Dodaj do ulubionych

Test obciążenia glukozą???

07.08.03, 12:40
No właśnie, na cztmpolega taki test?? Mój lekarz powiedział, że wykonują go w
warunkach szpitalnych i musza na dwa dni iść "poleżeć"... trochę mnie tym
wystraszył. Proszę o informacje na czym to polega. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jagna_jagna Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 12:53
      an_ki napisała:

> No właśnie, na cztmpolega taki test?? Mój lekarz powiedział, że wykonują go w
      > warunkach szpitalnych i musza na dwa dni iść "poleżeć"... trochę mnie tym
      > wystraszył. Proszę o informacje na czym to polega. Dziękuję.

Może jest kilka procedur pod tą nazwą (dziwne ale może mozliwe) bo u mnie test
      obciążenia glukozą wygladał tak, że najpierw pobrali krew na czczo (normalnie w
      laboratorium przy comiesiecznej morfologii) i zbadali poziom cukru. Potem
      wypiłam glukozę i po godzinie znowu pobrali krew i znowu sprawdzili cukier.
      Może oprócz tego testu chce ci jeszcze coś zafundować w tym szpitalu tylko z
      jakis dziwnych powodów nie powiedział?

• ewetka Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 12:55
      Test obciążenia glukozą wykonują również w niektórych przychodniach.
      Zapytaj w swoim laboratorium, może też to robią.
      A polega to na tym, że:
      Najpierw badają ci cukier na czczo, a następnie dostajesz do wypicia
      odpowiednią dawkę glukozy i pobierają krew do badania na cukier po upływie
      odpowiedniego czasu np. co pół godziny (3 razy) i robią tak zwaną krzywą cukru.
      Nie pamiętam dawek i odstępu czsu dokładnie, bo swoją krzywą cukru robiłam
      bardzo dawno temu.
      Jeśli się mylę to na pewno ktoś mnie poprawi.
      Ewa
    • cysia.b Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 14:05
      A w którym tygodniu wykonuje się taki test?
      Cysia
      • jagna_jagna Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 16:13
        cysia.b napisała:

> A w którym tygodniu wykonuje się taki test?
        > Cysia

Miedzy 24 a 28 tygodniem. Wypija się 50g glukozy. W razie
        wątpliwości "poprawiają" testem z 75g.
        Podobno taki test z 75g robi się jeszcze standardowo w 32 tygodniu (w karcie
        ciazy jest miejsce na taki właśnie wpis)ale jeszcze tego nie przerabiałam.
        • kasiapro1 Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 20:01
          w 32 robia kobieta kotre maja w rodzinie cukrzykow.
          Ja robilam odciazenie glukoza w ok. 22 tyg. i licze ze wiecej nie bede musiala-
          na slodycze patrzec nie moglam
          • izabelix Re: Test obciążenia glukozą??? 07.08.03, 20:21
            a slodycze nie maja naprawde nic do tego...
            • lolyta Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 05:31
              A jak nie maja? Ja wlasnie wrocilam z tego testu i tez nie moge na slodkie
              patrzec, musialam wyduldac pol litra tego ulipku, na czczo, caly test trwal 3
              godziny (4 razy pobierana krew), wzielam ze soba banana zeby po wszystkim go
              pozrec i patrzec na niego nie moglam, tak mi sie chcialo slooneeegooo..
    • kassik Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 21:07
      O rany, to tyle razy pobierają krew? W moim laboratorium chyba pokpili sprawę
      bo nie brali krwi przed wypiciem glukozy tylko godzinę po.Ciekawe jak
      sprawdzili różnicę. Na szczęście miałam baaardzo niski poziom po tej godzinie.
      A co do słodyczy to się zgadzam, w pierwszej chwili miałam odruchy wymiotne po
      wypiciu tego specjału.
      • dorota20031 Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 22:49
        Test naprawdę wygląda tak: najpierw należy zjeść leciutkie śniadanko (bo
        kobieta w ciązy nie powinna wychodzic rano na czczo - może zasłabnąć),
        następnie pobiera się krew na glukozę, potem wypija się to świństwo (50 g w
        dużym kubku wody) i ponowny pomiar po 2 godzinach. Jeżeli przed pierwszym
        pobraniem będziecie rzeczywiście na czczo, to po 2 godzinach może się okazać,
        że cukier jest niższy niż przed wypiciem glukozy - po prostu dzidzia wszystko
        pożre wink)) Rzecz jasna przemawia to przeciwko cukrzycy. Test wykonuje eię
        między 24 a 25 tygodniem ciąży. Jeżeli wyniki nieprawidlowe, to robi się test z
        75 g.
      • dorota20031 Re: Test obciążenia glukozą??? 08.08.03, 22:49
        Sorry: miedzy 24 a 28 tygodniem
      • lolyta Re: Test obciążenia glukozą??? 09.08.03, 15:49
        Niekoniecznie pokpili sprawe pobierajac krew tylko raz. U mnie jest tak: kazdej
        ciezarowce robia ten test kazac wypic tego syfa i po godzinie pobierajac krew.
        Jesli w tym tescie wyjdzie wyzszy poziom niz powinien, wtedy powtarzaja test,
        kazac wypic dwa razy tyle syfa i pobierajac krew przed i trzy razy po. (co
        godzine).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka