a.stalowa 09.05.07, 14:44 Czy podczas kazdego badania kontrolnego,konieczne jest badanie przez pochwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metanira Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 14:47 Myślę, że tak. Jak inaczej lekarz może ocenić stan szyjki (czy się nie skraca i nie rozwiera), ewentualną infekcję i temu podobne rzeczy? Ja jestem badana podczas każdej wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
aga999944 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 14:49 A ja byłam badana tylko na pierwszej wizycie, później na kolejnych tylko przez brzuch. Jestem w 18 tyg ciąży a na wizyty chodzę co 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 14:51 Kiedyś lekarze tak nie badali, teraz niektórzy ponoć też nie ale ja osobiście byłam w obu ciążach badana podczas każdej wizyty. Wydaje mi się że tylko w taki sposób lekarz jest w stanie sprawdzić czy wszystko jest tak jak być powinno. Inaczej po co w ogóle chodzić? Przecież sprawdzenie wyników badań laboratoryjnych, zmierzenie ciśnienia i tętna dziecka mogłaby przeprowadzić również położna. Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 14:55 Ja nie byłam badana w drugiej ciąży przy każdej wizycie, w pierwszej owszem-ale chodziłam do innego lekarza. Dopiero teraz, na koniec ciąży częstotliwość się zwiększyła. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 14:56 wiesz...mozna moze przez gardlo...))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 14:58 Pytam sie dlatego,ze zgodnie z obowiazujacymi zasadami w przypadku prawidlowej ciazy badanie przez pochwe zalecane jest tylko podczas pierwszej wizytyJednak wielu lekarzy w tym i moj gin nie chce zrezygnowac z takiej metody;jest doswiadczonym poloznikiem i moze ocenic zmiany szyjki macicy.Wiem tez ,ze przeciwko badaniu przez pochwe przemawia mozliwe ryzyko infekcji,dlatego Was pytam.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 15:14 a gdzie sa te obowiazujace zasady?I jaka infekcja?Od tego sa rekawiczki a gin myje rece po kazdym dotykaniu pacjentki,nawet jak bada ja palpacyjnie przez powloki brzuszne.I kultury wypowiedzi zycze wiekszej,czytania ze zrozumieniem,lepszego budowania zdan i poczucia humoru Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa w fachowej literaturze medycznej,poczytaj troche 09.05.07, 16:05 zamiast glupio odpowiadac na forum a,jesli chodzi o moja kulture wypowiedzi ,nie mam sobie nic do zarzucenia ,po prostu nie lubie takich upierdliwych bab jak ty.Do infekcji w czasie ciazy dochodzi poprzez czeste badania wewnetrzne-zapytaj swojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: w fachowej literaturze medycznej,poczytaj tro 09.05.07, 16:14 troche samokrytyki i mniej pewnosci siebie Odpowiedz Link Zgłoś
fionka07 poczytaj EBM 09.05.07, 16:22 Te zalecenia nazywają się EBM (evidence based medicine), czyli medycyna oparta na faktach i obowiązują w całym cywilizowanym świecie. Mówią, to co napisała a.stalowa: nikt nie udowodnił korzyści płynących z częstego badania przez pochwę kobiet ciążarnych (poza grupą pacjentek, które mają do tego oczywiste wskazania). Wzrasta natomiast ryzyko infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: poczytaj EBM 09.05.07, 16:24 a to dziwne bo ja mieszkam akurat w jednym z krajow tego cywilizowanego swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: poczytaj EBM 09.05.07, 16:27 wiec zapewne mowimy o innych cywilizacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: poczytaj EBM 09.05.07, 16:29 a skoro leczysz pacjentOW wiec z ginekologia nie ma to zwiazku Odpowiedz Link Zgłoś
fionka07 Re: poczytaj EBM 09.05.07, 16:36 Niekoniecznie, zajmuję się niepłodnością u kobiet i mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: poczytaj EBM 09.05.07, 16:46 a tak na marginesie to czasem dziewczyny oczekuja pomocy specjalisty...dlaczego nie pomagasz choc troche?Przynajmniej w wyjasnieniu prostych dla specjalisty rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: poczytaj EBM 09.05.07, 17:29 Dziekuje Fionka za wsparcieNie dyskutuj z ta dyletantka,bo ona i tak nic nie zrozumie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: poczytaj EBM 09.05.07, 17:33 ty rozumiesz wszystko i potrzebujesz obroncow za to a fiona jakos dziwnie sie utlenila po moich postach...i dziwne ze zaistniala na gazecie dopiero dzisiajWiecej wiary w siebie zycze Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: w fachowej literaturze medycznej,poczytaj tro 09.05.07, 16:20 a czy ta literatura obowiazuje jedynie w PL?Bo tak wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 15:20 Ja podczas obu ciąż byłam zawsze badana przez pochwę. I dzięki temu stwierdzono przedwczesne rozwieranie szyjki, a także infekcje pochwy, których ja po prostu nie odczuwałam. Gdybym nie była badana ginekologicznie, to marne byłyby szanse na stwierdzenie, że z szyjką coś nie tak bo nie miałam żadnych bóli ani skurczów. Natomiast moja koleżanka, która miała za sobą trzy poronienia, na początku ciąży badana nie była, aby nie wywołać kolejnego poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 15:20 Ja podczas obu ciąż byłam zawsze badana przez pochwę. I dzięki temu stwierdzono przedwczesne rozwieranie szyjki, a także infekcje pochwy, których ja po prostu nie odczuwałam. Gdybym nie była badana ginekologicznie, to marne byłyby szanse na stwierdzenie, że z szyjką coś nie tak bo nie miałam żadnych bóli ani skurczów. Natomiast moja koleżanka, która miała za sobą trzy poronienia, na początku ciąży badana nie była, aby nie wywołać kolejnego poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 18:13 A co to znaczy CZĘSTE badanie wewnętrzne, które ma wywoływać infekcje?? Ja zarówno w pierwszej jak i w drugiej ciąży byłam i jestem badana na każdej wizycie. Większą ciąży wizyty odbywają się z częstotliwością co 5-6 tygodni. Czy to jest często?? Nie wyobrażam sobie nie być zbadaną - wtedy wizyta nie miałaby sensu, bo przepisać wyniki badań laboratoryjnych do karty ciąży, zważyć i zmierzyć ciśnienie potrafi każda pielęgniarka. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Badanie kontrolne w ciazy przez pochwe 09.05.07, 18:24 Znani mi lekarze robią takie badanie przy każdej wizycie. Przez większość ciąży jest to mniej więcej raz w miesiącu, więc nie wiem, czy tak często - sama sobie tam "dłubię" znacznie częściej, zwłaszcza poza ciążami (wtedy codziennie, bo stosuję npr). Nigdy nie miałam żadnych infekcji, więc i w ciąży mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś