takie dla których opinia z forum jest
                  > ważniejsza niż opinia lekarza.
                  > Uważam jednak że konieczność usuwania takich wpisów byłaby koniecznością
                  > usunięcia 50% a może nawet więcej wątków. Przecież nie tylko w tych wątkach
                  > dziewczyny proszą o radę, pomoc i wyrażenie opinii na tematy które powinny być
                  > poruszone przede wszystkim u lekarza. A nigdy nie wiadomo kto nam odpowie.
                  > Każda dorosła osoba jest odpowiedzialna za to co robi a jeśli jest mało
                  > rozgarnięta to równie dobrze może słuchać "dobrych" rad ludzi w sklepie lub w
                  > autobusie na to nic nie poradzimy sad

tylko że dziewczyny które coś tam komuś doradzają, doradzają z własnego
                  doświadczenia i nie podpierają się autorytetm medycznym, jak to jest w
                  przypadku naszej pseudo-położnej...
                  a po wielkości wątku "położnej" widać, że naiwnych idiotek nie brakuje...
                  i to jest nie tylko chore..to zaczyna być niebezpieczne..na tym forum już
                  kiedyś była afera, bo jedna taka idiotka uwierzyła w porady na forum jak w
                  wyrocznię i źle się to dla niej i dziecka skończyło, a jej rozjuszony mąż
                  z "siekierą" po forum biegał i dym był na całego...więc chociażby z tego powodu
                  niebezpieczne są pseudoporady naszej pseudopołoznej35...
    • melka_x Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 09:06
      Położna może odpowiadać na pytania związane z ciążą, co innego jest problemem.
      Co jakiś czas na forum pojawiają się posty twierdzących, że są położnymi lub
      lekarzami, zachęcają do zadawania pytań, ale nie przedstawiają się z nazwiska.
      To niezgodne z etyką zawodową. Porad medycznych nie udziela się anonimowo.
    • paulina812 Azille nie chcesz to nie pytaj 22.02.07, 13:48
      Nie rozumiem po co się wtrącasz?????
      • azille mam takie hobby n/t 22.02.07, 14:06

• lina35 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 13:51
      Hej mam wrazenie jak wiekszosc ze ta polozna to pic na wode,odpowiedzi typowe
      jak z katalogu lub dokladnie przeczytanej ksiazki pod tytulem Bedziesz mama ej
      polozna tak ci sie nudzilo?Genialnych pomyslow zycze.DO MILEGO LUDZISKAwink
      • aurinko Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 13:57
        No dobra, od dziś ja będę położną, odpowiedzi na pytania, które padły w wątku "położnej" można znaleźć w internecie i nie różnią się one zbytnio od odpowiedzi "położnej". Każda z nas może nią być jeśli się nudzi i umie poruszać się w sieci.
        • lina35 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 14:01
          Wiec poco robi ludzi w jajo? Satysfakcja gwarantowana.
          • aurinko Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 14:09
            lina35 napisała:

> Wiec poco robi ludzi w jajo? Satysfakcja gwarantowana.

Ja nie zarzucam jej, że robi ludzi w jajo, ale

- powinna się przedstawić, napisać gdzie pracuje, aby można to było sprawdzić, bo niestety ale za udzielanie porad przedstawiając się jako położna, musi liczyć się z poniesieniem odpowiedzialności w przypadku, gdy coś głupiego chlapnie a dziewczyna szukająca porady wirtualnej uwierzy i zastosuje taką poradę

- jest forum eksperckie gdzie lekarz (autentyczny, sprawdzony przez pracowników portalu) udziela odpowiedzi i można mu zadawać pytania

- niestety, forum pokazuje na codzień, że sporo jest osób traktujących poradę wirtualną za wyrocznię, a swojego lekarza nie zapyta.

I to jest chore.
        • azille Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 14:04
          Czekaj, czekaj, ja bede teraz polozna wink)
          • lina35 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 14:20
            Ah,nie zbawimy swiata,a azille to juz przed czy po? bo ja po wink
            • azille Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 14:48
              ciągle przed
              37 tc
              • lina35 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 15:08
                ja po.Wiec zycze wszystkiego najlepszego.
              • mucha0085 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 21:50
                dziewczyny podpowiedzcie gdzie wejs zeby zadac pytanie jakiemus ginekologowi bo
                doczytalam sie w waszych postach takiej informacji...chetnie skorzystam tylko
                nie wiem jak???jestem nowym uzytkownikiem forum
                z gory dzieki za odp
                • edit38 do mucha0085 23.02.07, 07:27
                  Poniżej małgosiek2 podaje link do tego forum, ale tam nie odpowiada już lekarz
                  tylko położna
                • aleksandra1977 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 24.02.07, 19:06
                  www.forumginekologiczne.pl
          • atenette Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 14:29
            Dokladnie - uwazam, ze skoro ktro chce wypowiadac sie jako ekspert na forum,
            chce pomoc dziewczynom w jakis sposob, to powinien sie chociaz przedstawic z
            imienia i nazwiska oraz podac miejsce w ktorym pracuje.
            Zdaje sobie sprawe, ze w momencie kiedy przechodzimy jakies trudnosci i szukamy
            pocieszenia to kazda opinia (tym bardziej kogos ktor przedstawia sie jako
            ekspert) wydaje nam sie ogromnie wazna. Pamietajmy jednak, ze jako polozna moze
            przedstawic sie kazdy i nie ufajmy do konca wypowiedziom uslyszanym na forum.
    • malgosiek2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 22.02.07, 16:10
      Napisałam do adminów co z tymi "położnymi"zrobić.
      Czekam na odpowiedź.
      Poiza tym forum "Poród bez stresu"NIE ma już lekarza tylko eekspertem jest
      połoznasmile
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=548
    • edit38 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 23.02.07, 07:22
      Wiesz co to już jest naprawdę bezczelność z Twojej strony aby nazywać kogoś
      idiotką tylko dlatego że nie potrafi sobie czegoś odnaleźć. Nie wszyscy siedzą
      całymi godzinami przed kompem i znają się perfekcyjnie na necie. I nie wszyscy
      mają ochotę czytać w całości posty z których prawdopodobnie nic ciekawego się na
      temat ciąży nie dowiedzą bo jest to zwyczajna kłótnia i nic więcej.
      No cóż ale jakość wypowiedzi świadczy poziomiesad
    • lolka11 Skandynawia 23.02.07, 08:17
      W Skandynawii na kontrole do lekarza chodzi sie tylko pierwszy raz, w polowie i
      ostatni w 40 tyg. jesli sie "zdazy"....poza tym do poloznej...
      Mysle, ze w innych krajach tez tak, tylko Polska traktuje ciaze niemal jak
      chorobe...

Pozdrawiam
      Dorota
      • madziaaaa myślę, że 23.02.07, 08:23
        niestety jest cała grupa naiwnych dziewczątek, która wierzy w to, że to co
        napisała na forum osoba podajaca się za położną jest święte. Zrobię tak, bo tak
        napisala mi polożna przecież. Nie jest ważne, ze ktoś nie wie, kto tak naprawdę
        dał taką odpowiedź.
        Takie mamy społeczeństwo mądre niestety.
        • doral2 Re: myślę, że 23.02.07, 09:05
          Re: Wirtualna polozna - "polozna35"
          edit38 23.02.07, 07:22 + odpowiedz

Wiesz co to już jest naprawdę bezczelność z Twojej strony aby nazywać kogoś
          idiotką tylko dlatego że nie potrafi sobie czegoś odnaleźć. Nie wszyscy siedzą
          całymi godzinami przed kompem i znają się perfekcyjnie na necie. I nie wszyscy
          mają ochotę czytać w całości posty z których prawdopodobnie nic ciekawego się na
          temat ciąży nie dowiedzą bo jest to zwyczajna kłótnia i nic więcej.
          No cóż ale jakość wypowiedzi świadczy poziomiesad

Nie trzeba się znać perfekcyjnie na necie, wystarczy przeczytać TEN wątek ZE
          ZROZUMIENIEM!!!!!! a nie tylko jego tytuł...ale widocznie przeczytanie postu
          jest zbyt wielkim wyzwaniem dla niektórych osób..nie są w stanie ogarnąć tego
          swoim umysłem...
          • edit38 Re: myślę, że 23.02.07, 11:12
            doral2

> Nie trzeba się znać perfekcyjnie na necie, wystarczy przeczytać TEN wątek ZE
            > ZROZUMIENIEM!!!!!! a nie tylko jego tytuł...ale widocznie przeczytanie postu
            > jest zbyt wielkim wyzwaniem dla niektórych osób..nie są w stanie ogarnąć tego
            > swoim umysłem...

Dla niektórych rzeczywiście może być wyzwaniem czytanie całych wątków od
            początku do końca szczególnie takich które nic nie wnoszą oprócz kłótni i
            ubliżania innym osobom, ale osoby które odwiedzają forum tylko po to aby wyżyć
            się na innych lub udzielać rad typu "idź do lekarza" tego nie rozumieją bo to
            jest chyba ich ulubionym zajęciem.
            • madziaaaa Re: myślę, że 23.02.07, 11:22
              to nie lepiej iść do lekarza i uzyskać profesjonalną poradę?
              Równie dobrze możesz jakieś audiotele otworzyć i niech ludzie dzwonią z
              odpowiedziami na Twoje pytanie.Dziewczyny, to nie są przelewki.
              I nie chodzi mi o pytania, czy można jeść makrelę czy nie. Zastanówcie się,
              czasem o ważne rzeczy pytacie !!!!
              • edit38 Re: myślę, że 23.02.07, 12:38
                Gdybyś przeczytała moje wcześniejsze wypowiedzi to wiedziałabyś że nie namawiam
                do traktowania forum jako wyrocznie i coś ważniejszego od opinii lekarza. Ja
                traktuję to jako "rady" tymczasowe zanim będę mogła zapytać o to mojego lekarza.
                Na pewno zaraz ponownie przeczytam że niektóre traktują to naprawdę poważnie i
                sobie szkodzą a ich mężowie potem z "siekierą" po forum biegają (a skąd wiadomo
                że ten mąż to nie pani Zosia której się nudzi)Wydaje mi się (chociaż może to być
                tylko moja opinia) że jest naprawdę mało tak nieodpowiedzialnych dziewczyn dla
                których takie rady są ważniejsze niż opinia lekarza, ale jeśli już takie są to
                równie poważnie traktują one rady starych ciotek i pań z kolejki w sklepie lub z
                autobusu które opowiadają o jakiś zabobonach i są przekonane że to święta
                prawda, a na to już nic nie poradzimy niestety.
          • mucha0085 Re: myślę, że 23.02.07, 12:41
            mysle ze gdybys weszla na forum porod bez stresu i pzreczytala ZE
            ZROZUMIENIEM!!! moj watek dotyczacy pytania o specjalistyczne porady to nie
            byloby bezsensownej klutni (no chyba ze dla Ciebie nia ma roznicy miedzy
            ginekologiem a polozna, w tej sytuacji wspolczuje) ... ale widocznie padlo Ci
            na stare lata takze na oczy!!! sama sie naucz czytac wyraznie watki i pyatania
            innych to zaoszczedzisz sobie wstydu!!! jak dalej nie rozumiesz to daj znac ...
            chcetnie wytlumacze i pokaze o co mi chodzili, chociaz nie wiem czy to cos
            da smile))
            pozdrawiam
      • wjw2 w UK jest podobnie 23.02.07, 13:44
        jw
    • kandinsky1 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 23.02.07, 12:55
      Panie spokojnie czyzby tak wam szalaly hormony? polozna nie pierwsza i ostatnia
      bedzie nastepna a poki co idzcie moze na spacer to wam dobrze zrobi.
      • mucha0085 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 23.02.07, 13:10
        dobra rada dla kolezanki doral ... spacerek! ... nie pomoze ale dobrze Ci zrobi
      • joalicja Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 23.02.07, 16:12
        ej normalne,że przede wszystkim trzeba pytać lekarza.Ale skoro dziewczyny,które
        tu piszą porafią korzystać z internetu,to chyba nie jest też problemem coś
        mniej skomplikowanego-wybranie się do lekarza od czasu do czasusmile A jak Pani
        Położna już jest to grzechem by było sytuacji nie wykorzystaćsmile)Miłego
        popołudniasmile
        • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 23.02.07, 21:35
          joalicja napisała:

> A jak Pani Położna już jest to grzechem by było sytuacji nie wykorzystaćsmile)

o ile rzeczywiście jest położną, w co bardzo wątpię....
          • chochlinka Re: Odpowiedź położnej 24.02.07, 11:44
            A ja powiem,czemu właśnie zdecydowałam sią na jakiekolwiek udzielanie rad na
            forum.No własnie z tego powodu,że dziewczyny zadają pytania sobie na wzajem i
            czasami zgroza bierze jak dziwnych słuchają poleceń. położna na formum jest
            tak samo anonimowa (a czasem mniej) niż inni użytkownicy forum.Jeśli nie
            przedstawiam się z imienia i nazwiska to nie dla tego,że nie czuję się
            odpowiedzialna za to co piszę ale żeby nie robić sobie jakiejś wirtualnej
            reklamy,uniknąć prywatnych ,głupich komentarzy. Jesli adminowie życzą sobie
            sprawdzenia moich danych to z przyjemnością to uczynię. Żeby móc się
            wypowiadać,nie tylko mam swoje wykształcenie,lata pracy ale wciąż doskonalę
            wiedzę o nowozcesnym położnictwie.Jestem stałą uczestnizcką konferencji
            organizowanych przez Fundację Rodzić po Ludzku.
            Ale wyszło coś,co jest charakterystyczne w naszym społeczeństwie a o czym
            własnie rozmawiano na ostatnim kongresie.Prestiż położnych w naszym kraju. Jak
            widać nie ma go wcale.Uważacie,że to co piszą położne to "działka" lekarska".
            Położna w statucie ma prawo do prowadzenia fizjologicznej ciąży,porodu i połogu
            oraz opieki nad noworodkiem.Ma też prawo do pewnych działań w przypadku
            wystąpienia patologii.Ma prawo a nawet obowiązek reagować na nieprawidłowe
            postępowania lekarskie,co znaczy że nie ma ślepo słuchać lekarza ale ma
            kozrystać z własnej mądrości i wiedzy medycznej.Na zachodzie położne są
            traktowana na rowni z lekarzami. U nas jak widać jest inaczej.
            Popieram jak najbardziej kontrolę adminow tego forum co do tego kto udziela
            informacji,choć nikt nie każe pytać ani trzymać się rad.Dziewczyny na forum
            nakręcają się często w przerażający sposób.
            Mogłybyśmy pomoc.........tylko czy faktycznie ktoś tego chce? Prościej było
            napisać o niekompetencji położnych,nawet szczerze mowiąc ubliżyć pewnymi
            słowami .
            Jesli adminka forum uzna za potrzebne nasze deklaracje o pomocy to moze się
            zdecyduję do stałej współpracy. Jak na razie dziewczyny, które oczekiwały
            odpowiedzi przepraszam i zamilkam nie chcąc robić z siebie szrlatanki.
            • doral2 Re: Odpowiedź położnej 24.02.07, 16:16
              chochlinka napisała:

> A ja powiem,czemu właśnie zdecydowałam sią na jakiekolwiek udzielanie rad na
              > forum.No własnie z tego powodu,że dziewczyny zadają pytania sobie na wzajem i
              > czasami zgroza bierze jak dziwnych słuchają poleceń. położna na formum jest
              > tak samo anonimowa (a czasem mniej) niż inni użytkownicy forum.Jeśli nie
              > przedstawiam się z imienia i nazwiska to nie dla tego,że nie czuję się
              > odpowiedzialna za to co piszę ale żeby nie robić sobie jakiejś wirtualnej
              > reklamy,uniknąć prywatnych ,głupich komentarzy. Jesli adminowie życzą sobie
              > sprawdzenia moich danych to z przyjemnością to uczynię. Żeby móc się
              > wypowiadać,nie tylko mam swoje wykształcenie,lata pracy ale wciąż doskonalę
              > wiedzę o nowozcesnym położnictwie.Jestem stałą uczestnizcką konferencji
              > organizowanych przez Fundację Rodzić po Ludzku.
              > Ale wyszło coś,co jest charakterystyczne w naszym społeczeństwie a o czym
              > własnie rozmawiano na ostatnim kongresie.Prestiż położnych w naszym kraju. Jak
              > widać nie ma go wcale.Uważacie,że to co piszą położne to "działka" lekarska".
              > Położna w statucie ma prawo do prowadzenia fizjologicznej ciąży,porodu i połogu
              >
              > oraz opieki nad noworodkiem.Ma też prawo do pewnych działań w przypadku
              > wystąpienia patologii.Ma prawo a nawet obowiązek reagować na nieprawidłowe
              > postępowania lekarskie,co znaczy że nie ma ślepo słuchać lekarza ale ma
              > kozrystać z własnej mądrości i wiedzy medycznej.Na zachodzie położne są
              > traktowana na rowni z lekarzami. U nas jak widać jest inaczej.
              > Popieram jak najbardziej kontrolę adminow tego forum co do tego kto udziela
              > informacji,choć nikt nie każe pytać ani trzymać się rad.Dziewczyny na forum
              > nakręcają się często w przerażający sposób.
              > Mogłybyśmy pomoc.........tylko czy faktycznie ktoś tego chce? Prościej było
              > napisać o niekompetencji położnych,nawet szczerze mowiąc ubliżyć pewnymi
              > słowami .
              > Jesli adminka forum uzna za potrzebne nasze deklaracje o pomocy to moze się
              > zdecyduję do stałej współpracy. Jak na razie dziewczyny, które oczekiwały
              > odpowiedzi przepraszam i zamilkam nie chcąc robić z siebie szrlatanki.

Proszę, i takie wytłumaczenia to ja rozumiem, to są argumenty, taką osobe możńa
              pytać....w przeciwieństwie do naszej słynnej "położnej35", która odpowiada w ten
              sposób:

Re: aurinko
              polozna35 23.02.07, 18:15 + odpowiedz

Nie mam zamiaru podawac w jakim szpitalu pracuje ani ujawniac swoich danych
              osobowych gdyz nie zalezy mi na reklamie,nie rozumiem Pani podejrzen tym
              bardziej ze inne posty tez moga pisac osoby podające sie za matki,kobiety w
              ciązy itp udzielające rad którym czasem daleko do mądrosci a nikt im nic nie
              zarzuca, pozdrawiam.."

więc można się skłaniać ku tezie, że jednak nasza "położna35" położną nie jest...
    • adarn Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 24.02.07, 13:02
      Nie rozumumiem dlaczego się tych dziewczyn czepiacie. Chcą pomóc i odpowiadają
      na pytania. Zadajecie je sobie nawzajem i nie widzicie w tym nic dziwnego. Co
      do forum experckiego pani "expert" nawet nie raczyła odpowiedzieć na moje
      pytania. Mnie do tej pory nurtuje dlaczego mój poród przebiegał tak a nie
      inaczej i dlaczego wszystko się tak skończyło. Czy pytałam ginekologa?
      Oczywiście, że tak. Ale przecież nie powie mi prosto w oczy, że ktoś coś
      spier.... Usłyszałam tylko takie rzeczy się zdarzają.A kto nie chce to niech
      nie pyta.... lepiej spytać się koleżankismile A wierzę, że informacje na forum są
      również konsultowane ze specjalistami.
    • joalicja Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 24.02.07, 18:10
      Tu nie chodzi o zaufanie do lekarza a do położnej nie.Moim zdaniem chodzi też o
      to,że dziewczyny teraz rodzące dzieci są od małego wychowywane w takiej
      atmosferze medykalizacji ciąży i porodu.To jest traktowane jak choroba a nie
      jak "stan odmienny,ale naturalny".I może stąd również i moje podświadome
      przekonanie,że pytania typowo medyczne,"specjalistyczne"nadają się głównie dla
      lekarza.Poza tym niewiele też wiadomo na temat samych zadań położnej. W
      potocznej świadomości jej rola "sprowadza się" do odebrania dziecka.Minusem
      zadawania tu pytań jest to,że Pani nas nie obejrzy,nie zbada,nie zna historii
      chorób dziewczyn.Pojedyncze pytania u lekarza prowadzącego ciążę są ubrane w
      szerszy kontekst i dzięki szerszej perspektywie jest mniejsze ryzyko pomylenia
      się. No a większe kłopoty zdrowotne obligują do tego,żeby się konsultować z
      różnymi specjalistami i na to się nic nie poradzi...
      • doral2 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 24.02.07, 22:21
        joalicja napisała:

> Tu nie chodzi o zaufanie do lekarza a do położnej nie.Moim zdaniem chodzi też o
        >
        > to,że dziewczyny teraz rodzące dzieci są od małego wychowywane w takiej
        > atmosferze medykalizacji ciąży i porodu.To jest traktowane jak choroba a nie
        > jak "stan odmienny,ale naturalny".I może stąd również i moje podświadome
        > przekonanie,że pytania typowo medyczne,"specjalistyczne"nadają się głównie dla
        > lekarza.Poza tym niewiele też wiadomo na temat samych zadań położnej. W
        > potocznej świadomości jej rola "sprowadza się" do odebrania dziecka.Minusem
        > zadawania tu pytań jest to,że Pani nas nie obejrzy,nie zbada,nie zna historii
        > chorób dziewczyn.Pojedyncze pytania u lekarza prowadzącego ciążę są ubrane w
        > szerszy kontekst i dzięki szerszej perspektywie jest mniejsze ryzyko pomylenia
        > się. No a większe kłopoty zdrowotne obligują do tego,żeby się konsultować z
        > różnymi specjalistami i na to się nic nie poradzi...

tu nie chodzi o zaufanie do lekarza czy do położnej....tu chodzi o udzielanie
        rad przez WIRTUALNĄ POłOŻNĄ, która położną prawdopodobnie wcale nie jest...
        ale jak widać po 231 postach w wątku, znalazło się co najmniej 150 naiwnych,
        żeby podszywającego się pod "położną35" Pana Kazia prosić o porady medyczne...

ale jak widać, tym naiwnym nasza dyskusja w dalszym ciągu, nic nie daje do
        myślenia..i to właśnie jest zatrważające!!
        • edit38 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 25.02.07, 19:53
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=57730974&a=57985595
          jednak tym naiwnym które ślepo wieżą w porady z forum nic się nie stanie więc
          nie macie już po co się o nie zamartwiać.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=57730974&a=57997178
          a to jest wypowiedź pod którą mogę się podpisać
          • polozna35 Re: Wirtualna polozna - "polozna35" 25.02.07, 20:24
            Jako położna pracuje od ponad 6 lat w swoim zawodzie i nigdy nikt nie zarzucił
            mi niekompetencji.Jestem pasjonatką tego co robię.To ze nie ujawniłam swoich
            danych osobowych nie jest sprzeczne z regulaminem forum,Panie tez piszac swoje
            posty nie podaja swoich nazwisk i adresów zamieszkania,jest to zrozumiałe.
            Ponosze pełną odpowiedzialnosc za swoje wypowiedzi gdyz jestem osoba dorosłą,
            moje dane sa sprawdzone przez moderatorkę tego forum.Pracuje w szpitalu
            połozniczo-ginekologicznym na Łubinowej 3 w Katowicach,imie i nazwisko
            pozostawiam anonimowe,nie szukam reklamy,chce tylko dodac iz,
            zawód położnej jest zawodem samodzielnym, chronionym ustawą z 1996 r. (z
            późniejszymi zmianami). Do kompetencji położnej należą:

rozpoznawanie ciąży,
            kierowanie na badanie konieczne do wczesnego rozpoznania ciąży podwyższonego
            ryzyka,
            monitorowanie płodu z wykorzystaniem aparatury medycznej,
            opieka nad kobietą w ciąży fizjologicznej,
            prowadzenie fizjologicznego porodu i połogu,
            badanie i opieka nad noworodkiem i niemowlęciem do 6 tygodnia życia,
            edukacja zdrowotna kobiet (oraz ich rodzin) w zakresie m.in. przygotowania do
            życia w rodzinie i metod planowania rodziny,
            doradztwo dietetyczne w ciąży,
            podejmowanie koniecznych działań w sytuacjach nagłych, do czasu przybycia
            lekarza, w tym ręczne wydobycie łożyska i przyjmowanie porodu z położenia
            miednicowego,
            profilaktyka chorób kobiecych i patologii położniczych.
            Położna ma prawo także do samodzielnego udzielania określonych świadczeń
            zapobiegawczych, diagnostycznych, leczniczych i rehabilitacyjnych.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka