Dodaj do ulubionych

L4 a koniec ciąży

26.02.07, 14:05
Jestem w 35 tygodniu ciąży i siedzę w domu na zwolnieniu od ginekologa.
Dowiedziałam się dzisiaj w pracy w kadrach, że gdybym urodziła np, jutro, to
ostatnie dwa tygodnie zwolnienia zostaną mi automatycznie anulowane i
zastąpione urlopem macierzyńskim. Czy to prawda? Wiem, że teoretycznie
ginekolog nie może wystawiać zwolnienia po 38 tygodniu i wtedy należy iśc po
zwolnienie do internisty, ale ja jestem w 35 tygodniu i dlaczego mają mi
zabrać zwolnienie. Nie rozumiem tego. Czy ktoś spotkał się takim przypadkiem,
bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kasia2c3 Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 14:29
      ginekolog nie może ale moze np. internista
      ja tak miałam w pierwszej ciązy bo trochę przenosiłam i dostałam zwolnienie od
      internisty, nie byłam w stanie chodzic do pracy, a macierzyński liczyli mi od
      dnia porodu!
      Nie mogą na siłe komuś dac macierzyńskiego jeśli jest na zwolnieniu
      • szyma13 Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 14:45
        Gin spokojnie może wystawić normalne l4 nawet w 39tc. To wszystko zależy od
        gina a jeśli urodzisz w trakcie trwania l4 to automatycznie z dniem porodu
        przechodzisz na macierzyński, Koniec - kropka
    • yola13 Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 15:17
      nikt nie moze anulowac juz wystawionego L4, w przeciwnym wypadku sprawa sie
      nadaje tylko do sądu
      • mmagda34 Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 17:11
        Jestes w błędzie. Macieżyński liczy sie automatycznie po urodzeniu, więc mimo,
        że byłas na zwolnieniu do samego porodu, to nie możesz po porodzie być
        jednoczesnie na zwolnieniu i macieżyńskim. Urodzenie dziecka automatycznie
        anuluje zwolnienie i rozpoczyna urlop macierzyński.
    • mniemanologia Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 17:18
      To normalne. Jeśli urodzisz - automatycznie z dniem porodu przechodzisz na
      macierzyński. I tyle.
    • ulakoszula Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 17:28
      Ginekolog może wystawić zwolnienie przed porodem - nie ważne czy przed terminem czy po. Macierzyński liczy się od dnia porodu - jeżeli kobieta jest na zwolnieniu, ZUS anuluje pozostałe dni i zamieni je na urlop macierzyński.
    • binkaa Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 20:18
      mi ginekolog wystawił L4 do dnia porodu
      nikt nie może Ci anulowac L4
      macierzyński masz prawo wziąć od dnia porodu
      • mniemanologia Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 20:26
        Ale to nie jest tak, że może ginekolog wystawić L4 np. na pół roku, w tym
        czasie następuje poród i dopiero od wtedy się liczy macierzyński, nie? Od
        porodu liczy się macierzyński, a L4 zostaje anulowane.
        • binkaa Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 20:29
          od porodu
          ja miałam tak: L4 od gina do 15 lipca (termin), potem byłam w szpitalu 5 dni
          oczekując na poród - na ten okres dostałam L4 szpitalne, i od dnia porodu
          macierzyński
          • ulakoszula Re: L4 a koniec ciąży 26.02.07, 20:39
            Ja w dniu przewidywanego porodu dostałam zwolnienie na kolejne 2 tygodnie. Minął już tydzień i nic... Szkoda by mi było tracić te dni na macierzyński.
    • margoo27 Re: L4 a koniec ciąży 27.02.07, 10:45
      hej. A ja jestem na zwolnieniu od gina od samego początku. nie można być na nim
      dłużej niż 182 dni(o ile dobrze pamiętam). teraz jestem na świadczeniu
      rehabilitacyjnym do dnia porodu. a co do Twojej sprawy to jesli jesteś na
      zwolnieniu krócej niż 182 dni to spokojnie dobry gin wystawi Ci kolejne
      zwolnienie. Nie daj się . POZDRAWIAM
      • diggereve Re: L4 a koniec ciąży 27.02.07, 13:31
        Margo 27 mam pytanie do Ciebie, jako ze jestem w podobnej sytuacji..Tez jestem
        na zwolnieniu (tyle ze nie od samego poczatku - od 3 mc) i slyszalam o tych 182
        dniach. Wedlug moich obliczen "braknie" mi 3 tygodni do terminu. Jakie formalne
        warunki musze spelnic, zeby zamiast wykorzystywac urlop macierzynski jeszcze
        przed porodem, przejsc na ten zasilek rehabilitacyjny? Z gory dziekuje i
        pozdrawiam przyszle mamusiesmile
        • margoo27 Re: L4 a koniec ciąży 27.02.07, 20:31
          Najlepiej wystapić o to świadczenie na około 6 tygodni przed upływem 182 dni. Bo
          im póżniej wystapisz o to do Zus-u tym póżniej dostaniesz kase. Ja wszystkie
          dokumenty dostałam w zakładzie pracy: kilka druków (dla ginekologa, dla zakładu
          pracy chyba 2 i potrzebna jest kserokopia karty ciązy z widocznym terminem
          porodu, bo inaczej będa Cię wzywać na komisję do Zusu). Ja te wszystkie
          dokumenty zawiozłam do Zusu, ale można tez wysłać pocztą. Po 3 tygodniach
          dostałam decyzję o przyznanym świadczeniu rehabilitacyjnym. Aha. Druki
          wydrukował mi zakład pracy a pobrał je z netu. Jak coś to pytaj. Może będę mogła
          jeszcze pomóc. POzdarwiam
          • diggereve Re: L4 a koniec ciąży 28.02.07, 12:02
            Dzieki wielkie Margosmile. W takim razie mam jeszcze troche czasu, ale zamierzan
            zabrac sie za to wczesnej. Znajac moje panie kadrowe to zadanie moze okazac sie
            dosc trudne dla nich..Nawet dostajac dokument pod tzw "nosek" najczesciej nie
            udaje im sie wszyskiego fachowo i bezblednie (juz nie mowiac terminowo)
            wypelnic. A co dopiero sciagnac cos z netusmile Ale co tam. Wazne ze mi sie juz
            rozjasnilo. Jeszce raz dzieki, jak cos to bede Cie jeszcze dopytywac. Pozdrawia
            mamusia swojej kinder-niespodziankismile
      • ivokrzy Re: L4 a koniec ciąży 28.02.07, 22:53
        Cześć, napisałaś że jesteś na świadczeniu rehabilitacyjnym, czy w czasie
        trwania świadczenia trzeba również mieć zwolnienie lekarskie? A co do
        otrzymania świadczenia czy stawiałaś się na jakąś komisję do ZUS, czy tylko
        dokumenty złożyłaś?
        • margoo27 Re: L4 a koniec ciąży 01.03.07, 10:29
          na zwonieniu możesz być 182 dni a potem dostarczasz do zakładu pracy decyzje
          zusu o świadczeniu rehabilitacyjnym. jak już masz to świadczenie to nie
          potrzebujesz zwolnienia bo dokumenty będą sie dublować i "ci" w zusie zgłupieją.
          nie stawałm na komisji, bo jak skerujesz swoją karte ciąży z widocznym terminem
          porodu to nie będą cie fatygować. przynajmniej tak było w moim przypadku.
          najlepiej zadzwonić do zusu i zapytać - bo co zus to obyczaj.
    • elwik18 Re: L4 a koniec ciąży 27.02.07, 11:15
      Cześc - w tym momencie jestem w 39 tc i mój ginekolog bez żadnego problemu
      wystawił mi zwolnienie do dnia porodu. Uprzedził mnie tylko, że jeżeli nie
      urodzę do tego czasu, wówczas albo on wystawi mi zaświadczenie do urlopu
      macierzyńskiego albo mogę korzystac ze zwolnienia wystawionego przez mojego
      lekarza rodzinnego smile
      • rudy_kot Re: L4 a koniec ciąży 27.02.07, 13:00
        Ja też jestem w 39 tc - na zwolnieniu jestem od grudnia (gestoza). Na razie mam
        L4 do terminu porodu, ale lekarka twierdzi, że jeśli przenoszę to może mi
        wystawić L4 dalej.

Natomiast jeśli chodzi o macierzyński, to pytałam w kadrach - wg naszej
        kadrowej:
        - poród przerywa L4 (co jest logiczne),
        - dwa tygodnie przed terminem można wziąść urlop macierzyński, ale nikt nie
        może do tego zmusić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka