Dodaj do ulubionych

krzywa cukrowa

13.02.08, 20:47
jestem w 30 t. ciąży zrobiłam krzywą cukrową i naczczo wyszło 82 a
po glukozie 75 g 178 wiem ze to za dużo tylko nie wiem jaki to może
mieć wpływ na dziecko
Obserwuj wątek
    • magmicha Re: krzywa cukrowa 14.02.08, 11:11
      Naczczo wyszlo mi 83 a po 75 g 143. Norma to 140 i moja lekarka od
      razu zadecydowala o specjalnej diecie. Bylam tez 3 dni w szpitalu
      gdzie mierzyli mi cukier zeby sprawdzic czy dieta wystarczy i na
      razie jest ok. To znaczy dieta i mierzenie cukru glukometrem 4 razy
      dziennie. Powinnas skontaktowac sie z lekarzem
      pozdrawiam
    • margo13ak Re: krzywa cukrowa 14.02.08, 12:43
      Możesz zrobić potrójny test obciążeniowy - niestety, kieruje na niego tylko diabetolog, to trzy pobrania - na czczo, po glukozie za godzinę i za dwie. Mnie podwójny wyszedł za wysoki (53/174), potrójny ledwo, ale zmieścił się w normie - dieta bezcukrowa (odstawić też owoce i soki owocowe!), częstsze ale malutkie posiłki...Kontrola ciśnienia! Lekarz uprzedzał mnie, że przez taką nietolerancję glukozy dziecko może być naprawdę duże - więcej przybiera, bo twoje ciało nie radzi sobie z prawidłowym metabolizmem cukrów. W skrajnych przypadkach oznacza to wskazanie do cesarki, ale tylko w skrajnych. Twój cukier na razie wymaga po prostu większej uwagi - taki poziom, to owszem nic dobrego, ale zdecydowanie nie tragedia. I uważnej kontroli ciśnienia. Ja nie musiałam brać leków, za to w 35tyg trafiłam na patologię - ciśnienie właśnie... i tachykardia dziecka. Córeczka urodziła się przez indukcję tydzień później, cała, zdrowa i 3360, czyli nie gigant. I wszystko dobrze się skończyło - i wspaniale zaczęło. Czego i tobie życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka