karkista 19.09.07, 15:41 W jakim tygodniu najlepiej jest zrobic pierwsze usg aby sie okazało czy wszystko ok. Oraz w jakim tygodniu lekarz moze w 100 % określic czy ciaża jest mnoga?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wwwsiedlce Re: pierwsze usg 19.09.07, 15:54 ja mialam pierwsze usg zrobione w 10 tc, i juz wtedy sie dowiedzialam ze ciaza jest pojedyncza wiec wydaje mi sie ze musisz jeszcze troche poczekac Odpowiedz Link Zgłoś
olawlodarczyk1 Re: pierwsze usg 19.09.07, 16:06 Ja robiłam usg na początku 8 tygodnia. Biło już serduszko, było widać, ze dzidzia jest jedna Chociaż wtedy jeszcze mało podobna do człowieczka Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: pierwsze usg 19.09.07, 16:43 ja mi9alam robione w 7tc i juz serduszko bilo.Kolejne bardzo wazne usg jest w 12tc na przeziernosc karkowa Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: pierwsze usg 19.09.07, 19:57 ja mialam pierwsze usg w 10 tygodniu zeby określić dokładny wiek ciąży (jest o 2 tygodnie młodsza niz wg terminu OM) poniewaz robiłam w lecznicy gdzie jest bardzo dobry sprzęt lekarz juz wtedy mi określił dane genetyczne, sprawdził przezierność etc. pierwsze "książkowe" usg robi się w 13 tygodniu. No chyba ze juz nie możesz się doczekać zeby sprawdzić to podobno w 7-8 tygodniu juz serducho widac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: pierwsze usg 19.09.07, 20:08 USG genetyczne (na szacowanie ryzyka Zespołu Downa i innych wad) robi się DOKŁADNIE pomiędzy 11t0d a 13t6d. Odpowiedz Link Zgłoś
brazbol Re: pierwsze usg 19.09.07, 20:23 Ja miałam USG w 6tc i 3d. Było widać fasolkę z pikającym serduszkiem bez żadnych wątpliwości ciążą pojedyncza. Ale to zależy od jakości sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: kaeira 19.09.07, 20:44 a to sie duzo nie pomyliłam moje było ciupinkę wcześniej ale lekarz stwierdził ze juz jest w stanie pomierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś