Dodaj do ulubionych

dziwne twardnienie

25.06.07, 12:59
dziewczyny - od niedawna mam dziwne twardnienie brzucha
otoz: nie jest bardzo mocne i wlasciwie nie wiem czy to jakiekolwiek skurcze -
czytalam ze jak sa takie skurcze, to macica sie robi twarda jak kamien
a u mnie pojawia sie lekkie napiecie i lekko twarda jest ta macica, ale
wlasciwie nie wiem co to jest
lekarz mi powiedzial, ze nalezy zwracac uwage na twardnienie macicy, ale jak
to rozpoznac?
i jeszcze jedno - najczesciej w takich momentach macica mi sie robi twardsza
po prawej stronie, a po lewej duzo mieksza smile
moze to zwiazane z polozeniem dziecka?
no sama nie wiem - napiszcie coz to takiego
dzieki
Obserwuj wątek
    • kasiap75 To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 13:03
      Macica szykuje się do porodu. Nie ma w tym nic dziwnego. Może twardnieć
      częściowo, lub w całości. Nic się nie martwsmile
      • yool125 Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 13:08
        Dziewczyny zaczelam nowy temat nie zauwazajac ze juz o tym dyskutujecie...ja
        mam podobnie ale jestem dopiero w 18-19 tc ...to chyba za wczesnie na braxton
        hicksa?fale alvareza?co to jest?tez tak czuje jak batutka ale u mnie cala
        macica mi rownomiernie twardniejesadzaczynam sie denderwowac...
        • kropencjaa Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 13:15
          ja też mam takie równomierne twardnienie już od 20 tc, początkowo odczuwałam to
          słabiej, ale teraz (28 tc) są mocno wyczuwalne i czasami zdarzają siękilka razy
          na dzień. Według mojego lekarza i różnych artykułów, które czytałam to właśnie
          braxton hicks, stopniowe przygotowywanie do porodu i odczuwanie skurczów.
          Pozdrawiam
        • batutka Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 13:15
          ja w ogole nie potrafie rozroznic czy to stawianie macicy czy jeszcze nie -
          tylko po prostu brzuch napiety smile
          jak to w ogole rozroznic?
          czy ten skurcz, napiecie macicy jest baaardzo wyczuwalne - czy mozna pomylic to
          z czym innym, no bo wlasciwie to napiecie jest male i nie wiem czy to te skurcze smile
          a moze po prostu brzuch rosnie i nie jest juz tak miekki jak do tej pory?

napiszcie jeszcze dziewczynki czy jak macie spore juz brzuszki to one sa w
          dotyku miekkie czy napiete i twarde przez caly czas?

sorki za te naiwne moze pytania, ale to moja pierwsza ciaza i nie mam zupelnie
          doswiadczenia w tym wzgledzie smile
          • yool125 Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 13:19
            ja nie mam jeszcze duzego brzuszka ale ciagle rosniewinkwlasnie jak twardnieje
            mi brzuch to wiem ze to macica inaczej rzeczywiscie jej nie czuc...ale juz nie
            wiem co myslec o tych twardnieniach?czy sie martwic?a moze sama wezme sobie N
            oSpe?
            • batutka Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 14:55
              ale jakie to uczucie, to twardnienie?
              macica jest wtedy lekko twarda czy taka, jak bym dotknela np. deski czy kamienia?
              co sie wtedy czuje, wlasnie o to mi chodzi, bo zupelnie nie wiem jak to wyglada
              • asiat99 Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 15:05
                Mi brzuch twardniał i napinał się, ale przy tym też bolał tak dziwnie. Okazało
                się ze to skurcze i biorę fenotrol i magnez i jest zdecydowanie lepiej. Mam
                parę skurczy dziennie, ale tak już raczej zostanie. Całe szczęscie nie robi się
                póki co rozwarcie.Chciałam dodać ze zanim ktoś mi uwierzył że to skurcze minął
                miesiąc i trafiłam do 7 lekarzy i dopiero ten ostatni potwierdził w końcu moje
                przypuszczenia,reszta bagatelizowała mój problem mówiąc, ze to więzadła się
                rozciągają. A ja czułam że jest coś nie tak i szukałam pomocy. Całe szczęscie
                znalazłam...
                • batutka Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 15:07
                  asiat, dzieki za odpowiedz
                  a brzuch wtedy robil Ci sie bardzo twardy?
                  • asiat99 Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 15:27
                    Normalnie sam w sobie jest twardy ale w trakcie skurczu robi sie jak kamien i
                    boli podbrzusze. Jak czuję ze nadchodzi staram się zmienić pozycję, rozluźnić
                    się i głęboko oddychać.
                    • batutka Re: To są tzw. skurcze przepowiadające 25.06.07, 15:51
                      dzieki za odpowiedzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka