Dodaj do ulubionych

początek ciąży-badania,dentysta:(

02.06.03, 13:51
jestem w ok.19 dniu i musze zrobić badania,ale dawno nie byłam państwowo i
nie mam pojęcia jak i gdzie...u prywatnego dostałam skierowanie ale na
płatne,a nie mam pieniędzysadnie mam tez rodzinnego lekarza ,niedawno się
przeprowadziłam,a mój państwowy ginekolog jest...lepiej nie mówićsad
Więc gdzie mam pójść,żeby dostać skierowanie?z ubezpieczeniem czy książeczką?
dawno z nich nie korzystałam a moje ubezp.ma matka,z którą się rozliczam i
nie chcę jeszcze jej mówic o ciąży
Kiedy mam zrobic te badania najpóźniej?
i dentysta...musze iść,ale nie jestem pewna czy mogę mieć znieczulenie,a bez
niego chyba umrę z bólu,bo mam takie dziursko...
Proszę poradźcie mi bo nie wiem od czego zacząć...
Obserwuj wątek
    • umasumak Re: początek ciąży-badania,dentysta:( 02.06.03, 14:37
      Badnia morfologia, mocz ogólny, cytologia, czystość pochwy ( a najlepiej posiew
      z szyjki macicy - dużo dokładniejszy od czystości ), cukier, toksoplazmoza,
      HBS, WSR, ewentualnie jeszcze test na cytomegalie i poziom hormonów tarczycy (
      TSH, FT-3, FT-4 ) powinnaś zrobić jak najszybciej i powinnaś dostać na nie
      skierowania od lekarza z poradni K. Ale oczywiście to utopia, bo lekarz z
      poradni K wypisze Ci skierowanie na morfologię, mocz, cytologię, czystość i
      cukier, HBS i WSR i na tym koniec. Oczywiście są wyjątki. Ale możesz spróbować
      domagać się tych wszystkich badań. Nie wiem o co chodzi z tą Twoją książeczką
      zdrowia, ale powinnaś powiedzieć o tej ciązy mamie - w końcu zdrowie dziecka
      jest ważniejsze od tego czy informacja o ciązy spodoba się Twojej matce czy
      nie. Bez udokumentowanego ubezpieczenia nie załatwisz sobie absolutnie żadnych
      bezpłatnych badań. Jeśli chodzi o dentystę, to odrazu powiedz że jesteś w ciąży
      i prosisz o bezpieczne dla dziecka znieczulenie. Powodzenia!
    • gook Re: początek ciąży-badania,dentysta:( 02.06.03, 14:38
      Witaj,
      Jeżeli chodzi o dentystę to się nie martw, możesz dostać znieczulenie, tylko
      musisz powiedziec, że jesteś w ciąży, to Ci da tzw. "czyste" bez adrenaliny.
      Jest trochę słabsze,jak zauważyłam, bo sama często chodzę, ale zawsze to coś.
      Co do badań, to jeśli chcesz pójść pańtwowo, to myślę, że nie unikniesz
      pańswowego ginekologa albo rodzinnego. Do lekarza rodzinnego możesz się w
      każdej chwili zapisać i jest szansa, ze sie dogadasz, ale nie sprawdzałam tej
      metody. Sama zapłaciłam za badania ogromne pieniadze prywatnie, i jak się
      okazuje przy pierwszej wizycie tych badań jest najwięcej i są najdroższe, potem
      jest już lepiej. Badania powinnaś zrobić przed następną wizytą u ginegologa
      czyli w ciągu 4 tygodni, ale na część z nich długo się czeka (1-1,5 tyg), np.
      na p-ciała p/toksoplazmozie itp.
      Pozdrowienia
    • ellek Re: początek ciąży-badania,dentysta:( 02.06.03, 15:16
      Co do badań - idż do obojętnie jakiej przychodni w mieście w którym mieszkasz
      i powiedz że chcesz sie zapisać do lekarza rodzinnego/ lub lekarz 1 kontaktu.
      Wiele przychodni przywatnych ma umowę z kasa chorych i wszystkie badania są
      bezpłatne. Musisz tylko powiedzieć na recepcji że jestes w ciąży, jest
      specjalny program , który gwarantuje wszystkie badania za darmo dla kobiet w
      ciąży.
      Jeśli nie chcesz jeszcze mamie mowić że jesteś w ciąży weź od niej książeczkę
      zdrowie i powiedz , że chcesz się zapisać do przychodni. Bez obaw Do książeczki
      zdrowia nic nie jest wpisywane. Dostajesz oddizelną kartę ciązy na którą
      będziesz miela wpiswane kolejne badania.
      Co do dentysty to nie wolno też robić rentgenowskich zdjęc!
      pozdrawiam,
      Ellek

• aniaje Dzięki:) 02.06.03, 15:49
        to pójdę do jakiejś przychodni i się zapiszę,książeczkę mam,ale ubezp.musze od
        matki wziąćsadale co z kolejną wizytą?bo będę musiała jej to oddać i jak się
        potem wytłumaczę,że znów potrzebuję?Chcę jej powiedziec dopiero za 2m-cesad
        a powiedzcie mogę te badania zrobić w tej przychodni?i na raz?ten mocz i krew
        itd?bo u mnie w miescie jest przychodnia,ale lekarz zły więc musze jechać
        daleko do innej i wolałabym za 1 razem to załatwićsad((To raczej duża
        przychodnia...
        • anna223 Re: Dzięki:) 02.06.03, 17:07
          Niekoniecznie wszystkie badania uda ci się zrobić za jednym zamachem, bo np. u
          mnie choć mieszkam w Warszawie to okazało się, że żadna przychodnia w okolicy
          nie robi toksoplazmozy, nie wiem, czy to prawda, ale tak mnie informowali
          lekarze, prywatnie kosztuje to w Warszawie 150PLN, a w SANEPIDZIE - gdzie
          właśnie się robi takie badania ok. 50 PLN i może tam sobie iść każdy i kupić
          badanie na to co chce (w zakresie tego co robią). Może u siebie w miejscowości
          też to możesz zrobić zupełnie niezależnie.
          • gizmag Re: Dzięki:) 02.06.03, 17:40
            Badanie w kierunku toksoplazmozy możesz wykonać w szpitalu zakażnym na wolskiej
            w warszawie.czeka sie na wynik około 10 dni.
            • aniaje Re: Dzięki:) 02.06.03, 18:00
              mam na recepcie jakies toxo cos tam,więc to chyba to...ja jestem z Wawysmilez
              obrzeży,wiec spróbuje na tej Wolskiej-dziękismile))
              • wieczna-gosia Re: Dzięki:) 03.06.03, 08:47
                jesli nie chcesz co miesiac uzywac ubezpieczenia- zapisz sie do medycyny
                Rodzinnej. jedynie przy zapisie ( i to tez nie zawsze) sprawdzaja
                ubezpieczenie. Badania robia na miejscu, ginekolog tez jest, jak juz masz
                karte to nikt cie o ubezpieczenie nie prosi.
                • aniaje Re: Dzięki:) 04.06.03, 13:46
                  a gdzie w wawie mogę takie miejsce znaleźć?nie orientujecie się?Mieszkam
                  konkretnie w Piasecznie a takie coś przydałoby mi się bardzo.
                  A do dentysty juz się zapisałamsmile)) i pytanie-czy w tej rodzinnej jest
                  wszystko bezpłatnie????wizyty i badania???Bo totalnie sie nie orientujęsad
                  Pozdrawiam!!smile
    • weronikarb Re: początek ciąży-badania,dentysta:( 06.06.03, 10:18
      Ja jestem w 19/20 tyg. i mam juz zęby poleczone bo udało mnie sie to zrobić w I
      trymestrze, powiedzialam dentystce ze jestem w ciąży i byłam bez znieczulenia -
      mimo że chciała doać, jednak poco zatruwać, niema "bezpiecznego" znieczulenia,
      zawsze cos sie tam dostanie. No, ale nie o to chodziło w zeszlym tygodniu bylam
      bo mam od dziasla na przodzie mala dziurke i nie zgodzil sie mi ja robic moj
      dentysta, bo musialby dac znieczulenie (podobno bardzo duzy bol jest jak robia
      przy dziasle od przodu), dopiero moge przyjsc w 7, 8 miesiącu - bedzie
      ebzpieczniej. Dlatego zastanow sie czy moze nie warto troszke pocierpiec.
      Pozdrawiam
      • aniaje Boję się!!!!! 06.06.03, 16:31
        byłam już dziś 2 raz i sie okazalo,ze musze miec kanałowe!!!miałam bezpieczne
        znieczulenie,bo inaczej padłabym z bólu,a robi mi już 3 ząb,i mam jeszcze 2!!
        JEzu,tyle dziur!!powiedziała(ma 2 dzieci),że lepiej teraz je zrobić,bo za
        kilka m-cy będzie tragedia,ale ten ból i tak przy znieczuleniu był,wiec
        sądze,że nie wytrzymałabym tego...biedna dzidzia,oby jej to nie
        zaszkodziło...strasznie się boję...szczególnie tego kanałowego,ale do tego
        chyba nie trzeba znieczulenia...
        Pomózcie,co mam zrobić,zeby sie zęby tak nie psuły!!pić dużo mleka???bo jak
        tak dalej pójdzie,to będę szczerbata!!!

a ubezpieczenie od matki załatwiłam,przynajmniej naraziewinkw końcu w pn.ide do
        lekarza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka