beta75 15.07.07, 08:19 Witam, na KTG tetno płodu zapisuje sie 170 - 180. Pielęgniarka która robiła zapis mówiła że to trochę dziwne, ale lek zbagatelizował sprawę. Czy ktoś miał taki przypadek? CZy powinnam się martwic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 08:25 Znajdź innego gina /nie wiem, w którym miesiącu jesteś/ i niech zrobi porządne usg. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 10:26 Prawidłowe ktg w zasadzie powinno być zmienne wokół 140, w zakresie od 120 do 160. U dzieci poniżej około 30 tyg może być trochę inne. Tyle ja się dowiedziałam od lekarki, jak moja córka miała wysokie tętno (koło 30 tyg i własnie mnie pocieszlai, że takie małe dziecko może mieć inne). Ale lepiej dopytaj faktycznie u innego lekarza bo jednak idealna norma to to nie jest, co nie znaczy, że od razu ma być bardzo nie tak (np zależy, czy to były pojedyncze piki, czy cały czas takie wysokie i w ogóle - niech to jeszcze lekarz obejrzy).... Odpowiedz Link Zgłoś
bubunia1 Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 10:33 Ja ostatnio miałam robione ktg ze względu na wyższe tętno (160-170); po zapisie jest ok. Mała przyspiesza przy ruszaniu się nawet ponad 170. Ja jestem już w końcówce. Termin na 17.07. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hatta Re: Wyskoie tętno płodu 15.07.07, 12:17 Gorzej, jak jest niskie. Wysokie nie stanowi podobno zagrozenia. Tak mi mowili w szpitalu. Ale na pewno kazali Ci powtarzac ktg, to pojedz do innego lekarza/szpitala i sie wszystkiego dopytaj. Mojej malej skakalo 80-170 i przejmowali sie tylko spadkami, nie wzrostami tetna. Powodem byla zaciskajaca sie pepowina. Odpowiedz Link Zgłoś
bakalo Re: Wyskoie tętno płodu 16.07.07, 08:57 Hej!Moja dzidzia tez ma wysokie tętno- ostatnio mierzone długo utrzymywało się powyżej 160. Na wynik wpłynęło podobno moje zdenerwowanie samym badaniem. Mówią też, że jestem znerwicowana mamuśka, więc staram się stosować techniki relaksacyjne. Warto jednak zrobić dokładne usg z dopplerem u dobrego ginekologa. Często jest wykonywane około 22 tygodnia razem z tzw. usg prenatalnym. Musimy wyluzować PA Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: Wyskoie tętno płodu 16.07.07, 10:07 Hej jest to juz 33 tc, biorę leki isoptin i fenoterol, zapis był powtarzany i cały czas tętno utryzmuje sie w granich 170-180. To podobno w wyniku brania lek. Jeżeli ktoś się z tym spotkał to prosze o info. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_mama1 Re: Wyskoie tętno płodu 21.07.07, 11:17 Ja miałam ktg na początku 36 tc i tętno wahało się między 150 a 170 i położna pytała czy nie jestem przeziębiona. Odpowiedziałam że nie. A jej pewnie chodziło o to czy nie biorę jakiegoś antybiotyku, a biorę dopochwowo i to pewnie przez to jest troszkę to tętno podniesione. Odpowiedz Link Zgłoś
kaasik4 Re: Wyskoie tętno płodu 21.07.07, 23:00 U mojego małego tętno się podnosiło jak się ruszał i jak leżałam na wznak. Na boku było trochę niższe ale też nie było niskie. Brałam fenoterol i isptin co miało wpływ na tętno Podczas badania byłam poddenerwowana co też skutkowało podniesieniem tętna. Lekarze się tym jednak bardzo nie przejmowali. Bardziej zależało im na utrzymaniu ciąży jak najdłużej. Urodziłam w 36 tyg.gdy nagle w szpitalu odeszły mi wody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś