Dodaj do ulubionych

Brałyście feminatal?

06.04.07, 21:37
Jestem w 4 miesiącu ciąży. lekarz mi przepisał feminatal. Nie brałam kwasu
foliowego przed zajściem w ciążę i martwie się, czy dostarczyłam dziecku
odpowiedniej ilości tej witaminy. Od czasu kiedy wiem, ze jestem w ciąży
biorę folik, a teraz lekarz kazał mi go zamienić właśnie na feminatal.
Brałyście to? Z folikiem czy bez?
Obserwuj wątek
    • edit38 Re: Brałyście feminatal? 06.04.07, 21:49
      Kwas foliowy brałam długo przed ciążą aż do końca I trymestru bo wtedy gin
      zaleciła aby go odstawić ( bo już nie ma potrzeby ) i zamienić właśnie na
      feminatal. Brałam przez kilka tygodni i przestałam bo nie najlepiej się po nim
      czułam (strasznie mi się tym odbijało) ale teraz biorę ponownie i jest ok.
      Zaczęłam sie jednak zastanawiać czy nie ma on wpływu na wielkość dziecka.
      Kiedyś czytałam że po witaminach dla ciężarnych rodzą się duże dzieci (ponad 4
      kg) uznałam to za straszną głupotę ale dzisiaj miałam usg i wyszło że mała jak
      na wiek ciąży jest dosyć okazała a do tej pory była w "normie" a nawet troszkę
      poniżej.
      • ruda73 Re: Brałyście feminatal? 06.04.07, 21:55
        Ja podobnie jak edit38, po skończeniu I trymestru odstawiłam kwas foliowy. Ale
        z tym przyrostem wagi u dzieci w związku z witaminami, to nieprawda. Moja Mała
        po feminatalu ważyła 3350. Zresztą wiele moich koleżanek feminatal bierze
        (jakoś teraz lekarze go bardzo lubią) i dzieci się różne wagowo rodzą.
    • elza78 Re: Brałyście feminatal? 06.04.07, 21:59
      ja bralam cala zeszla ciaze w tej tez biore od poczatku co do kwasu foliowego
      to w tym preparacie jest go wystarczajaco
      • anna-laszczak Re: Brałyście feminatal? 06.04.07, 22:04
        Cześć Dziewczyny.Ja brałam folik przed ciążą i teraz jestem w 20tc i tez biore
        razem z feminatalemsmileczuję się bardzo dobrze!!!Polecam Feminatal z zawartościa
        60szt tabletek bardziej sie opłaca kosztuje 30zł,bo 30szt kosztuje ponad 20zł i
        starcza tylko na miesiącuncertainŻyczę zdróweczka
      • gosssia_g Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 12:17
        ja kwas foliowy brałam do 6 miesiąca, ale feminatal od samego początku ciąży
        mimo że w skład wchodzi kawas foliowy..do tego magnez asmag forte.
      • monikapaulina Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 14:03
        hej!
        Ja zjadłam prawie dwa opakowania i juz przestałam a jestem w 30tyg.lekarz
        powiedzial mi i ja wyszlam z zalozenia że jeżeli mam dobre wyniki badan to po
        co mam to lykac. a nawet moje wyniki sa o wiele lepsze niz wczesniej.w prawdzie
        nikt tego nie udowodnil ale od paru osob slyszalam ze po witaminach rodza sie
        duze dzieci.
        pozdrawiam
    • magdulka26 Re: Brałyście feminatal? 07.04.07, 13:08
      W pierszej ciąży do końca I tr brałam folik,później przeszłam na Feminatal,synek
      wazył 3050 więc nie był ogromny.Teraz tez biore folik ,ale wyniki mam
      rewelacyjnie więc nie wiem co gin postawnowi w sprawie witamin.
    • 1diavola Re: Brałyście feminatal? 07.04.07, 17:30
      Duże dzieci rodzą się głównie po Maternie. Dlatego ona jest na recepte. Ja
      polecam Feminatal. Brałam od 3 mca a dziecko w 36 ma ok 3100g, czyli jest w
      normie.
    • mynia0 Re: Brałyście feminatal? 07.04.07, 18:17
      ja skończyłam z folikiem w okolicach 16 tygodnia, a od około 20 zaczęłam brac
      feminatal. feminatal ma w sobie kwas foliowy, a poza tym - w 4 miesiącu
      znaczenie kwasu foliowego jest juz zdecydowanie mniejsze niż na początku ciąży.
      • moniqep Re: Brałyście feminatal? 07.04.07, 20:10
        Cala 1 ciaze bralam witaminy. Przez jakis czas wlasnie takze materne. Urodzilam
        prawdziwego kolosa. 2200 i 47 cm. w 38 tyg ciazy. Choc dziecko oceniono na 36
        tydzien.
        Teraz biore acidum folicum (5 mg kwasu foliowego )+ feminatal complx. Jestem w
        11 tyg.
        • berta75 Re: Brałyście feminatal? 07.04.07, 21:02
          Zarówno wpierwszej jaki drugiej ciąży łykałam sobie feminatal. I córka miała 57
          cm i 4080g, a syn 61 i 4250g, ale nie sądzę, że przyczyną są witaminy. Ja do
          wielkoludow nie należę mam 160cm i 52kg, nam położna powiedziała, że masa
          urodzeniowa dzieci może mieć podłoże genetyczne. Oboje z mężem byliśm dużymi
          niemowlakami (choć mniejszymi od naszych), a u mnie w rodzinie to już wogóle
          rodzą sie giganty. moja mama 4500g a jej siostra 5500g. Pozdrawiam
        • zuzana27 Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 13:16
          Jestem w 6 miesiącu ciąży. Folik zaczęłam brać w 2 m-cu ciąży, po wizycie u
          lekarza. Od 4 misiąca biorę równocześnie feminatal co drugi dzień (żebym za
          dużo nie przytyła - tak powiedział mój ginsmile). Czuje się ok. Wydaje mi się że
          mój lekarz nie odstawi mi foliku do końca ciąży. Wyniki badan również są bardzo
          dobre a dziecko nie jest ani za duże ani za małe. wydaje mi się ,że to
          indywidualna sprawa organizmu.
          • jagawa Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 14:00
            Brałam folik odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży aż do samego końca a
            feminatal od pierwszej wizyty u lekarza też do końca. Kwasu foliowego nie można
            przedawkować i może po zakończeniu pierwszego trymestru nie ma on takiego
            znaczenia dla dziecka ale na pewno ma znaczenie dla mamy, ułatwia przyswajanie
            żelaza i myślę, że między innymi dzięki temu przez całą ciążę miałam rewelacyjne
            wyniki a lekarz żartował, że aż nieprzyzwoicie dobresmile Przytyłam 12kg, córcia 3590g.
    • agnieszka19822 Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 12:12
      Jestem w 9 miesiacu a feminatal jem od początku ciąży. W pierwszym trymestrze
      jadłam dodatkowo kwas foliowy, ale gdy rozpoczęłam czwarty, kwas foliowy
      odstawiłam. Wydaje mi się, że feminatal zawiera wystarczającą dawkę kwasu
      foliowego i możesz poprzestać tylko na tych witaminach, tym bardziej, że
      Dzidziuś cewę nerwową już ma ukształtowaną.
      Pozdrawiam
      • ola Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 12:19
        ja tez biore feminatal i tez jest ni po nim strasznie niedobrze.
        Staram sie go lykac tuz przed duzym posilkiem, ale i tak czesto konczy sie
        wymiotami.
        Nie wiecie, czy powinnam go odstawic?
    • babka33 Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 16:36
      lekarz mi przepisal po spadajacej morfologii (na granicach normy) i na
      następnej miałam prawie wszystkie parametry w górnej granicy normy, tak więc
      jego działanie jest niezaprzeczalne. Ale o zwiększonej wadze dziecka po
      maternie tez słyszałam.
    • maduolunia Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 17:01
      feminital zawiera kwas foliowy, którym jest folik folik to tylko farmaceutyczna
      nazwa kwasu foliowegp
    • ninkasz Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 17:49
      przede wszystkim sie nie martw bo mozesz zaszkodzic dziecku
      tez nie bralam kwasu foliowego przed ciaza dopiero jak test wypadl pozytywnie
      po pierwszym trymestrze nie ma juz sensu go brac
      pozniej bralam feminatal - jest ok
      • asidoo zuzana27 10.04.07, 18:16
        Napisałam do ciebie na priva.
      • marciulek Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 20:20
        Zgadzam się, więcej szkody może teraz przynieść Twoje zamartwianie się. Zresztą
        ze mna było prawie tak samo: zaczęłam brać folik jak lekarz stwierdził u mnie
        ciążę i potem też brałam feminatal. Marcinek urodził się zdrowy jak rybka (3590
        g). A w to, że kobiety tyja od witamin i mineralów i z tego powodu rodzą duże
        dzieci to na pewno nie uwierzę.
        pozdrawiam i życzę zdrowia Maluszkowi
    • asidoo Re: Brałyście feminatal? 10.04.07, 18:18
      Ja biorę i rzeczywiście okropnie tyję - 13 tc. i 4 kg na plusie. Jem warzywa,
      trochę owoców i mięsa i 3 kromki chleba razowego. Nie powinnam tak tyć, bo
      porcje są jak przed ciążą.
      • justyna_bialy Re: Brałyście feminatal? 11.04.07, 10:51
        jestem w 8 miesiącu, od trzeciego biorę feminatal, przytyłam 8 kilo, więc nie
        piszcie, że od witamin sie tyje. a feminatal wybrałam, bo ma najmniejsze na
        rynku tabletki w porównaniu do innych witamin dla cieżarnych.
        Pozdrawiam
    • mamma82 Re: Brałyście feminatal? 11.04.07, 12:03
      w pierwszej ciąży brałam feminatal i potem jak karmiłam Dawidka też,a że w tym
      czasie zaszłam w drugą ciąże to nadal łykam te różowe tabletki...tyle,że tym
      razem lekarz kazał mi je zażywać co drugi dzień ze względu na to,że biorę
      jeszcze pare inne pigułki...a przed ciążą też nie zażywałam kwasu foliowego i
      mam zdrowiutkiego synka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka