juliapoludniewska 21.05.03, 12:57 Dziewczyny ciezarne i mamusie, ile cykli po odstawieniu pigulek zaszlyscie w ciaze? Julka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakarolcia Re: Po pigulkach 21.05.03, 14:26 ja probuje juz 5 cykl od odstawienia tabletek i nic, tzw. efekt odbicia po tabletkach wystepuje bardzo rzadko. U mnie przez pierwsze cykle nie bylo wcale owulacji. Radzilabym ci odstawic wczesnij, obserwowac siebie (temperatura, sluz) i sprobowac kiedy bedziesz gotowa. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: Po pigulkach 21.05.03, 14:30 Moj ginekolog powiedzial, ze potrzeba okolo 3 cykli, zeby wszystko owulacja wrocila, ale przeczytalam, ze bardzo czesto (zwlaszcza po tak dlugim stosowaniu antykoncpecji) zachodzi sie w ciaze juz w pierwszym cyklu. A skad wiesz, ze nie mialas owulacji? malakarolcia napisała: > ja probuje juz 5 cykl od odstawienia tabletek i nic, tzw. efekt odbicia po > tabletkach wystepuje bardzo rzadko. U mnie przez pierwsze cykle nie bylo wcale > owulacji. Radzilabym ci odstawic wczesnij, obserwowac siebie (temperatura, > sluz) i sprobowac kiedy bedziesz gotowa. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malakarolcia Re: Po pigulkach 22.05.03, 15:11 nie mialam owulacji bo nie bylo skoku temoeratury a i testy owulacyjne nic nie wykazaly. PO 3 cyklach przestalam na miesiac stresowac sie temperatura ale w tym zaczne ponownie. Biore folik i nie mysle nerwowo za kazdym rauem czy sie uda czy nie, dalismy sobie czas do konca roku i nie stresujemy sie az tak bardzo. U jednych po ostawieniu owulacja wraca natychmiast a u niektorych po kilku miesiacach. nie ma reguly Zycze ci powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
olcia33 Re: Po pigulkach 17.06.03, 09:48 Ja w ciaze zaszlam w pierwszym cyklu po odstawieniu pigulek. Pozdrawim Ola i 25 tyg maluszek plci zmiennej. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia43 Re: Po pigulkach 21.05.03, 21:21 witam!ja zaszłam w ciąże dość szybko bo po pierwszym cyklu,a brałam pigułki ponad dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: Po pigulkach 22.05.03, 11:28 natalia43 napisała: > witam!ja zaszłam w ciąże dość szybko bo po pierwszym cyklu,a brałam pigułki > ponad dwa lata. Natalia, czy cos dodatkowo robilas po odstawieniu pigulek (kwas foliowy, specjalna dieta czy cos w tym stylu) czy po prostu mialas szczescie i od razu Ci sie udalo? Swoja droga - gratulacje. Julka Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: Po pigulkach 22.05.03, 11:50 Ceść. Generalnie możliwość zajścia w ciąże uzyskuje się nawet po około 24 godzinach, wszystko zależy w którym dniu przestałyśmy brać. W praktyce około 1- 3 cykli. Ale różnie bywa i zależy od wielu czynników. Powikłań po tabletkach antykoncepcyjnych praktycznie nie ma. Jeżeli mineło około 3-6 cykli i nic rzeczywiście warto zbadać owulację. Ale mimo to najczęstrzą przyczyną jest bariera psychologiczna (albo chcemy za wszelką cenę już teraz, albo nie jesteśmy do końca pewne czy aby na pewno damy radę). Dziewczyny najwazniejszy jest spokój i niestety cierpliwość (choć sama się przyznam że mi nie bardzo to wychodziło, z pierwszym dzieckiem staraliśmy się z mężem ponad 3 lata i niby wszystko w pożądku ale ciąży nie ma. Z drugim wyszło po 3 miesiącach i jestem w 21 tygodniu) Naprawdę główki do góry będzie dobrze, nie męczcie tylko wodza za bardzo bo jemu stres też nie służy). Pozdrawiam was gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: Po pigulkach 22.05.03, 13:17 aha12 napisała: > Ceść. Generalnie możliwość zajścia w ciąże uzyskuje się nawet po około 24 > godzinach, wszystko zależy w którym dniu przestałyśmy brać. W praktyce około 1- > 3 cykli. Ale różnie bywa i zależy od wielu czynników. Powikłań po tabletkach > antykoncepcyjnych praktycznie nie ma. Jeżeli mineło około 3-6 cykli i nic > rzeczywiście warto zbadać owulację. Ale mimo to najczęstrzą przyczyną jest > bariera psychologiczna (albo chcemy za wszelką cenę już teraz, albo nie > jesteśmy do końca pewne czy aby na pewno damy radę). Dziewczyny najwazniejszy > jest spokój i niestety cierpliwość (choć sama się przyznam że mi nie bardzo to > wychodziło, z pierwszym dzieckiem staraliśmy się z mężem ponad 3 lata i niby > wszystko w pożądku ale ciąży nie ma. Z drugim wyszło po 3 miesiącach i jestem > w 21 tygodniu) Naprawdę główki do góry będzie dobrze, nie męczcie tylko wodza > za bardzo bo jemu stres też nie służy). Pozdrawiam was gorąco. Boje sie, ze jak nastawie sie na to dziecko, to nic nie wyjdzie, bo sie zestresuje. Nie wiem, jak znioslabym czekanie trzy lata i nic. Widzisz - moj chlopak jest juz w "zaawansowanym" wieku. Zazdroszcze Ci, ze jestes w ciazy. Ja odstawiam pigulki w przyszlym miesiacu. Na wszelkim wypadem wodzowi nie powiem, ze to juz, zeby przynajmniej on sie nie stresowal. To znaczy on bardzo (bardziej niz ja) chce miec dzidziusia, ale decyzje kiedy, zostawil mnie. Dzieki za posta. Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: Po pigulkach 22.05.03, 13:45 Naprawdę będzie dobrze. Powodzenia i daj znać o postępach. Ja nie powiedziałam facetowi kiedy przestałam brać, ale nie wiele to dało bo mam wrażenie że się domyślił. A za pierwszym razem to raczej wychodzi tylko przypadkiem zwłaszcza kiedy ciąża byłaby nie chciana. Pozdrowienia i trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
youst Re: Po pigulkach 08.06.03, 11:53 Ja nie zdążyłam nawet dostać normalnego okresu po odstawieniu pigułek (Harmonet) i zaszłam w ciążę. Zadziałał u mnie tzw. efekt odbicia. Na początku trochę się przeraziliśmy, że może trzeba było zadbać o jakąś przerwę. Ale dwoje lekarzy orzekło, że właśnie zaraz po odstawieniu jest największa płodność i że nie mam się czym martwić, bo mogłoby się zdarzyć, że po paru miesiącach od odstawienia mogłabym znowu mieć poprzednie problemy (brak owulacji, poziomy hormonów jak w...menopauzie - a mam 27 lat!). Dzisiaj jestem mamą 5-tygodniowego pięknego i zdrowego Michasia, który rozkosznie sie już uśmiecha! A pomyśleć, że rok temu o tej porze dopadały mnie myśli, że może już nic ze mnie nie będzie... Pozdrawiam serdecznie, Justyna youst@hot.pl Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Po pigulkach 08.06.03, 21:12 za pierwszym razem - cztery, za drugim - siedem. Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
akia_k Re: Po pigulkach 09.06.03, 01:05 witaj! Moja ginka powiedziała, że wystarczy odczekać aż wróci normalny cykl i od następnego można już próbować. Ja odstawiłam pigułki w maju, a w październiku zaszłam w ciążę. Wcześniej w lipcu zaszczepiłam się przeciwko różyczce, tak więc z próbami musiałam odczekać trzy miesiące, czyli do października. Po upływie tego czasu udało nam się za pierwszym podejściem. Odpowiedz Link Zgłoś
jazwina Re: Po pigulkach 09.06.03, 19:49 U mnie tez zadzialal efekt odbicia albo jeszcze cos innego. Bralam logest. Raz zapomnialam przez dwa dni wziac tabletek (potem dalej je bralam az do skonczenia opakowania) i w ciazy bylam po dwoch tygodniach. W zyciu bym nie przypuszczala, ze moge byc w ciazy. A teraz glaszcze sie po brzuszku i czekam na moje Klusiatko z niecierpliwoscia. Nie martwcie sie, dbajcie o siebie, a bociek na pewno was nie zawiedzie. Calusy J. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Po pigulkach 17.06.03, 08:35 W trzecim cyklu- syn skończył już 5 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie79 Re: Po pigulkach 17.06.03, 21:01 nie jest prawda, ze komplikacji po odstawieniu pigulek z reguly nie ma. Sam fakt, ze istnieje lek o nazwie Clostilbegyt swiadczy o czyms wrecz przeciwnym - jest to lek WYWOLUJACY owulacje i prawidlowe miesiaczkowanie przy wtornym zaniku okresu i innych komplikacjach spowodowanych uzywaniem hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych. Sama uzywalam Femodenu przez ponad 5 lat i lecze sie Duphastonem a takze wyzej wspomnianym Clo. W tym cyklu ide do lekarza na monitoring owulacji na USG. Moj ginekolog jest przekonany (i nie on jeden), ze moje problemy (3ci cykl po odstawieniu antykoncepcji i rozpoczetych staran) jest wynikiem wlasnie brania hormonow. Dodam, ze po odstawieniu przeszlam juz zapalenie szyjki macicy i infekcje grzybo - pochodna. W ZYCIU nie mialam takich schorzen! Odpowiedz Link Zgłoś
awetom Re: Po pigulkach 18.06.03, 11:03 Ja odstawiłam tabletki i po tygodniu byłam w ciąży- to chyba efekt odbicia . A mały Kubuś właśnie skończył pół roczku.Pozdrawiam i życzę powodzenia Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
iza33 Re: Po pigulkach 24.06.03, 10:34 A mnie to zajęło ponad rok, no chociaż na początku to uważaliśmy. Jak się ma 18- 24 lata, to się nie chce mieć dzieci, potem przychodzi refleksja, ale się idzie do pracy i też się nie chce. Potem spada 30 na kark i gwałtu-rety jaka jestem stara. A wtedy to się zaczynają problemy i stres. Zauważyłyście, że pigułki są bardzo wygodne dla facetów. Potem wy musicie zdecydować, kiedy odstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie79 Re: Po pigulkach 25.06.03, 13:00 Niestety nie moge sie zgodzic z Twoja opinia. Moj zyciorys i dotychczasowe doswiadczenia zdecydowanie przecza temu, co napisalas. Mam 23 lata, koncze studia lada moment, od 2 lat jestem mezatka. Mam juz calkiem spore, kilkuletnie doswiadczenie zawodowe, do tego prowadze wlasna firme, ktora dobrze prosperuje. Moj maz jest ode mnie 3 lata starszy. Zaczelismy sie starac o dziecko w marcu tego roku - wspolna decyzja, wspolne starania. Jestesmy mlodzi, studiujemy, pracujemy bardzo ciezko, a jednak nie mielismy problemow z podjeciem decyzji o dziecku, tak jak mowie, byla ona wspolna. To nie ja postanowilam "ok. rezygnuje z tabletek". Nie musialam go do tego namawiac. Dlatego wydaje mi sie, ze generalizowanie w tej kwestii jest dosc niebezpieczne - owszem, tabletki sa wygodne dla facetow, ale nie wszyscy maja do nich "wygodnickie" podejscie. Poza tym nie u wszystkich par mlody wiek stanowi bariere przed posiadaniem dziecka. Nie kazdy budzi sie "z reka w nocniku", jak to ujelas. Pozdrawiam i zycze powodzenia w staraniach. Odpowiedz Link Zgłoś
ann99 Re: Po pigulkach 25.06.03, 11:50 ja tez zamierzam "nie czekac" po odstawieniu pigulek i mam nadzieje,ze kozystajac z doswiadczen, ktore opisalyscie (w wiekszosci nastarajajacych pozytywnie) mi tez sie uda! I Tobie Julka tez tego zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: Po pigulkach 25.06.03, 14:00 Bardzo Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wlasnie koncze OSATATNIE opakowanie pigulek i zaczynam starania. Biore juz folik i zrobilam badania. A zatem trzymajcie kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś