10.07.07, 10:30
dziewczyny mam do Was pytanie jak radzilyscie sobie z zylakami,jestem w 24
tygodniu i na nogach pojawily mi sie zylaki.czekam na rady?
Obserwuj wątek
    • saralee Re: zylaki 10.07.07, 10:36
      Nie wiem, czy można to stosować, jesli już ma się zylaki, ale mój lekarz (leczę
      się na nadciśnienie i pewnie też będe miała) polecił mi masowanie łydek
      codziennie wieczorem przez 5 minut w takim sposób, by masować od dołu do góry -
      podobno reglarnie stosowany pomaga w krążeniu.
      • piotr999910 Re: zylaki 10.07.07, 11:16
        Witam ,ja mam ten sam problem.lekaż przepisał mi lipohep,ale jakoś nie widzę poprawy,może na mnie tak nie działa,spróbuj może Tobie pomoże,a poza tym,w mojej rodzinie mama i siostra mają żylaki ,w końcu i mnie to dopadło,nie uniknione.Pozdrawiam Ania
        • michola1 Re: zylaki 10.07.07, 13:10
          Radzę zakupić pończochy przeciwżylakowe i zakładać przed wstaniem z łóżka.Chodzi
          mi o pończochy ze sklepu medycznego a nie takie w zwykłych sklepach. Dość dobre
          są Pani Teresy, polska firma. Pytanie tylko który stopień kompresji: jeśli są
          małe to 1stopięń, a większe - 2 stopień kompresji.
          • arabela27 Re: zylaki 10.07.07, 15:14
            radze zainteresować sie tematem i powiadomić lekarza prowadzącego i aby on też
            nie bagatelizował problemu. Mi również zrobił się w czasie ciąży żylak na nodze
            efekt końcowy był taki, że po cc (leżenie płasko przez 24 h)dostałam w tym
            miejscu gdzie był żylak zakrzepicy. Leczenie trochę trwało ale na szczęście
            wszystko jest ok
    • net79 Re: zylaki 10.07.07, 15:29
      Mi w ciązy nie polecano stosować, żadnych maści, za to polecam pończochysmile
      Tylko poorientuj sie cenowo po aptekach i sklepach medycznych, bo rozbierznośc
      cenowa dość duża, a tanie nie są, ale bardzo wytrzymałe, więc mozna się żucićsmile
      • merche Re: zylaki 10.07.07, 15:43
        ja też polecam pończochy. Bez nich nogi i stopy puchną mi tak, że chodzenie
        sprawia mi ból, jak mam je założone, problemu nie ma. Kupiłam takie lepsze,
        niemieckiej firmy Mediven, bez palców (można założyć do sandałów, zawsze to
        trochę luźniej) i z jakimś specjalnym systemem wentylacji - niestety były
        drogie, 212 zł. Musisz iść do specjalnego sklepu ze sprzętem medycznym, gdzie
        zmierzą Ci obwód nogi w kostce, łydce i kolanie i długość nogi. Nie wyobrażam
        sobie noszenia nie do końca dopasowanych pończoch, takie mogą zrobić więcej
        szkody niż pożytku. Najlepiej będzie, jak pójdziesz do chirurga albo angiologa i
        dowiesz się, co Tobie zalecają. Pozdrawiam,
    • jamni Re: zylaki 10.07.07, 19:14
      Zgadzam się, że pończochy są jedyną w miarę skuteczną metodą profilaktyczną w
      przypadku żylaków, ale, zważywszy na to, że jest teraz lato, a ja mam takie z
      wysokim stopniem kompresji, czyli grubaśne, to nie jestem w stanie w nich
      chodzić. Leki niestety nie działają, no chyba, że te ze składnikiem
      p/zakrzepowym, ale w ciąży raczej się ich nie stosuje. Ja miałam już kilka
      zabiegów przed ciążą, mam duży problem z żylakami. W ciąży pękają mi strasznie
      naczynka i boję się myśleć co się dzieje głębiej, ale myślę, że pozostaje się z
      tym tylko pogodzić i naprawić to po ciąży. Oczywiście pończochy, nogi do góry i
      masaże zalecane. A po porodzie uwaga na zakrzepy.
      • ignis1978 Re: zylaki 11.07.07, 12:26
        Skłonność do żylaków występuje częściej u osób z niskim czy wysokim ciśnieniem?
        Pozdrawiamsmile
        • kaja27412 Re: zylaki 11.07.07, 15:01
          ja mam wysokie ciśnienie(140x90) i mam żylaki
        • madzia79101 Re: zylaki 11.07.07, 19:21
          A ja mam niskie i też mam żylaki.To jest dziedziczne jeśli Twoja mama lub babcia
          ma żylaki to Ciebie to niestety nie ominie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka