Dodaj do ulubionych

28tc-nie mialam testu glukozowego

26.06.07, 10:17
Od 20 tc mieszkam w Norwegii, pytałam się swojej położnej a ona czy mam
problemy z cukrzycą i czy w pierwszej ciąży miałam. No, nie miałam. Wkrótce o
tym zapomniałam ale teraz zaczęłam myśleć.W 24tc miałam jedynie określony
poziom glukozy i było w porządku. Wiem, że test robi się do 28tc. Dlaczego
nie można później? Czy jeżeli nie miałam w pierwszej ciąży to w drugiej jest
duża szansa ,że też będzie dobrze? A może jest ktoś na forum z Norwegii,
który mi odpowie czy to badanie jest tutaj obowiązkowe w ciąży.
Dziękuje za odp
Obserwuj wątek
    • lavetti Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 10:22
      Możesz zrobić po 28 tc. Nie wiem, jak jest w Norwegii, ale ja w Polsce zrobiłam
      sobie sama prywatnie, bo też nie miałam skierowania.
    • binkaa Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 10:25
      ja w pierwszej ciazy wcale nie mialam tego badania

teraz mialam w 23/24 tyg glukoza 50 g
      i wiecej ponoc nie bedzie
      • asiula14 Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 10:43
        Dzieki, dodam, że infekcji w moczu nie miewam (tu akurat przy każdej okazji
        robi sie mocz), mam meganiskie ciśnienie, w 18tc ilość wód prawidłowa, nastepne
        USG za 2 tygodnie. Wiem, że to ważne inf przy cukrzycy, ale pewnie nie
        wystarczające. Według moich obliczeń mija 27tydzień 5 dzień więć raczej nie
        zdąże do końca 28tc.
        • bobimax Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 11:10
          a nie możesz sobie zrobić sama prywatnie dla swojego świętego spokoju, bo to
          wcale nie jest tak że jak nie miałaś w pierwszej to i w drugiej mieć nie
          będziesz. Kolezanka w pierwszej nie miała za to w drugiej wystąpiła. Ja też w
          pierwszej nie miała ale w drugiej było podejrzenie bo przy 50mg wyszło ponad
          normę ale po 75 mg było ok.
    • budzik11 Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 11:25
      Robi się między 24 a 28tc bo właśnie wtedy zwykle pojawia się cukrzyca ciążowa.
      Jasne, że możesz zrobić sobie później, ale im wcześniej się ją stwierdzi i
      zacznie stosować właściwą dietę (w skrajnych przypadkach leczenie) tym lepiej.
      Za granicą (w różnych krajach) albo robi się rzeczy których nie robi się w Pl.,
      albo na odwrót. Nie da rady zaliczyć chyba wszystkich możliwych badań.
      • asiula14 Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 11:44
        Cięzko tutaj cokolwiek załatwic sobie prywatnie, państwowa służba zdrowia jest
        bardzo dobrze rozwinieta. Byłam raz prywatnie u lekarza gin, chyba jedyna
        klinika prywatna w tym mieście, o labolatoriach prywatnych nie słyszałam.
        Poczekam chyba do tego USG, które dokładnie jest w ostatnim dniu 30tc i sie
        zapytam. Chyba, że jeszcze coś innego wymyślę, pójdę do ogólnego lekarza.
        Trudno mi sie przestawić, tutaj sie bardziej na luzie podchodzi do ciąży w
        porównaniu z Polską.A ja z pierwszej ciąży pamiętam, że to bardzo ważne badanie.
        • asiula14 Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 11:46
          A wiecie ile statystycznie występuje cukrzyca w ciąży. Wiem, że to głupie
          pocieszać się (bądź nie) statystykami ale chciałabym wiedzieć.
          • lolka11 Asiula 26.06.07, 11:49
            Tu sie nie podchodzi na luzie, ale racjonalnie - ciaza nie jest choroba ....

Nie martw sie
            Dorota
        • budzik11 Re: 28tc-nie mialam testu glukozowego 26.06.07, 11:47
          Nie przejmuj się aż tak ta cukrzycą! Są inne metody jej stwierdzenia poza testem
          obciążenia. Jeśli masz np. robioną standardowo morfologię i będą ciągle
          wychodziły wysokie poziomy cukru to lekarz chyba zwróci uwagę.
    • lolka11 Norwegia 26.06.07, 11:46
      Witaj,
      W norwegii cukier sprawdza sie w moczu. Napewno na kontrole masz ze soba
      poranny mocz do badania i wtedy sprawdzaja czy w moczu nie ma cukru, bilka czy
      krwi...
      Napewno wszystko jest Ok...Jesli jestes przyzwyczajona do "polskich" kontroli
      to tutaj jest inaczej, ale popatrz ile kobiet w ciazy "jest chorych" w polsce a
      ile tu....
      Uff, ja sie ciesze, ze nie chodze w ciazy w Polsce...

Pozdrawiam
      Dorota
      • asiula14 Re: Norwegia 26.06.07, 11:55
        Wiesz co, masz rację, w POlsce wczesniejsze rozwarcia, bakterie w szyjce i inne
        cuda. Tutaj raz byłam badana wew w szpitalu, bo mnie wezwali z racji tego, że w
        pierwszej ciąży miałam wczesniejsze rozwarcie. Wiem, że się jednak nie bada w
        ten sposób kobiet w ciąży, co mnie zresztą początkowo stresowało. Kto wie
        jednak, czy nie maja racji. Nawet byłam wkurzona, że mnie tak długo lekarz
        badał wziernikiem. Cóż, człowiek się przyzwyczaja...
        Pozdrawiam,
        Asia
        • lolka11 Asiula 26.06.07, 12:01
          Naprawde, ciesz sie ciaza...bedzie dobrze.
          Kolezanka miala ciaze z problemami i wierz mi, ze jesli sie cos zlego dzieje,
          to zostaniesz otoczona odpowiednia opieka....

Powodzenia
          Dorota

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka