Dodaj do ulubionych

Pierwsza Wizyta

12.06.07, 12:08
Dziewczyny, bardzo bardzo proszę, możecie napisać, co się dokładnie dzieje w czasie pierwszej wizyty u gina, po stwierdzeniu ciąży?
Co prawda byłam na takowej dwa razy, ale już trochę zapomniałam wink
Pamietam tyle:
- robi się usg, żeby sprawdzić, czy to na pewno ciąża - ale jak lekarz nazywa, to co tam zobaczy? zarodkiem? pęcherzykiem ciążowym???
- lekarz daje skierowanie na badanie krwi (na co konkretnie?)
- zaleca branie kwasu foliowego
- informuje, że ciąża to nie choroba wink
No i nie wiem... CO JESZCZE?

Z góry dziękuję smile
Joanna
Obserwuj wątek
    • polpotworek Re: Pierwsza Wizyta 12.06.07, 12:14
      Napisze ci jak bylo u mnie:
      Wszystko zalezy w którym tygodniu trafisz i co da sie obejrzec na usg. Ok 8 tyg
      od OM na usg mozna juz zobaczyc w pęcherzyku ciążowym zarodek i czesto tez juz
      serduszko.
      Mialam tez badanie na fotelu i wymaz.
      Lekarz zaklada karte ciązy, wpisuje tam dane odnosnie rozmiarów pecherzyka,
      dziecka i serca(to pierwsze podstawowe informacje).
      Mi lekarrz zalecil badania na: morfologię,odczyn WR, HBs,glukoza, bad ogolne
      moczu.
      Poinformowal mnie o tym co mam przyjmowac i w jakich dawkach.
      I kiedy zglosic sie na następną wizytę smile
    • jovila Re: Pierwsza Wizyta 12.06.07, 12:18
      U mnie w 6tc lekarz robił USG- i nazwał to co zobaczył wink))- pojedynczym
      pęcherzykiem ciażowym z pojedynczym żywym zarodkiem.
      Badania: morfologia , krzywa cukrowa, immunologia (toxo i WR), mocz. Ja kwas
      brałam wcześniej, a witaminy chyba troche pożniej (chociaz tu mam napisane)
      • momost Re: Pierwsza Wizyta 12.06.07, 12:20
        a jakie witaminy przyjmujecie ?
    • iza1414 Re: Pierwsza Wizyta 12.06.07, 12:25
      Każdy lekarz jest inny i ma swoje przyzwyczajenia więc nie mówię że będzie tak
      samo. Napiszę ci jak było u mnie. Po pozytywnym teście odczekałam jeszcze dwa
      tygodnie i poszłam do lekarza zapytał co się dzieje? powiedziałam że
      podejrzewam że jestem w ciąży. Odpowiedział gratuluję zaraz sprawdzimy.
      Najpierw zbadał palcami i powiedział że owszem jest ciąża ale musi wykonać USG
      żeby sprawdzić czy wszystko jest ok czy dziecko jest w macicy. Położyłam się i
      pokazał mi maleńki punkcik powiedział że to 7 tydzień i wszystko jest w
      pożądku. Później przepisał mi witaminki feminatal i folik ikazał przyjść za
      miesiąc i wtedy założymy kartę ciąży. Jeśli chodzi o badania to zlecił zrobić
      na trzeciej wizycie ( grupa krwi jeśli nie masz, żelazo, jakieś przeciwciała,
      cukier itp) Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • aurelkax Re: Pierwsza Wizyta 12.06.07, 12:27
      Na pierwszej wizycie na pewno dostaje się skierowanie na badanie betaHCG, ja
      dostałam tez na morfologie krwi, badanie poziomu glukozy, toksoplazmozę i
      jeszcze jakieś parametry z krwi oraz badanie moczu.
      Badanie usg nie jest standardowo, o ile wiem to sporo lekarzy go nie robi.
      Zarodek nazywany jest fachowo "pęcherzykiem ciążowym", na usg w 12 tygodniu też
      tak go sie nazywa w dokumentacji medycznej (mam tak na wydruku).
      Kwas foliowy - ja dostałam zalecenie juz pół roku wczesniej, kiedy rozpoczelam
      przygotowania do ciąży (kwas foliowy tak samo wazny jak w I trymestrze jest tez
      wazny przed poczeciem).
      A, nikt nie nie mowil banałów w stylu ciąża to nie choroba. Zreszta zmieniłabym
      lekarkę od razu jakby mi z takim tekstem wyskoczyła, dla mnie liczą się
      konkretne informacje, a nie żarty, tudzież teksty sugerujące pacjentowi, że nie
      zna sie na niczym i trzeba do niego jak do dziecka mówic wink
      Na pierwszej wizycie w czasie ciąży lekarka powiedziała mi jak bedzie wyglądal
      grafik wizyt kontrolnych, badań, co i kiedy bedzie robione.
      Na tej wizycie zalecono mi także nie stosować zadnych leków bez konsultacji z
      lekarzem, nawet witamin, ktore podobno w I trymestrze nie sa potrzebne.
      Ksiazeczka ciążowa - wiem, ze wiele osob oczekuje jej od razu na samym poczatku
      ciąży, ale lekarze jej tak wczesnie nie zakladają, ja moją dostałam w 8 tygodniu
      w czasie nastepnej wizyty kontrolnej.

Pozdrawiam smile
    • aurelkax Odnośnie witamin 12.06.07, 12:34
      Odnośnie witamin:
      Ja je dostałam na pocz. 4 miesiąca, ale głownie dlatego, ze w I trymestrze sporo
      wymiotowałam. Okazało się jednak, ze witaminy sztuczne sa przez mój organizm
      nietolerowane i wymioty po nich wróciły, wieć odstawiałam (zarówno prenatal jak
      i feminatal). Wróciłam do witamin dopiero w 5 mies., ale to tylko dlatego, ze
      nie jem mięsa i mimo bardzo dobrych wyników badan lekarka woli bym je jednak
      profilaktycznie łykała.
      • tjoanna Dzięki! 12.06.07, 13:47
        Bardzo mi pomogłyście smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka