maretina 12.02.08, 19:07 odebralam wynik posiewu. leczy sie to juz teraz ( zaczelam 24 tc) czy tuz przed porodem? i co z dzieckiem? po porodzie bedzie musialo cos dostac? prosze o kilka logicznych zdan. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 19:34 Wklejam kilka (a nawet więcej, hehe) mam nadzieję logicznych zdań z mojego dawnego postu. ----------------- Właśnie niestety wyszła mi w posiewie ta bakteria i zaczęłam się na ten temat dowiadywać. Od 20 do 25 procent kobiet jest "skolonizowana" przez te paciorkowce B (w pochwie i jelitach), więc jest to w zasadzie norma. Bakteria sam z siebie przychodzi i odchodzi, i antybiotyk nie jest jej w stanie wyeliminowac na dobre! Staje się ona niebezpieczna tylko przy porodzie, dla dziecka, ale prosto się zabezpiecza *antybiotykami w trakcie porodu*. Ze wszystkich wiarygodnych aktualnych źródeł, badan, itp. wynika, że terapia antybiotykowa w czasie ciąży (chociaż jeszcze stosowana) nie przynosi żadnych efektów, jeżeli chodzi o zmniejszenie częstości "skolonizowania" noworodków tą bakterią ("skolonizowanie" to po prostu nosicielstwo) ani jeżeli chodzi częstość zachorowalności dzieci. Tym niemniej antybiotyk się podaje, jeżeli bakterie wykryto u kobiety także w moczu (a nie tylko w pochwie). Prawdopodobieństwo, że dziecko matki nosicielki zostanie zarażone, jest ok. 1 na 300-500 (zależy od różnych czynników). Czyli to rzadkość. Natomiast *jeżeli* już wystąpi choroba, komplikacje mogą być bardzo poważne (sepsa, zapalenie opon, zapalenie płuc) i ok. 10-15 procent dzieci umiera. Podawanie antybiotyku dożylnie matce w trakcie porodu radykalnie zmniejsza możliwość zarażenia dziecka. Antybiotyk musi być podany **nie więcej niż 4 godz. przed urodzeniem się dziecka, dlatego podaje się go co 4 godz. od początku porodu (albo od momentu odejścia wód, nawet jeżeli nie ma skurczy)**. Tym niemniej, z różnych powodów nie jest to praktyka stosowana wszędzie. Trzeba się jej domagać, jeśli wie się o swoim "skolonizowaniu"! Na pewno jest mniejsze ryzyko, jeżeli posiew wykrył paciorkowca B wczesniej ciąży, ale przed samym porodem - nie wykrył. Na pewno ryzyko jest *wysokie*, jeżeli: - jeżeli poprzedni noworodek zachorował z powodu paciorkowca - dziecko rodzi się przedwcześnie (przed 37 t); - przy odejściu wód ponad 18 godz. przed rozpoczęciem porodu; - jeżeli matka w czasie porodu dostanie gorączki (powyżej 37,5 stopni). Wtedy koniecznie domagać się antybiotyków! Bardzo ważne jest, abys sprawdziła, czy w szpitalu, w ktorym planujesz rodzić, na pewno zagwarantują ci tę osłonę antybiotykową, i później bezwzględnie się jej domagać, domagać się także zrobienia posiewu u dziecka (i ew. podania mu antybiotyków, szczególnie w opisanej wyzej styuacji wysokiego ryzyka) jeżeli np. urodziłaś tak szybko, że nie dostałaś dożylnie antybiotyku minimum 4 godz. przed porodem. PS. Dla anglojęzycznych polecam stronę fundacji poświęconej zwalczaniu Paciorkowca B: www.gbss.org.uk Z tej właśnie strony pochodzą następujące dane statystyczne, które pozwalają się zorientować w sytuacji: Na 700,000 dzieci (mniej wiecej tyle rocznie rodzi się w Wielkiej Brytanii) - 230,000 rodzi się matkom nosicielkom Bez zastosowanie terapii zapobiegawczej: - 88,000 dzieci zostanie skolonizowane paciorkowcem. - 700 zachoruje (najczęsciej sepsa, zapalenie opon, zapalenie płuc) - 75 do 100 umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 19:37 wow! dzieki! az takiej iosci wiedzy sie nie spodziewalam! Odpowiedz Link Zgłoś
hol-cia Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 19:55 Też jestem nosicielką tej bakterii i chciałabym sie podłączyć pod Twój wątek. Mam jedno dziecko z porodu przez cc i po odejściu wód. Wtedy nie wiedziałam, że mam paciorkowca.Wtedy ja i córka dostałyśmy antybiotyk, ale nikt mi nie powiedział dlaczego. Ja niby rutynowo a dziecko miało dużo leukocytów i dlatego. Nie robiono żadnych posiewów. Teraz jestem w 17 tc i mam paciorkowca. Moje pytanie brzmi: czy poród przez cc ale takie planowane bez ropoczęcia porodu i odejścia wód chroni dziecko przed zakażeniem i wówczas antybiotyki są niepotrzebne? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 19:57 jutro bede mogla wiecej powiedziec. mam przyjsc z wynikiem posiewu do lekarza. ok 11 rano moge naskrobac w tym watku czego sie dowiedzialam. rowniez bede rodzic przez cc. Odpowiedz Link Zgłoś
hol-cia Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 20:00 Będę wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące cc. Ja niestety nie wiem jeszcze czy będę miała cc, ale szczerze mówiąć bardzo bym chciała. A można zapytać z jakiego powodu będziesz rodzić przez cc? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 20:09 ciaza wysokiego ryzyka, poprzedni porod cc, poza tym jestem z grupy pechowych pacjentek i moj lekarz sie mnie "boi". jak ma sie u kogos cos powiklac, to z gory wiadomo, ze to bede ja.dlatego powiedzial, ze psn to napewno nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hol-cia Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 20:17 No to zazdroszczę podejścia lekarza, ale nie zazdroszczę pecha Ja nie wiem jak przekonać mojego, że muszę mieć cc. Poprzedni poród to dla mnie koszmar, a przerwa między porodami będzie 3 i pół roku, (więc duża). Jedynym argumentem jest raczej mała sprzężna, wtedy miałam chyba 18. Może mi poradzisz jak przekonać lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: choduje paciorkowca z grupy B 13.02.08, 13:09 hej dostalam antybiotyk na 6 dni. doustnie. lekarz powiedzial, ze ryzyko zakazenia jest rowniez przy porodzie cesarskim. powiedzial rowniez, ze obecnie powatpiewa sie w skutecznosc antybiotykoterapii w trakcie ciazy, ale poniewaz nie ma jednoznacznych dowodow przeciwko, to dostalam leki. po kuracji ponowny posiew. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: choduje paciorkowca z grupy B 13.02.08, 13:10 nie wiem jak przekoncac lekarza. naprawde. ja swojego nigdy do niczego nie przekonywalam. on przedstawial mi swoja koncepcje i jesli bylo pole wyboru dla pacjenta, wtedy moglam decydowac. o cc powiedzial mi juz na pierwszej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: choduje paciorkowca z grupy B 12.02.08, 21:32 cc zmniejsza, ale nie eliminuje ryzyka zakażenia dziecka. Dlatego nawet przy planowanym cc warto robić posiew w ostatnich tygodniach ciąży. To ważna informacja dla położników i przede wszystkim pediatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga700 Re: choduje paciorkowca z grupy B 13.02.08, 01:47 Kaeira, ja czegos chyba o tobie nie wiem, czy ty jestes panią doktor? Znów ta strona, którą podajesz trafiona w dziesiątkę, bo ja mieszkam w UK i sporo mi ona wyjasnia. Już czuję, że sporo się nagimnastykuję, żeby zrobili mi ten test, czy jak to się mówi: posiew. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: choduje paciorkowca z grupy B 13.02.08, 10:26 kinga700 napisała: > Kaeira, ja czegos chyba o tobie nie wiem, czy ty jestes panią > doktor? Znów ta strona, którą podajesz trafiona w dziesiątkę, bo ja > mieszkam w UK i sporo mi ona wyjasnia. Glad to be of help. Absolutnie nie jestem lekarką. Natomiast - bez fałszywej skromności, hehe - mam "dryg" i zacięcie (żeby nie powiedzieć nałóg) do wynajdowania w sieci informacji. Pomaga w tym niewątpliwie fakt, że research internetowy był/bywa elementem mojej pracy, no i moja dwujęzyczność, bo ilość wiarygodnych, a jednocześnie zrozumiałych dla laika informacji medycznych w sieci jest nieporównywalnie większa w jęz. angielskim niż w polskim, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Paciorkowiec B a CC 13.02.08, 10:34 Wedle podanej przez mnie wyżej brytyjskiej strony, zalecane postępowanie jest takie: Jeżeli wykryto w jakimkolwiek posiewie paciorkowca B w trakcie ciąży - w przypadku planowanego CC zrobionego zanim wystąpią jakiekolwiek objawy porodu lub przerwania pęcherza płodowego (odejścia wód) podawanie antybiotyków okołoporodowo nie jest konieczne. - w przypadku CC robionego po rozpoczęciu akcji porodowej lub przerwaniu pęcherza, JEST wskazane podawanie antybiotyków okołoporodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina27670 Re: Paciorkowiec B a CC 13.02.08, 10:50 tez miałam to świnstwo o niczym nie wiedziałam. W ciaży w moczu były bakterie i często grzybice. lekarz zbagatelizował. Wody zaczęł mi się sączyc 30 godzin przed porodem. W szpitalu mieli zrobic usg przed porodem ale zapomnieli... Wynik: urodziłam córeczke, zielone wody, dziecko miało problemy z oddychaniem potem zapalenie płuc ledwie ją odratowano. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina27670 Re: Paciorkowiec B a CC 13.02.08, 10:52 poród sn, ale znając mój upór nie zgodziłabym się wtedy na cc. Dzis wiem czym to grozi więc zastanowiłabym się powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: choduje paciorkowca z grupy B 13.02.08, 14:52 Jezeli jestes nosicielem paciorkowca z grupy B, to leczenie antybiotykiem w czasie ciazy niewiele da, bo bakteria i tak wroci po skonczonym leczeniu. W takim wypadku powinnas dostac antybiotyk dozylnie podczas porodu. Z tego wzgledu nalezy byc w szpitalu od razu jak zaczyna sie cos dziac, bo trzeba podac kilka dawek tego antybiotyku (juz nie pamietam ile, chyba 3) i na to trzeba kilku godzin. Powinnas miec to zaznaczone w skierowaniu do szpitala. Podanie antybiotyku zapobiega zakazeniu dziecka. Jezeli nie zdaza Ci podac calej dawki antybiotyku, to dziecko zaraz po porodzie powinno miec zrobiony posiew i podany antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
malin-ka77 Re: choduje paciorkowca z grupy B 02.05.08, 18:19 ja jestem w 33 tyg i tydzien temu odeszly mi wody. Poniewaz mam tego strepa od razu dostalam antybiotyk (erytromycyne) a po nim od poniedzialku mam wziac jeszcze przez tydzien peniciyline. i antybiotykow na tyle przed porodem. I lekarze maja nadzieje, ze nie bedzie zakazenia. Jesli czynnosc skurczowa nie wystapi do 36 tyg wtedy bede miala porod indukowany. A podczas porodu podany antybiotyk dozylnie. Dajcie znac, jakbyscie znaly podobny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: choduje paciorkowca z grupy B 02.05.08, 23:12 Ja robilam badanie po 30tym tygodniu, wynik wyszedl pozytywny. Mialam podany antybiotyk w kroplowce w czasie porodu. Potem dziecko zbadali, czy sie nie zarazilo, wynik negatywny. Wiem tez, ze w przypadku saczenia wod daja tylko 12h na rozpoczecie porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
malin-ka77 Re: choduje paciorkowca z grupy B 03.05.08, 15:56 franczii tak jest to prawda 12 godzin od odplynecia wod ale tylko w przypadku porodu o czasie czyli 38-40tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
malin-ka77 Re: choduje paciorkowca z grupy B 26.05.08, 16:58 ja juz urodzilam. Dostalam antybiotyk dozylnie podczas porodu a moja corcia profilaktycznie od razu po porodzie. Wyslali jej krew do badania i okazalo sie, ze wszystko jest ok, wiec antybiotyk na 3 dzien odstawili. Ja po porodzie tez juz nic nie zazywalam. Tak ze dziewczyny trzeba byc dobrej mysli. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś