Dodaj do ulubionych

Wysokie ciśnienie w ciąży!?

27.02.07, 12:01
Jestem w 21 tyg ciąży. Od samego począku mam ciążę zagrożoną i leżę w domu.
Kilka razy szpital bo krwawiłam.
Wczoraj byłam u lekarza. Mierzył mi ciśnienie kilka razy. Miałam 140/100. Od
kilku tygodni mam ataki duszności i nie mogę oddychać. Do tego 2-4 razy
dziennie leci mi krew z nosa.Lekarz kazał mi przyjść za 2 dni i być może
skieruje mnie do szpitala.
Nie wiedziałam że takie ciśnienie jest zagrożeniem dla dziecka. A teraz
przeczytałam, że od 140/90 może prowadzić do śmierci płodu, zgonu noworodka i
krwotków wewnętrzych...
Miała któraś z Was takie ciśnienie? Coś wiecie na ten temat? Mam się
przejmować czy nie?
Obserwuj wątek
    • donatella.v Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 27.02.07, 12:03
      moim zdaniem lec na izbe to nie zarty !
    • ania.silenter Miałam 27.02.07, 12:12
      skończyło się porodem w 31 tcsad. Ale są przecież leki na obniżenie ciśnienia,
      choćby Dopegyt. Tak czy inaczej musisz być pod kontrolą lekarza.
      pozdrawiam
    • uczula Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 27.02.07, 12:17
      Mnie podskoczylo cisnienie jak sie rozchorowalam i bralam leki.
      Po tygodniu stosowania lekow zaczelo kolatac serce i wtedy zmierzylam
      cisnienie :
      oczom nie uwierzylam, ja niskocisnieniowiec, ktory do tej pory po wysilku mial
      100/65 teraz mialam 130/85 z pulsem 100.
      Odstawilam leki gdy tylko moglam.
      Po 3 dniach cisnienie spadlo ( 120 /80) a serce przestalo kolatac.
      Wysokie cisnienie w ciazy moze swiadczyc o zatruciu ciazowym co zagraza dziecku.
      Nie nalezy zwlekac jezeli cisnienie leci w gore a nie masz ku temu ze tak
      powiem predyspozycji ( moja mama ma...i sie leczy...) ja nie mam i u mnie
      niewielki wzrost cisnienie powoduje ze go poprostu czuje.
      No i czuje sie wtedy zle.
      Ja bym moze poszla do drugiego lekarza?
      Bo twoj lekarz napewno mial jakies powody ze kazal ci czekac 2 dni - trudno
      powiedziec dlaczego.
      MNie ciezko bylo wytrzymac z ta palpitacja serca i bolem glowy...przez cala
      dobe...
      Albo zadzwonila do obecnego lekarza i powiedziala ze w dalszym ciagu zle sie
      czuje - jezeli cisnienie nie spada.
      2 dni - to bardzo dlugo.

Trzymaj sie dzielnie.
    • uczula Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 27.02.07, 12:20
      ps. Przypomnialam sobie, ze czytalam w sieci iz leczenie wymaga hospitalizacji.
      No i sa dwie mozliwosci : albo czasowa hospitalizacja, albo lezysz do konca
      ciazy.

W kazdym badz razie cisnienie ponad norma, ktora napisalas jest niebezpieczne.

POzdrawiam goraco.
      Trzymaj sie dzielnie smile
    • yola13 Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 27.02.07, 12:21
      przedewszystkim powinnas miec zlecone mierzenie cisnienia 3 razy dziennie,
      owszem takie cisnienie jest bardzo niebezpieczne i chyba czas najwyzszy żeby
      lekarz przepisał jakies leki obniżające to cisnienie
    • ehlanka Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 27.02.07, 13:02
      Mam podobne ciśnienie od początku ciąży - teraz jestem w 33tc ,często dochodziło
      nawet do 160/110 i wtedy brałam captopril-obniża ciśninienie w ciągu 30 min.
      Oczywiście jestem na zwolnieniu od samego początku mam nakaz "leżakowania" nic
      nie robienia, no i przede wszystkim zero soli i jak najmniej stresów. Mierze
      ciśnienie 2x dziennie i w szpitalu jeszcze nie byłam ale do lekarza chodzę co 2
      tygodnie albo i co tydzień w zależności od samopoczucia. Na dzień dzisiejszy
      wiem że ciąże zakończę w 38-39tc cesarką- moja lekrka nie chce mnie narażać na
      niepotrzebny stres. Najwiękrzy problem z ciśnieniem zaczyna się podczas porodu -
      wzrasta śmiertelność okołoporodowa. A jak narazie konsultuj się z lekarzem ,
      mierz ciśnienie, leżakuj, nie jedz nic słonego, nie pij kawy i dużo odpoczywaj i
      uszy do góry będzie dobrze!!!!!!!
      • yola13 do ehlanka 27.02.07, 13:19
        kto ci zapisał Captopril w ciąży, przeciez jego nie mozna brac w ciąży?
        • agnieszka2211 Re: do ehlanka 27.02.07, 13:44
          Ja jestem obecnie w 7tc i od samego poczatku mam problemy z cisnieniem. Biore
          dopegyt i juz jest ok. Srednio 120//80.
          • kasiapfk Re: do ehlanka 27.02.07, 13:51
            przy 145/95 dostałąm 2x1 Dopegyt i jest ok. Zwykle 110-120/65-75czyli graniczna
            norma.
            W poprzedniej ciąży miałam skoki do 160/110 -brałam Dihydralazinum. Też
            pomagało. Ciśnienie mierzę co najmnije 2/3 razy dziennie. Codzinnie i wpisuję
            do książeczki pomiarów ciśnienia.
            Co wizytę (co 3 tyg) lekarz ją sprawdza.
            Sól kupuję bezsodową albo o obniżonej wartości sodu. Ale ja i tak mało soliłam
            i przed ciążą -generalnie dużo ziół (pojedynczych nie mieszanej) i jak najmniej
            soli.
        • id.kulka nadciśnienie 27.02.07, 14:01
          Też miałam wątpliwą przyjemność mieć nadciśnienie w ciąży. Objawiło się silnymi
          bólami głowy w trzecim miesiącu. Na wizycie lekarz zmierzył mi ciśnienie, było
          podwyższone, ale nie przepisał mi leków od razu, lecz kazał mierzyć przez kilka
          dni - ważne, by stwierdzić, czy to jednorazowy skok (niektórzy mają coś jak
          syndron białego fartuchawink i w gabinecie lekarskim zawsze im skacze
          ciśnienie). Okazało się, że nadciśnienie jest i dostałam leki: najpierw
          Diprophilinę, potem dodano Dopegyt. Po nich ciśnienie się uspokoiło.
          Nadciśnienie może być groźne, dlatego ważne, by je kontrolować i nie
          zaniedbywać sprawy.
          Ale nie zgodzę się, że przy nadciśnieniu leży się całą ciążęsmile Może w tych
          najcięższych przypadkach? Oczywiste, że duży wysiłek nie jest wskazany. Ale o
          ile nadciśnienie poddaje się leczeniu, reakcja na leki jest prawidłowa... Ja
          prowadziłam dość aktywny tryb życia, jeszcze w 9tym miesiącu co dzień łaziłam
          na co najmniej kilkukilometrowe spacery.
          Również nie jest to bezwzględne wskazanie do cc, o tym decyduje lekarz. Mnie
          pozwolił próbować sn (choć rzeczywiście co chwila mierzono mi ciśnienie - nie
          wiem, czy to standard?). I tak skończyło się cc, ale to z innych przyczyn
          (dziecię owinięte pępowiną i spadek jego tętna przy skurczach).
          Pozdrawiam,
          Kulka.
        • ehlanka Re: yola13 27.02.07, 14:20
          Brałam go dosłownie ze 3 razy gdy ciśnienie wzrosło powyżej 160/100 po 1
          tabletce czyli w sumie 3 tabletki, nie biore żadnych leków na stałe leżenie i
          brak wysiłku jak narazie mi pomaga
          • uczula Re: yola13 27.02.07, 14:50
            Czyli co ciaza to inaczej smile
            No ale dla mnie oznacza to jedno - zmierze sobie dzisiaj wieczorkiem cisnienie.
            Bo przyznam tak po prawdzie, ze jak mnie przestala glowa bolec to to olalam smile.
            A tak - kontrolnie sprawdze.

No a z tym czekaniem 2 dni to moze lekarz chce sprawdzic wlasnie czy to byl
            jednorazowy skok cisnienie czy masz stale podwyzszone?
            Warto w domku sobie zmierzyc cisnienie. Tak - by moc powiedziec lekarzowi czy
            to podwyzszone sie utrzymuje stale czy nie.

pozdrowko.
            • agnieszka2211 jakie powinno byc? 27.02.07, 14:53
              Jakie prawidlowe cisnienie w ciazy? Ja po lekach ma 120(130) / 75(80)
              • id.kulka Re: jakie powinno byc? 27.02.07, 15:49
                Z tego, co pamiętam, masz w górnych granicach normysmile
                Najlepiej zapytaj swojego lekarza. Mój przy 130 (wysokie miałam tylko
                skurczowe) już zaczynał trochę kręcić nosem.
                Wysłał mnie też na konsultację do kardiologa (wypadła pozytywnie). I
                kontrolował, czy nerki działają jak trzeba.
                Pozdrawiam,
                Kulka.
              • yola13 Re: jakie powinno byc? 27.02.07, 16:59
                bardzo dobre masz cisnienie, nadcisnienie zaczyna się od 140/90
    • quarola Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 27.02.07, 22:18
      Ja leżalam na patologii ciąży przez nadciśnienie. Przez całą ciążę byłam na
      dopegycie a na koniec dostałam jeszcze dyhydrazaminę. Ciśnienie nie należy
      lekceważyć, bo może to się źle skończyć. Mój najwyższy pomiar to 185/120, i
      doszły do tego zaburzenia widzenia i wymioty - wylądowałam na patologii. Ale i
      tak najgorzej było przy porodzie, bo watości przekraczały 200/160. Na szczęście
      pod kontrolą lekarzy wszystko skończyło się dobrze. Musisz bacznie sie
      obserwować i kontrola cisnienia KONIECZNA no i oczywiście leki do tego.
    • boazeria Re: Wysokie ciśnienie w ciąży!? 28.02.07, 09:41
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wzięłam od mamy ciśnieniomierz i mierzę sobie
      3 razy dziennie. Trochę się przestarszyłam. Nie chciałabym niczym skrzywdzić
      mojego synka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka