yool125 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 12:14 ja mialam 3 morfologie i bad moczu do tej pory ....jestem w 28 tc ale wyniki mam dobre wiec nie ma takiej koniecznosci by robic te badania co mc!!!teraz tez zrobie przed kolejna wizyta !ale jesli ktos ma objawy albo zle wyniki to czesciej sie robi te badania Odpowiedz Link Zgłoś
anetta1980 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 12:51 A ja robię od początku co wizytę: co miesiąc, 3 tyg. Jestem w 31 tc. Mam niską hemoglobinę cały czas, ale myślę że każda ciężarna nawet jak ma dobre wyniki to powinna robić morfologię i mocz co miesiąc. Bo w ciąży z tygodnia na tydzień może się wszystko zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
anecik3 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 26.08.07, 11:03 jestem w 20 tc i na wizyty do lekarza chodze co miesiac,3 tygodnie i za kazdym razem mam badany mocz i pobierana krew Odpowiedz Link Zgłoś
lavetti Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 12:53 Jestem w 39 tc. Morfologię i mocz miałam robione pięć razy. I do rozwiązania już nie będę miała. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 13:03 Przed każdą wizytą, czyli co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 14:18 do tej pory raz, kończę 17t 2 dni temu zrobiłam sama, na własne życzenie 2 raz -bez skierowania mam infekcję w moczu i niski cukier Odpowiedz Link Zgłoś
ignis1978 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 14:38 Co miesiąc czyli przed każdą wizytą u ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
agafu Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 15:11 co drugi miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 15:17 Miałam robione co miesiąc. Krew była cały czas w normie, więc ostatnim razem lekarz dał mi skierowanie tylko na badanie moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 16:29 jestem w 22 tygodniu i mialam robione 2 x i nie wiedze potrzeby robienia czesciej. W Stanach tego nie praktykuje sie zeby robic USG i badanie krwi co miesiac , bo to wyrzucanie pieniedzy. Nie sadze tez zeby w jakis krajach europejskich panowal taki zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ripcurlgirl Re: jak czesto macie robione badania krwi? 20.09.07, 10:31 jestem w 29 tzgodniu i dotad mialam robione 2 badania krwi. Lekaz nie widzi potrzeby , iz mam bardzo dobre wyniki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pinia82 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 16:42 do autorki ostatniego postu: tez zastanawialam sie dlaczego tak czesto te badania, do ok 20 tyg mialam 3 razy sama morfologie, pozniej prawie 2 m-ce przerwy i wiesz co? wlasnie w tym czasie rozwinelo sie jakies swinstwo, przez ktore final jak sie mozesz domyslac byl przykry. Gdybym zrobila wczesniej badania moze daloby sie cos zrobic? Apropos stanow i krajow europejskich tzw. zachodu nie wiem czy slyszalas ze opieka ginekologiczna podczas ciazy jest tam oplakana, wiele sposrod moich znajomych prowadzi ciaze w PL. Ciekawe dlaczego?skoro mieszkaja tam kupe lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yool125 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 17:38 Nie ma sensu robic czesciej badan gdy wszystko jest ok a to ze czasem "cos"po drodze wychodzi to nie powod do podnoszenia paniki!!!normalne nie przewidzisz wszystkiego!!!jak chcesz to rob sobie nawet morfologie co tydzien ale nie oczekuj ze lekarz sam bedzie kazal ci to robic w razie w...bo to naprawde wywalanie pieniedzy w bloto!za swoje sama mozesz robic ile chcesz i jak tylko ci sie podoba NORMALKA!!!i ja nie widze w tym nic dziwnego Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: jak czesto macie robione badania krwi? 20.09.07, 17:05 i wiekszosc kobiet chce rodzic za granica )) a te ktore sa zdane na NFZ w Pl placza ..ze nie ma zzo, polozne sa nie mile, lekarze opryskliwi, niekompetentni... Odpowiedz Link Zgłoś
aga29wawa Re: jak czesto macie robione badania krwi? 25.08.07, 17:46 co miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj do pinia82 25.08.07, 21:17 nie wiem czy ta opieka w cizy na zachodzie europy i USA jest taka "oplakana" . Masz jakies doswiadczenie ????? Bo ja tak. Tez nie wszystko mi sie tu podoba, czego nigdy nie krylam. Rodze juz 3 dziecko w USA i tak po poczytaniu wypowiedzi matek na tym i innych forach, chyba dobrze ze rodze tutaj. Nasza corka urodzi sie w malym szpitalu, gdzie porod odbierze lekarz, nie polozna, na poloznictwie jest tylko 6 pojedynczych sal i kilka pielegniarek i lekarz na zmianie. Nie czuje sie specjalnie zaniedbana rodzac w Stanach, z tego powodu ze nie stresuja mnie ciaglymi badaniami. A kolezanki byc moze rodza dlatego w Polse bo kiepsko z jezykiem albo przyzwyczajone do "polskiego" podejscia do ciazy nie portafia obejsc sie bez ciaglego siedzenia u lekarzy w czasie ciazy Ale uwazam ze jezeli ciaza przebiega prawidlowo to nie ma powodu robic usg co 3 tygodnie i badan krwi co wizyta i badac pacjentki na kazdej wizycie - niewiadomo co tam u niej szukajac. I nie oszukujmy sie jezeli cos z ciaza, czy matka jest "nie tak" w wiekszosci przypadkow to sie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: do pinia82 20.09.07, 11:43 aa to mozna napisac ze kobieta moze "nie wyczuc" i wtedy może być problem ja robię badania krew i mocz miej wiecej co miesiąc (mimo ze mam wizyty teraz co 2 tygodnie - 36 tc) Usg mialam miec robione tylko 3 razy ale w zwiazku z cukrzycą ciążową miałam ze 2 ponad plan zeby sprawdzic czy dziecko na cukrze nie przybiera. częsciej jak dla mnie jest niepotrzebne. Ciągle są tutaj dyskusje gdzie jest lepiej a gdzie gorzej. Wg mnie jezeli kobieta w ciąży jest zadowolona z opieki to jest najważniejsze. Niektóre sa zadowolone z tego ze chodzą rzadziej i nie są badane a niektóre czują się bezpiecznie kiedy robią usg co 3 tygodnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dottka Re: jak czesto macie robione badania krwi? 20.09.07, 12:08 Badania powinno się robić co miesiąc, ale ostatnio zmieniło się i NFZ refunduje tylko co 2 miesiące - może muszą z czegoś uzbierać na to becikowe. Ja robiłam co miesiąc po prostu płacąc za badania ale dzięki temu w porę wykryto złe wyniki moczu (nawet robiąc po tygodniu od poprzedniego wynik miałam zdecydowanie gorszy). Więc nie uważam że robienie często badań to wyrzucanie pieniędzy. Nie rozumiem też podejścia NFZ, że po badaniu obciążenia glukozą jakoś w połowie ciąży, nie przysługuje już kontrola glukozy. Robiłam dodatkowo i wyszedł mi zły wynik ale wtedy już nie mam prawa dostać skierowania z NFZ. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meg.26 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 20.09.07, 16:28 Obowiązkowo mocz i krew co miesiąc (podstawowe badania) - a jak były kłopoty z wynikami badań moczu to powtarzałam je kilka razy w miesiącu. Nie mam kłopotów z refundowaniem badań itp. Większosc badań mam za darmo w ramach abonamentu wykupionego przez pracodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
zoch-a77 Re: jak czesto macie robione badania krwi? 20.09.07, 15:27 co miesiąc na każdą wizytę, im wcześniej wykryjesz jakieś dziadostwo tym szybciej i mniej radykalnie da się to wyleczyć. mówią, że ciąża to nie choroba, ale osobiście uważam, że jest to okres kiedy powinno się bardziej przejmować swoim stanem zdrowia i absolutnie go nie zaniedbywać. gdy widzę, że wszystko ze mną i moim dzidziołkiem jest ok jestem spokojniejsza - a to przecież mu służy. Odpowiedz Link Zgłoś