Dodaj do ulubionych

Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac..?????

07.03.07, 22:54
Dziewczyny moja kolezanka jest w 5 miesiacu ciazy!
Zaczela chodzic na solarium..stwierdzila(ponoc gdzies przeczytala) ze do
3miesiaca dziecku moze to zagrazac bo sie najbardziej rozwija a teraz juz nie...
ja uwazam ze to co robi to bezsens..mowie zeby przestala ..a ona ze wie co dla
niej dobre i dziecku nic sie nie stanie..dziwe sie ze kobiety ktore tam
pracuja wpuszczaja ja!!!!!!!
jak ja przekonac!???to co robi to jakas glupotasad((
czy kobiety sa na tyle glupie zeby dla wlasnej przyjemnosci zrobic krzywde
swojemu dzieckusad(???
Obserwuj wątek
    • zielone_oczko1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 07.03.07, 23:02
      A kto powiedzial, ze solarium jest szkodliwe dla kobiet w ciazy? wazne jest
      tylko to, zeby kolezanka nie siedziala dlugo w solarium i by sie nie przegrzala.
      Ja chodzilam raz na 2 tygodnie po 5 minut na chlodne lozko, nic sie nie stalo
      ani dziecku ani mnie. Wszystko z umiarem i w granicach rozsadku.
      • maretina pytanie 30.03.07, 22:09
        co daje solarium raz na dwa tygodnie po 5 minut?smile buhahahahahsmile
        • zielone_oczko1 Re: pytanie 04.04.07, 22:08
          maretina napisała:

> co daje solarium raz na dwa tygodnie po 5 minut?smile buhahahahahsmile

wyobraz sobie, ze daje
          teraz sa solaria w ktorych nie lezy sie po pol godziny jak kilka lat temu,
          wystarczy w zupelnosci 5 minut
          chyba, ze chcesz sie spalic na heban
          wtedy owszem chodzenie na 5 min jest bez sensu
    • zielone_oczko1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 07.03.07, 23:06
      i jeszcze jedno, bedac w ciazy bylam nad morzem i opalalam sie - zaslaniajac
      jedynie brzuch - i kapalam w morzu! i o zgrozo, lekarz nie mial nic przeciwko
      temu smile))
      • malgosiek2 Re: Ale korzystałaś ze słońca,a nie ze sztucznych 07.03.07, 23:14
        promieni,które sa bardziej szkodliwe.
        No i zasłoaniałaś brzych.
        A koleżanka nie przypuszczam,aby zasłaniała brzuchola.
        Pzdr.Gosia
        • zielone_oczko1 Re: Ale korzystałaś ze słońca,a nie ze sztucznych 07.03.07, 23:16
          w solarium tez zaslanialam brzuch, ale jak napisalam wszystko w granicach
          zdrowego rozsadku, bez spalania sie na mulata
        • biuty23 Re: Ale korzystałaś ze słońca,a nie ze sztucznych 16.04.07, 11:40
          ja tam jest na nie..szkodzi czy nie..lepiej byc przezornym;/
          • biuty23 Re: Ale korzystałaś ze słońca,a nie ze sztucznych 04.06.07, 11:57
            cala ta rozmowa jets na niskim poziomie, zeby tak nie dbac o zdrowie..
          • lolu83 Re: Ale korzystałaś ze słońca,a nie ze sztucznych 10.06.07, 17:12
            puk w czolo;/
        • biuty23 Re: Ale korzystałaś ze słońca,a nie ze sztucznych 17.06.07, 16:43
          ooooooooooooo
    • vipunia Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 07.03.07, 23:09
      Polecam w google wpisać: ciąża a solarium,
      wydrukować wszystko co znajdziesz i dać koleżance: m.in.:
      www.poradnik.rodzinny.pl/opdn/opdn3.html
      www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,427
      www.dziecko-info.com/pytania_xpert/odp_2001_04_kat06_odp.shtml#kat6_1
      • lumja Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 08:26
        korzystanie z solarium jest niewskazane ale przede wszystkim nie ze wzgledu na
        dziecko ale na ciężarna - bardzo latwo o plamy i przebarwienia, ktore potem
        trudno usunąć.
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 01.04.07, 18:48
        oki przeczytalam, ciekawe..
    • 2206justa1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 09:52
      dla mnie osonbiscie twoja kolezanka jest nieodpowiedzialna gdzie jest zbadane
      ze solarium nie szkodzi,szkodzi przeciez nawet kobietom ktore nie sa w ciazy to
      sa gorsze promienie niz ma slonce tyle kosmetyczek o tym mowi, a po drugie jest
      goraco i kazdy organizm jest inny jaka ona ma pewnosc ze to nie szkodzi
      dziecku, niema zadnej i nikt nie zagwarantuje jej tego powodzenia zycze
    • 2206justa1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 09:53
      A jeszcze jedno gdzie jest maz !!!
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 11.03.07, 14:08
        maz jest za granica..wyjechal do pracy do Anglii
        • lolu83 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 07.05.07, 18:46
          ja uwazam ze to glupota chodzic na solarium w ciazy!!!!!!!!!
    • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 11:15
      Zanim napiszesz taką bzdurę, dowiedz się najpierw, w jaki sposób solarium
      może "zrobić krzywdę dziecku"???
      Promienie UV nie przenikają do organizmu, są pochłaniane przez skórę i mogą
      zaszkodzić jedynie matce - mogą jej sie porobić plamy (i tylko dlatego nie
      zaleca się ciężarnym opalania), skóra się szybciej starzeje, promienie
      ultrafioletowe działają mutogennie - mogą powodować raka - ale tylko na
      poziomie skóry. Powodują też zaćmę. Ale dziecku napewno nic się nie stanie. I
      ani do 3 miesiąca ani do 9go.
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 11:39
        Wiesz na studiach mialam przedmiot zdrowie człowieka i wykładowca mówił zupełnie
        co innego także bylo na temat solarium i wplywu na kobiety w ciązy...
        więc ja wiem co pisze...to predzej inni sa niedouczeni..az przykre..
        • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 11:45
          To bardzo ciekawe, co piszesz. A jakieś konkrety możesz podać?? Jaki wpływ na
          ciążę ma solarium?? W jaki sposób może zaszkodzić dziecku??
          • zielone_oczko1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 11:54
            widac zabraklo argumentow, poza jednym: nie wolno i juz wink
            • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 12:11
              zielone_oczko1 napisała:

> widac zabraklo argumentow, poza jednym: nie wolno i juz wink
              E, dajmy szansę, może koleżanka szuka notatek z wykładów, coby nie być
              gołosłowną wink))))
              • biuty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 10:45
                dziwne jestescie nabijac sie sie z innych..dziewczyna chce pomoc a tu taki atak..
              • biuty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 11.06.07, 13:14
          • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 30.03.07, 14:47
            konkrety mzoe podac ginekologsmile
            • mim288 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 04.04.07, 11:46
              Jeli chodzi o konkrety podawane przez ginekologa to mój twirdził, że z solarium
              korzystac jak najbardziej mozna byle z umiarem (a nawet jest to korzystne bo
              wpływa dobrze na psychike mamy zwłaszcza w zimie). Mam dwoje zdrowych dzieci a
              na solarium w ciąży chodziła bo lubię. Wiem, że sa lekarze, którzy kobiete w
              ciaży najchętniej owinęłiby wata i połozyli w domu na 9 miesięcy, tylko nie
              rozumiem, po co akurat im ufac i zatruwac sobie zycie.
        • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 03.04.07, 12:27
          up
        • andzia13901 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 23.04.07, 10:06
          Aż mi Ciebie żal dziewczyno!!! Solarium nie jest szkodliwe? Własny wygląd jest
          dla Ciebie ważniejszy niż zdrowie dziecka. Co roku na wiosnę chodziłam do
          solarium, ale w tym roku sobie odpuściłam, nie darowałabym sobie, gdyby przeze
          mnie cokolwiek stało się dziecku. Żal mi Ciebie.
          • kotek100 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 23.04.07, 11:08
            Hmmm, a mi prowadzący poprzednią ciążę ginekolog powiedział, że jeśli miałabym
            ochotę i sprawiłoby to, że czułabym się lepiej, to nie ma powodu, żeby od czasu
            do czasu na solarium nie iść. Ja tego nie praktykowałam, ale mam koleżankę,
            która urodziła zdrowego synka,a w czasie ciąży na solarium czasem chodziła. Za
            granicą widziałam ciężarne kobiety opalające się na plażach. W Polsce też się
            opalają, zasłaniając brzuszki mokrym ręcznikiem.
      • aniafirak Dziwna kobieto 09.03.07, 16:25
        twoje wiadomości na temat wpływu solarium na organizm też nie są pełne, raczej
        bardzo powierzchowne. Poza reakcjami miejscowymi dotyczącymi solarium wywołuje
        także reakce uogulnione takie jak: spadek ciśnienia, niedotlenienie, wzrost
        temperatury ciała i przekrwienie. Jeśli kobieta nie jest w ciąży solarium ma na
        jej organizm także pozytywny wpływ: odpręża, regeneruje organizm po treningu(
        oczywiście po jakimś czasie od wysiłku fizycznego),zwiąksza wydzielanie
        endorfin, działa antydepresyjnie i zwiększa produkcje wit D.
        Wszystko jednak w odpowiednich proporcjach i dawkach.
        Jeśli chodzi o ciąże do 3 miesiąca ja bym nie ryzykowała( szczególnie
        niebezpieczne jest przegrzanie organizmu i spadek ciśnienia, oraz
        niedotlenienie płodu), w póżniejszej ciąży bardziej wskazane będzie słoneczko,
        a jeśli jkoniecznie solarium to krótkie seanse ioby nie Turbo. A zasłanianie
        brzucha to dużo nie daje.
        Ja na czas ciąży z solarium bym zrezygnowała.
        • budzik11 Re: Dziwna kobieto 09.03.07, 16:55
          WZROST ciśnienia, nie spadek, jeśli już. I nie wywołuje tego solarium jako
          takie, tylko wzrost temperatury. To samo osiągniesz kąpiąc się w zbyt gorącej
          wodzie czy przebywając np. w upale w samochodzie bez klimatyzacji. Solarium (w
          sensie OPALANIE) nie szkodzi. No ale oczywiście, jak ktoś się będzie smażył pół
          godziny, to i zdrowemu zaszkodzi. Ja wprawdzie na solarium nie chodzę i nie
          zamierzam, ale w ciąży staram sie nawet ostrego słońca unikać - nie mam ochoty
          nabawić sie plam, które później latami znikają.
          • aniafirak Re: Dziwna kobieto 09.03.07, 18:59
            Z tym ciśnieniem to różnie bywa. W pierwszym etapie dochodzi do wzrostu
            ciśnienia tęczniczego krwi po którym może nastąpić jego spadek na skutek
            rozszerzenia naczyć ktwionośnych i osłabnięcie.
            A tak wogóle to czemu jesteś taka niemiła?
            Przecież żadna z nas nie ma nic przeciwko tobie.
            Nic nie poradzimy na to że niektóre kobiety zachowują się fatalnie w ciązy, a
            nas, które jesteśmy takie "super świadome i wogóle wspaniałe przyszłe matki
            bardzo to denerwuje".
            Denerwuje nas także rząd, podatki, głód w Afryce i wiele innych
            niesprawiedliwych piepszonych rzeczy i nic na to nie poradzimy. Trzeba nauczyć
            się jakoś z tym żyć! A chcąc zmienić świat powinniśmy zacząć od siebie.
            Pozdrawiam Ania.
          • niemogewtouwierzyc Re: Dziwna kobieto 10.05.07, 14:38
            No wlasnie, przegrzanie... a bylas kiedys w solarium i bylo Ci chlodno? A co
            jesli okaze, ze dla Twojego organizmu w ciazy przegrzanie oznacza cos zupelnie
            innego niz zwykle... moze wystarczyc do tego 5 minut. Mozesz zaslabnac,
            poronic... zwlaszcza w pierwszym trymestrze!
    • ladybird4 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 12:33
      specjalnie pytałam o to mojego lekarza i powiedzial ze w zaden sposob solarium
      jako takie nie nie szkodzi dziecku!
      chodzi bardziej o generalne nie przegrzewanie sie (tak jak podczas dlugich
      goracych kapieli itp.)
      ja znalazlam na to pewien sposób: zeby nie byc blada jak smierc, to raz na
      jakis czas chodze do solarium na taki fotel, ktory opala tylko twarz, dekolt i
      ramiona
    • kropencjaa Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 13:27
      ciekawy wątek, bo ja też sie zastanawiam, czy iść, czy nie iść. Sama do końca
      nie byłam pewna, czy jest wskazane, czy nie. Zaczęłam używać kremów
      brązujących, bo w końcu niedługo zaczniemy odkrywać troszkę ciałka, ale te
      kremy, to pożal się...Pozdrawiam
      • biuty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.03.07, 19:35
        mi lekarz zakazal sie opalac a jestem w 6 miesiacu...
        wogole ja nie wiem jak promienie moga nie dzialac na dzieckosad((????
        • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 14:29
          biuty23 napisała:

> mi lekarz zakazal sie opalac a jestem w 6 miesiacu...
          > wogole ja nie wiem jak promienie moga nie dzialac na dzieckosad((????

A jak mogą DZIAŁAĆ, jeśli nie docierają do płodu?? Ludzie, myślcie, to nie
          boli....
          • saraanna Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 14:50
            Vipunia wczesniej podala link -moze warto go przeczytac -

Korzystanie z solarium w czasie ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG
            Powszechnie uważa się, iż solarium ma niekorzystny wpływ na cerę i skórę,
            ponieważ powoduje jej przedwczesne starzenie się oraz powstawanie zmarszczek,
            jak również zwiększa ryzyko raka skóry. Pomimo, iż nie stwierdzono, aby samo
            promieniowanie miało niekorzystny wpływ na płód, to nie zaleca się częstego
            korzystania z solarium w czasie ciąży, tuż po porodzie oraz w czasie karmienia
            piersią. W ciąży skóra odznacza się zwiększoną wrażliwością na promienie
            słoneczne, w związku z czym reaguje ona na promieniowanie wykorzystywane
            do „sztucznego opalania” bardziej intensywniej i dlatego, po seansach w
            solarium, mogą pojawić się poparzenia, przebarwienia na skórze, jak również
            różnego rodzaju alergie. Wskutek zmian hormonalnych często na twarzy ciężarnych
            pojawiają się różnego rodzaju plamy i przebarwienia (np. ostuda ciężarnych),
            które po opalaniu w solarium mogą się pogłębić i pozostawić stałe i
            nieodwracalne zmiany. W czasie ciąży skóra ulega także znacznemu rozciągnięciu,
            przez co staje się nieco cieńsza, a tym samym podatna na przesuszenie.
            Nadmierna suchość skóry zmniejsza jej elastyczność, co może zwiększać ryzyko
            powstania rozstępów i gorszego powracania skóry do normy po porodzie. Podczas
            opalania w solarium bardzo niebezpieczna jest nagła zmiana temperatury. Może
            ona spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi poważne
            niebezpieczeństwo dla ciąży. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których w czasie
            ciąży ciśnienie tętnicze wynosiło powyżej 140/90 mmHg, Nagły wzrost ciśnienia
            może spowodować przedwczesne odklejenie łożyska i inne niebezpieczne powikłania
            ciąży. Poza tym należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży zdecydowanie
            przeciwwskazane jest przegrzewanie ciała. Dotyczy to zarówno opalania w lecie
            jak i w solarium. Nie znaczy to jednak, że korzystanie z solarium jest
            bezwzględne przeciwwskazane w czasie ciąży. Korzystanie z umiarem i wybieranie
            urządzeń, które nie rozgrzewają się zbytnio jest dopuszczalne pod warunkiem
            wykluczenia powikłań ciąży przez lekarza.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
            W przypadku, gdy po korzystaniu z solarium pojawią się niepokojące objawy jak
            zawroty głowy, wymioty, czy też na twarzy pojawią się przebarwienia należy
            bezzwłocznie zrezygnować z opalania w solarium i skontaktować się z lekarzem.

• ma_dre Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 15:14
        kropencjaa, musze cie zmartwic, samoopalacze tez sa niezdrowe, rakotworcze,
        gdyz zawieraja formaldehydy, szkodliwie wplywajace na organizm sad ...nie martw
        sie, jasna buzka tez jest ladna wink

a ty foty.foty co sie tak podniecasz ? Ty z tych co wszystko wiedza lepiej i
        chca na sile naprawic swiat? Nie zawracaj d... kolezance i zajmij sie swoimi
        sprawami (mam nadzieje ze takowe posiadasz).
        • lolu83 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 02.06.07, 19:17
          nigdy bym nie byla taka glupia zeby sie oplac na solar w czasie ciazy!
    • mmagda34 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 17:07
      Autorka tekstu ma rację. Solarium jest ogólnie szkodliwe. Dzisiaj czytałam, że
      Brytyjczycy bija na alarm i ostrzegaja kobiety prze chodeniem do solarium. Jest
      ona przyczyna powstawania raka skóry. Rozsądne korzystanie. Niezłe tłumaczenia.
      Tylko jak mozna rozsądnie korzystac chodząc do solarium przez kilka lat. Polki
      jak zwykle obudza sie " z reka w nocniku". Jak zwykle to co w innych krajach
      jest szkodliwe albo od czego się odchodzi u nas staje sie bardzo modne. Zycze
      zdrowia tym "rozsądnym" przede wszystkim tym w ciąży. Lepiej iść po rozum do głowy.
      • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 13.03.07, 15:55
        Autorka tekstu nie ma racji, bo ona pisze że solarium szkodzi ciąży, szkodzi
        dziecku w brzuchu, a to nie jest prawda. Natomiast to, że solarium i w ogóle
        opalanie się jest szkodliwe bo powoduje min. raka skóry (nie mówiąc już o
        przedwczesnym starzeniu się skóry) to wiadomo nie od dziś.
    • bebe52 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 20:05
      Zabierz ja do lekarza a on jej napewno wybije ten pmysł z głowy.Zamiast paczec
      na swoje zachcianki niech pomysli o dziecku które ma w sobie te 9 miesiecy jej
      nie zbawi bez solarium.
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 10.03.07, 13:10
        no to mi sie dostalo, chcialam dobrze a wiekszosc postow to byly niemile
        wypowiedzi..
        eh...zeby tak na kogos naskakiwac..
    • nika_75 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.03.07, 20:41
      Zdania są jak widać podzielone, może i solarium nie szkodzi, ale skoro nie jest
      to całkiem pewne, to do diabła takie to straszne wyrzeczenie na wszelki wypadek
      na te pare miesiecy się pohamować? Skoro można w ciąży ograniczyć kawę, skoro
      można zrezygnować z alkoholu itd., to dlaczego nie można odpuścić sobie
      solarium, rany, to już zakrawa na uzależnienie. A w dodatku jeszcze na początku
      marca, kiedy opalenizna naprawdę nie jest obowiązkowa.
      • atenette Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 11.03.07, 14:24
        Popieram nika_75 smile
    • agnieszkamodras Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 11.03.07, 15:28
      Zajmij się sobą. Jak chcesz pomóc koleżance, to jej posprzataj w domu w 8 mc a
      nie wtrącaj się nieproszona.
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 12.03.07, 01:56
        co znaczy zajmij sie soba???
        rozumiem ze najlepiej kazdy sobie sam,
        a potem dochodzi do tragedi w rodzinach a ludzie wiedzieli ale nie pomoglisad
        • efciaeb Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 12.03.07, 11:16
          Promienie ultrafioletowe, zarówno te w solarium jak i słoneczne powodują rozpad
          witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
          Poza tym nadmierne opalanie może prowadzić do krwotoków niebezpiecznych dla
          podtrzymania ciąży. Słońce jest potrzebne do wytworzenia witaminy D, ale
          wystarczy kilkanaście minut opalania dziennie i to niekoniecznie całego ciała. A
          solarium... no cóż, nawet chodzenie podczas krwawienia miesięcznego może być
          niebezpieczne, a co dopiero podczas ciąży, która jest dużo większym wysiłkiem
          dla organizmu.
          • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 12.03.07, 13:26
            no wlansie...
            solarium i ciaza to chyba nie jest dobre polaczenie;/
            • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 13.03.07, 12:06
              kolezanka mi mowila ze poszla na inne solarium niz normalnie i nie chcieli jej
              wpuscic bo kobieta jej zrobila wyklad na temat oplania w czasie ciazy..
            • zielone_oczko1 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 14.03.07, 16:17
              foty.foty napisała:

> solarium i ciaza to chyba nie jest dobre polaczenie;/

lo matko, a ta dalej to samo ...
              zaden argument do niej nie trafia ...
        • biuty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 14.04.07, 15:01
    • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 13.03.07, 16:04
      Dla mnie to bardzo interesujące, że te dziewczyny które tak zaciekle walczą z
      solarium, sałatą, serami pleśniowymi, malinami, wodą mineralną w plastikowych
      butelkach, wędzonymi rybami i czym tam jeszcze "bo mogą zaszkodzić fasolce" -
      jak ta "fasolka" już się urodzi jakoś przestaja tak dbać o jej zdrowie.
      Przestają karmić piersią po miesiącu, w czwartym miesiącu wprowadzają
      obowiązkowo stałe pokarmy, dają niemowlętom parówki, Danonki, ciastka czy inne
      syfy... Jestem na forum nie od dziś i lubię śledzić wypowiedzi takich właśnie
      gwiazd - "zbawicielek nienarodzonych", jak potem na forach np. Niemowlę
      obchodzą się z dziećmi i jak dbają o ich zdrowie... Ciekawe czy foty.foty, jak
      koleżanka już urodzi, też będzie apelowała do jej rozsądku o to, żeby karmiła
      długo piersią czy żeby nie dawała dziecku Danonków...
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 14.03.07, 13:21
        sama lubie solarium , ale nie w ciazy...
        wiesz lepiej miec kolezanki ktore sie martwia niz takie ktore ie olewaja...a
        twoja agresja jest tutaj niepotrzebnawink
        • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 14.03.07, 14:27
          Jaka agresja, kobieto, co ty w ogóle piszesz?? Ja jestem agresywna?? W którym
          miejscu??
          Ja osobiście nie chciałabym mieć takiej koleżanki jak ty, która mówiłaby że
          jestem głupia i przez własną głupotę szkodzę dziecku. Co zresztą akurat w tym
          przypadku nie jest prawdą. Owszem, można się martwić, można komuś doradzać, ale
          Ty wprowadzasz koleżankę w błąd w dodatku twierdzisz że jest głupia.
          • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 14.03.07, 18:37
            ty to napisalas...smile
            smieszna ta reakcja...spokoju za groszwink
            • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 15.03.07, 10:35
              No ja to napisałam, bo kto niby miał napisać?? Twoja koleżanka?? Napewno jej w
              oczy nie powiedziałaś, że uważasz ją za głupią, tylko za plecami ją obgadujsze
              na forum internetowym. Jesteś napewno super koleżanką.
    • melka_x Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 13.03.07, 18:33
      Zmiany ciśnieni, przekrwienie to nie tyle efekt samego solarium, ale
      przegrzania, z tego samego powodu odradza się długie, gorące kąpiele w ciąży.
      Kilkuminutowa wizyta w solarium z dobrym systemem chłodzenia nie zaszkodzi
      ciąży. Tyle, że może się to skończyć nieestetycznymi zmianami na skórze,
      hormony szalejąwink.
      • biuty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 13.04.07, 01:16
        ja jestem na nie
    • tijgertje Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 14.03.07, 20:38
      Dziecku krzywdy nie zrobi, mozna sie smazyc w solarium czy na sloncu cala ciaze
      i maluchowi to duzej roznicy nie robi. Za to sobie moze baaardzo "pomoc". W
      czasie ciazy pod wplywem slonca czy solarium moga sie zrobic trwale
      przebarwienia, ktore mozna potem probowac maskowac, ale usunac sie ich nie da.
      Sama przyjemnosc. Pokaz jej te zdjecia:
      images.google.nl/images?hl=nl&q=melasma&btnG=Google+zoeken&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi
      Mozesz tez np w google w grafikach wpisac "melasma" albo "pregnansy mask" i
      popodziwiac, jak sobie mozna wygladac po opalaniu w ciazy.
      • calineczka78 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!cd 30.03.07, 09:33
        ktoś pytał o opalanie w ciazy,proszę.
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 05.05.07, 12:39

• binkaa Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 30.03.07, 11:35
      co się dziwic koleżance
      jak sama ostanio w necie znalazłam taks stronkę gdzie zadaje sie pytania
      ginekologowi a on odpowiada
      napisał że do 3 m-ca nie można
      dla mnie to idiota !!
      • beauty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 30.03.07, 18:47
        ja ostatnio bylam swiadkiem jak kobieta w solarium nie wpuscila kobiety w ciazy..
        • binkaa Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 30.03.07, 21:42
          ja tez bym sie bała wpuścić
          jakby cos się stało to pewnie można miec nieprzyjemności
          • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 31.03.07, 12:23
            no wlasnie to one odpowiadaja jak cos sie stanie!
            • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 23.04.07, 01:27

• eyes69 A jaka krzywde moze zrobic dziecku? 15.04.07, 07:03
      Opali je za bardzo czy co?
      Wazne zeby ona sama sie nie przegrzala, a wplyw promienowania na dziecko jest
      zaden, bo nie przenika ono przez skore.
      • lolu83 Re: A jaka krzywde moze zrobic dziecku? 24.04.07, 18:54
        • foty.foty Re: A jaka krzywde moze zrobic dziecku? 06.05.07, 13:36

• dodkowska Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 06.05.07, 22:45
      powiedz jej ze na solarium łozysko sie zczernia i może stracic dziecko jak tego
      chce może jej sie urodzic chore z autyzmem czy inna powazna choroba to jakas
      idiotka kto wpuszcza cięzarna na solarke
      • iwona_chm Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.05.07, 09:35
        o Dzizas!!!!!!!! aaaaaaaaaaa!!!!!!
        • biuty23 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 06.06.07, 11:09
          ale niektore z was to tu sie wymadrzaja!!!!!!
      • kasiak37 dodkowska prawde prawi przeciez:))n/t 09.05.07, 12:40
        .
        • foty.foty Re: dodkowska prawde prawi przeciez:))n/t 14.05.07, 02:22

• oli77 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.05.07, 09:49
      Na solarium widziałam w warunkach korzystania, że "Z solarium nie mogą korzystać
      kobiety w ciąży". Nawet jeżeli to dmuchanie na zimne, to ja bym życia swojego
      dziecka absolutnie nie ryzykowała.
      • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 08.05.07, 19:26
        no wlasniewink
        • lolu83 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.05.07, 12:30
          no wlasnie.ludzie nie maja wyobrazni;/
      • budzik11 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 09.05.07, 18:43
        Równie dobrze mogą napisać że "z solarium nie mogą korzystać Żydówki,
        leworęczni, jąkający się, posiadacze świnek morskich i kart wędkarskich". No i
        co z tego?? I to ma być przekonujący argument?? Co za głupota, nie mogę....
        Ryzykować życie swojego dziecka... Taaa... bo się na skwarkę usmaży chyba...
        Luuudzieeee...
        • lolu83 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 05.06.07, 18:24
    • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 10.05.07, 14:26
      dzis na solarium panie mi powiedzialy ze nie wolno i wpuszczac kobiet w ciazy...
      bo to ryzyko dla dziecka..
    • anulka-m6 Re: Czy wy PoWaŻnE jesteście? 10.05.07, 14:48
      Czy Wy chodzące do solarium bez umiaru, i Wy pochwalające to zjawisko poważne
      wogóle jesteście?
      Zachowujcie sie jak dorosłe kobiety podchodzące poważnie do swojej ciąży i do
      swojego dziecka.
      Odpowiedzcie sobie na te pytania:
      - CZY TO SOLARIUM TO AŻ TAKIE WAŻNE JEST DLA WAS?
      - MUSICIE KONIECZNIE BYĆ OPALONE, NIERAZ WRĘCZ SPALONE?
      - UWAŻACIE ZE TO NATURALNIE I ŁADNIE WYGLĄDA?
      Jeśli wasze odpowiedzi brzmią TaK, to niema o czym rozmawiać,poprostu klapa.

Każda według mnie rozważna kobieta która podchodzi poważnie do swojego stanu-
      jakim jest ciąża tzn do zdrowia swojego i dziecka nawet nie myśli o solarium a
      tym bardziej w pierwszych 3 miesiącach.

KUPCIE SOBIE SAMOOPALACZ DZIEWCZYNY
      I SKOŃCZCIE TEMAT BO SIE PATRZEĆ NIECHCE
      I SZKODA MI WASZYCH DZIECI!!!!!
      • foty.foty Re: Czy wy PoWaŻnE jesteście? 10.05.07, 19:56
        dokladnie!
    • foty.foty Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 11.05.07, 11:37
      tez nie wiem skad tyle glupoty u kobiet;/
      • lolu83 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 11.05.07, 19:10
        ostatnio na solarium kobieta sie wyklocala czemu nie pozwola sie jej
        opalac..szczyt...!
    • sandra1301 dajcie spokój z tym solarium 14.05.07, 11:21
      temat wałkowany tysiąć razy. Szkodzi i tyle- mozna się przegrzać, co doprowadza
      do wywołania skurczy, może powodować przebarwienia. Zresztą wystarczy wrzucić
      hasło solarium w wyszuliwarce a argumentów przeciw jest cała masa. Mam tylko
      pytanie: po co solarium dziewczynie w ciąży? Dla urody? Przecież sama ciąża
      dodaje jej urody, a przecież można te parę miesięcy wytrzymać bez. zdrowie
      dziecka ważniejsze (no chyba, że te tzw. blachary, tipsiary i solarki uważają,
      ze jest inaczej)
      • lolu83 Re: dajcie spokój z tym solarium 15.05.07, 15:39
        no dokladnie...
        co im to daje>???
        • siasiunia1 Re: dajcie spokój z tym solarium 15.05.07, 19:26
          jakto co? niepowtarzalny kolory kiełbasy zesmażonej na grillu .... big_grin
          • foty.foty Re: dajcie spokój z tym solarium 19.05.07, 02:31
            he;]
    • klaudia_88 Re: Ciaza A Solarium!!!!!!!!!!!!!!Jak przekonac.. 19.05.07, 10:14
      Jedni mówią, że wolno, drudzy, że nie... Ja uwielbiam się opalać, ale
      zrezygnowałam z tego i kupiłam samoopalacz. Nie chcę wyglądać blado (mam
      strasznie jasną karnację), a o poparzenia w moim przypadku bardzo łatwo. Wolę
      nie kusić losu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka