wroan 01.10.07, 22:44 Witam, poradźcie mi dziewczyny w czym wywozi się maluszka ze szpitala? w gondoli wózka czy foteliku samochodowym?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Fotelik samochodowy, 01.10.07, 22:46 w drodze wyjątku jeśli gondola jest do tego przystosowana tzn.ma swoje pasy wewn.to można. Ale najbezpieczniejszy jest fotelik mimo wszystko. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
wroan Re: Fotelik samochodowy, 01.10.07, 22:50 Dzieki Gosiu. Po prostu na foteliku jest napisane 5 - ileś kilo i tak sie zastanawiałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Fotelik samochodowy, 01.10.07, 22:56 A do jakiej grupy fotelików należy? od 0-9 kg czy więcej? Foteliki mają specjalne wkładki dla noworodkówm,aby chronić główkę by się nie "kiwała"i leciała na boki. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
wroan Re: Fotelik samochodowy, 01.10.07, 22:58 dla noworodków. Wkładka jest, wiec wszystko ok. Dzieki raz jeszcze za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolkaa_maja Re: w czym powrót ze szpitala? 02.10.07, 09:00 Oczywiście, że w foteliku!! Tylko tak jest bezpiecznie i zgodnie z prawem. Są teraz foteliki, w których dzidzia ma niemal płasko, więc nie ma się co martwić o jej wygodę czy też kręgosłup. Odpowiedz Link Zgłoś
wroan Re: w czym powrót ze szpitala? 03.10.07, 21:04 Dzieki dziewczyny za cenne rady Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1983 Re: w czym powrót ze szpitala? 03.10.07, 22:43 A jak ktoś nie ma fotelika? I nie ma od kogo pożyczyć? To co? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: w czym powrót ze szpitala? 03.10.07, 22:45 martyna1983 napisała: > A jak ktoś nie ma fotelika? I nie ma od kogo pożyczyć? To co? To idzie do sklepu i kupuje Pzdr.GOsia Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1983 Re: w czym powrót ze szpitala? 03.10.07, 23:59 > To idzie do sklepu i kupuje świetnie, a jak kogoś nie stać, nie ma auta więc na jeden raz tym bardziej nie stać? Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 08:03 o dzwoni po taksówkę i zaznacza, że potrzebna taka z fotelikiem. Albo prosi o podwiezienie znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
wroan Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 19:06 Martynko, podzwon po znajomych, na 100% ktoś ma pożyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 08:01 po 1. na raz bym na pewno nie kupiła po 2. np. w taksówce nie potrzeba, tzn. nie chodzi o to że tam jest jakos mega bezpiecznie, po prostu przepisy pozwalają wozić dziecko bez fotela w taksówkach Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 10:30 binkaa napisała: > po 1. na raz bym na pewno nie kupiła > po 2. np. w taksówce nie potrzeba, tzn. nie chodzi o to że tam jest > jakos mega bezpiecznie, po prostu przepisy pozwalają wozić dziecko > bez fotela w taksówkach Ad. 2. Nie wiem, czy przepisy rzeczywiście tak stanowią, możliwe, nie chce mi się sprawdzać Ale chodzi o BEZPIECZEŃSTWO dziecka, przepisy to kwestia co najmniej drugorzędna. Po co tak głupio ryzykować zdrowiem i życiem własnego dziecka? Dla beztroskich polecam dostępne w necie filmy z crash testów - i uświadomienie sobie, co się dzieje z dzieckiem przewożonym na rękach nawet przy niebyt wielkich prędkościach. Nie warto ryzykować. Lepiej kupić/pożyczyć/zamówić taxi z fotelikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 12:06 akurat przepisy tak faktycznie stanowią. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: w czym powrót ze szpitala? 03.10.07, 22:47 to niech kupi... zdrowie i życie dziecka jest najważniejsze... koleżanki siostra też stwierdziła, że na jeden raz (nie ma auta) kupować nie będzie... że przewiezie dziecko na rękach, bo przecież daleko nie ma...tylko, że akurat tak się stało, że mieli wypadek samochodowy... dziecko nie żyje... gdyby jechało w foteliku to nic by mu się nie stało... lepiej zainwestować... ewentualnie podzwonić po korporacjach taksi, niektóre mają kilka aut z fotelikami... Odpowiedz Link Zgłoś
annainfo Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 08:44 najlepiej w foteliku a jesli tylko raz to najlepiej zamówić taxi z fotelikiem dla maluszka ( tyko zaznaczyć ,że potrzebny fotelik taki do 9 kg czyli najmnijeszy) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 08:49 w foteliku. ja zamierzam wrocic spacerem, wozkiem. mam blisko szpital. rodze w czerwcu Odpowiedz Link Zgłoś
m0nam Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 11:05 Ja rodziłam syna w grudniu, były ogromne mrozy a dziecko urodzone 3 tygodnie przed czasem, dlatego mimo posiadania fotelika z wkładka dla noworodka zdecydowalismy sie przewozic dziecko w gondoli - było łatwiej je opatulic. Gondola była bez pasów wewnetrznych - bebe comfort. Gondole przypielismy dodatkowo pasami i miałam wrazenie, że dziecko jest bezpieczne.Dodam, ze był to jedyny raz, kiedy dziecko przewozilismy inaczej niz w foteliku. Teraz termin porodu mam na styczen i obawiam się, że zdecydujemy sie na podobne rozwiazania. Przy ładnej pogodzie ( powyzej zera , bez deszczu, wichury)zdecydowałabym sie na fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 12:20 Są takie specjalne śpiworki do fotelików samochodowych. Ja miałam takowy, mimo że rodziłam w sierpniu Dostałam w prezencie, a i tak przydał się później. Uszyty z polara, dopasowany do kształtu fotelika, z dziurami na pasy, zapinany na ekspres, więc dziecko opatulone po zęby. Dziecko można jeszcze dodatkowo czymś przykryć na czas przenoszenia do samochodu, a większość fotelików ma jeszcze dodatkowo rozkładaną budkę, która może ochronić od wiatru. A w samym samochodzie i tak przeważnie jest ogrzewanie Wrażenie bezpieczeństwa może być złudne, gdyż przy zderzeniu dziecko może po prostu wypaść z gondoli (nie przypięte pasami). Poza tym foteliki zapewniają dziecku optymalne ułożenie, by zminimalizować obciążenie w chwili zderzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wroan Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 19:08 Jeszcze Martynko polecam na Allegro, ludzie mają używane foteliki do odsprzedania, a zawsze się przyda, nawet do taksówki. Tu na gazeta.pl chyba też można kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1983 Re: w czym powrót ze szpitala? 04.10.07, 19:43 Ja tylko zastanawiałam się co bym zrobiła w sytuacji takiej jak opisałam wyżej. A swoją drogą dobrze że jest allegro Odpowiedz Link Zgłoś