Dodaj do ulubionych

czkawka maleństwa

07.03.07, 11:09
witajcie.. mam olbrzymi problem.. jestem w 35tyg.c. i moje maleństwo kilka
razy dziennie ma czkawkę.. troche się boję że to za często.. może ja robię
coś nie tak?? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: czkawka maleństwa 07.03.07, 13:07
      calkowicie normalne zachowanie, moja czkała non stop w ciazy i teraz ma 3,5
      miesiaca troche sie normuje powoli, ale na poczatku to miala czkawke co chwila,
      tak juz jest, normalka, nie przejmuj sie, ja tez sie martwilam i w ogole mnie
      to bardzo denerwowalo bo takie glupie uczucie
    • jufta Re: czkawka maleństwa 07.03.07, 13:55
      Podpisuję się pod zdaniem dziewczyn powyżej: zupełnie normalne. Podobno nasze
      maluchy w ten sposób ćwiczą przeponę. Moja Lidzia ma czkawkę często, czasem
      kilka razy na dzień, nawet co kilka godzin, czasami nie ma wcale. Zauważyłam,
      że jedną z przyczyn jest albo oziębienie brzucha, np. gdy smaruję brzuch
      balsamem, a on był zimny, albo dotykam brzucha zimną ręką lub gdy zjem coś
      zimnego. Reakcja wówczas jest prawie natychmiastowa. Unikam teraz takich
      sytuacji i czkawek jest mniej. Pozdrowionka
    • c_izula Re: czkawka maleństwa 07.03.07, 19:10
      A moj synek to juz w brzuchu slucha się mamusi...Ostatnio mówię do męża "Olga
      jak była w brzuchu to strasznie czesto miała czkawkę, a tu synuś w 34 tyg....i
      ciiisza". Długo nie musiałam czekać...po godzince pojawiła się czkawka hi hi.

Pozdrawiam

Izula
      • arabelka3 Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 06:02
        Moj Babelek ma dokladnie tak samo-czkawka kilka razy dziennie.Tez mnie to
        martwilo,nawet zakladalam juz taki watek.Wszyscy,na czele z lekarzem zgodnie
        twierdza,ze martwic sie nie ma czym,Maluch polyka wody plodowe dosc lapczywie i
        dlatego.Podobno w przyszlosci tez bedzie lapczywie jadl.
        W kazdym razie nie jest to w zaden sposob nieprzyjemne dla dziecka tak jak dla
        doroslego.
        • marta_st1 Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 07:51
          Niedojrzały system nerwowy. Ale dojrzeje jak się urodzi i wszystko będzie ok smile
          Mój synek też tak miał.
    • an_qa Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 12:10
      Moja mala tez miala non stop czkawke, po urodzeniu tez i stosunkowo czesto ma
      do tej pory (ma roczek).
    • rosania74 Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 23:59
      Do połowy 8 miesiaca nie wiedziałam co to czkawka w synusia. A od 3 tyg ma
      czkawkę codziennie, prawie jak w zegarku, późnym wieczorem, przez ok. 15 minut.
      Zabawna ta regularność. Ponoć parę razy dziennie też jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka