an_ki 07.08.03, 12:40 No właśnie, na cztmpolega taki test?? Mój lekarz powiedział, że wykonują go w warunkach szpitalnych i musza na dwa dni iść "poleżeć"... trochę mnie tym wystraszył. Proszę o informacje na czym to polega. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagna_jagna Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 12:53 an_ki napisała: > No właśnie, na cztmpolega taki test?? Mój lekarz powiedział, że wykonują go w > warunkach szpitalnych i musza na dwa dni iść "poleżeć"... trochę mnie tym > wystraszył. Proszę o informacje na czym to polega. Dziękuję. Może jest kilka procedur pod tą nazwą (dziwne ale może mozliwe) bo u mnie test obciążenia glukozą wygladał tak, że najpierw pobrali krew na czczo (normalnie w laboratorium przy comiesiecznej morfologii) i zbadali poziom cukru. Potem wypiłam glukozę i po godzinie znowu pobrali krew i znowu sprawdzili cukier. Może oprócz tego testu chce ci jeszcze coś zafundować w tym szpitalu tylko z jakis dziwnych powodów nie powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
ewetka Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 12:55 Test obciążenia glukozą wykonują również w niektórych przychodniach. Zapytaj w swoim laboratorium, może też to robią. A polega to na tym, że: Najpierw badają ci cukier na czczo, a następnie dostajesz do wypicia odpowiednią dawkę glukozy i pobierają krew do badania na cukier po upływie odpowiedniego czasu np. co pół godziny (3 razy) i robią tak zwaną krzywą cukru. Nie pamiętam dawek i odstępu czsu dokładnie, bo swoją krzywą cukru robiłam bardzo dawno temu. Jeśli się mylę to na pewno ktoś mnie poprawi. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 14:05 A w którym tygodniu wykonuje się taki test? Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 16:13 cysia.b napisała: > A w którym tygodniu wykonuje się taki test? > Cysia Miedzy 24 a 28 tygodniem. Wypija się 50g glukozy. W razie wątpliwości "poprawiają" testem z 75g. Podobno taki test z 75g robi się jeszcze standardowo w 32 tygodniu (w karcie ciazy jest miejsce na taki właśnie wpis)ale jeszcze tego nie przerabiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 20:01 w 32 robia kobieta kotre maja w rodzinie cukrzykow. Ja robilam odciazenie glukoza w ok. 22 tyg. i licze ze wiecej nie bede musiala- na slodycze patrzec nie moglam Odpowiedz Link Zgłoś
izabelix Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 20:21 a slodycze nie maja naprawde nic do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
lolyta Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 05:31 A jak nie maja? Ja wlasnie wrocilam z tego testu i tez nie moge na slodkie patrzec, musialam wyduldac pol litra tego ulipku, na czczo, caly test trwal 3 godziny (4 razy pobierana krew), wzielam ze soba banana zeby po wszystkim go pozrec i patrzec na niego nie moglam, tak mi sie chcialo slooneeegooo.. Odpowiedz Link Zgłoś
kassik Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 21:07 O rany, to tyle razy pobierają krew? W moim laboratorium chyba pokpili sprawę bo nie brali krwi przed wypiciem glukozy tylko godzinę po.Ciekawe jak sprawdzili różnicę. Na szczęście miałam baaardzo niski poziom po tej godzinie. A co do słodyczy to się zgadzam, w pierwszej chwili miałam odruchy wymiotne po wypiciu tego specjału. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20031 Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 22:49 Test naprawdę wygląda tak: najpierw należy zjeść leciutkie śniadanko (bo kobieta w ciązy nie powinna wychodzic rano na czczo - może zasłabnąć), następnie pobiera się krew na glukozę, potem wypija się to świństwo (50 g w dużym kubku wody) i ponowny pomiar po 2 godzinach. Jeżeli przed pierwszym pobraniem będziecie rzeczywiście na czczo, to po 2 godzinach może się okazać, że cukier jest niższy niż przed wypiciem glukozy - po prostu dzidzia wszystko pożre )) Rzecz jasna przemawia to przeciwko cukrzycy. Test wykonuje eię między 24 a 25 tygodniem ciąży. Jeżeli wyniki nieprawidlowe, to robi się test z 75 g. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20031 Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 22:49 Sorry: miedzy 24 a 28 tygodniem Odpowiedz Link Zgłoś
lolyta Re: Test obciążenia glukozą??? 09.08.03, 15:49 Niekoniecznie pokpili sprawe pobierajac krew tylko raz. U mnie jest tak: kazdej ciezarowce robia ten test kazac wypic tego syfa i po godzinie pobierajac krew. Jesli w tym tescie wyjdzie wyzszy poziom niz powinien, wtedy powtarzaja test, kazac wypic dwa razy tyle syfa i pobierajac krew przed i trzy razy po. (co godzine). Odpowiedz Link Zgłoś