kto7 19.01.08, 18:46 Czy 30tydzień ciązy to nie za późno na wykonanie tego badania u płodu? czy dobry usgista na dobrym sprzęcie wykonując szczegółowe badanie usg może wyeliminować potrzebę robienia badania echa serca płodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krypteia Re: kiedy echo serca 19.01.08, 19:03 kiedy zrobić: www.usgecho4d.pl/echoplodu.php mi dr Osóbka-Morawski powiedział podczas połówkowego, że z JEGO punktu widzenia z sercem dziecka jest OK, ale dodał zaraz że on jest ginekologiem położnikiem a nie kardiologiem prenatalnym i nie może w 100% zagwarantować, że żadnej wady serca nie ma z kolei mój ginekolog prowadzący sam się przyznał, że nie wykrył na USG zwężenia aorty u płodu swojej pacjentki, dziecko niestety zmarło tydzień po porodzie, mnie wysłał na echo serca i dodał, że od tej pory wszystkim swoim pacjentkom radzi to badanie wykonać Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: kiedy echo serca 19.01.08, 19:32 ja mialam robione- ale moja ginekolog wysłała mnie na osobne badania do kardiologa dziecięcego- mowiąc, ze tylko taki lekarz powinien sie wypowiadac na ten temat- a nie ginekolog połoznik, dlatego zapisujac sie na takie badanie- warto zapytac kto je wykonuje- w wielu prywatnych gabinetach robią to ginekolodzy...a trudno, zeby jeden lekarz znał sie na wszystkim. najbardziej miarodajne jest badanie do 24 tygodnia ciązy- z tego wzgledu, ze pozniej rozwijają sie u dziecka lepiej żebra i zasłaniają obraz- dlatego nie wszystko mozna ocenic. jesli jestes w 30 tygodniu- znajdz dobrego lekarza , ktory to badanie wykonuje i jego zapytaj- o to jak miarodajne bedzie to badanie. ( w krakowie moge polecic bardzo dobrą lekarkę- kardiologa neonatologa) poza tym masz jakies wskazania do wykonania? jakies nieprawidlowosci wyszly na zwyklym usg? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: kiedy echo serca 19.01.08, 19:34 aha, jeszcze - na takie badanie kieruje z reguły lekarz robiacy usg (najczesciej polowkowe) jesli ma jakies wątpliwosci co do przeplywow, albo budowy serduszka, - wykrywa jakies ubytki, zwolnienia, itp- przy dokladnym badaniu jest w stanie wykryc, czy wszystko jest ok, wtedy nie ma potrzeby na dodatkowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś
justys-ia1983 Re: kiedy echo serca 19.01.08, 20:57 i mi tez robil te badanie Kardiolog Dzieciecy Odpowiedz Link Zgłoś
justys-ia1983 Re: kiedy echo serca 19.01.08, 20:56 Ja mialam te badanie robione w 20tc i moje malenstwo ma serduszko jak dzwonI lekarz mi jeszcze powiedzial ze jak by bylo cos nie tak to wszystko wyszlo by na przelomie 12/15tc. Odpowiedz Link Zgłoś