Dodaj do ulubionych

przeziernośc karku 2,3 mm -???

22.05.07, 20:16
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 20:18

Przezierność fałdu karkowego - NT (nuchal translucency):

Jest to odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu .
      Aby pomiar był dokładny płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub
      odgięciu.
      Jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży.
      Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5
      mm.
    • amcyk Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 20:19
      Tak się przejęłam tym wynikiem, że nacisnęłam za szybko enter...
      Więc 2,3 mm chyba jeszcze w normie, ale nie za wesoło? lekarz ocenił także
      ryzyko zespołu Downa na 1:460. Martwić się? jakie Wy macie ryzyko? Pocieszcie
      mnie......
      • malgosiek2 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 20:20
        Moim zdaniem nie martwić się
        Pzdr.Gosia
        • polpotworek Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 21:07
          Mi lekarka mówila ze jesli dzieciuszko jets wieksze to nawet do 3 jest w
          normie. Myśle ze nie masz wiekszego powodu do obawy tym bardziej ze wiele
          dzieci zdrowych ma przeziernosc taka i wyzsza i konczy sie tylko na strachu.
          • anulek25 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 22.05.07, 21:16
            witaj,

synek mojej kuzynki podczas pomiaru przekraczal norme, kazali jej zrobic
            aminosynteze itd. dziewczyna tylko sie nastresowala. okazalo sie ze wszystko
            jest ok, i urodzila zdrowego, wielkiego chlopa.

Ty nie przekraczasz normy...wedgug mnie nie ma powodow do obaw.

pozdrawiam
            • nikusia40 Re: przeziernośc karku 2,3 mm -??? 24.05.07, 00:03
              Mnie też nastraszyli. W 12 tyg.c. dzieciątko było za małe (40mm zamiast 45),
              więc niby wynik nie miarodajny, ale przezierność 1,7. Teraz jestem w 16tym,
              czyli już za późno, wieć też nie miarodajne - wynik 3. Żeby się uspokoić
              zrobiłam amniopunkcję - teraz w lekkim stresie czekam 3 tyg. na wyniki.
              Pozdrawiam,
              Nika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka