asikol 12.12.07, 12:14 Jak odróżnić kopanie dziecka od skurczu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenorka1 Re: Kopanie dziecka czy skurcz 12.12.07, 12:44 To zależy który to tydzień.ja jestem w 17tc,a ruchy czuję od 16tc (potwierdziła to lekarka)Ja to czuję albo taki mocniejszy puls(zwłaszcza jak się za mocno zegnę lub przycisnę mocniej brzuszek),a czasem coś mi się w środku przesuwa.To bardzo miłe i fajne uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
asikol Re: Kopanie dziecka czy skurcz 12.12.07, 12:50 Jestem w 21 tygodniu i dosc czesto szczegolnie wieczorem czuje w dole brzucha cos jakby skurcz takie nagle pulsowanie i nie wiem czy to moja corcia kopnela czy to surcz macicy? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: Kopanie dziecka czy skurcz 12.12.07, 13:12 U mnie takie pulsowanie oznaczało nic innego jak... czkawkę dzidziusia. To było pulsowanie w konkretnym miejscu, rytmiczne, trwające 2-3minuty,ledwo wyczuwalne. Im większa ciąża tym pulsowanie było silniejsze. Nawet w 26 tyg. przy okazji USG 3D synek miał czkawkę-było to widać na monitorze USG.Fajnie to wygląda. Dziecko trenuje płuca i żoładek-więc pije i wdycha wody płodowe.Po tym może mieć czkawke. Odpowiedz Link Zgłoś
rajsca Re: Kopanie dziecka czy skurcz 12.12.07, 13:19 A czy zanim byłaś w ciąży miewałaś takie skurcze? Myślę, że do zdecydowanie córa. Mój wcale nie kopie w jednym miejscu. Wczoraj coś mu się nie podobało i zostałam "pobita" po całym brzuchu, i to w tym samym momencie. Jestem teraz w 23 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
lenorka1 Re: Kopanie dziecka czy skurcz 12.12.07, 14:01 Myślę,że to mogą być kopniaczki.Ja czasem chcę poczuć maluszka i dotykam mocniej brzucha i wtedy dostaję takiego kopniaczka.U mnie lekarka to potwierdziła,mówiła,że na początku właśnie tak to można odczuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Kopanie dziecka czy skurcz 12.12.07, 16:18 Ja czuję jakbym miała wielorybka w brzuchu. Normalnie przewala się jak orka . Szczególnie jak leżę na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia To jest zupelnie inne uczucie 12.12.07, 20:06 odrozniasz bol brzucha od cisnienia na pecherz? Skurcz to troche tak jakby ci sie obrecz wokol brzucha zaciskla, kopanie to kopnie, nikt cie nigdy nie kopnal? Odpowiedz Link Zgłoś
asikol Re: Kopanie dziecka czy skurcz 13.12.07, 10:05 Dziękuję za odpowiedzi. Pytam o to bo koleżanka jest w 25 tygodniu i w poniedzialek byla u lekarza i powiedzial jej, że pojawia sie u niej za duzo skurczow macicy a to moze byc niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: Kopanie dziecka czy skurcz 13.12.07, 17:04 Skurcz to twardnienie macicy - tak jakbyś miała wielki kamień w brzuchu. Nawet widać z zewnątrz, że macica się kurczy. Takie stwardnienie z reguły trwa kilka sekund. Odpowiedz Link Zgłoś