lailala 09.01.08, 11:29 u mnie 15 tydzien i mniej juz wymiotuje ale nadal kiepsko z jedzeniem i mdli mnie na potege. Kiedy wam przeszło już trace nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga1981mdudi Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 11:41 Ja miałam nudności do 10tc, wymiotowałam rzadko,też tak do 10-12tc. Potem przeszło zupełnie. Dobrze jesć 5 razy dziennie mniejsze porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 11:42 męczyło mnie do 4 miesiąca, 2 miesiące spokoju i od 7 znowu bo syncio masakruje mi wnętrzności Odpowiedz Link Zgłoś
lailala Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 11:58 no nie Ala, pocieszać miałaś a nie załamywać? znowy wymiotujesz? w 7 miesiącu? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 19:03 Do 4 miesiąca miałam okropne mdłości, wymiotowałam tylko kilka razy ale za to hardkorowo, bo normalnie nic nie jest w stanie zmusić do wymiotów a w 32tc porz... sie masakrycznie. Sądzę że właśnie wtedy mały się obrócił główką w dół. Obudziłam się w nocy i od razu do kibelka Teraz bardzo często mam mdłości, dziecko jest już duże i bryka na całego, do tego ciągle zgaga Odpowiedz Link Zgłoś
anemones Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 12:57 Ja jestem w 16 tc i ciagle mam poranne nudnosci i wymioty, czasami nawet lapie mnie w ciagu dnia. Wiem, ze to zadne pocieszenie dla Ciebie! Ja staram sie miec zawsze 'cos' na zaladku, to mi pomaga w ciagu dnia, rano niestety jest z tym trudniej. Zauwazylam tez, ze w pewnych pozycjach siedzacych (moze wtedy jest wiekszy ucisk na zoladek?) tez mnie zaczyna mdlic i niejednokrotnie wtedy wymiotowalam. Wtedy probuje sie rozprostowac, co jest czasem trudne np w samochodzie... Nie jestes sama, trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 13:37 na początku mialam mdlosci i wymioty strasznie męczące- codziennie- od 4 rano do 12 w nocy, spac nie moglam, bo mnie mdlilo i latalam do toalety- najgorsze bylo picie- herbata, woda, odpadały, czasem pomagała wygazowana cola, albo kwasny sok z pierwszego tłoczenia po 13 tygodniu ulżyło, ale jeszcze mnie mdlilo czasem i czasem wymiotowalam. teraz 25 tydzien, znowu mam psi węch i potrafię nagle bez zadnej zapowiedzi zwymiotowac obiad, albo kolacje- staram sie jesc malymi porcjami i tylko do 17- bo wieczorem jest najgorzej- herbate tez cofa....chyba po prostu macica zaczla mi przygniatac żołądek do gardła....przynajmniej juz nie mdli kazdy ma inaczej, jednym przechodzi od razu, innych meczy całą ciąze... Odpowiedz Link Zgłoś
meimei koniec 21tc i mdlosci wciaz sa 09.01.08, 13:39 ale znacznie mniejsze. nie ma reguly niestety. staraj sie jesc jeszcze zanim wstaniesz z lozka. mnie dodatkowo pomagaja cwiczenia - na psychike dobrze robia i mam wrazenie, ze mdlosci tez na troche odpuszczaja jak poplywam albo pocwicze na silwni. pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do lepszej formy Odpowiedz Link Zgłoś
alutka_karlsfeld Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 14:29 Wiem co czujesz! Ja jestem w 13 tc i nadal wymiotuje, wprawdzie już nie 2 razy dziennie, ale nadal nie mam apetytu. Najchętniej nic bym nie jadła. W pierwszej ciąży przechodziło stopniowo. Ok. 17 tyg. zaczęło odpuszczać. Wymiotowałam co 2 dni, potem 2 razy w tygodniu, 1 na 2 tygodnie. Aż w końcu kiedyś odpuściło na dobre. Miałam nadzieję, że w drugiej ciąży będzie lepiej. Nic z tego. W pierwszych tygodniach czułam się gorzej niż w pierwszej ciąży. Taki już nas los. Mnie zawsze md Odpowiedz Link Zgłoś
eve_23 Re: mdłości i wymioty kiedy w końcu Wam przeszło? 09.01.08, 16:03 Witam serdecznie przyszłe mamy. Chciałabym się również podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie mdłości i wymiotów. Zaczełam dzisiaj 11 tc. od dwóch dni przestałam wymiotować ponieważ odstawiłam witaminy, jak się okazuje przez które tak źle się czułam. Fakt zrobiłam to bez konsultacji z ginekologiem, ale wykonana morfologia 27 grudnia nie wykazała żadnych braków, wszystkie wyniki były w jak najlepszym porządku, pozostałam jedynie z lekiem Biofer coś co zawiera żelazo, witaminę C i kwas foliowy. Poradziłam się jedynie koleżanki i stąd wiedziałm ze przez witaminy moge tak źle się czuć, ponieważ ona jest w 6 miesiącu i dopiero od niedawna bierze witaminy, takie były zalecenie jej pani ginekolog. Jeśli chodzi o witaminy brałam Prenatal Classic, i od momentu kiedy je zaczełam brać czyli zaraz po pierwszej wizycie 13 grudnia, a przed wykonaniem morfologii, profilaktycznie po jednej tabletce zaczeły sie historie mdłościowo-wymiotowe. Dodam, że jem duzo jablek, mandarynek, kiwi, pamarańcze, jem płatki z mlekiem, na śniadanie dużo nabiału, smakują mi zupy warzywne wiec wydaje mi się ze niczego nie ograniczam wrecz przeciwnie, wciaż dostarczam organizamowi to czego potrzebuje, bo teraz chociaż mogę jeść cokolwiek, a tak ciągłe uczucie mdłościowo-wymiotowe powodowało ze jadłam bardzo mało. 17 stycznia w 12tc. ide do mojego gina i to wyjaśnię. Póki co biorę żelazo kwas foliowy i witaminkę C. Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: dopiero jak urodziłam 09.01.08, 19:23 W pierwszej ciąży wymioty (na szczęście nie codzienne odpusciły w 7 m-cu, mdłości trwały do końca. W obecnej ciąży (22 tc) mdłości przeszły wraz z końcem pierwszego trymestru (musi mi coś mocno "zaśmierdzieć", by mnie zemdliło), a wymiotów nie było wcale. Nie ma reguły A to, co mnie pomagało na mdłości: jedzenie często a mało, unikanie silnych zapachów, mandarynki Odpowiedz Link Zgłoś
macda Re: dopiero jak urodziłam 09.01.08, 19:44 Chyba jestem szczesciarą - mdłości przeszły mi w jakimś 8tc. Wymiotów nie zaliczyłam. Obecnie cieszę się początkiem 12tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
lailala witaminy a mdłosci 10.01.08, 09:36 Mi lekarka nie kazała brac zadnych witamin wiec nie to jest przyczyna mdłosci i wymiotów. Dopiero teraz zamieniłam kwas foliowy i jod na jedna tabletke witaminowa bo poleciało mi w dół zelazo. Co do ćwiczeń fizycznych to niestety każdy szybszy ruch i jakikolwiek wysiłek fizyczny (chodzenie , schylanie sie itp) (wiem jak to brzmi przed ciaza cwiczyłam po pare godzin w tygodniu!!!) powoduje od razu wymioty wiec odpada .Moja ginekolog twierdzi ze nie ma prawa mdlić po 12 tygodniu bo łozysko sie już wykształciło i ze to kwestia psychiki a nie prawdziwych przyczyn. Psychika cvzy nie mdli non stop, rzeczywiscie ciut pomaga jedenie non stop no i picie gazowanej wody mineralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
macda Re: witaminy a mdłosci 10.01.08, 10:35 Zamiast gazowanej polecam przegotowana. Gazowana jest niewskazana w ciazy. Poza tym zanim wstaniesz z lozka zjedz cos malego - krakersa czy biszkopta. I podnos sie powoli. I nie cwicz po KILKA godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
lailala Re: witaminy a mdłosci 10.01.08, 10:51 zawsze piłam zwykłą ale teraz lepiej mi po gazowanej, przed wstaniem z łóżka jem. jestem juz wereranka sposobów na mdłości i wypróbowałam juz chyba wszystko. CWICZYŁAM PRZED ciążą. teraz nie robie NIC bo od wysiłku wymiotuje. mam nadieje ze własnie to napisałam.A przynajmniech chciałam to napisać w poprzedniem poście Odpowiedz Link Zgłoś