agna00 12.09.07, 07:39 Czy któraś z Was, będąc w ciąży zażywała ten specyfik? Pobolewa mnie wątroba (badania ok), a jestem w 13 tygodniu ciąży, podobno lek ten jest bezpieczny dla dziecka, ale mam wątpliwości. Może macie jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penkamc Re: essentiale forte a ciąża 12.09.07, 10:41 Ja brałam essentiale forte od czwartego miesiąca aż do siódmego. Bolała mnie wątroba poza tym strasznie swędziały mnie piersi i brzuch i lekarz bał sie, zeby z tego nie zrobiło się zatrucie ciążowe w przyszłości. Bądż spokojna, śmiało można to łykać. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: essentiale forte a ciąża 12.09.07, 12:19 Brałam essentiele od 5 m-ca do dwóch m-cy po porodzie. Bezpieczne dla dziecka. Uważaj na siebie, kontroluj poziom transaminaz wątrobowych: alatu i aspatu to bardzo wazne. Ja przez to spędziłam prawie2 m-ce w szpitalu i mimo dobrej opieki urodzilam wcześniaka. I jak twierdzą lekarze to najlepsze co mogło się wydarzyć. Naprawdę pilnuj tego. Trzymam kciuki oby to nie była cholestaza. Jak zacznie Cię cokolwiek swędzieć to biegiem do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
net.perelka Re: essentiale forte a ciąża 12.09.07, 12:26 Witaj, ja równiez bralam essentiale forte przez ok. 1 m-c. Wyladowalam w szpitalu z podejrzeniem cholestazy. Transaminazy wyszły w miarę - górna norma. Natomiast warto tez zrobić sobie kwasy żółciowe. Ja miałam lekko podwyższone. Lekarz zalecił mi ef i faktycznie wyniki pięknie się poprawiły. Lekarz powiedział, że jest to nieszkodliwe dla dziecka. A o wątrobę należy zadbać, żeby w dalszej częsci ciąży i podczas porodu nie było problemu. A najgorsze jest to swędzenie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś