Dodaj do ulubionych

Pierwsze usg a płeć dziecka?

19.04.07, 09:39
Czy na pierwszym usg w 12 tyg juz widac płeć , czy komuś udało sie trafic?
To moja druga ciąża po 6 latach i na nowo sobie przypominam, dokształcam i
osfajam z tym stanem. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • anutka25 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 09:43
      Za wcześnie jest zobaczyć płeć dziecka w 12 tygodniu! Ja zobaczyłam dopiero na 2
      USG gdzieś koło 22 tygodnia, ale moje maleństwo było bardzo nieśmiałe i nie
      chciało pokazać co ma między nóżkami. Jednak się udało i jest dziewczynka.
      Musisz więc jeszcze trochę poczekać.
      • szpilka6886 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 23:16
        ja bylam na drugim usg w 20 ktoryms tygodniu juz nie pamietam na poczatku
        gdzies i lekarz powiedzial ze wyglada na dziewczynke smile a teraz bylam w 31 tyg
        i 2 kilogramowy chlopczyk !! smile ale od poczatku czulismy ze to bedzie chlopak smile
    • monikapaulina Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 09:44
      w twoim tyg trudno stwierdzic jaka plec a nawet jak lekarz by to stwierdzil to
      szanse prawidlowego trafienia 50%/50%.ale nie raz trafiajawink.najbardziej pewne
      usg jest 20-21tyg
      pozdrawiam
      • edzia.79 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 10:13
        Z pierwszym dzieckiem na usg polowkowym 2D lekarz powiedzial ze dziewczynka na 80% jednak tez ze jesli nie widac dokladnie chlopca to moze byc pol na pol.Na nastepnych badaniach widac bylo juz wyraznie chlopca-i jest chlopiec smile

teraz robilam polowkowe 3D i lekarz potwierdzil na 100% plec wpisujac ja do opisu.

Kolezanka robila 2D w szpitalu i przez cala ciaze wychodzila dziewczynka-urodzil sie chlopiec.
    • 12345a533 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 10:22
      U mnie w 12 tygodniu lekarz stwierdził że będzie chłopak, w 23 tygodniu
      potwierdziło sie.
      • marta76 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 10:39
        u nas na forum wrześniówek kilka dziewczyn dowiedziało się koło 12/13 tc jaka
        jest płeć i jak narazie to się potwierdziło przy kolejnych usg.Ja czekam na usg
        w 22 tcsmile
      • edzia.79 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 10:40
        W 12tc ma szanse pol na pol.wiadomo ze moze strzelic.
    • asia19813 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 11:01
      ja się dowiedziałam w 21tc, że będzie dziewczynka,
    • dorota.m1976 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 11:18
      mmm
      Witaj
      To tak jak u mnie
      Druga ciąża, po 6 latach i 8 tydzien z nowym zyciem .
      14 maja pojdę na drugie usg i dam znać czy u nas coś widac
      • caldezonia Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 14:30
        Dzieki w zasadzie to ja sama nie wiem czy chce wiedziec co urodze.? Mam córke
        wiec wiadomo marzy mi sie syn ale jakoś w tej ciązy jest od początku inaczej,
        mdliło mnie okrutnie na szczescie przechodzi gruba jestem jak by to był 5-6mc
        wszystko szybciej sie dzieje, no i świadomość inna niż 6 lat temu...
    • kopalnia.diamentow Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 19.04.07, 22:38
      też myślę, że to za wcześnie... i nie zależy to akurat od rodzaju aparatu -
      tylko od braku wyraźnych różnic między płodami obu płci.
      W 12 tyg. narządy wyglądają podobnie i wydaje mi się, że żaden doświadczony
      lekarz nie określi płci tak wcześnie (choć tu na forum słyszałam, że są
      wyjątki). No chyba, że genetyk, który określi prawdopodonieństwo z innych
      względów - bo takie różnice napewno występują i takie przypadki są. Ale kto
      chodzi do denetyka na pierwsze usg? smile...
      Swoją drogą - nie rozumiem też lekarzy, którzy "strzelają". Ja sobie nie
      wyobrażam, żeby mój lekarz się pomylił. Jak w 21 tygodniu nie zobaczy - to
      powie -nie widzę. Okazuje się, że wielu lekarzy nie umie posługiwać się tym
      sprzętem. Robią bo muszą...
      • anikag Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 20.04.07, 13:27
        Pierwsze usg to trochę za wcześnie na określenie płci.. Nam na usg połówkowym
        lekarz powiedział, że na 99% dziewczynka, choć widać było tam coś jeszcze.
        Powiedział, że narządy są u maleństwa czasem opuchnięte a to co widzimy jako
        "siusiaka" to wg niego łechtaczka- trochę powiększona.. Raczej dziwne mi się to
        wydało i póki co mam wątpliwości i nie dowierzamsmile Spotkałyście się z czymś takim?
        Mam nadzieję, że na najbliższym badaniu coś się potwierdzi, bo jestem bardzo
        niecierpliwa. Zresztą jakoś od początku wydawało mi się, że chłopiec... Nie mogę
        się już doczekaćsmile
    • ziuziom Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 20.04.07, 13:39
      Ja pierwszą opinię na temat płci mojego małego usłyszałam w 12 tyg z
      zastrzeżeniem, że to nie na 100%. w 21 tyg sie potwierdziło smile
      • niemogewtouwierzyc Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 29.04.07, 19:41
        Ja w 16 tygodniu dowiedzialam sie, ze bedzie dziewczynka, ale z zastrzezeniem,
        ze powinnam to narazie traktowac na luzie. USG bylo robione przez pania doktor,
        ktora specjalizuje sie w badaniach genetycznych (nie bylo to moje pierwsze usg,
        mialam wczesniej robione genetyczne w 12 tygodniu, ale wtedy jeszcze pani
        doktor nic nie mowila). I nie byla to ocena po narzadach plciowych tylko po
        ulozeniu czegos co jest wewnatrz (niestety nie pamietam o co chodzilo, moze o
        cewke moczowa).
        • skorpionka1981 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 29.04.07, 22:21
          ciekawe jakim cudem udaje sie komukolwiek oznajmić płec dziecka w 12 czy 13 tygodniu, skoro narządy plciowe zewnętrzne zaczynają sie pojawiac dopiero ok. 17 tygodnia....
          Jesli jakis lekarz wam "przepowiedzial" płeć tak szybko, to albo zgadywał, licząc na waszą niewiedzę i nieświadomosc w tych sprawach, albo źle obliczono wiek dziecka i tak naprawde nie ma ono 12-13 tygodni, a o jakies 5 więcej!
          Nie ma mozliwosci by zobaczyc plec tak szybko, bo tej płci jeszcze wtedy "nie ma"!!!! (na zewnątrz).
          • faustine Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 29.04.07, 23:12
            Gdy robiłam USG w 12 tygodniu ciąży , spytałam dokładnego , aczkolwiek dośc
            mrukliwego lekarza , czy to prawda co piszą w internecie, iż można by już
            określic płec dziecka . Myślałam że mnie wyśmieje , ale usłyszałam ,że gdyby
            dzieciak był inaczej ułożony , to jak najbardziej. Ten lekarz to bynajmniej
            nie jedna z tych sław opisywanych na forum , sprzęt też ma taki sobie. No i
            nie wiem co o tym myślec.
            • tymbor Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 09.07.13, 14:29
              Słuchajcie dziewczynki, mój lekarz powiedział mi w 11 tygodniu ze na 80 % bedzie dziewczynka, i to nie jest jakies strzelanie czy przepowiadanie jak tu niektóre madrale pisza, tylko to zalezy od ułozenia jeszcze nie do konca wykształconych narzadów plciowych, lekarze zauwazyli taka zaleznosc ze jezeli sa ulozone one poziomo to bedzie dziewczynka a jezeli pionowo to chłopak smile pozdrawiam wszystko wiedzace madrale
              • hamburzanka Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 11.07.13, 08:20
                u mnie w 13 tygodniu lekarz powiedzial ze bedzie chlopak. pokazal nam na usg jak rozni sie ulozenie ksztaltujacych sie narzadow u dziewczynki i u chlopca - no i u mnie wg niego wyglada na chlopaka. ciekawe czy sie to potwierdzi, kolejne usg za 2,5tygodnia.
    • lesia27 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 09.07.13, 15:03
      Mi lekarka powiedziała w 14 tc że będzie chłopiec, spytałam się czy jest pewna i powiedziała że gdyby nie była to by nie mówiła, nawet mi coś tam pokazywała ale jak dla mnie mało wyraźne; później miałam robione kilka razy USG i to u różnych lekarek i się za każdym razem potwierdzało. Jestem w 27 tc
    • iggi44 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 09.07.13, 16:14
      to ja przebiję chyba wszystkich, w 10 tygodniu dowiedziałam się że chłopak! mam zdjęcie gdzie ewidentnie widać siusiaka, lekarz sprawdzał jeszcze przepływy czy to nie pępowina, ale przepływu nie było,
      ten sam siusiak na każdym kolejnym zdjęciu co miesiąc
      ale jeśli to dziewczynka to nigdy w tak wczesnej ciąży żaden lekarz nie bedzie w stanie stwierdzić
      • babybump Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 09.07.13, 20:06
        Twój lekarz nie ma pojęcia o czym mówi. W 10 tygodniu jeszcze nie ma siusiaka. Zarówno dziewczynki, jak i chłopcy mają wypustki płciowe, które przypominają 'siusiaka'. Jednak widoczne to jest dopiero od 12 tyg. Różnica jest taka, że u dziewczynek wypustek jest równolegle w stosunku do kręgosłupa, a u chłopców pod kątem 30 stopni. I na tej podstawie określa się płeć na tak wczesnym etapie ciąży.
        Poczytaj sobie trochę literatury fachowej i nie pisz bzdur, że widać siusiaka.
        • iggi44 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 09.07.13, 23:45
          aż tak bardzo mnie ten temat nie fascynuje żebym miała sięgać po literaturę fachową, domyślam się również że mój lekarz jak każdy inny przekazuje pacjentom informacje dopasowując je do ich poziomu wiedzy,
          zgodnie z prawdą napisałam że w 10 tygodniu dowiedziałam się o płci dziecka i dostałam zdjęcie i średnio mnie interesuje czy to co widzę to wypustka płciowa pod jakimś tam kątem czy już siusiak

a Ty się lepiej napij zimnej wody zamiast się tak gorączkować
          • babybump Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 10.07.13, 16:17
            Wyglada na to, ze tonTy sie raczej goraczkujesz.

Po prostu nie wprowadzaj ludzi w blad, bo zaraz kazdy bedzie mowil, ze w 10 tyg widac siusiaka.
    • wanessa31 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 09.07.13, 18:21
      pierwsze usg genetyczne 12tc na swietnym sprzecie
      powiedziano, ze wyglada na dziewczynke (ale lekarz zaznaczyl, ze sie pod tym nie podpisuje), natomiast potem sie tylko potwierdzalo i ma byc dziewczynkasmile
      • jotka_k Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 10.07.13, 09:05
        dobry specjalista na dobrym sprzęcie może się pokusić o ocenę płci
        u mnie w pierwszej ciąży w 12 tc lekarka przepowiedziała dziewczynkę- sprawdziło się
        w drugiej ciąży ta sama lekarka powiedziała, że płód jest za mały żeby mogła ocenić i kazała czekać
        • nelka85 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 11.07.13, 09:04
          Mój lekarz też ma sprzęt do genetycznych, i jest specjalista w tej dziedzinie...w 13tc powiedział że na 85% chłopak...potem na kolejnych za każdym razem sprawdzał i łącznie tą samą wersje usłyszałam 4 razy ale teraz mam już siusiaka na zdjęciu wink
    • alicja_wk Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 11.07.13, 18:15
      Mój lekarz na pierwszym USG genetycznym, czyli po skonczonym 12 tc. określił płeć dziecka z wiarygodnością 75% i choc ja byłam do tego baaaardzo sceptycznie nastawiona, to potem na każdym kolejnym ta opinia się potwierdzała. Obecnie jestem w 27 tc. i miałam nie dawno robione USG podczas pobytu na oddziale i tam równiez p. doktor potwierdziła to, co mówi mój lekarz.
      Zatem jest to mozliwe, zeby na tak wczesnym etapie ciazy okreslic prawidłowo płec, wazne jest tylko aby lekarz był dobrym fachowcem i posiadał dobry sprzęt, bo słyszałam juz o 3 przypadkach, gdzie nagle na połowkowym z dziewczynek zrobili się chłopcy wink
    • bahati0 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 12.07.13, 10:47
      Nam lekarz w 12/13 tygodniu powiedział na 95 procent, że będzie chłopiec, potwierdził to na 100 procent podczas kolejnego usg.
      • bahati0 Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 12.07.13, 10:53
        Od tego 16 tc dostaję 1-2 zdjecia "męskości" małego i na tych zdjeciach widać to tak dokładnie (jak na normalnym foto), że żaden laik, który na nie patrzy nie ma watpliwości co widzi. Dużo więc zależy od sprzętu...kurcze, jak lekarz miałby zauważyć jakieś nieprawidłowości (gdzie 1 cm to czasem kolosalna wielemówiąca różnica), skoro piszecie,że podczas połówkowego nie potrafi okreslić płci na 100 procent...
        • beti.b można 12.07.13, 11:16

robiłam tu: www.invicta.pl/122/idp,5/warszawa_zlota_6.html

robiła mi ta pani: www.google.pl/search?q=Alicja+Bednarowska-Flisiak&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.Yms&biw=1024&bih=571&wrapid=tlif137362042898210&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1cjfUZ-RE4TQtAawyICACg

mają super sprzęt. w 12 tygodniu powiedziła, że jej zdaniem będzie dziewczynka.
          jest dziewczynka wink
    • dominir Re: Pierwsze usg a płeć dziecka? 12.07.13, 14:45
      recepcjamedyczna.pl/jforum/usg ja swoje usg robilam przy pomocy tego portalu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka