Dodaj do ulubionych

spuchnięte stopy

22.02.07, 20:00
Jestem w 9 miesiącu ciąży, może to dziwne ale dziś spuchły mi stopy. Możecie
się śmiać, ale to pierwszy raz w trakcie całej ciąży i nie wiem czy się
niepokoić. Termin mam na 28.02. Mały rusza się normalnie. Nie wiem czy
dzownić do gina. Czy spuchnięte stópki to jakiś niepokojący objaw czy całkiem
normalny i mam szczęście, że dopadł mnie dopiero teraz??
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 20:43
      to chyba normalka,ja tak w ciazy nie mialam, ale od razu po porodzie stopy mi
      spuchly i wygladaly jak male balony, strasznie, nigdy takich nie widzialam,
      trwalo to jakies 2 3 tygodnie, potem samo przeszlo, nic z tym nie robilam
    • karciak Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 20:43
      mi też zaczęły puchnąć nogi, normalne jest wtedy gdy wstaniesz rano i nogi
      wyglądają normalnie, czyt. nie są spuchnięte, ale jeżeli nawet rano po wstaniu
      z łóżka są spuchnięte powinnaś zmierzyć sobie ciśnienie. Bo mnie mój gin
      nastraszył że puchnięcie nóg i wysokie ciśnienie (powyż. 140/90) to może być
      początek gestozy. Niestety. pozdrowienia
    • masumi2006 Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 21:52
      Dobrze byłoby powoadomić o tym gina,bo jak już wspomniano może to być początek
      zatrucia ciążowego.Oprocz ciśnienia krwi dobrze byłoby zrobić poziom
      białka,mocznika,kreatyniny,kwasu moczowego i jonogramu w surowicy krwi i
      analizę moczu.Być może to nic strasznego,ale lepiej dmuchać na zimne.
    • beatar9 Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 22:00
      witam,nie daj się wystraszyć,nic złego się nie dzieje-miałam tak,a po porodzie
      nie mogłam zdjąć klapka,to zapas wody na czas "zagrożenia"a na zatrucie to
      trochę późno;po urodzeniu woda uwalniała
      się,uwalniała,siusianie,siusianie;utrzymywało się to ok.2dni i minęło;dla
      spokojnej głowy spytaj gina albo poczytaj w poradnikach dla mam,pozdrawiam
      • lumpsum Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 22:05
        może faktycznie młody spakował już swoją walizeczkę i sobie puchnę bo już czas
        nadchodzi...no na zatrucie to mi nie wygląda bo poza spchnięciem nic innego się
        nie dzieje, ale oczywiście już poczytałam o zatruciu ciążowym...jak się nasilą
        objawy to będę działać...a może nie będę musiała bo zacznie się poród...
    • lumpsum Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 22:02
      najdziwniejsze, że ciśnienie mam normalne, wręcz niskie tak jak przez całą
      ciążę, ale może jak rano znów stopy będą spuchnięte to zadzwonię do gina albo
      pojadę na izbę przyjęć.Chociaż może to nie jest nic strasznego a jedynie coraz
      większy ucisk małego i siedzenie powodują tą opuchliznę...ale żeby nie było
      zobaczę rano i zadziałam. dziękuję za rady.
      • beatar9 Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 22:13
        nie stresuj się bo skoro piszesz o ciśnieniu że ok to tylko woda,żeby zdjąć
        klapek musiałam pomóc sobie uderzeniem stroną od pięty o podłogę;jak tylko
        będziesz miała możliwość siedź bądź leż sobie z nogami wyżej niż miednica-
        pomaga;ja miałam stopy opuchnięte jak u słonia i wzorowe wyniki;trzymaj się
        ciepło a nogi trzymaj wyżej-będzie oki i czekaj spokojnie na wielkie spotkanie
        • masumi2006 Re: spuchnięte stopy 22.02.07, 22:18
          No oby,oby.Ja w dniu porodu,a w zasadzie już w trakcie miałam wysokie ciśnienie
          i podwyższone parametry,o których pisałam co spowodowało stan przedrzucawkowy,a
          to mało fajne,ale skoro Ty masz niskie ciśnienie i poza opuchlizną wszystko
          jest ok,to może faktycznie poczekaj.Twój wybór.Nie chcę nikogo straszyć,ja
          tylko proponuję.Powodzeniasmile
    • amk79 Re: spuchnięte stopy 23.02.07, 00:02
      witaj lumpsum, tez mam termin na 28.02smile gdzie rodzisz?
      mi tez puchna stopy a wlasciwie tylko prawa najczesciej, cisnienie, mocz,
      wszystko w normie, taka uroda ciazy, ciezar i ucisniete naczynia. u mnie od
      miesiaca pojawily sie tez hemoroidy!!! niewiecie czy to znika po porodzie?sad
      • lumpsum Re: spuchnięte stopy 23.02.07, 01:58
        rodzę w Bydgoszczy, a ty? może się spotkamy na oddziale? w tym spuchnięciu
        dziwi mnie jedynie, że stało się to właściwie z dnia na dzień i generalnie nie
        mam innych objawów, teraz jeszcze ręce mi trochę napuchły i na twarzy...jutro
        czyli dziś...zadzwonię do gina dla świętego spokoju.
        • amk79 Re: spuchnięte stopy 25.02.07, 23:59
          ja w wawie wiec ze spotkania nici ale jak urodzisz to daj znacsmile ja juz mam
          spuchniete stopy non stop, nawet rano jak wstaje. wszystko mnie juz strasznie
          boli, w nocy juz niewiem jak mam spac, musze sie przewracac z boku na bok co
          15min bo mi dretwieja biodra i posladki...masakrasad
    • amk79 Re: spuchnięte stopy 28.02.07, 10:56
      lumpsum urodzilas juz? ja nic a nic a stopy od dwoch dni to mam jak
      serdeli...okropne!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka