Dodaj do ulubionych

Powody cesarki???

20.05.03, 13:53
Witam mamusie. Jestem w 34 tygodniu, i nadal nie wiem jak będę rodzić. Mam
cukrzycę, ale ona nie jest podobno wskazaniem do cesarki, lekarz mówi, że
mam duże szanse na naturalny poród. Za dwa tygodnie biorą mnie do szpitala,
a mnie wykańcza myśl jak to w końcu będzie. Jakie u Was były powody cesarki?
Ostatnio jestem coraz słabsza i generalnie kręci mi się czasem w głowie, nie
wiem jak to będzie, a chyba wolę cesarke. Napiszcie proszę co u Was
zadecydowało o cc?

Pozdrawiam i proszę pomóżcie bo coraz bardziej jestem przerażona sad
Obserwuj wątek
    • deionarra Re: Powody cesarki??? 20.05.03, 14:10
      ...niczym się nie martw... cesarka to nic strasznego... jestem 5 tygodni po
      cc, w świetnej formie... z rany zrobiła mi się taka czerwona kreseczka
      długości 7 cm... nie zamieniłabym tego porodu na naturalny... napatrzyłam sie
      na dziewczyny po porodach naturalnych, na ich cierpienia... a one z zazdrością
      patrzyły jak bez problemu mogę siadać, wstać ...i bez chwili zwątpienia
      mówiłam ze będę miec drugą dzidzie...
      moje cc było ze wskazań ortopedycznych... mam wiotkie stawy wink nadaje się
      tylko do cyrku...
      Dagmara, mama 5 tygodniowego Konrada
      • kzzk1 Re: Powody cesarki??? 20.05.03, 14:37
        Ja znowu miałam bakterię z rodziny paciorkowców (streptococus agalitae) w
        szyjce macicy, najgorsze jest to że mój lekarz prowadzący z Zofii uważał że
        ryzyk fizyk może dziecku nic nie będzie jak się tym zarazi podczas naturalnego
        porodu, na szczęście zasięgnęłam porady u innego lekarza, który natychmiast
        zalecił cesarkę - dziecko mogłoby nie przeżyć lub zostać kaleką - oczywiście
        mogłoby być wszystko ok ale po co ryzykować? Moim zdaniem jeżeli jest chociaż
        minimalne ryzyko że podczas porodu nat mogłoby się stać cos dziecku czy matce
        nie ma co głupio ryzykować tylko trzeba ciąć. A ja też się czułam świetnie po
        cc.
        Ania
        • dziubelek2 Re: Powody cesarki??? 20.05.03, 22:20
          pierwsza - brak postępu porodu(rodziłam 28 godzin i po tych 28 godzinach i
          wspomaganiu oksytocyną ujście miałam na 2 palce), zakażenie wewnątrzmaciczne,
          zagrażająca zamartwica płodu;
          druga - 9 dni po terminie, mały odstęp czasu między ciążami;
          trzecia - bo były poprzednie dwie.
          a tak w ogóle to wszystkie moje dzieci zle sie ustawiały, tzn.twarzyczką - to
          chyba miało związek z wadą w budowie macicy.
          na szczęscie wszystkie są zdrowe, nie miałam żadnych problemów z karmieniem,
          jedynie z własnym zdrowiem, ale to juz przeszłośc.
          pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.anka
          • asia-ch Re: Powody cesarki??? 21.05.03, 10:19
            U mnie była to gestoza. Obie moje ciąże przechodziłam z wysokim ciśnieniem i
            druga skończyła się cc. Było zagrożenie dla mnie i dzidziunia.
            Asia
        • ula1001 Re: Powody cesarki??? 18.06.03, 21:50
          czesc. ja tylko chce zapytac skad wiedzialas ze masz te bakterie? ja mieszkam
          w Londynie i tu nie ma badan ginekolog. , wiec sie przestraszylam, bo moze tez
          cos takiego mam? jestem w 20 tyg. Pozdrawiam, Ula
    • cimcicha Re: Powody cesarki??? 21.05.03, 19:50
      Zielone wody i pełna deceleracja, 16 h od odejścia wód płodowych (spadek tętna
      u dziecka do 76 ud/min).
      Poza tym nie ma sie czego bać. Osobiście wolę cc.
    • kassik Re: Powody cesarki??? 21.05.03, 21:06
      nie ma się czego bać. Cc nie było straszne, nic nie czułam i bardzo szybko
      doszłam do siebie. Nie miałam problemów z siadaniem itp. Wiadomo, że potem
      trochę boli ale dużo bardziej wolę to niż poród naturalny. U mnie zadecydował
      słaby wzrok chociaż próbowano mnie namówić na poród naturalny cyt:"najwyżej się
      pani trochę wzrok popsuje". cCiekawe ile to trochę miało być bo ja już mam -10
      dioptrii. A poza tym bałam się rodzić naturalnie bo moja mama rodziła i mnie i
      siostrę ok 2 doby. Wyszło na mioje, bo 5 godzin po odejściu wód nie było
      żadnuch skurczy, rozwarcie 1,5 palca. Gdyby nie cesarka to chyba za trzy dni
      bym im tam leżała i czekała aż się coś zacznie.
      Jeśli chodzi o pokarm to miałam go natychmiast (mały był przystawiony do
      piersi).
      Powodzenia, trzymam kciuki.
      Kasia
    • fionna Re: Powody cesarki??? 24.05.03, 09:45
      u mnie byla zagrazajaca dziecku zamartwica - mialam juz rozwarcie 10 cm, ale
      dziecko bylo ustwaione odgieciowo i za cholere nie wyszloby naturalnie
      na szczescie decyzje o cc podjeto szybko
      gdybym miala jeszcze kiedykolwiek rodzic to zalatwie sobie cc
      po mozna chodzicx normalnie, no i ..... obchody lekarskie nie sa takie
      krepujace jak przy normalnym porodzie (trzeba pokazywac, jak sie goi rana...)
      przez 2 dni po jest sie na kroplowkach, wiec to troche krepuje swobode ruchow,
      ale ja i tak szybciej chodzilam niz niektore kolezanki po psn
      no i - nie musze sie martwic czy mi sie pochwa rozciagnela - podobno to czasami
      wplywa zle na zycie seksualne!!!
      • silije.amj Re: Powody cesarki??? 26.05.03, 12:09
        Kuzynka męża miała cc dwukrotnie z powodu kiepskiej budowy miednicy (a dzieci
        dość duże i nie mogły się wstawić). Natomiast ja osobiście wolę rodzić jak
        rodziłam czyli naturalnie wink.
    • magenta28 Re: Powody cesarki??? 09.06.03, 22:53
      Cześć,

czy jesteś mamą z cukrzycą " na stałe"? Ja tak. Chciałabym wiedzięć jak sobie
      radzisz, odezwij się na priv
      margit_s@interia.pl
      • mamamajci Re: Powody cesarki??? 22.06.03, 14:19
        Witam już w domciu. Cesarke zrobili mi 1 czerwca, wskazaniem była silna
        gestoza, stan przedrzucawkowy, lekarstwa nie pomagały, ciśnienie szalało...w
        sumie 3 dni zwlekali z tą decyzją. Majcia urodziła się śliczna i zdrowa
        www.wiewioor.bronowski.pl/html/index.php?page=majcia smile Jestem już 3
        tydzień po, rana goii się w miare dobrze, trochę jeszcze boli. Jeśli chodzi o
        cukrzyce to po cięciu leżałam 2 dni pod kroplówką z glukozą, bo troche cukry
        spadały. Mała też dwa dni pod glukozą, tak na wszelki wypadek... odłączyli ją
        i jest wszystko wporządku. Teraz trzeba tylko powtórzyć wszystkie badania. No
        a teraz to nawet nie mam czasu zmierzyć sobie cukru, bo mała jest straszna
        rozrabiara. Jeśli masz jakieś pytania to czekam na maila dzastinka1@wp.pl
        Pozdrawiamy Majcia Ja i dumny Tatuś wink
    • przeciwcialo Re: Powody cesarki??? 17.06.03, 08:33
      U mnie to było nadciśnienie i zmiany na dnie oka w obrębie nerwu wzrokowego.
      Pierwszy poród nkormalny , drugi przez cc. Pozbierzłam się szybciej niż po
      naturalnym. A najlepiej karmiło mi się syna po turecku.
      Trzymaj się i czekaj na cc. Cukrzyca to jedno ze wskazań.
    • kasiazacharska Re: Powody cesarki??? 22.06.03, 19:09
      ja ma odwrócone dziecko i też mam mieć cesarkę za jakieś 2 tygodnie, umówioną
      na termin podobno...
      Kasia, 36 tydzień
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka