Dodaj do ulubionych

Kamica nerkowa a ciąża

04.08.03, 17:15
Planujemy z mężem maleństwo..ale ja mam stwierdzone w obu nerkach
kamienie..ktore niestety "przypominaja" o sobie w postaci kolek nerkowych...
Czy ktoras z Was miala takie problemy a mimo to z ciążą bylo ok??
Obserwuj wątek
    • magda6811 Re: Kamica nerkowa a ciąża 04.08.03, 18:20
      O kamicy nerkowej dowiedziałam się właśnie w I ciąży - w 7 miesiącu urodziłam
      kamień, dwa miesiące późnij córeczkę, co było przy kamieniu łatwiejsze -
      przynajmniej psychicznie! Teraz jestem w II ciąży i też czułam, jak schodziły
      jakieś drobinki - rzeczy2wiście moje kamienie są bardzo niewielkie. Niech w
      Twojej sprawie wypowie się urolog - może trzeba je najpierw rozbić laserem???
      Mi bardzo pomógł preparat GINJAL, któryrozpuszcza te złogi. Za miesiąc mam
      rodzić i poza uciskiem syneczka na moczowód nie miałam tym razem większych
      problemów. Pozdrawiam, Magda
      • madziulaz Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 13:56
        Dzięki za odpowiedz...Rozbijane mialam w ubieglym roku 4 razy...i
        nic..tzn..troszke popekaly i zeszly..ale odrodzily sie..i to nie sa
        drobinki..niestety ( w jednej nerce 9x13 mm a w drugiej 6mm).Ginjal lykalam i
        nie pomogl..moja pani ginekolog uwaza ze jesli nie bedzie kolek nerkowych to
        nie ma przeciwskazan w zajsciu w ciąże, bo najwyzej sie mnie zasonduje
        pozniej..najgorsze sa srodki przeciwbolowe na poczatku ciąży.
      • madziulaz Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 13:58
        Dzięki za odpowiedz...Rozbijane mialam w ubieglym roku 4 razy...i
        nic..tzn..troszke popekaly i zeszly.."narodzilam" sie ich mnostwo..nawet dosc
        pokazne jak na urodzenie..ale odrodzily sie..i to nie sa drobinki..niestety ( w
        jednej nerce 9x13 mm a w drugiej 6mm).Ginjal lykalam i nie pomogl..moja pani
        ginekolog uwaza ze jesli nie bedzie kolek nerkowych to nie ma przeciwskazan w
        zajsciu w ciąże, bo najwyzej sie mnie zasonduje pozniej..najgorsze sa srodki
        przeciwbolowe na poczatku ciąży.Wybieram sie do urologa w przyszlym tygodniu,
        zobaczymy co mi powie..
      • madziulaz Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 13:59
        a tak wogole to nie wiem czy Ginjal mozna lykac w ciazy..lykalas??
        • magda6811 Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 21:47
          Cześć - w ciąży Ginjal odstawiłam - w I trymestrze lepiej nie sięgać samej
          nawet po zioła a z przeciwbólowych tylko No-Spa. Od II trymestru dochodzi APAP.
          W tej ciąży przechodziłam dwa razy wiele dni trwające "ataki" rwy kulszowej. To
          było 1000 razy gorsze niż kolka nerkowa - żadne z dostępnych leków p/bólowych
          nie działały - jakoś to zniosłam z "rozrzewnieniem" wspominając kolkę nerkową z
          I ciąży! Trzymaj się, z samym bólem wygrasz na pewno - przynajmniej poród potem
          wydaje się pesteczką - jeśli to może być jakimś pocieszeniem...
          Pozdrawiam, Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka