madziulaz 04.08.03, 17:15 Planujemy z mężem maleństwo..ale ja mam stwierdzone w obu nerkach kamienie..ktore niestety "przypominaja" o sobie w postaci kolek nerkowych... Czy ktoras z Was miala takie problemy a mimo to z ciążą bylo ok?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda6811 Re: Kamica nerkowa a ciąża 04.08.03, 18:20 O kamicy nerkowej dowiedziałam się właśnie w I ciąży - w 7 miesiącu urodziłam kamień, dwa miesiące późnij córeczkę, co było przy kamieniu łatwiejsze - przynajmniej psychicznie! Teraz jestem w II ciąży i też czułam, jak schodziły jakieś drobinki - rzeczy2wiście moje kamienie są bardzo niewielkie. Niech w Twojej sprawie wypowie się urolog - może trzeba je najpierw rozbić laserem??? Mi bardzo pomógł preparat GINJAL, któryrozpuszcza te złogi. Za miesiąc mam rodzić i poza uciskiem syneczka na moczowód nie miałam tym razem większych problemów. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaz Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 13:56 Dzięki za odpowiedz...Rozbijane mialam w ubieglym roku 4 razy...i nic..tzn..troszke popekaly i zeszly..ale odrodzily sie..i to nie sa drobinki..niestety ( w jednej nerce 9x13 mm a w drugiej 6mm).Ginjal lykalam i nie pomogl..moja pani ginekolog uwaza ze jesli nie bedzie kolek nerkowych to nie ma przeciwskazan w zajsciu w ciąże, bo najwyzej sie mnie zasonduje pozniej..najgorsze sa srodki przeciwbolowe na poczatku ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaz Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 13:58 Dzięki za odpowiedz...Rozbijane mialam w ubieglym roku 4 razy...i nic..tzn..troszke popekaly i zeszly.."narodzilam" sie ich mnostwo..nawet dosc pokazne jak na urodzenie..ale odrodzily sie..i to nie sa drobinki..niestety ( w jednej nerce 9x13 mm a w drugiej 6mm).Ginjal lykalam i nie pomogl..moja pani ginekolog uwaza ze jesli nie bedzie kolek nerkowych to nie ma przeciwskazan w zajsciu w ciąże, bo najwyzej sie mnie zasonduje pozniej..najgorsze sa srodki przeciwbolowe na poczatku ciąży.Wybieram sie do urologa w przyszlym tygodniu, zobaczymy co mi powie.. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaz Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 13:59 a tak wogole to nie wiem czy Ginjal mozna lykac w ciazy..lykalas?? Odpowiedz Link Zgłoś
magda6811 Re: Kamica nerkowa a ciąża 05.08.03, 21:47 Cześć - w ciąży Ginjal odstawiłam - w I trymestrze lepiej nie sięgać samej nawet po zioła a z przeciwbólowych tylko No-Spa. Od II trymestru dochodzi APAP. W tej ciąży przechodziłam dwa razy wiele dni trwające "ataki" rwy kulszowej. To było 1000 razy gorsze niż kolka nerkowa - żadne z dostępnych leków p/bólowych nie działały - jakoś to zniosłam z "rozrzewnieniem" wspominając kolkę nerkową z I ciąży! Trzymaj się, z samym bólem wygrasz na pewno - przynajmniej poród potem wydaje się pesteczką - jeśli to może być jakimś pocieszeniem... Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś