wiolka007 07.03.07, 11:09 witajcie.. mam olbrzymi problem.. jestem w 35tyg.c. i moje maleństwo kilka razy dziennie ma czkawkę.. troche się boję że to za często.. może ja robię coś nie tak?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: czkawka maleństwa 07.03.07, 13:07 calkowicie normalne zachowanie, moja czkała non stop w ciazy i teraz ma 3,5 miesiaca troche sie normuje powoli, ale na poczatku to miala czkawke co chwila, tak juz jest, normalka, nie przejmuj sie, ja tez sie martwilam i w ogole mnie to bardzo denerwowalo bo takie glupie uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
jufta Re: czkawka maleństwa 07.03.07, 13:55 Podpisuję się pod zdaniem dziewczyn powyżej: zupełnie normalne. Podobno nasze maluchy w ten sposób ćwiczą przeponę. Moja Lidzia ma czkawkę często, czasem kilka razy na dzień, nawet co kilka godzin, czasami nie ma wcale. Zauważyłam, że jedną z przyczyn jest albo oziębienie brzucha, np. gdy smaruję brzuch balsamem, a on był zimny, albo dotykam brzucha zimną ręką lub gdy zjem coś zimnego. Reakcja wówczas jest prawie natychmiastowa. Unikam teraz takich sytuacji i czkawek jest mniej. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
c_izula Re: czkawka maleństwa 07.03.07, 19:10 A moj synek to juz w brzuchu slucha się mamusi...Ostatnio mówię do męża "Olga jak była w brzuchu to strasznie czesto miała czkawkę, a tu synuś w 34 tyg....i ciiisza". Długo nie musiałam czekać...po godzince pojawiła się czkawka hi hi. Pozdrawiam Izula Odpowiedz Link Zgłoś
arabelka3 Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 06:02 Moj Babelek ma dokladnie tak samo-czkawka kilka razy dziennie.Tez mnie to martwilo,nawet zakladalam juz taki watek.Wszyscy,na czele z lekarzem zgodnie twierdza,ze martwic sie nie ma czym,Maluch polyka wody plodowe dosc lapczywie i dlatego.Podobno w przyszlosci tez bedzie lapczywie jadl. W kazdym razie nie jest to w zaden sposob nieprzyjemne dla dziecka tak jak dla doroslego. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 07:51 Niedojrzały system nerwowy. Ale dojrzeje jak się urodzi i wszystko będzie ok Mój synek też tak miał. Odpowiedz Link Zgłoś
an_qa Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 12:10 Moja mala tez miala non stop czkawke, po urodzeniu tez i stosunkowo czesto ma do tej pory (ma roczek). Odpowiedz Link Zgłoś
rosania74 Re: czkawka maleństwa 08.03.07, 23:59 Do połowy 8 miesiaca nie wiedziałam co to czkawka w synusia. A od 3 tyg ma czkawkę codziennie, prawie jak w zegarku, późnym wieczorem, przez ok. 15 minut. Zabawna ta regularność. Ponoć parę razy dziennie też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś