04.12.07, 12:31
kiedys ktos na tym forum napisal, ze nie wart robic, bo po 30 roku
zycia zawsze jest podwyzszone ryzyko i test zawsze wprowadza zament
kobietiom w mojej grupie wiekowej.
a ja jestem dowodem, ze to bzdura. jestem po 30, a na tle
dwudziestolatek mam najlepszy wynik, ryzyko minimalne, takie male,
ze nie warto o nim mowic.badanie wiarygodne, robione na akademii
medycznej.
kobiety po 30 nie bojcie sie badac.
Obserwuj wątek
    • ala.81 Re: pappa 04.12.07, 13:08
      warto robić jeśli już z usg wychodzi podwyższone ryzyko. Mimo ze pomiar z usg
      miałam w normie, lekarz zaproponował mi ten test, nie skorzystałam
      • maretina Re: pappa 04.12.07, 13:43
        wg mojego lekarza badanie ma sens, gdy polaczy sie badania
        biochemiczne z usg.
        sama przeziernosc to nic takiego, po prostu ktos kiedys zauwazyl, ze
        dzieci z wada downa, edwardsa itd czesciej od zdrowych maja wieksza
        przeziernosc. badanie biochemiczne pokazuje poziomy substancji
        towarzyszacych wymienionym wyzej wadom. oczywiscie, ze pappa nie
        daje pewnosci, ale moze pokazac, czy nalezy robic dalsza diagnostyke
        czy nie.
    • jamamma Re: pappa 04.12.07, 13:43
      Ja również te badania miałam zrobione w akademii medycznej, wynik wielce
      obiecujący , ale jakoś entuzjazm z tego powodu mnie nie rozsadza.To zwykła
      statystyka , wykluczająca niektóre choroby, natomiast nie wykrywa 100%
      przypadków zespołu Downa i innych patologii płodu, więc nie jest do końca pewny.
      Trzeba podchodzić do tych liczb z rozsądkiem.Ja w każdym razie jestem dobrej
      myśli , choć jak każda ciężarna mam obawy związane ze zdrowiem maleństwa.
    • relcia79 Re: pappa 04.12.07, 14:41
      Ja miałam super wyniki usg, zrobilam test pappa, żeby to potwierdzić... I wyniki
      testu wyszły źle. Nie zdecydowałam się na badanie inwazyjne. Byłam u poradni
      genetycznej i usłyszałam, żeby brać pod uwagę w pierwszej kolejności wyniki usg.
      Zróbcie ten test, tylko wtedy, gdy macie ku temu wskazania.
      Ja już do końca ciąży będę się zastanawiać i martwić, czy wszystko z dzieckiem
      jest ok...
    • beti.2000 test pappa 13.08.13, 10:47
      mam 30 lat i miałam robiony test pappa. myśle, że te testy są bezsensu ponieważ nie dają 100% pewności, tylko obliczają ryzyko. moje wyniki:
      PAPPA 5,8 mlU/ml, korygowane 2,82
      Wolne BHCG 73,7ng/ml korygowane 1,57
      wiek ciąży w dniu pobrania 11+3
      test podwójny data pobrania próbki 1:5029
      ryzyko wieku 1:635
      RYZYKO TRISOMII 21i 18 PONIŻEJ GRANICY DLA PODNIESIONEGO RYZYKA
      drugi test (test zintegrowany)
      AFP MoM0,75
      hcG MoM 1,07
      Ue3 MoM 0,75
      WARTOŚĆ DLA SUROWICY
      AFP 31,3 IU/ML 0,75 MoM
      HCG 20324 mlU/ml
      uE3 0,94ng/ml
      wiek ciąży 18+5
      wyliczone ryzyko trisomii21 i 18 poniżej granicy dla poniesionego ryzyka
      badanie przesiewowe wad cewy nerwowej plasuje się w polu niskiego ryzyka.

stresowałam się bardzo, choć wyniki nie wyszły źle. 2 miesiące temu urodziłam zdrowe dziecko i wszystko jest ok

• agniecha_26 Re: test pappa 13.08.13, 20:11
        ja mam 30 lat, na usg genetycznym okazalo sie ze przeziernosc wyszla mi 4,7 i brak kosci nosowej. Wyslali mnie na test papa. Wynik zly- ryzyko trisomii 21 wyszedl 1:4. Skierowali mnie na amniopukcje, ale nie skorzystalam, stwierdzilam ze i tak urodze pomimo wszystko. Przezylam koszmar...a dzisiaj na polowkowym okazalo sie ze moje dziecko jest zdrowe, serce, zoladek i wszystkie organy lacznie z koscia nosowa sa w porzadku. Lekarz stwierdzil ze nie wie dlaczego wtedy bylo tak zle, moze mialam jakas grype...jna przezylam koszmar przez 7 tyg...ale podswiadomie czulam ze bedzie dobrze, testu papa nie wykonalabym juz teraz nigdy.
        • marweg25 Re: test pappa 13.08.13, 20:47
          Z całym szacunkiem ale to czy rzeczywiście dziecko jest zdrowe bedziesz mogła powiedzieć dopiero po porodzie a nie teraz. Część dzieci z trisomią nie ma żadnych wad widocznych na USG. Oczywiście życzę aby z dzidzia było Ok.
          Moim zdaniem Pappa ma sens wtedy, gdy rodzice są zdecydowani na badania inwazyjne w razie podwyższonego wyniku. W innym przypadku wprowadzają tylko zamęt.
          • marweg25 Re: test pappa 13.08.13, 20:50
            Ja robiłam pappa w obydwu ciążach. W ostatniej mimo dość zaawansowanego wieku wynik był naprawdę dobry. Dzięki temu nie było potrzeby zrobienia badań inwazyjnych, które mi przysługiwały z racji wieku.
            • agniecha_26 Re: test pappa 13.08.13, 20:54
              tak wiem, na 100% bede pewna po porodzie...lekarz tez mi to uswiadomil i ja jestem tego swiadoma. A decyzja o tym czy sie chce tego testu i badan zalezy tylko od kazdej z nas tylko i wylacznie. I szanuje zdanie kazdej. Ja juz bym nie chciala ich wykonywac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka