Dodaj do ulubionych

stres w ciąży-boję się

07.03.07, 10:21
prosze powiedzcie, jakie są szanse ,że urodze w pełni zdrowe dziecko.Jestem w
15 tygodniu ciąży i od samego początku przeżywam dosyć duże, nieuniknione
stresy. JAk czytam o wadach, które może powodować stres u płodu to dochodzi
kolejny STRES o zdrowie dziecka. Czy, któraś z WAs przeżywała stresujące
sytuacje podczas ciąży? Bardzo sie boję.
Obserwuj wątek
    • krzycha8 Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 10:36
      Staraj sie go odsunąć od Siebie. Ja przezywam też wiele sytuacji: niepowodzenia
      w pracy w głównej mierze ale widzę że to już skutkuje-na początku ciąży
      niepowsciągliwe wymioty ciężarnych nałozyły mi się na ogólny stan zdrowia-
      wylądowałam w szpitalu. Mam zupełnie rozwalony układ nerwowy. Myśl nie tylko o
      sobie i swoich problemach ale i o tym ze będziesz miała Cudownego Dzieciaka a
      jakość życia podczas ciąży przekłada się na dalsze życie Malucha
      • edzia.79 Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 10:47
        Tez przezylam ogromny stres na poczatku ciazy.Zmarl moj TATA,bralam leki uspokajajace.Wiedzialam ze nie moge zaszkodzic maluchowi,musialam wziasc sie w garsc.Minelo niewiele czasu i ja staram sie nierozklejac,otoczylam sie murem,nie mysle o tym wszystko dla dobra dziecka.Czytalam kiedys na tym forum ze ten zal i tak kiedys ze mnie wyjdzie.
        Jestem w 5 mies z maluchem wszystko ok,kopie jak szalony.
        Pozdrawiam i trzymaj sie mocno.
    • megisa1 Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 10:48
      wesoła głowa do góry bedzie wszystko dobrze

ja najbardziej stresowałam sie tym żeby się nie stresować
      i jak miałam być taka "niezestresowana na siłę" to prolaktyna zawsze mi
      skakała wink
      wiec tym sresem to sie nie stresuj wink

jak mówi mój lekarz
      "stres jest przereklamowany, na wojnie dzieci tez sie rodzą" wink
      wiec postaraj się po prostu mysleć pozytywnie
      bo pod kloszem nie da sie nas schować na 9m
      a kazdy ma jakieś troski i problemu...uniknać sie ich niestety nie da... takie
      życie...

bedzie dobrze
    • mama_frania Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 11:03
      Ja miałam bardzo stresującą ciążę- stresująca praca a poza tym jeszcze "kłótnie"
      rodzinne. dziecko jest zdrowe (chociaż bardzo się martwiłam) chociaż wydaje mi
      się że bardziej "nerwowe" niż rówieśnicy. Nie wiem czy to od tego stresu czy po
      prostu po mnie ma charakter.
    • agg.agnieszka Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 11:24
      nic sie nie boj. miliony matek sie stresuje.ja takze bylam przez cala ciaze
      potwornie zestresowana(problemy w pracy, zasmucony partner z powodu smierci
      bliskiego czlonka rodziny,wymyslone przeze mnie problemy zdrowotne, wlamanie w
      srodku nocy- wystarczy?)
      dziecko mam zdrowe jak kon, zero ustrzerbku na zdrowiu. bedzie dobrze!
      • wesolabuzia1 Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 19:14
        Dziewczyny bardzo Wam dziękuję. Uspokoiłam się trochę. Naprawdę staram się nie
        stresować, ale boję się że nie uwidaczniam tego na zewnątrz a w środku jest
        BURZA. Pociesza mnie to,że mam pięcioletniego synka,którego urodziłam bez
        żadnych problemów, jest zdrowy, mądry i kochany.Jeszcze raz bardzo Wam dziekuję
        za wsparciesmile)
    • jkw2006 Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 21:19
      w pierszym trymestrze miałam wiele stresujacych sytuacji, które bardzo
      przeżywałam i też bałam sie o maleństwo, bałam sie ze poronie, a urodziłam
      pieknego zdrowego synka teraz ma prawie 6 miesiecy wink))
      bedzie dobrze głowa do góry i staraj sie tak nie przejmować wszystkim - wiem że
      łątwo mówić, ale zawsze pomyśl o swoim maluszku i uśmiechnij sie w duszy do
      niego - na pewno będzie mu lepiej wink
    • mg2006 Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 22:01
      W naszych czasach to mało która mama stresu nie ma. Tak więc głowa do góry -
      dasz radę. Ja pracowałam praktycznie do samego porodu - a pracę mam wybitnie
      stresującą. Mały urodził się zdrowy i zadowolony. Gdybym mogła cofnąć czas
      oczywiście starałabym się bardzie wyluzować. Pomyśl o tym, że już niedługo
      będziesz przytulać swoje ukochane maleństwo, że ono będzie się do Ciebie śmiać
      i będzie Ciebie kochać całym sercem - tak po prostu. Na prawdę nic więcej sie
      nie liczy - wszystkie troski i zmartwienia są mało istotne gdy Twoje maleństwo
      uśmiecha się do Ciebie.

• malpka_z Re: stres w ciąży-boję się 07.03.07, 22:30
      Ja tez mialam duzo stresow w ciazy, napady nieuzasadnionych silnych lekow (mam
      nerwice, ktora tak sie czasem objawia), bralam w pierwszym trymestrze ziola na
      uspokojenie (choc niektorzy lekarze zabraniaja) i tez sie napedzalam, ze przez
      to wszystko albo poronie albo urodze chore dziecko.
      No i urodzialam zdrowego synka... smile

Powtarzalam sobie, ze kobiety na przestrzeni wiekow przezywaly wieksze stresy
      od moich (np. w czasie wojny) i rodzily normalne dzieci, wiec mi tez sie uda.
      Pamietaj o tym! niejedna z nas zmaga sie z wielkimi stresami, a potem wszystko
      jest w porzadku, chyba rzadko jest tak, ze dziecko rozwija sie w takich
      idealnych warunkach w brzuszku jak w sterylnym inkubatorku. Ono moze
      przezywajac Twoje stresy uczy sie radzic z takimi emocjami juz w lonie matki...
      Nie wiem, szukaj sama swoich argumentow, ktore Ciebie przekonaja, ze wszystko
      bedzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka