Dodaj do ulubionych

Wyskoie tętno płodu

15.07.07, 08:19

Witam, na KTG tetno płodu zapisuje sie 170 - 180. Pielęgniarka która robiła
zapis mówiła że to trochę dziwne, ale lek zbagatelizował sprawę. Czy ktoś
miał taki przypadek? CZy powinnam się martwic?
Obserwuj wątek
    • green_land Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 08:25
      Znajdź innego gina /nie wiem, w którym miesiącu jesteś/ i niech zrobi porządne
      usg.
      • koteczka12 Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 10:26
        Prawidłowe ktg w zasadzie powinno być zmienne wokół 140, w zakresie od 120 do
        160. U dzieci poniżej około 30 tyg może być trochę inne. Tyle ja się
        dowiedziałam od lekarki, jak moja córka miała wysokie tętno (koło 30 tyg i
        własnie mnie pocieszlai, że takie małe dziecko może mieć inne). Ale lepiej
        dopytaj faktycznie u innego lekarza bo jednak idealna norma to to nie jest, co
        nie znaczy, że od razu ma być bardzo nie tak (np zależy, czy to były pojedyncze
        piki, czy cały czas takie wysokie i w ogóle - niech to jeszcze lekarz
        obejrzy)....
    • bubunia1 Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 10:33
      Ja ostatnio miałam robione ktg ze względu na wyższe tętno (160-170); po zapisie
      jest ok. Mała przyspiesza przy ruszaniu się nawet ponad 170. Ja jestem już w
      końcówce. Termin na 17.07. Pozdrawiam
      • hatta Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 12:17
        Gorzej, jak jest niskie. Wysokie nie stanowi podobno zagrozenia. Tak mi mowili
        w szpitalu. Ale na pewno kazali Ci powtarzac ktg, to pojedz do innego
        lekarza/szpitala i sie wszystkiego dopytaj. Mojej malej skakalo 80-170 i
        przejmowali sie tylko spadkami, nie wzrostami tetna. Powodem byla zaciskajaca
        sie pepowina.
    • bakalo Re: Wyskoie tętno płodu 16.07.07, 08:57
      Hej!Moja dzidzia tez ma wysokie tętno- ostatnio mierzone długo utrzymywało się
      powyżej 160. Na wynik wpłynęło podobno moje zdenerwowanie samym badaniem. Mówią
      też, że jestem znerwicowana mamuśka, więc staram się stosować techniki
      relaksacyjne. Warto jednak zrobić dokładne usg z dopplerem u dobrego
      ginekologa. Często jest wykonywane około 22 tygodnia razem z tzw. usg
      prenatalnym. Musimy wyluzować smilePA
    • beta75 Re: Wyskoie tętno płodu 16.07.07, 10:07

Hej jest to juz 33 tc, biorę leki isoptin i fenoterol, zapis był powtarzany i
      cały czas tętno utryzmuje sie w granich 170-180. To podobno w wyniku brania
      lek. Jeżeli ktoś się z tym spotkał to prosze o info. pozdrawiam
      • sierpniowa_mama1 Re: Wyskoie tętno płodu 21.07.07, 11:17
        Ja miałam ktg na początku 36 tc i tętno wahało się między 150 a 170 i położna
        pytała czy nie jestem przeziębiona. Odpowiedziałam że nie. A jej pewnie
        chodziło o to czy nie biorę jakiegoś antybiotyku, a biorę dopochwowo i to
        pewnie przez to jest troszkę to tętno podniesione.
        • kaasik4 Re: Wyskoie tętno płodu 21.07.07, 23:00
          U mojego małego tętno się podnosiło jak się ruszał i jak leżałam na wznak. Na
          boku było trochę niższe ale też nie było niskie. Brałam fenoterol i isptin co
          miało wpływ na tętno Podczas badania byłam poddenerwowana co też skutkowało
          podniesieniem tętna. Lekarze się tym jednak bardzo nie przejmowali. Bardziej
          zależało im na utrzymaniu ciąży jak najdłużej. Urodziłam w 36 tyg.gdy nagle w
          szpitalu odeszły mi wody.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka