Dodaj do ulubionych

Alkochol w ciąży poradźcie

20.05.07, 11:37
Drogie przyszłe mamy czy pijecie alkohol wczasie ciąży?(chodzi o picie
sporadyczne a nie nałogowe)Czy sięgacie po nawet najmniejszą ilość nap. raz
na miesiąc lampka wina. czy wogóle zrezygnowałyście. Interesuję się tym
ponieważ moje koleżanki (bezdzietne i nie w ciąży ale powoli planujące i ich
zdaniem bardzo dobrze zorientowane w temacie) upierają się że w ciąży można
pić. Jak byłm ja w ciąży (8 mies. temu rozwiązanie) przy każdej imprezie
spotkaniu namawiały do picia (oczywiście jeśli takowe było). Ja nie piłam w
ogóle przede wszystkim dlatego że pierwsza ciąża poroniona druga w pewnym
stopnu zagrożona, poza tym trochę sie o tym naczytałam i wiedziałam jakie są
zagrożenia. Teraz temat powrócił i dalej mimo tłumaczenia przedstawienia
artykułów twierdzą że nie mam racji i że jak one będą w ciąży to na pewno się
napiją. Podają przykłady mamy która przed samym porodem wypiła szampana i nic
nie było szwagierka jednej też piła w ciąży i nic dziecku ani jej nie było.
ostatno sobie żartowały która jest w ciąży ja się nie odzywałam (chyba byłam
zajęta czymś innym) a one "o kaśka ty jesteś??a pijesz alkochol???
powiedziałam że tak na to one oooo to nie jesteś w ciąży hi hi hi".- Żenada.
ale takie są jestem jako jedyna mamą także one mają większą siłę przebicia.
No i oczywiście powtarzają że nie wierzą żeby kobiety w ciąży w ogóle nie
piły. I że jestem wyjątkiem. Dlatego bardzo Was proszę napiszcie jak to u Was
jest? A może faktycznie ja jestem przewrażliwiona i powinnam wyluzować i dać
sobie spokój niech robią co chcą.
Obserwuj wątek
    • sarah_black38 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:06
      Uważam ,że kobiety w ciąży nie powinne w ogóle pić alkoholu.Ja nie wypiłam ani
      kropli, przed ciążą też nie ( nie przepadam i uważam ,ze nie jest to artykuł
      pierwszej potrzeby), mój mąż w trakcie starań też nie raczył się piwem , czy
      też innym trunkiem ( zrezygnował dobrowolnie dla dobra dziecka). Kilka miesięcy
      można wytrzymać! Z mojego otoczenia nikt mnie nie namawiał na picie, bo to dla
      wszystkich jest zrozumiałe ,że w ciąży nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Uważam ,że trzeba mieć swój rozum i nie ulegać presji otoczenia. Masz zupełną
      rację i nie zwracaj uwagi na tych, co lepiej wiedzą od Ciebie.
      • fintifluszka Re: Alkochol w ciąży poradźcie 24.05.07, 10:40
        U mnie to początek, ale nie piję i nie zamierzam, w pierwszym trymestrze jest to
        szczególnie niewskazane... swoją drogą to co to za znajomych masz... moi nie
        proponują nawet, a już na pewno się nie smieją z tego, piją moje zdrowie i
        wszystko jest w porządku, to normalne dla nich, że będąc w ciąży nie piję alkoholu
    • magdulka26 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:07
      W pierwszej ciąży napisłam sie raz piwa w upalny lipcowy dzień.W sumie wypiłam
      pół szklanki.Miałam później wyrzuty sumienia że niepotrzebnie to piłam.Teraz
      znów jestem w ciąży i nie piję wcale alkoholu.Skoro mogę się bez niego obejść to
      pić nie będę.Wolę zjeść loda czy świeże truskawki.Nik nie wiem jaka jest
      bezpieczna ilość któą może wypić kobieta w ciąży.Ja w każdym bądź razie pić nie
      zamierzam.Zaraz pewnie posypią się gromy że wydziwiam i panikuje,ale to jest
      moje dziecko i moja sprawa smileWięc nie jesteś wqyjątkiem.
    • ikabg Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:08
      Nie słuchaj koleżanek!~Lekarze są zgodni, w ciąży nie pijemy, bo nie wiadomo
      jaka ilość alkoholu może zaszkodzi maleństwu.
    • kingaolsz Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:10
      Nie jestes wyjatkiem, ja tez w ciazy alkoholu nie pilam w ogole, ale u mnie to
      normalne, bo nie pijam prawie w ogole.

Nie ma czegos takiego jak bezpieczna ilosc alkoholu dla ciezarnej - nikt tego
      nie sprawdzil.

Jednak wiem, ze zaraz odezwa sie dziewczyny, ktore pily i beda twierdzic jak
      Twoje kolezanki, ze to jest OK - ich wybor.

Pozdrawiam
      Kinga
    • magdulka26 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:13
      www.biomedical.pl/ciaza/fas-zespol-alkoholowy-plodu-fetal-alcohol-syndrome-39.html
      Daj koleżankom do poczytania,ciekawa jestem co po tym artykule będą miały do
      powiedzenia.
    • izyma Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:14
      ja całą pierwszą ciążę, cały okres karmienia (10 miesięcy), a także w tej ciąży
      (14 tydzień) nie piłam alkoholu WCALE.
      Potwornie bulwersują mnie opowieści, jak dziewczyny karmiące opowiadają jak to
      raz się napiły, a potem dziecko spało jak aniołek... wrrr.. po prostu było
      pijane!!!
      strasznie irytuje mnie takie zachowanie.
      picie w ciąży albo w czasie karmienia jast dla mnie równoznaczna z NALANIEM
      DZIECKU DO BUTELKI tej jednej "nieszkodliwej" lampki wina! horror!
      przecież udowodniono, że alkohol przechodzi przez łożysko i do mleka w prawie
      niezmienionej postaci.
      nie raz słyszałam jak ciężarna mówi, że nie będzie się katować i dwa kieliszki
      wina nie zaszkodzą.... a jeśli zaszkodzą??!! nie wiem czy byłoby takiej jednej
      z drugą dobrze ze świadomością, że może jednak ta czy inna komplikacja wynikła
      właśnie z tego jej drobnego picia.
      powiem tak: MOŻE alkoholol w małej (ta lampka wina) ilości nie zaczkodzi, ale
      jak jej się nie wypje to Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ nie zaszkoszdzi.
      wiem, że niektóre dziewczyny napiszą, że lekarz zaleca czerwone wino na poprawę
      wyników krwi... dzieciom też przepisuje się wino, jak mają anemię???
      ashby1, masz całkowitą rację! jestem z Tobą smile
      te kilka miesięcy da się wytrzymać bez alkoholu! dla dobra maleństwa!
      • dr_kaczusia Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:19
        a co powiecie kobiecie, ktora pila alkohol (np. lampka wina) kiedy nie
        wiedziala, ze jest w ciazy?

A tak w ogole abstrahujac od tematu - namawianie do picia KOGOKOLWIEK jest
        nieeleganckie - mozesz to powiedziec kolezankom smile chociaz nie wiem czy
        zrozumieja bo w naszej kulturze namawianie jest na porzadku dziennym niestety.
    • genovefa AlkoHol 20.05.07, 12:16
      AlkoHol !!!AlkoHol !!!AlkoHol !!!AlkoHol !!!AlkoHol !!!AlkoHol !!!AlkoHol !!!

Podczas calej ciazy zdarzylo mi sie wypic 2 razy po 1/4 kieliszka wina... i
      cyba ze 2 razy lyczek piwa... alkohol nie smakuje mi, nawet szampan, ktory
      przed ciaza uwielbialam - z okazji sylwestra zdolalam wypic tylko 1/4
      kieliszka..
      Moim zdaniem lyczek czy dwa alkoholu nikomu nie zaszkodzily w ciazy.. ale
      generalnie NIE POWINNO sie pic alkoholu w ciazy.
    • kitty29 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:20
      Witam,

Pewnie, że powinnaś wyluzować smile To życie Twoich koleżanek i ich sprawa co
      robią. A sama rób jak uważasz.
      Uważam, że w ciąży powinno się unikać alkoholu. Nie jest znana dawka alkoholu
      która na 100 % nie zaszkodzi dziecku. Dlatego sama zawsze odmawiam kiedy ktoś
      mnie częstuje lub namawia. Czasami zdarza mi się wziąć łyk piwa od kogoś, ale to
      wszystko.
      Trzymaj się.
      Pozdrawiam,
      Magda
      • moni692 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 12:36
        Matka mojego kuzyna tez pila alkohol. Dziecko urodzilo sie "zdrowe" a w chwili
        obecnej ma juz 21 lat i uczeszcza do szkoly specjalnej....
        • ashby1 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 13:23
          Dzięki dziewczyny
          Na pewno są takie przyszłe mamusie które piją alkohol i to ich sprawa ale
          bardzo się ciesze że są też i takie które nie piją jak ja. Ja poczekam
          cierpliwie jak one będą w ciąży (koleżanki) i wtedy zobaczymy czy też będą
          takie odważne jak przy namawianiu.

Powodzenia trzymajcie się

mój synek łobuziak ma 8 mies. a ja już tęsknię za brzuszkiem smile to cudowny
          cudowny okres
          • czarny.kot997 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 13:36
            w czasie obydwoch ciaz nie wypilam ani kieliszka alkoholu-nie jestem
            uzalezniona i moge sie obyc bez-uwazam, ze podejmujac decyzje o ciazy bierze
            sie na siebie ogromna odpowiedzialnosc. nigdy dla wlasnej przyjemnosci czy
            wygody nie zrobilabym niczego co mogloby zaszkodzic mojemu dziecku
            • wiklimuszki Re: Alkochol w ciąży poradźcie 20.05.07, 14:29
              Kobieto gdzie Ty mieszkasz ze masz takich ludzi wokol siebie? w krajach 3
              swiata mi sie wydaje ze ludzie w tych czasach sa juz tak poinformowani przez TV
              radio,internet,prase ze takie cos sie wogole nie zdarza (nie mowie o rodzinach
              patologicznych)jak mozesz myslec ze jestes jedyna abstynetka w ciazy nie
              jestem jakas przewrazliwiona ze bede tu krzyczec na kogokolwiek ale to Twoje
              wlasne dziecko ja sama jestem w prawie 19 tyg ciazy jedna poronilam (zdarzylam
              tylko test zrobic okazal sie pozytywnya na 2 dzien dostalam okres nie mialam
              zabiegu) ciaza niesie duzo zagrozen dla dziewczyn tych ktore nawet nie
              sprobowaly alkoholu podczas gdy inne zastanawiaja sie pic czy nie pic ja przed
              ciaza pilam okazyjnie palilam i wszystko rzucilam po wykonaniu testu wiec
              naprawde mozna i warto!!! ps. zmien otoczenie!!!
              • asidoo Re: Alkohol w ciąży poradźcie 20.05.07, 15:36
                Nie piję i uważam za głupie matki te, które piją najmniejszą ilość.
                • mniemanologia Re: Alkohol w ciąży poradźcie 24.05.07, 07:41
                  asidoo napisała:

> Nie piję i uważam za głupie matki te, które piją najmniejszą ilość.

Mają pić większą ilość? wink
    • saskiaplus1 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 11:22
      W pierwszej ciąży wypiłam pół lampki wina na ślubie brata mojego męża, teraz w
      drugiej wypiłam raz pół lampki wina na ślubie mojego własnego brata. Nie mam
      specjalnych wyrzutów sumienia, tym bardziej, że za każdym razem w ciąży uparcie
      nie przestrzegałam zalecenia mojego lekarza, żeby pić parę razy w tygodniu pół
      lampki czerwonego wina na poprawę morfologii krwi wink
      Mimo to uważam,że unikanie najmniejszych nawet dawek alkoholu w ciąży to
      najlepsze wyjście. Zresztą ciąża była dla mnie zawsze świetnym pretekstem, żeby
      nie pić (wiecie, jakie bywają imprezy u rodziny na wsi...wink. Nikt nigdy nie
      protestował, gdy dziękowałam za kieliszek, bo byłam w ciąży. Ba, nikt się nawet
      nie dziwił.
      Na picie alkoholu w czasie karmienia mam jednak zupełnie inny pogląd
      (skonsultowany zresztą z koleżanką, która prowadziła ostatnio badania nad
      laktacją i składem mleka kobiecego w poważnym europejskim ośrodku naukowym).
      Otóż wypić odrobinę w okresie karmienia nie jest żadną zbrodnią. Oczywiście,
      należy przestrzegać pewnych zasad w rodzaju mała ilość i odpowiedni czas między
      drinkiem a kolejnym karmieniem. Dlatego można sobie na to pozwolić dopiero, gdy
      karmi się dziecko co parę godzin. Ale nawet jeśli karmienie nastąpiłoby
      szybciej, ciągle nie jest to klęska, bo mitem jest to, co napisała koleżanka
      wyżej, że alkohol przedostaje się do krwi w prawie nie zmienionej postaci. Nie
      trzeba być znawcą tematu, żeby zorientować się, że to nieprawda. Gdyby tak było,
      podczas badania pijany kierowca miałby we krwi znacznie więcej alkoholu niż 2
      promile (a przypominam, że promil to jedna tysięczna, podczas gdy procent to
      jedna setna a moc alkoholu liczy się właśnie w procentach, a nie w promilach).
      Tak czy inaczej mleko kobiece produkuje się z krwi właśnie. Jeśli zatem we krwi
      jest kilka promili alkoholu, to nawet jeśli do mleka przedostałaby się całość (a
      faktycznie przedostaje się tylko część), to całkiem pijana matka (2 promile we
      krwi na przykład) nakarmiłaby dziecko mlekiem o zawartości alkoholu wynoszącej 2
      promile. Przypominam przy tym, że głupi kefir ma 1% alkoholu, czyli jakieś 10
      promili...
    • nikitka78 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 11:28
      Mi lekarz powiedział, że lampka wina raz w tygodniu nie zaszkodzi ani nie
      uzależni dziecka od alkoholu, poprawia za to krążenie i jeśli mam chęć - proszę
      bardzo (byle z umiarem!).
      • magdagl Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 17:54
        A ja zanim dowiedzialam sie ze jestem w ciazy pilam alkohol,zdarzyly sie nawet
        2 czy 3 imprezki,nie byly to jakies ogromne ilosci ale zakrecajace jednak...
        nie pilam jak sie zorientowalam i potwierdzilam,moze lampke czerwonego wina
        raz.Dziekuje opatrznosci Zuza jest calkiem zdrowa,mialabym wyrzuty mimo ,ze
        pilam nie wiedzac o ciazy...
        • abcd777 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 18:40
          Ja uważam, ze kazda przesada jest niezdrowa.Ja urodzilam w listopadzie 2006,
          przez pierwsze 2 miesiące sobie popijalam winko, bo nie wiedzialam, a jak sie
          dowiedzialam, to czasem tez sie napilam, bo nie dowierzalam. Dodam,ze rowniez
          sobie podpalalam, ale podpalanie wygladalo tak, ze zapalalam fajke, zaciagalam
          sie raz i od razu ja wywalałam. Od 4 mieisiaca apetety na fajki i alkohol
          przeszedl definitywnie, nawet jak probowalam napic sie łyk z kieliszka meża ,
          to potem męczyly mnie potworne zgagi! Ale uwazam, ze wszystko jest dla ludzi,
          byle z umiarem! W koncu jak lubicie cukierki, to tez je jecie w ciazy, a nie
          powinnyscie!!!
          • abcd777 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 18:41
            aha dodam, ze urodzilam cudowna córcię, która rozwija sie poki co geniealnie,
            sam pediatra to przyznal kiwajac głowa i mowiac, ze rzadko trafiaja sie takie
            dzieci!!!!
            • polpotworek Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 20:18
              Porównanie do cukierków jest absurdalne. alkohol i papierosy są bezwzględnie
              toksyczne. Zadna dawką alkoholu nie zostala udowodniona za bezpieczną a stracic
              mozna wiele, alkohol zabija komórki nerwowe z ciele i naszym i dziecka- tylko
              ze nasz organizm sobie poradzi, a jego problemy moga sie ujawnic za 10 lat.
              • polpotworek Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 20:24
                Saskiaplus promil to ilośc alkoholu we krwi po przeliczeniu ilosci wypitego
                alkoholu o danym stęzeniu a nie jakies przeliczanie z procentów jak to
                komicznie porównalaś z jogurtem.
                • marzenes Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 21:29
                  moja rada to zmien kolezanki!!!!
                  • marzenes Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 21:32
                    a tak wogole to napijmy sie, zaplamy papierosa i liczmy ze nam sie uda urodzic
                    zdrowe dziecko bo w koncu nie jedną taka historie znamy
                    wyjatkiem nie jestes, jestes normalna, odpowiedzialna kobieta,ktora dba o swoje
                    dziecko i nie naraza go na jakiekolwiek ryzyko ...
                    naprawde ja na Twoim miejscu pozegnalabym takie kolezanki
                    i tez nie pije nawet minimalnej ilosci alkoholu
                  • marzenes Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 21:42
                    abcd gratuluje ci takich pogladow, porownywanie cukierkow do alkoholu i
                    papieorsow boze kobieto kto ci dal rozum??? jak slysze cos takiego to mi sie
                    noz w kieszeni otwiera
                • saskiaplus1 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 22.05.07, 14:17
                  Półpotworku, mam wrażenie, że czegoś nie zrozumiałaś...
    • binkaa Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 21:38
      w pierwszej ciąży jak wylądowałam w szpitalu z powodu nerek
      lekarz ginekolog poradził mi wypić codziennie pół szklanki piwa smile)
      i nie mówie że wypiłam codziennie, ale zdarzało mi sie napic trochę piwa
      czy lampke czerwonego winka
      teraz również mi się zdarza smile)
      uważam że nie trzeba przesadzać w żadna stronę
      • binkaa Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 21:44
        z tym że nikt mnie nie namawiał
        i dla mnie moje "nie" to NIE i koniec
        mieliśmy kiedys z mężem kolege który ciągle na imprezach nas męczył o picie
        przez to nasz kontakt nie istnieje teraz smile
        • ashby1 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 21.05.07, 22:30
          Koleżanki nie rozumieją powagi sprawy. Wydaje mi się że dopiero jak same będą w
          ciąży to zrozumieją o co mi chodziło. Zmienić nie zmienię smile bo są to moje
          najbliższe koleżanki może dlatego takie bezpośrednie i właśnie dlatego
          próbowałam im to wytłumaczyć bo mi na nich zależy. Jednak tak jak napisałam
          póki same nie doświadcza tego uczucia i niezwykłego stanu to nic tłumaczenie
          nie da. Ja jeszcze przed urodzeniem dziecka miałam zupełnie inne wyobrażenie o
          macierzyństwie wychowywaniu dziecka itp.itd. Wszystko się zmieniło. Dosłownie
          wszystko i to co wcześniej myślałam nie zdało egzaminu. Nie da się przewidzieć
          jakie będzie dziecko. Przed porodem byłam straszną chojraczką teraz
          spokorniałam.
          A propos jeszcze papierosów i picia byłam kiedyś świadkiem na dworcu centralnym
          w warszawie sceny gdzie stała babka (ledwo stała a raczej kiwała się na boki )
          paliła papierocha na zmianę z obściskiwaniem z dwoma kolesiami. W pewnym
          momencie się odwrócili w moją stronę a oczom moim ukazał się piękny okrąglutki
          brzuszek tak gdzieś na oko 7-8 mies. Ten widok mnie przyprawił o dreszcze
          prawie zabił. Pamiętam to do dziś i chyba nigdy nie zapomnę. Horror.
          Także zdania nie zmienię alkohol szkodzi i nie powinno się go pić nie ma
          czegoś takiego jak dozwolona ilość nie mówiąc już o papierosach. Zawsze
          zastanawiało mnie to dlaczego po porodzie mamy nie chodzą z dziećmi do
          zadymionych knajp kawiarni nie pozwalają palić w pokoju dziecka a w ciąży palą
          i już z piciem podobnie czemu dziecku zamiast mleczka nie wleją do butli piwka
          czy winka skoro w ciąży już się nim poiły. Brak wyobraźni?!
          • gingers73 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 22.05.07, 07:39
            Jak nie wiedziałam że jestem to przed świętami sie napiłam nalewki
            I 1 raz piłam piwno gingers - tak około 100 ml i to tyle na 6 m-cy
          • ignis1978 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 22.05.07, 08:19
            Widzę jak różnie pojmowane jest picie alkoholu w ciąży.Uważam, że lampka wina
            do obiadu, czy pół szklaneczki piwa raz na jakiś czas nie jest zbrodnią.Tak
            twierdzi też większość lekarzy.Nie przepadam za alkoholem.Namawianie do picia
            uważam za brak kultury.Jestem w 14 tygodniu ciąży.Pewnego razu po godz.23
            zachciało mi sie piwa...Mąż spojrzał na mnie znacząco, ale pobiegł do
            sklepu.Wypiłam kilka łyczków złotego napoju i miałam dośc.Tak to jest z
            zachciankamismileNie mam wyrzutów sumienia.Zawsze przeciwna byłam
            skrajnościom.Każdy postępuje wg własnego sumienia.
    • dorak8 ja pilam i wszystko ok. 22.05.07, 15:13
      polecam!!!
      • abcd777 do marzenas i jej podobnych 22.05.07, 15:37
        Boże kobieto nie obrazaj innych! Co ty sobie w ogole wyobrazasz?NOz Ci sie w
        kieszeni otwiera?A ja bym takich jak ty od razu do Iranu lub innych takich
        wysylala. Tam jest najlepszy grunt do fanatyznu. gratuluje podladow, zapisz sie
        moze do LPR-u. Boze dzieki, ze moje dziecko nie ma rodzicow-fanatykow!
        • marzenes Re: do marzenas i jej podobnych 22.05.07, 23:46
          abc prosze cie, piszesz takie glupoty ze sama sie obrazasz, wole byc fanatykiem
          antyalkoholowym bo nie uwazam zeby to zaszkodzilo mojemu dziecku i komukolwiek
          i zaufaj mi ze do Lpru mi daleko
          • abcd777 Re: do marzenas i jej podobnych 23.05.07, 08:17
            e tam... bicie piany i nic wiecej. I tak kazdy wie, co, ile i gdzie wolno lub
            wypada,bo kazdy swoj rozum ma. Niektorzy w wersji mini,ale
            zawsze.A "fanatykowanie" i zabranianie i tak nic nie da. tyle.
            • ashby1 Re: do marzenas i jej podobnych 23.05.07, 09:03
              Abc to że ktoś rezygnuje świadomie z picia dlatego że wierzy że to uchroni jego
              dziecko przed chorobami to nazywasz fanatyzmem? Wiesz nie obrażaj nikogo bo to
              nie o to chodzi Ty piłaś paliłaś i dlatego tak piszesz. Tak jak picie mogę
              zrozumieć to palenia w ogóle. Ale każdy robi jak uważa Ty masz takie zdanie a
              ktoś inne i właśnie forum jest po to żeby to zdanie swoje przedstawić a nie
              obrażać i pisać że "moja teoria jest właściwa i ktoś kto inaczej myśli to ma
              mały rozumek" tylko dlatego że Ty to robisz. Ja nie piłam ale cały czas nie
              wiem czy gdybym to zrobiła to czy coś by się stało i nie potępiam osób które to
              robią to ich sprawa. Jeśli Ty uważasz że dziecku nic po tym nie było czy nie
              będzie ok. gorzej tylko jeśli kiedyś coś się stanie i będziesz miała do siebie
              pretensję o tego papierosa czy winko. Ja nie będę miała takich dylematów. A
              porównywanie picia do cukierków jest nie właściwe. Po jedzeniu słodyczy możesz
              mieć jedynie kilka kg do zrzucenia więcej po ciąży. No chyba że ktoś ma
              cukrzycę to tak samo nie powinien ich jeść. Ty uważasz że masz rację i
              dziewczyny które nie piją tez mają rację. Każda mama wie co (powinna wiedzieć)
              co dla niej i jej dziecka jest najlepsze.
    • ewcia1980 Re: Alkochol w ciąży poradźcie 23.05.07, 10:08
      ja w ciazy chodziłam przez całe zeszłoroczne, upalne lato.
      alkoholu własciwie nie pije i generalnie jestem przeciwna piciu alkoholu w
      czasie ciazy ale wtedy bywały dni, ze miałam OGROMNA ochote na zimnego Redsa.
      czasami skusiłam sie i wypiłam cala butelke.
      zrobiłam to dlatego, ze nie mogłam sie napic niczym innym a nie dlatego, ze
      ktos mnie do tego namawiał czy chciałam udowodnic komus jaka jestem wyluzowana.

kazdy ma swój rozum i robi to co uwaza za słuszne.
      ja akurat nie miałam zadnych wyrzutow sumienia, ze wypiłam kilka piw i nie
      sadze, ze zrobiłam tym mojemu dziecku jakas wielka krzywde.

pozdrawiam
      ewelina
    • musam Re: Alkochol w ciąży poradźcie 23.05.07, 10:18
      Ja jestem zdania ze generalnie powinno sie z alkoholu w czasie ciazy
      zrezygnowac ( szczegolnie wodka, spiritusy wielo procentowe) ale lampka
      czerwonego wina lub lyk piwa raz na tydzien napewno nie zaszkodzi dziecku. Sama
      jestem w ciazy (3 dziecko) na swieta lub czasami w niedziele do obiadu napilam
      kilka lykow czerwonego wina,mysle jednak ze to osobista decyzja kazdej z nas.
      Moje dzieci sa zdrowe i madre, wiec nic im sie nie stalo, oczywiscie mowie o
      alkoholu niskoprocentowym i w znikomych ilosciach.
    • mniemanologia Re: Alkochol w ciąży poradźcie 23.05.07, 12:13
      Tak, pijałam alkohol w czasie ciąży. Synek nie ma żadnych objawów FAS ani FAE
      wymienianych na podanej przez którąś z dziewczyn stronie. Jest zdrowym, wesołym
      chłopcem.
      Moja mama paliła papierosy i ze mną jest i było wszystko ok.
      Moja znajoma nie piła alkoholu ani przed ciążą, ani w trakcie, ani po - i jej
      synek chodził do szkoły specjalnej, teraz wciąż są z nim problemy.

Niestety - nie ma reguły.
    • jajofka konsekwencje każda poniesie sama... 23.05.07, 12:13
      a właściwie jej dziecko. ja nikomu nic nie radzę. wiadomo, że procenty źle
      wpływają na płód. w pierwszej ciąży zdarzało mi się napić lekkiego białego
      wina, ale dopiero od połowy drugie trymestru. córka zdrowa jak byk (tfy, tfy na
      psa urok wink) teraz jestem w 21tyg i na własne 30ste urodziny, wypiłam całe
      piwo. napewno też przed porodem (jak już się zacznie) machnę pełną lampkę
      czerwonego wina - zgodnie z zaleceniami Położnej. przy pierwszym byłam tak
      zaaferowana, że zapomniałam wink)
      • ebenark Re: konsekwencje każda poniesie sama... 24.05.07, 09:16
        A pijecie kefir???, moze niektóre z Was bardzo duzo zwłaszcza na początku ciąży
        i teraz w ipały - tam też jest alkohol i myślę że czasem nawet nie wiecie w ilu
        produktach był, które spożyłyście przez cała ciążę. Nie ma co przesadzac. ja od
        czasu do czasu napiję się 2 łyki piwa, wina czy nalewki (18%) jak mam ochotę i
        nigdy nie uważałam i nie uwazam, że to coś złego. Nie zamierzam chodzić jak
        święta krowa- bo jestem w ciąży-takie coś tylko bardziej szkodzi niż pomaga.
        Trzeba być rozsądnym bo takie podejście do ciąży, ze nic nie można na każdym
        kroku tylko szkodzi dziecku. Mam 6 -siostreznców i siostry zawsze
        miały "wyluzowane podejście" do ciąży, biorę z nich przykład, bo widzę że
        dzieci są zdrowe, odporne i bardzo dobrze się uczą (niektóre są uważane zza
        geniuszy)
        • salinas Re: konsekwencje każda poniesie sama... 24.05.07, 20:33
          To rzeczywiście baaaaardzo rozsądne podejście do ciąży........... , no nie
          mogę. Co innego nie wiedzieć, a co innego świadomie sięgać po wysokoprocentowy
          ( 18%???), lub jakikolwiek alkohol!
          A tak nawiasem mówiąc czy koleżance fermentacja mlekowa pomyliła się z
          alkoholową? Nie jestem chemikiem, to może jestem w błędzie...........???????
        • siasiunia1 Re: konsekwencje każda poniesie sama... 24.05.07, 21:09
          kefir z alkoholem ?? rotfl smile))))) to sie usmialam no nie moge big_grin prędzej jak
          jabłko zjesz .....
          • mniemanologia Re: konsekwencje każda poniesie sama... 25.05.07, 12:38
            A śmiej się, śmiej smile
            Oczywiście, że zawiera alkohol. Do 1%.
            kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,1702182.html
            portalwiedzy.onet.pl/92481,,,,kefir_dietetyka,haslo.html
          • ebenark Re: konsekwencje każda poniesie sama... 25.05.07, 12:44
            Wiem co piszę jestem technologiem zywności
    • biedroneczki.sa.w.kropeczki Re: Alkochol w ciąży poradźcie 25.05.07, 09:30
      Moja mama wypiła sobie raz winko w ciąży... Mam duże uszy - czy to FAE?
    • mama5plus Re: Alkochol w ciąży poradźcie 25.05.07, 10:48
      U nas dzis w wiadomosciach i na pierwszych stronach:
      Zero alkoholu ciazy i przy planowanym poczeciu.
      Oczywiscie kazdy decyduje, ale, jak twierdza, kazda kobieta powinna zdawac
      sobie sprawe, ze NIE MA bezpiecznej dla plodu dawki alkoholu i pijac, ryzykuje
      sie jednak zdrowie dziecka.

uk.news.yahoo.com/itn/20070525/tuk-pregnant-women-told-to-avoid-alcohol-dba1618.html

Do tej pory uwazano, ze okazjonalne picie w malych ilosciach jest OK, byle sie
      nie upijac. wink
      Jak widac, okazuje sie, ze jednak nie tak OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka