Dodaj do ulubionych

Blizna po cc

14.07.03, 11:53
Drogie mamy.
Cztery miesiące temu miałam cesarskie cięcie. Niepokoi mnie wygląd mojej
blizny. Jest różowo-czerwona ale szeroka ma 3 mm (tylko na srodku jest
cieńsza). do tego wystaje troszkę ponad skórę co wyglada jakby pod skórą był
wciągnięty cieniutki sznureczek. Czy tak ma być? Moze mogłybyście opisać
wygląd swojej blizny - szczególnie mamy ze zbliżonym terminem cesarki. Bede
wdzięczna za kazdą odpowiedź.
Pozdrawiam Arleta 75
Obserwuj wątek
    • neronka Re: Blizna po cc 14.07.03, 22:16
      Cześć
      Miałam cesarkę 2 lata temu.
      Z tego co opisujesz tworzy Ci się właśnie bliznowiec fachowo keloid..
      Ja mam to samo, podobno tylko 3 procent ludzi na świecie ma takie skłonności.
      Też szukałam na to rady u lekarzy i w internecie.
      Niestety nie mozna temu zapobiec. Zaobserwowałam u siebie na kilku bliznach że
      zaczyna się to tworzyć ok. pół roku po zabiegu (to by się zgadzało u Ciebie).
      Blizna jest czerwona, nie wchłonięta tylko jakby na wierzchu, swędzi i jest
      twarda jak sznurek. Niestety nikt Ci tego nie wytnie. Byłam już u chirurga
      plastyka i p. doktor w Akademii Medycznej doradziła mi specjalny silikonowy
      holenderski żel nazywa się Zeraderm i 15 ml kosztuje 135 zł. Kupić go można
      tylko w sklepie przy AM (przynajmniej w Gdańsku). Po 2 latach stosowania tego
      żelu moja blizna na szyi po tarczycy prawie się wchłonęła. Staram się teraz
      stosować ją także na dole na bliznę z cesarki ale trochę szkoda mi kasy więc
      robię to tylko raz dziennie. Wówczas tubka starcza na jakieś 1,5 m-ca. Jest to
      jedyny dobry środek na naszym rynku. Nie używaj tylko Cepanu ani Contratubexu.
      To środki z apteki które polecają ginekolodzy ale przy skłonnościach do
      bliznowców tylko podrażniają i gorzej swędzi. Popytaj o Zeraderm i musisz
      powalczyć.
      Pozdrawiam i służe pomocą jakby co.
    • kwasia0 Re: Blizna po cc 15.07.03, 12:31
      Witaj,
      Ja mam wlasnie nowiutka blizne i nie wyglada tak jak ta Twoja, ale ze jestem w
      temacie to poradzilabym Ci, zebys sie szybciutko udala do apteki i zakupila
      sobie jakis krem na blizny (ja mam "cepan", kosztuje ok. 10zl) i smarowala od
      zaraz. To na pewno nie zaszkodzi, a jest szansa, ze pomoze (pewnie nie od razu -
      pare miesiecy, ale zawsze to cos).
      A poza tym moze po prostu pojdz do lekarza (tak naprawde to nie wiem jakiego,
      pod dermatologa to raczej nie podpada, ale zawsze mozna sie zapytac), powinien
      cos poradzic, albo choc powiedziec czy to jest ok.

pozdrawiam i zycze powodzenia w walce ze wstretna blizna smile
      Kasia
    • neronka Re: Blizna po cc 15.07.03, 14:29
      Hej
      Ja nadal twierdze żebyś jednak nie używała cepanu w przypadku bliznowca.
      Na zwykłą bliznę jest ok ale nie na twoją. (i moją)
      Daga
      • anatewka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 13:54
        Mam ten sam problem- bliznowiec po cc i co gorsza po operacji tarczycy.
        Tego po cc nie smarowałam, bo mi tak nie dokuczał, ale z "potarczycowym"
        walczyłam przy pomocy maści: contratubex, tointex, jakiejś homeopatycznej i na
        końcu ... zastrzykami ze sterydów aplikowanymi w bliznę (okropność).
        Oczywiście to wszystko nie pomogło sad Byłam też u chirurga plastycznego ale mi
        powiedział, że bliznowców po tarczycy i tak nie operują bo one odrastają. Nie
        wiem czy mnie nie zbył, bo byłam na Kasę Chorych.
        Od jakiegoś czasu smaruję zwykłym alantanem i wydaje mi się, że co-nieco
        jaśnieje.
        Mam pytanie o ten Zeraderm: ile czasu po operacji zaczęłaś go stosować (ja
        jestem 1,5 roku po operacji tarczycy); ile razy dziennie i czy faktycznie
        wmasowywałaś dłuższy czas tak jak to zalecają? Kurczę, ale przez 2 lata to
        można na to fortunę stracić.
        Na "pocieszenie" mogę tylko dodać, że po latach nawet bliznowce "znikają".
        Miałam jeden na nodze z dzieciństwa i teraz go nie widać, ale to minęło chyba
        15 lat sad Załamć się można sad
        Będę wdzięczna za informacje o Zeradermie.
        Aha, nie wiesz przypadkiem czy można go stosować w ciąży (jestem w 21 tyg)
        Dzięki
        Agnieszka
        • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 14:26
          Do anatewki
          Widzę że masz dokłądnie to co ja.
          Ponieważ bliznę po tarczycy miałam brzydką zaparłam się na nią i prawie się
          udało.
          Zaraz dokładnie Ci wyliczę
          operację tarczycy miałam w 02/2000, cesarkę w 07/2001, a o maści dowiedziałam
          się w 10/2001, czyli moja blizna po tarczycy miała 1,8 miesięcy. Stosuję maść
          więc 1,10 miesięcy na tarczycę (regularnie starałam się 2 x dziennie). Efekty
          naprawdę są super. Prawie jej juz nie widać, jest jasna, a nie czerwona i po
          lekkim zapudrowaniu zlewa się z ciałem.
          Co do blizny po cc to trochę pękłam finansowo i nie smaruję tak częśto. Poza
          tym tej samej firmy są jeszcze plastry silikonowe i na początku włąśnie je
          przyklejałam na cc, ale odklejały się i efekty żadne, cena ta sama.
          Zeraderm można używać w ciąży, pytałam się i nawet żałowałam że nie wiedziałam
          o nim wcześniej. Jest to holenderska maść, którą sprowadza do Polski tylko
          jeden dystrybutor farmaceutyczny z Warszawy. Pytałam o nią w kilkunastu
          aptekach w Polsce i nie można jej kupić. W Gdańsku można kupić tylko w sklepie
          specjalistycznym w Akademii Medycznej tam gdzie np. protezy piersi silikonowe
          itp. Nie jest to żadne oszustwo tylko specyfik medyczny. Poleciła mi go p.
          doktor Alina Renkielska z AM (jest to specjalista chirurg plastyk, jedna z osób
          leczących np. popzronych w pożarze stoczni gdańskiej parę lat temu)
          Aha
          Pani doktor powiedziała że w ciąży w wyniku burzy hormonalnej bliznowce się
          uaktywniają i szybciej rosną, także radzę zacząć używać maść jak najszybciej.
          Pozdrawiam i odpowiem na każde pytanie.
          Daga
          • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 16:15
            W takim razie mi robi się bliznowiec! Z tego co piszecie blizna powinna
            swędzieć czy nawet boleć. Nic takiego z moja się nie dzieje. Ciekawa jestem jak
            w takim razie będzie wyglądał zabliźniony bliznowiec? Napiszcie jak szerokie
            macie blizny - czy moje 3 mm to dużo czy mało ( słyszałam że bywają dużo
            szersze). Strasznie droga ta maść - ale chyba sie skusze.
            • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 16:47
              Moja ma też ok. 2-3 mm.
              • anatewka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 16:59
                Neronka dzięki serdeczne za dokładne informacje! Jak tylko będę w Poznaniu
                wybiorę się na poszukiwania tej maści. Mam nadzieję, ze znajdę. Szczerze mówiąc
                zniechęca mnie bardzo koszt całej kuracji (135 zł miesięcznie ??? MOżna się
                załamać!) ale blizna na szyi to makabra- wygląda okropnie, w apaszkach gorąco,
                opalać tego nie można więc nawet jak jestem w stroju kąpielowym duszę się pod
                apaszką- koszmarek! Nawet mój mąż powiedział, że trzeba kupić tę maść, więc
                chyba też powalczę.
                Arleta podziwiam cię, że chce ci się walczyć o bliznę po cesarce. U mnie jest
                ona nisko więc i tak jej nie widać i też nie boli i nie swędzi (inaczej z tą po
                tarczycy), więc ją po prostu olałam. Tym bardziej, że teraz też będę miała
                cesarkę, więc mi ją wytną i pewnie pojawi się nowy bliznowiec smile
                Nie mogę ci powiedzieć ile "mierzy" moja blizna po cesarce, bo mój brzuszek już
                mi ją skutecznie zasłonił. Jak mąż się obudzi z poobiedniej drzemki to go
                poproszę zeby mi ją zmierzył. Ta po tarczycy ma dobre 6-7 mm bo już się zdążyła
                rozciągnąć i spłaszczyć.
                Zyczę owocnej walki z paskudztwem.
                Agnieszka
                • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 17:40
                  Walcząc tylko z blizną po tarczycy, maść powinna starczyć na 2-3 miesiące. Jest
                  bardzo tłusta.
                  Gdybyście miały problemy z kupnem mogę kupić w Gdańsku i przesłąć z rachunkiem.
                  • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 18:46
                    Moze wiecie dlaczego my właśnie mamy taką skłonność? Czy to jakaś choroba?
                    I napiszcie proszę jak będzie wyglądała ta blizna po zabliźnieniu - chyba
                    będzie jasna i płaska?
                    • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 18:59
                      Arleto
                      Ta blizna nie będzie jasna i płaska jeśli jej nie pomożesz. Ona już jest
                      zabliźniona tylko w inny sposób. Już inaczej się nie zabliźni.
                      Można stosować tylko maście lub zastrzyki umartwiające bliznnowiec. Żaden
                      chirurg nie ruszy bowiem bliznowca dopóki ten będzie czerwiony i swędząćy czyli
                      żywy.
                      Nie wiadomo skąd mamy taka skłonność, to indywidualna sprawa każdego organizmu.
                      Tak jak pisałam ma ją tylko ok. 3 % ludzi na świecie.
                      Pozdrawiam
                      • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do neronki 16.07.03, 23:17
                        Znalazłam namiary na dystrybutora tej maści w Warszawie. Zadzwonię i zapytam
                        gdzie w Krakowie mozna ja kupic.
                        Gdybys mogla napisać po jakim czasie stosowania widac pierwsze efekty. W tej
                        chwili zakupie sobie 2 tubki ale nie wiem czy pozniej bedzie mnie na nia stać i
                        bede musiala przerwac stosowanie. Szkoda byloby wydac tyle pieniedzy na darmo.
                        Co o tym sadzisz?
                        • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 17.07.03, 14:44
                          Wydaje mi się że po ok. 3 miesiącach blizna na szyi zaczęła mi się wchłaniać.
                          Ale może szybciej. Jesteś krótko po cc więc może u Ciebie będzie to szybciej.
                          Musisz się uzbroić w cierpliwość i regularnie smarować najlepiej 2 razy
                          dziennie. Niestety z bizną po cc jest o tyle kłopot że mieści sie w majtkach a
                          lepiej żeby maść się nie wchłaniała w materiał (więć najlepiej robić to
                          wieczorem, bo rano to juz masz na sobie bieliznę. No ale nie poddawaj się. Ona
                          najpierw będzie miękła, a potem jaśniała.
                          Daga
                          PS. Jak się dowiesz ile kosztuje w W-wie to daj znać.
                          • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do neronki 17.07.03, 15:34
                            Zarówno w Warszawie jak i w Krakowie kosztuje 130 zł.
                            Czy mogę ją używać bez konsultacji z lekarzem?

pozdrawiam
                            • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 17.07.03, 17:04
                              Spokojnie tak.
                              Jeśli chcesz się z kimś konsultować to tylko ze specjalistą chirurgiem
                              plastykiem, bo inni lekarze nawet o niej nie słyszeli. Znają tylko contratubex
                              i cepan.
                              Zresztą wewnątrz jest ulotka to przeczytasz sobie wskazania.
                              A cena widzę że porównywalna (niestety).
                              Daga
                              • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do neronki 20.07.03, 22:50
                                Zakupiłam i zaczęłam stosować ale nie zapytałam czy można karmiąc piersią. Moze
                                ty wiesz coś na ten temat albo dysponujesz telefonem osoby, która mogłaby mi
                                odpowiedzieć. Narazie przerywam stosowanie.

pozdrawiam
                                • neronka Re: Blizna po cc- pytania do neronki 21.07.03, 11:36
                                  To tu mnie zastrzeliłaś.
                                  Nie wiem jak jest z karmieniem piersią, ale wiem że można jej uzywać będąc w
                                  ciąży , bo o to pytałam.
                                  Mogę podać Ci telefon do dr n. med. Alicji Renkielskiej która poleciła mi tą
                                  maść.
                                  Powiedz że to Ty u niej kiedyś byłaś, że poleci%
                                  • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do neronki 21.07.03, 12:14
                                    Proszę wyslij mi nr telefonu na skrzynkę.
                                    • gook Re: Blizna po cc- pytania do arlety 21.07.03, 19:07
                                      Arleta,
                                      napisz jak bedziesz juz wiedziala, czy mozna stosowac te masc karmiąc piersią.
                                      Ja bede miala cesarke za 2 tygodnie, a wiem po pozostalych bliznach (na
                                      szczescie malych), ze mam sklonnosci do bliznowcow.
                                      Jak bys mogla, to podaj mi tez ten kontakt warszawski odnosnie masci.
                                      Wielkie dzieki, pozdrowienia i skutecznej walki z blizną
                                      gook
                                      • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do arlety 23.07.03, 22:12
                                        Wszyscy twierdzą ze można. Ja jednak jeszcze dla pewności zapytam mojego
                                        pediatrę i dam znać.
                                      • arleta75 Re: Blizna po cc- pytania do arlety 24.07.03, 12:38
                                        Można zel stosować w okresie karmienia! Pytałam nawet pediatry.
    • utalia Re: Blizna po cc 25.07.03, 22:51
      Ja mialam cesarke 1 lutego. Teraz blizna jest gruba na okolo 1-1.5mm i jest
      raczej czerwonawo rozowawa ale bardzo plaska. Jednak nie przejmuje sie tym
      mysle, ze z czasem za rok zupelnie zblednie. Jezeli cos Cie niepokoi lepiej
      zapytaj lekarza bo moze to zapalenie??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka