Dodaj do ulubionych

tetracykliny

21.03.07, 07:57
Mam pytanie odnosnie antybiotykow z tej grupy - ile czasu po zaprzestaniu
zazywania trzeba odczekac przed zajsciem w ciaze, tak zeby nie zrobic krzywdy
dzidziusiowi?
strasznie chcemy miec dziecko, ale lekarz domowy zapisal mi trzymiesieczna
kuracje minocyne. wiem, ze w tym czasie absolutnie nie wolno mi zajsc w
ciaze, ale odnosnie okresu po znajduje same sprzeczne informacje. Sama ulotka
nie podaje nic, ale w internecie znalazlam dane od tygodnia do roku.
Czy ktos sie moze orientuje?
serdzecznie pozdrawiam
ania
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: tetracykliny 21.03.07, 08:33
      Tetracykliny sa dozwolone do bodajze 16. tygodnia ciazy, potem sa
      przeciwskazane ze wzgledu na negatywny wplyw na szkielet i zeby.
      Nie musisz odczekiwac z ciaza po terapii tetracyklinami, chyba, ze powinnas
      odczekac ze wzgledu na chorobe, ktora jest powodem leczenia antybiotykiem.
      • anutak Re: tetracykliny 21.03.07, 09:34
        nie, to "tylko" tradzik, ktory w wieku 30 lat nagle zaczal zatruwac mi zycie
        no i wlasnie takich informacji jakie podajesz doszukalam sie na stronach FDA i
        innych powaznych agencji tego typu. Sama pracuje w badaniach klinicznych wiec
        mam troche wyczucie tematu. Ale moj lekarz podczas przepisywania antybiotyku
        grzmial i straszyl, zabronil ciazy do konca tego roku chociaz antybiotyk mam
        przyjmowac tylko do konca maja i przyznam ze zglupialam. Rozum to jedno a z
        drugiej strony za nic nie naraze dziecka na zadne ryzyko
        oszaleje, jezeli bede musiala czekac do przyszlego roku sad
        • maja2004 Re: tetracykliny 21.03.07, 10:02
          Zapytaj koniecznie lekarza jak długo musisz czekać.
          Ja brałam tetracyklinę na trądzik i zaszłam w ciąże w tym czasie (wpadka).
          Ciąże poroniłam i głównym winowajcą była tetracyklina, choć nikt na 100% nie
          może powiedzieć co było przyczyną.

Jedyne co Ci mogę doradzić by nie brać tej tetracykliny, ponieważ jest duże
          prawdopodobieństwo, że po ciąży trądziku nie będziesz miała.

Ja miałam trądzik od lat nastoletnich i nic nie pomagało, tetracyklina tylko
          trochę złagodziła na chwilę, po odstawieniu i tak po jakimś czasie wrócił.

Natomiast ciąża w wieku 30 lat (nie ta poroniona tylko następna) rozwiązała
          sprawę. Dzidziuś teraz ma 2 lata, a ja mam piękna cerę.
          • mruwa9 ja wierze w wytyczne FDA 21.03.07, 10:10
            i EBM, a nie w to, co jeden polski lekarz powiedzial..zwlaszcza, ze wiedza na
            temat EBM wsrod polskich lekarzy jest dosc ograniczona sad
            Zrob, jak uwazasz, albo czekaj z ciaza, albo nie. Albo bierz te tetracykline,
            albo nie (nie ma wskazan zyciowych).
            1/3 ciaz statystycznie (niektorzy mowia, ze znacznie wiecej, ale to zwykle sa
            ciaze, o ktorych kobiety jeszcze zwykle nie wiedza) ulega samoistnemu
            poronieniu i zwalanie w tej sytuacji winy na antybiotyk jest naduzyciem, bo
            przyczyna zwykle jest nieznana (czesto- wady zarodka, uniemozliwiajace dalszy
            rozwoj, czy to wady spowodowane lekami i trybem zycia, czy czymkolwiek innym,
            czego nie sposob stwierdzic). takie zycie.
            • anutak Re: ja wierze w wytyczne FDA 21.03.07, 11:14
              ja tez wierze w FDA, taka moja praca smile
              z tym "nie ma wskazan zyciowych" to nie tak prosto...fakt, od tradziku sie nie
              umiera, ale potrafi on paskudnie zatruc zycie. alternatywa lekarza byly pigulki
              antykoncepcyjne, ale tu chyba paradoksu nie musze tlumaczyc smile
              ale ok, biore juz ta tetracykline, do maja sie wstrzymam, o ciazy w trakcie
              przyjmowania tetracykliny nie ma absolutnie mowy. nie bede swiadomie ryzykowac
              nawet jezeli mogloby sie udac
              wiem, ze potem wszystko moze sie zdarzyc, czy bralam ten anybiotyk czy nie. ale
              chyba kazda przyszla mama probuje zminimalizowac ryzyko tego ze moze sie
              zdarzyc cos zlego
              wystraszyl mnie ten lekarz i tyle
              i chociaz uwazam ze nie ma racji, zasial watpliwosc, ze moze jadnak czegos tam
              nie doczytalam, ze cos przeoczylam
              boje sie powiedziec mojemu mezowi "lekarz plecie bzdury, ja wiem ze jest ok"
              co bedzie jesli potem cos nie bedzie ok....?
    • dzidecka Re: tetracykliny 21.03.07, 10:41
      Ja zaszłam w ciąże biorąc tetracykliny własnie na trądzik. Brałam je w ciązy
      przez dwa tygodnie nieświadoma niczego. Cóka urodziła się zdrowa.
    • klub81 Re: tetracykliny 21.03.07, 22:04
      Tez zaszlam w ciaze biorac tetracykline na tradzik (pierwsze 3 tygodnie).
      Jestem teraz w 6 miesiacu i lekarz twierdzi, ze z Coreczka wszystko dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka