jagoda_271 02.10.07, 09:59 jak sobie z tym poradzić ? od tego drapania mam pełno chrostek, wygląda to jak uczulenie - chyba zwariuję macie też tak może? (22tc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tulasie Re: sposób na swędzący brzuch 02.10.07, 10:45 Ja kupilam w rossmanie oliwke dla mam w ciazy i stosuje ja 1-2 dziennie. Ulga natychmiastowa ufff (21tc) Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: sposób na swędzący brzuch 02.10.07, 10:51 mi pomaal tylko sudocrem. skora co prawda wysuszona ale nie swedzialo. teraz jestem 4 mies po porodzie i skora jest ok. ale skonsultuj to swedzenie z lekarzem zeby wykluczyc cholestaze ciezarnych . Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: sposób na swędzący brzuch 02.10.07, 12:10 Nawilżać, nawilżać i jeszcze raz nawilżać!!! Czym się da. Najlepiej oliwką. Ja smaruje po kąpieli oliwką, osuszam a na to nakładam jeszcze balsam (nivea granatowy). Smaruje też w ciągu dnia, za każdym razem kiedy swędzi i wieczorem przed snem, a nawet w nocy. Używam nie tylko balsamu i oliwki ale też maści bepanthen. Pomaga. Skóra się rozciąga i wysycha, dlatego trzeba ją często smarować. Jeśli zaczną swędzieć cię ręce i nogi idz do lekarza, bo to może być cholestaza, trzeba wtedy zrobić badanie na poziom enzymów (bilirubiny) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_271 Re: sposób na swędzący brzuch 02.10.07, 13:11 boże ale się naczytałam o tej cholestazie, i o tych zgonach wewnątrzmacicznych , matko tragedia, mnie na szczęście nie swędzą nogi i ręce ale jutro idę do gina i zobacze co powie ech ...ale się boję Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: sposób na swędzący brzuch 02.10.07, 17:52 fissan, elancyl, oliwka z rossmana u mnie nie zdała egazaminu Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka44 Re: sposób na swędzący brzuch 03.10.07, 14:55 ja juz na badaniach bylam z podejrzeniem cholestazy a przyczyna wszelkiego swedzenia, oprocz oczywiscie faktu ze skora sie rozciaga i hormony szaleja byl.... Johnson Baby Lotion!!! Uczulal mnie najzwyczajniej w swiecie! Zmnienilam balsam na Avent i po swedzeniu... I wyobrazcie sobie, to ma byc hypoalergiczne, dla dzieci w koncu! Odpowiedz Link Zgłoś
katda76 Re: sposób na swędzący brzuch 12.10.07, 21:03 Witaj w klubie! Ja również miałam podejrzenie cholestazy i przy tej okazji najadłam się sporo strachu jak poczytałam w ineternecie o co z tym chodzi. Na moje szczęście okazało się że to nie cholestaza a zwykłe uczulenie na Johnsona (kupiłam dla swojego jeszcze nie narodzonego maleństwa i postanowiłam zobaczyć so to jest warte). Okrutne swędzenie i krosty wyglądające jak pokrzywka o mało nie doprowadziły mnie do szału. Czekam jak na zbawienie porodu (39tyg) bo wtedy będę mogła zastosować coś silniejszego by te krosty i swędzenie wreszcie ustąpiło. Dermatolog powiedział jasno - nie stosować tej firmy kosmetyków bo BARDZO uczulają dorosłych jak i maleństwa - dodam że nie jestem "uczuleniowcem" i pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś