alojewska 10.01.08, 11:13 Hej. U mnie będzie 3 lata. a u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ayo-1 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 11:24 U mnie 13 Córka nie może się już doczekać na brata. Gdy zobaczyła te maleńkie ubranka oznajmiła mi: "Mamo ja będę go ubierać, kąpać tylko nie proś mnie żebym zmieniała mu pieluszki" ) Wcale tego nie oczekuję ale to bardzo miłe. Myślę, że fajnie mieć dorastającą córę przy małym dziecku, tym bardziej, że mamy ze sobą doskonały kontakt i widzę z jakim zaciekawieniem obserwuje zachodzące we mnie zmiany. Cudowne Odpowiedz Link Zgłoś
mamma320 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 11:35 Jak bym czytała o sobie i o swojej córce Teraz jeszcze się do siebie zbliżyłyśmy bo jestem na zwolnieniu. Jest kochana, zgadzam się z Tobą to cudowne Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 11:47 u mnie też jest 13 lat różnicy, tylko ja mam starszego syna a młodszą córkę (córeczka ma miesiąc) i niestety nie jest tak rózowo. Syn bardzo się buntował, gdy okazało się, że jestem w ciąży, teraz mam wrażenie, że raczej się boi tego noworodka. Może w pelni ją zaakceptuje, gdy ona stanie sie bardziej kontaktowa. Poniewaz nie ma mowy by cokolwiek zrobił przy dziecku ( i wcale na to nie naciskam) raczej pomaga mi w inny sposób (wychodzi po zakupy, których ja nie mogłam zrobic itp) Odpowiedz Link Zgłoś
mamma320 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 11:51 Dziewczynki od małego bawią się lalkami i mają instynkt chłopcy muszą się pewnych rzeczy nauczyć i z pewnymi oswoić, tak jak niektórzy mężczyźni. Za jakiś czas będzie cudownym starszym bratem broniącym małej siostrzyczki przed złymi rzeczami na tym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa19711 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 23:42 U mnie róznica to 13 lat ! Starsza =córka od początku nie była zachwycona ciążą i tym co się z tym wiąże.Myślę , że za długo była wychuchaną jedynaczką i do dziś, a synek ma prawie 14 m-cy nie pogodziła się z jego istnieniem na tym świecie. Jest oschła i zamknieta w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa19711 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 23:49 C.D. mojej wypowiedzi! Córka wszystkie uczucia ulokowała w pewnym chłopaku a w domu szkoda mówić, nie mogę liczyc na jej pomoc a jeli ju coś robi to z wielką łską!Mówi że nigdy nie będzie miała własnych dzieci! Tak że nie jest lekko...A ja ...no cóż patrząc na synka myslę że może powinien mieć młodsze rodzeństwo...szczerze mówiąc bardzo bym chciała ale aż boję się reakcji starszej córki!Pozyjemy poczekamy jak się to wszystko dalej potoczy...a może któraś z Was miała podobne do mnie problemy i rozterki?Napiszcie proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
2ima Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 10:17 To, że córka się buntuje to dlatego że dorasta. A dzieci są pociechą na starość bo ciężko żyć samotnie i nie mieć nawet do kogo zadzwonić ani odwiedzić. Ja mamą zostanę poraz trzeci co jest uważane w naszych czasach za szaleństwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 17:17 znam rodzinę gdzie po trzech synach 11, 13 i 16 lat urodziła się córcia..została "księżniczką" braci i nie schodzi z ich rąk..matka czasem mysli czy nie fundnąć sobie jeszcze jednego dziecka bo małą to co najwyzej pozwalają jej nakarmić) Odpowiedz Link Zgłoś
llinka81 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 11:18 U mnie 7 lat, ale to "tradycja",bo moja mama na siotrę 7 lat starszą i ja też mam siostrę 7 lat starszą , nie mogło być inaczej tym razem Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 11:29 U nas dokladne 2 lata - maj 2006 i 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
alojewska A jak myślicie 10.01.08, 11:39 lepsza jest mniejsza odległośc czy większa między dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia0023 Re: A jak myślicie 10.01.08, 11:54 my chcieliśmy aby róznica była ok.2 lat.I tak wyszło.Ja myslałam że zanim "coś" nam wyjdzie to dojdzie do trzech lat.A tu proszę udało sie za pierwszym podejściem. Mówia że lepsza jest mniejsza różnica wieku.Napewno jest ciężej z dwójka małych dzieci.Planuje trzecie za 5 lat to wtedy będe mieć porównanie i napisze hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
kachna9535 7 latek :) 10.01.08, 11:59 U mnie dokładnie 7 latek bedzie lipiec 2001/2008 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: A jak myślicie 11.01.08, 17:25 u mnie też była różnica ok 2 lata i wyszło mi, że taka optymalna..ja zdążyłam odsapnąć po poprzedniej ciąży i porodzie a różnica między dziećmi była wystarczająco mała, żeby synowie byli dla siebie przez długie lata (do czasu dojrzewania starszego) towarzyszami zabaw. Przy tym starszy jako 2 latek, do tego przygotowywany na narodziny brata od pierwszych objawów ciąży był potem bardzo pomocny przy jego pielęgnacji a nawet wychowaniu jako "stalsy blat", bo mały sporo rzeczy uczył sie przez naśladowanie dużego Odpowiedz Link Zgłoś
2ima Re: A jak myślicie 11.01.08, 10:22 A któż to zgadnie? Chyba wszystko zależy od charakteru dziecka. MIedzy starszym synem a młodszym jest 4 lata. Starszy zaczał interesować się bratem jak zaczą chodzić wcześniej był obojętny. A teraz znów się martwię bo dwa lata różnicy będzie między młodszym synem a maleństrwem w moim brzuszku. Napewno napoczątku będzie trudno ale może później będą mieli lepszy kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 12:02 2 lata i kilka tyg Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 12:18 niecałe 2 i pół roku... Odpowiedz Link Zgłoś
rioter Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 12:23 u mnie 2 lata i3 miesiące będzie mama Oli(23.01.2006) i niespodzianki (04.2008) Odpowiedz Link Zgłoś
turano Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 12:24 U mnie będzie,jeśli obecny poród w terminie,to 23 mce.Mam przed sobą wyzwanie.Początek cięzko ale potem mysle ze same pozytywy tak małej róznicy wieku Odpowiedz Link Zgłoś
martunia1 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 17:23 Hejka U mnie wypadło że różnica będzie 6 lat. Planowałam inaczej - jak Zuzia miała 1,5 roku to z mężem staraliśmy się o drugie dziecko. Jak przez około rok nic nie wychodziło to się za bardzo tym nie przejęłam i żyłam dalej - aż tu nagle na początku października 2007 @ stop i zaskakujący wynik testu - pozytyw. Tak po prostu miało być - to zdarzenie jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że "nic nie dzieje się bez przyczyny" i każdemu jest coś zapisane w gwiazdach - Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 18:39 U mnie eż 6 lat. Tak chciałam, i tak mam. Pomiędzy mną a siostrą jest taka sama różnica wieku. Jak na razie mój synek zachwycony perspektywą posiadania rodzeńtwa. Już nawet z "nim/nią" "rozmawia" prosząc mnie najpierw o otwarcie buzi... pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mama-julii 6 latek 10.01.08, 19:16 róznica 6 lat.Córka urodzona w kwietniu 2002-termin mam na kwiecień 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 10.01.08, 19:17 2 lata i 3 m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: dokladnie 5 lat i 2 miesiace 11.01.08, 07:58 Dokladnie 5 lat i 2 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 09:39 Dzieci mojego Niemęża mają 10 i 8 lat. Starsza dziewczynka jest strasznie podniecona, dotyka brzucha, dopytuje się o wszystko, przyniosła ubranka po swoich lalkach (jej stare niemowlęce). Młodszy chłopiec przyjął raczej obojętnie, byle mu komputera nie zabierało On woli brata, ona chce koniecznie siostrę, bo jednego głupiego brata już ma ;D Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 10:41 Będzie prawie równo 14 lat! Córka jest absolutnie szczęśliwa, bardzo chciała rodzeństwo, opiekuje się mną jak niańka (drugi i trzeci miesiąc ciąży to był horror absolutny, teraz już tylko jest kiepsko), robi zakupy, podaje mi herbatę i jedzenie, pomaga się rozebrać z długich butów itd. Ma tylko jedną pretensję do Matki Natury "Czy to naprawdę musi tyle trwać?". Myślę, że będzie dobrze, raczej będę ją musiała gonić od smarkacza niż prosić o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter 15 miesięcy 11.01.08, 10:57 to trochę tak jakbym miała w domu bliźniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 15:29 5,5 - rocznikowo 6. Plus wielkie szczęście mojego syna (na razie ) - zapowiada, że będzie pieluchy zmieniał. Oczywiście oczekuje siostrzyczki, choć usilnie tłumaczymy mu, że to nie koncert życzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
nika-2 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 15:52 13 lat i 7 miesięcy. Jak na razie córka jest zadowolona i też będzie robić wszytsko oprócz przewijania . Spodziewałam się gorszej reakcji ale jest ok z tym, że z większą częstotliwością dopytuje się czy ją kochamy, a my również z większą częstotliwością jej o tym mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 11.01.08, 21:25 miedzy córką z synem 18 miesięcy i 1 dzień, miedzy synem a druga córką na dzień jutrzejszy 14 miesięcy i 10 dni, o ile sie jutro urodzi ( oby doczekała do swojego terminu) Odpowiedz Link Zgłoś
dotinka.d Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 12.01.08, 10:17 U mnie będzie 2,5 roku. Córcia ur 20.03.2006 a termin na drugie Maleństwo mam w okolicach 20.08.2008 Odpowiedz Link Zgłoś
jacia.2 Re: Jaką macie różnice między dziećmi? 12.01.08, 21:48 U nas między córeczkami będzie 2 lata 4 miesiące. Mam termin na 24 luty i już się boję jak ja sobie poradzę z dwójką maluchów Odpowiedz Link Zgłoś