malgosiek2 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 20:18 Przezierność fałdu karkowego - NT (nuchal translucency): Jest to odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu . Aby pomiar był dokładny płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub odgięciu. Jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży. Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
amcyk Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 20:19 Tak się przejęłam tym wynikiem, że nacisnęłam za szybko enter... Więc 2,3 mm chyba jeszcze w normie, ale nie za wesoło? lekarz ocenił także ryzyko zespołu Downa na 1:460. Martwić się? jakie Wy macie ryzyko? Pocieszcie mnie...... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 20:20 Moim zdaniem nie martwić się Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 21:07 Mi lekarka mówila ze jesli dzieciuszko jets wieksze to nawet do 3 jest w normie. Myśle ze nie masz wiekszego powodu do obawy tym bardziej ze wiele dzieci zdrowych ma przeziernosc taka i wyzsza i konczy sie tylko na strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
anulek25 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 21:16 witaj, synek mojej kuzynki podczas pomiaru przekraczal norme, kazali jej zrobic aminosynteze itd. dziewczyna tylko sie nastresowala. okazalo sie ze wszystko jest ok, i urodzila zdrowego, wielkiego chlopa. Ty nie przekraczasz normy...wedgug mnie nie ma powodow do obaw. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia40 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 24.05.07, 00:03 Mnie też nastraszyli. W 12 tyg.c. dzieciątko było za małe (40mm zamiast 45), więc niby wynik nie miarodajny, ale przezierność 1,7. Teraz jestem w 16tym, czyli już za późno, wieć też nie miarodajne - wynik 3. Żeby się uspokoić zrobiłam amniopunkcję - teraz w lekkim stresie czekam 3 tyg. na wyniki. Pozdrawiam, Nika Odpowiedz Link Zgłoś