Dodaj do ulubionych

Czy są tu przyszłe mamy z łożyskiem przodującym???

21.07.07, 18:59
Cześć dziewczyny. Potrzebuję wsparcia. Jestem w 25tc, na ostatnim usg lekarz
potwierdził wcześniejszą diagnozę- łożysko przodujące. Wiem, że jakiekolwiek
krwawienie wymaga niezwłocznego udania się na izbe przyjęć. Wiele czytałam na
temat łożyska przodującego i zagrożeń z tym związanych, ale chciałabym
wierzyć, że będzie ok. Najgorzej jest, gdy łożysko całkowicie zakrywa ujście
szyjki, w moim opisie usg jest, że zakrywa ujście wewnętrzne- ok. 20mm, więc
nie wiem czy to oznacza, że zakrywa częsciowo czy całkowicie. Bardzo się boję
o swojego synka (wcześniej straciłam już dwa słoneczka), może potraficie mnie
pocieszyć i powiedzieć, że znacie częste przypadki że to łożysko się później
podnosiło, albo że mimo ł.przodującego nie było krwawień ani komplikacji?
Podzielcie się swoim doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • deela ja mialam przodujace 21.07.07, 21:12
      poza tym mam macice dwurozna bez calkowitej przegrody i pewnie cos jeszcze
      moj ginekolog stwierdzil ze takie lozysko to nic szczegolnego, normalnie
      pracowalam do 40 tc, urodzilam przez cc w 42 tc (ale to nie z powodu lozyska
      tylko dziecka)nie mialam zadnych krwawien ani nic
      • karina210205 Re: ja mialam przodujace 22.07.07, 11:23
        Ja mam przodujące, całkowicie pokrywające ujście wewnętrzne z przerostami do
        szyjki. Nie wiem co oznacza ten opis w Twoim usg tzn. czy całkowicie pokrywa
        ujście ale w 25tyg to masz jeszcze szansę że ono się podniesie. Ja jestem teraz
        w 31tc, nie mam żadnych krwawień, biorę tylko leki rozkurczowe Cordafen i
        Scopolan ale to ze względu na skurcze i skracającą się szyjkę. Musisz tylko
        bardziej na siebie uważać i oczywiście zakaz seksu. Jeżeli łożysko się nie
        podniesie i całkowicie zakryje ujście to czeka Cię cesarka ale o tym będziesz
        myślała pod koniec ciąży, ja usg oceniające położenie łożyska mam mieć w 36tc,
        więc masz jeszcze dużo czasie żeby łożysko się podniosło.
        • mamadulki Re: ja mialam przodujace 22.07.07, 12:34
          hej
          ja w pierwszej ciazy takze mialam łozysko przodujace i z tego powodu ciaza
          zakonczyla sie cc
          szczerze powiedziawszy nie mam pojecia, czy łozysko moze sie podniesc, pierwsze
          czytam o tym tutaj, mi lekarze o niczym takim nie mowili
          jedno jest pewne teraz musisz na siebie bardzo uwazac, ja przez łozysko mialam
          czeste krwawienia ale spokojnie napewno łozysko przodujace to nie koniec swiata
          i wszystko bedzie dobrze
          zycze powodzenia
    • anet29 Re: Czy są tu przyszłe mamy z łożyskiem przodując 22.07.07, 17:17
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Nie chciałabym cesarki, ale skoro będzie taka
      konieczność, to trudno. Najbardziej boję się właśnie tych ewentualnych
      krwawień, pobytu w szpitalu, leżenia plackiem... Ale narazie czuję się dobrze,
      więc mam nadzieję, że obawy są przedwczesne. Musi być dobrze!!!!
    • blekitna_laguna Re: Czy są tu przyszłe mamy z łożyskiem przodując 22.07.07, 17:31
      Ja miałam przodujące łożysko, zakrywające ujscie (potwierdzone przez drugiego
      lekarza przy okzaji usg 3D) był to 26,6tc, min od 30 tc miałam -plamienia,
      lądowałam dość często w szpitalu,oszczedzałam sie, zero seksu, łozysko pod
      koniec ciazy podniosło sie najpierw o 2cm, następnie o 4cm, lekarz przestał już
      wspominac o cc, miałam rodzić sn, gdyz określano je mianem '"nisko
      schodzącego", niestety w 41tc łożysko odkleiło sie całkowicie-nie chce Ciebie
      broń Boże straszyc ani zmartwić, ale skutek dla mojej córeczki okazał sie
      tragicznysad((

Proszę dbaj o siebie,w miarę możliwosci leż i wypoczywaj, kiedy tylko (życzę
      oczywiscie aby tak nie było!)pojawiłaoby sie małe chociażby krwawienie-pędem na
      IP.
      Kochana-te łozysko spokojnie może sie jeszcze podciagnąć, mi lekarz z usg 3D, w
      (prawie 27tc) powiedział że bardzo są marne szanse, ale jednak mi sie
      podciągneło!

Trzymam za Ciebie i dzieciaczka kciuki!
      Bądz czujna, u mnie sprawe zawalił lekarz z IP,gdyby jego reakcja na moje silne
      krwawienie była zdecydowanie szybsza-dziś tuliłabym w ramionach swoją Córeczkę!

Wszystkiego dobrego!Proszę tylko abyś sie nie denerwowała i była czujna.

Laguna
    • adriana-p Re: Czy są tu przyszłe mamy z łożyskiem przodując 22.07.07, 23:51
      ja miałam stwierdzone przodujące łożysko w 27 tc. przez 3 tyg. leżałam plackiem,
      zero wysiłku, zero aktywności, zero sexu. po 3 tygodniach podniosło sie o 2 cmsmile
      teraz jestem w 31 tc i jestem dobrej mysli. nadal się oszczędzam, ale juz wstaje
      przynajmniej z łóżkasmile
    • mamafelika Re: Czy są tu przyszłe mamy z łożyskiem przodując 27.07.07, 13:09
      Witam
      Też miałam łożysko przodujące i (wstyd się przyznać) nie zdawałam sobie sprawy
      z powagi sytuacji. Przy następnym usg gin z radoscią stwierdził,że się
      przemiesciło i już jest umieszczone poprawnie. Jestem mamą 4-miesięcznego
      skarbu.
      Wszystko będzie OK!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka